aanmelden
Yamaha Rydeen
Drums & Percussion 18-11-2003
door: Joris Peeters
Bij Yamaha was voorheen de YD Serie bekend als instapmodel voor de beginnende drummer. YD drums zijn intussen niet meer verkrijgbaar en de opvolger is de naar de "Japanese Donder God" of "Rydeen" gedoopte drumset. Benieuwd of deze krachtige naam ook de lading dekt.. We testten de RD2F56W in "Night Black" uit met 22"x16" basdrum, 16"x16" floortom, 12"x9" en 13"x9,5" toms en 14"x5,5" snare, de meest "gangbare" maten voor drums, zeg maar. Je hebt ook nog de RD0F56W versie met kleinere maten: een 20" basdrum, 10" en 12" toms, 14" floor en 13" snare, ideaal voor de jonge beginner met nog minder ver reikende ledematen! De RD2F5S56W biedt eveneens de kleinere toms aan, maar met een "courante" 22" basdrum en 14" snare. De sets komen met de nodige hardware, bestaande uit een basdrumpedaal, hihat statief, rechte ride stand, snare stand en 2 tom houders, te monteren op de basdrum. Een drumstoeltje is niet in het pakket inbegrepen, terwijl de set wel verkrijgbaar is met bijhorende cimbalen – hoewel zij het "Yamaha" logo dragen zijn dit eigenlijk entry-level Zildjian exemplaren.

CONCEPT

 

Het concept is hier vrij duidelijk denken we, nl. een degelijk instapmodel leveren. Uiteraard hebben we hier te doen met een gerenomeerd merk, dat reeds 35 jaar drums op topniveau produceert. Er werd dan ook echt wel getracht aan deze Yamaha standaard te voldoen, zoals later ook uit de test zal blijken!

VORMGEVING

 

Bij eerste oogopslag zien we een vrij mooi afgewerkt drumstel, met houten spanranden voor de basdrum en vrij degelijke "double braced" hardware (geldt dus voor de ride-, hihat- en snare statief). Enkel de PVC-laminaat afwerking van de ketels en het sticker-embleem met vermelding "Yamaha Rydeen" met logo en "made in Indonesia" verraden dat we te doen hebben met een entry-level kit. De typische lug design en bolgewricht voor de toms zijn trouw aan het Yamaha ontwerp.

We hebben de keuze uit een kleurpallet bestaande uit Night Black, Racing Green, Royal Blue en Garnet Red (granaat rood).

De afwerking is behoorlijk. De kunstof bekleding is overal mooi aangebracht, op een paar areas rond enkele spanblokjes van de basdrum na, waar een lichte oneffenheid (indrukking) van de PVC waarneembaar is. De ketelranden zijn mooi effen wat ook zal blijken uit de goede stembaarheid van de trommels. Binnenin ook geen noemenswaardige afwerkings fouten te bespeuren, een mooi glad binnenoppervlak, al merk je kwa houtstruktuur en dichtheid (ruwere nerf) dat je niet met superieur hout te doen hebt. Ook de afwerking van de hardware is prima, echter weer met een klein verschil t.o.v. toplijn materiaal: de randen en overgangen zijn ietwat minder glad en vloeiend uitgevoerd maar alles is toch behoorlijk en braamvrij afgewerkt.

Yamaha levert bij deze kit ook een vrij duidelijke en overzichtelijke assembleer handleiding, met richtlijnen in welke posities de verschillende onderdelen best zijn op te stellen en zelfs een drumvel monteer- en stemprocedure. Noodzakelijk voor de beginneling of leek, ook al wil ik hier aan toevoegen dat eens de kit is opgesteld, je best het geheel nog eens laat checken door een professionele drummer (je leraar bijvoorbeeld). I.v.m. stemming en opstelling zal hij zeker nog de nodige aanpassingen aan je set doorvoeren, om je zodoende vanaf de eerste stappen in de ideale speelpositie te brengen.

We vermeldden reeds de afwezigheid van een stoeltje, iets wat je sowieso nodig hebt, maar ook een crash cimbaal stand (eventueel boom-stand) ontbreekt. Je vindt echter ruimschoots voldoende aanbod qua hardware binnen de verschillende Yamaha hardware reeksen, van de lichte 650 tot de uiterst robuiste 900 reeks. Met de gemonteerde UM Clear Remo vellen (UM Coated op de snare en UM Ebony als front vel voor de basdrum) kun je zeker aan de slag, al krijg je ongetwijfeld een beter klankresultaat met kwalitatievere vellen, zoals de Remo Ambassadors.

BOUW

 

Mahonie hout is geenszins derde rangs material, zoals bijvoorbeeld (het snel groeiende) populier, dat wel eens gebruikt wordt voor goedkopere trommels. We vinden zelfs top-level kits terug in Mahoniehout. We tellen hier zes lagen voor elke trommel. De ketels zijn eveneens met het AIR SEAL SYSTEM van Yamaha geproduceerd, net zoals hun duurdere modellen! Dit systeem verzekert een perfect ronde, uniform dikke en duurzamere ketel, al merken we dat bv de basdrum ketel redelijk vervormbaar is zonder de vellen. Maar eens deze gemonteerd, bekom je een voldoende stevig geheel. De ketelranden hebben een 45° inwaartse hoek terwijl de buitenrand mooi afgerond is, voor een goed contact met het vel.

De spanblokjes zijn klein maar degelijk, en zonder veer. Deze van de basdrum zijn van de zelfde vorm als de tomblokjes, enkel iets groter. We tellen 8 spanblokjes voor de snare en basdrum, 6 voor de toms, allen perfect recht op de ketels gemonteerd. Eén enkel (schoonheids-) foutje merkte ik bij een spanblokje op de basdrum, dat niet perfect aansloot op het keteloppervlak. De spanblokjes van de snare zijn doorlopend. Plastic isolatoren (of beschermplaatjes) ontbreken tussen de spanblokken en de ketel. Ze zijn ook niet echt noodzakelijk, aangezien deze vooral tot functie hebben om de laklaag te beschermen, wat hier niet van toepassing is. De spanboutjes op elke trommel hebben metalen sluitringetjes. Elke ketel is voorzien van 1 luchtgat.

De spanranden zijn mooi rond en vlak geperst. Met geperste randen, zoals bij de vroegere drums, is trouwens niets mis. Veel drummers (zoals ondergetekende) verkiezen deze zelfs boven de die-cast randen, in het bijzonder voor de snare. Zo verkrijg je bij rimshots een meer snedig en funky, minder vol en hard geluid. Zoals reeds vermeld hebben we houten hoops voor de basdrum, wat deze set toch wel mede onderscheidt van andere beginner drumstellen, waar de basdrum meestal uitgerust is met metalen of kunstof randen. Op de plaats waar het basdrumpedaal komt, onderaan de achterste hoop, is trouwens een plastic "padje" voorzien, zeker handig voor een betere grip en ter bescherming van de houten hoop.

De basdrum spanklauwen zijn vrij klein en eenvoudig qua uitvoering, met drumbouten (geen vleugelbouten). Zeker geen nadeel! De snare, eveneens in Mahonie, heeft een simpel en degelijk snarensysteem met kunststof strip voor de ophanging. Een inkeping aan de onderste ketelrand ter hoogte van de snaren mat (voor een beter vel-snaren contact) ontbreekt hier, maar dit detail vind je dan ook maar alleen tgerug bij duurdere snaredrums.

De Hardware is eerder licht van gewicht doch degelijk. Veel professionele (en vooral jazz-) drummers verkiezen dit soort hardware, lichter en dus rug-vriendelijker, maar toch voldoende stabiel. De ride statief is vrij dun van buisdikte, maar met dubbelbraced poten. Dit laatste geldt eveneens voor de snare- en hihat statieven. De tilter is stapsgewijs uitgevoerd en de cimbaal wordt vastgehecht met een vleugelmoer. De twee toms zijn bevestigd op de basdrum via evenveel buizen met tilter, uitgevoerd met het bekende Yamaha bolgewricht. Ook hier twee vrij lichte buizen maar zeker voldoende stevig om de twee (eveneens vrij lichte) toms te dragen. De basdrumsporen zijn eveneens dun maar stevig, niet in lengte verstelbaar, in één vaste positie te fixeren d.m.v. een vleugelbout en opklapbaar voor transport. De voetjes hebben een rubberen basis met eveneens een spike: het geheel schuift dus niet op je drumtapijt terwijl het rubber er voorzorgt dat de voetjes niet te diep door het tapijt én je vloer dringen.

Het hihat statief is uitgerust met plastic strip, een vast potengeheel (niet draaibaar) en een voldoende soliede voetplaat. Twee in diepte regelbare spikes aan de basis zorgen voor een stevige verankering van het geheel. De clutch, toch wel een belangrijk detail, lijkt me van het zelfde type als bij de duurdere 800 en 900 reeksen, dus zeer betrouwbaar! Een navenante beschrijving van de snare stand: lichtgewicht maar voldoende stevig. Het mandje is traploos tiltbaar.

De basdrumpedaal heeft niet de uitgebreide features van een duurder type, is uitgerust met een plastic strip, 1 veer en maar beschikt toch over de nodige regelingen voor de basisinstellingen - allemaal drumsleutel-regelbaar, met uitzondering van de veerspanning (instelbaar met moer-tegenmoer). De voetplaat is voldoende stabiel en vertoont geen zijdelingse speling terwijl de pedaal een soepele actie garandeert.

SPEELCOMFORT

 

De afstelling van de verschillende onderdelen is prima. De toms zijn uiterst wendbaar dankzij de bolgewrichten en eveneens de staande floortom is zeer wendbaar en stabiel door de gekartelde pootjes. Ondanks de lichte uitvoering maar dankzij de double braced poten zijn de 3 stands voldoende stabiel, enkel de snare stand krijg je misschien iets sneller aan het wankelen door de eerder korte pootjes. Dat het mandje traploos te tilten is, is dan weer een voordeel om je snare in de perfecte speelpositie te brengen. De onderdelen van alle hardware schuiven trouwens vlotjes in mekaar, wat ook geldt voor het vastdraaien van de vleugelmoer en bouten. Het snarensysteem met zijdelings te bedienen hendeltje werkt vloeiend, alleen werkt de knop voor de spanningsregeling wat stroefjes.

Het geheel van basdrum en basdrumpedaal is voldoende stabiel, ondanks de eerder dunne basdrumsporen. Over het pedaal willen we nog kwijt dat de regeling van de spanningsveer wat minder handig is, vermits je telkens een sleuteltje voor de moertjes nodig hebt, een sleuteltje dat trouwens niet in het pakket inbegrepen is. De aanwezigheid van memorylocks hoort ook steeds thuis in deze paragraaf en bij de Rydeen vinden we ze enkel terug voor de hoogteregeling van de tom houders. Voor een beginners drumstel wellicht voldoende, vermits de pupil nog niet echt op "tournee" zal gaan en dus weinig zal moeten op- en afbouwen! De trommels stemmen vrij vlot, al is hier de vergelijking met een top-level drumstel uit den boze. Hetzelfde geldt voor de respons, al heb ik echt wel een uurtje "fun" beleeft aan het bespelen van dit setje. Je kunt er zeker, zelfs als gevorderde drummer, je inspiratie aan kwijt!

KLANKKWALITEIT

 

Mahoniehout heeft de karakteristiek een warme, ronde toon te produceren met heel wat laag. Dit komt ook tot uitting bij onze speeltest. De toms klinken wat ons betreft het mooist en voldoende homogeen. Vooral de 12" tom was zuiver af te stellen tot een mooie, natuurlijke en ronde klank. De basdrum klinkt voldoende diep, heeft uiteraard niet de "punch" van een topklasse drum, maar toch. De snare klinkt eveneens warm en voldoende muzikaal, ook al heb je niet dat "crispe" en dynamische wat je terug vind bij high-end snares. Al bij al voldoende klankkwaliteit hier om zoals ik reeds zei "fun" te hebben achter deze kit. En voor de beginneling is dit een meer dan uitstekend klinkend instrument.

CONCLUSIE

 

Bruto advies prijs: 874,00 Euro (999,00 incl. cimbalen, welke niet in onze test zijn inbegrepen), wat in de buurt komt van de betere entry-level kit prijs. Je vind er ontegensprekelijk goedkopere, dat staat buiten kijf, maar je hebt hier dan ook te maken met een topproduct binnen het entry-level! Een degelijk beginners drumstel, met stabiele hardware, geconstrueerd uit een goede houtsoort en gezegend met een navenante klankkwaliteit. De klank is dermate behoorlijk dat zelfs de veeleisende pro het setje zal appreciëren, en bv. kan aanschaffen als oefenset.

PRO & CONTRA

 

 PRO CONTRA
  • Een beter entry-level kit van een gerenomeerd merk
  • Degelijke licht gewicht hardware
  • Goede kwaliteit hout
  • Houten spanranden voor de basdrum
  • Behoorlijke klankkwaliteit
  • Ontbreken van stoeltje en statief voor crash-cimbaa.
  • Regeling van de veerspanning van de basdrumpedaal met moertjes, waarvoor je telkens een sleuteltje nodig hebt.


  • QUOTERING    [