aanmelden
Sterling by Music Man SUB Ray 4WS
Bass 06-11-2012
door:

BASS GUITAR

 

Indonesië is in het verre Oosten het nieuwe Mekka voor de productie van muziekinstrumenten. Deze SUB bas van Sterling is daarop ook geen uitzondering. In de novembereditie van 2009 (nr. 251) werd reeds de Sterling Ray 34 BK besproken, een goedkoper alternatief van de Music Man basgitaren. Deze nieuwe SUB bassen zijn op hun beurt nog eens goedkoper dan de Sterling Ray bas die eerder werd besproken in ons magazine. Je kan het een beetje vergelijken met Fender: je hebt de dure Amerikaanse Fenders, de iets goedkopere Mexicaanse Fenders en hun budget Squier reeks, die jawel, ook al een tijdje in Indonesië gefabriceerd wordt. Deze onderverdeling heb je dus nu ook bij Music Man: de dure Amerikaanse Music Man, de iets goedkopere Sterling en dan deze SUB bas uit de budgetreeks van Music Man.

 

Bouw

Op het eerste zicht verschilt deze bas qua vorm en bouw niet veel van de Sterling bassen, maar als we wat grondiger kijken, zien we waar de verschillen zitten. Eerst is er de hardware. De brug is niet de gebruikelijke Music Man brug, maar een eerder eenvoudige en sobere brug met afzonderlijke zadeltjes, heel basic. De stemsleutels durven iets sneller te ontstemmen dan de gewoonlijke exemplaren. De body bestaat uit hardwood (loofhout), een verzamelnaam voor houtsoorten met een hogere dichtheid, waardoor ze harder zijn. Dit zijn bijvoorbeeld es, beuk en mahonie: houtsoorten die vaak worden gebruikt voor het vervaardigen van instrumenten. Welke soort hardwood er hier wordt gebruikt, weten we niet, wat wel vaker het geval is bij budgetreeksen. De body is uit één stuk vervaardigd en voorzien van een mooi afgewerkte, walnut satijnen laklaag waardoor je de houtnerven kan zien. Aan de achterzijde van de body zit een openklapbaar batterijvakje. De hals bestaat uit maple, werd voorzien van een lichte, doorschijnende satijnen laklaag en werd met zes bouten stevig bevestigd aan de body. De slagplaat is deze die standaard op de Music Man Stingray bas zit. Een dubbelpolig humbucker element met een actieve tweebands equalizing sluit het geheel af. Hier zie je kleine slordigheden qua afwerking. De bevestigingschroeven van de behuizing en de slagplaat mochten iets beter en dieper ingedraaid worden, maar dit zie je wel vaker bij budgetreeksen en kan je zelf met een schroevendraaier verhelpen. Daartegenover staat het fretwerk, qua arbeidsuren één van de meest omslachtige onderdelen doordat het precisie vereist, kan soms te wensen overlaten bij goedkopere bassen. Bij deze bas is dit helemaal niet het geval en wordt er qua fretwerk uitstekend vakmanschap geleverd. Tien jaar geleden kreeg ik de kans om OLP bassen, de vorige budgetreeks, te bespelen. Vergeleken met deze SUB bassen, waren de OLP’s veel hoekiger en stroever qua bouw. Deze SUB bassen zijn veel eleganter.

 

Handleiding/toebehoren

Bij een budgetreeks kan je niet meteen een koffer of draagtas verwachten. Een handleiding is ook niet aanwezig, maar je hoeft geen klanktechnicus te zijn om de regelmogelijkheden te bedienen. Voor een actieve bas heb je naast de volumeknop enkel treble en bass om de hoge en lage frequenties af te regelen. Inbussleuteltjes om de bas af te stellen zijn wel meegeleverd, vooral voor de zadeltjes van de brug. Voor het afstellen van de hals moet je gewoon met een staafje of kleine schroevendraaier aan de onderzijde van de hals (standaard bij Music Man) de duimschroef aanspannen (of losmaken). Dit is een handig en minder omslachtig systeem waardoor je de snaren niet hoeft los te maken.

 

REGELMOGELIJKHEDEN

Zoals ik dus al eerder vermeldde, zijn de regelmogelijkheden bij een actieve bas heel miniem. Dit is standaard ook zo bij een Music Man Stingray, waarop deze SUB ray werd gebaseerd. We hebben dus een regelknop voor het volume, die niet volledig optimaal werkt. Bij het minste dat je de volumeknop opendraait, heb je al een sterk outputsignaal en ga je niet geleidelijk van zacht naar luid. Dit zal een exemplarische fout zijn die kan verholpen worden door het soldeerwerk aan de volumeknop te verbeteren. Daarnaast is er nog de tweebands equalizing, bestaande uit treble voor de hoge frequenties en bass voor de lage frequenties. Vrij duidelijke en eenvoudige regelmogelijkheden dus.

SOUND

De dubbelpolige humbucker heeft, net als bij de Music Man Stringray, een heel hoog output signaal. De Music Man Stingray was een heel populaire bas in de jaren 90. Zelf ben ik vrij vertrouwd met haar sound: snedig, scherp maar toch vol en met een pittig karakter. Voor deze SUB bas haalde ik een CD van Rage Against The Machine uit de oude doos. Meespelend met de muziek, merkte ik dat de sound identiek is aan die van de Music Man Stingray die je hoort op de CD. Mijn complimenten voor de ontwikkelaars van deze reeks. Ook met een hoofdtelefoon op, hoorde ik de vertrouwde sound van die Stingray. Qua sound dus een voltreffer! Misschien niet zo veelzijdig als bij de meeste moderne actieve bassen, maar de Music Man Stingray sound hoort wel bij één van de klassiekers onder de bassounds. Wat je wel kan doen, is de klank wat zachter maken door meer bass en minder treble toe te voegen. Een lekkere, stoute en knorrende sound. Dit is inspirerend en dat kan ik enkel toejuichen! Deze sound leent zich vooral voor metal, funk en rock. Het is een nogal vrij opdringerige sound die minder geschikt is voor jazz, reggae of pop.  

 

BESPEELBAARHEID

De hals zelf is goed afgesteld. Aan de actie van de snaren heb ik wat moeten sleutelen. De eerste keer dat ik deze SUB bas inplugde, was de E-snaar iets luider dan de andere snaren. Dat kwam doordat deze qua hoogte lager afgesteld stond dan de andere snaren. Dit was snel verholpen door de zadeltjes aan de brug aan te passen en zo de andere drie snaren naar beneden te brengen. Na dit euvel was de bas terug in balans en liet hij zich vlot bespelen. Fingerstyle, slappen, plectrumwerk,… Hoe ik de bas ook bespeelde, alles ging vrij vlot. De bespeelbaarheid kan misschien nog iets verbeterd worden met iets betere snaren. Tijdens het rechtstaand spelen met een riem om, is de balans in orde, de kop weegt zeker niet door.

 

TOEPASSING

Deze reeks is meer weggelegd voor de beginnende bassist. Je krijgt een basismodel van een echte Music Man Stingray dat niet moet onderdoen qua feel en sound. Ook geschikt voor gevorderde bassisten die wel een bas met de sound van een Music Man Stingray in hun collectie willen hebben, voor studiowerk of als back-up bas bij live optredens. Je hoeft dan niet meteen zo diep in je geldbeugel te tasten voor een gelijkaardige bas. Deze bas klinkt vrij zuiver als je met koptelefoon speelt.

 

BUDGET

Voor €339 inclusief BTW heb je deze SUB bass in je bezit. Een normale prijs op de markt van de budgetbassen. De kwaliteit van dit soort bassen is er de laatste jaren steeds meer op vooruitgegaan, waardoor ook professionals er één durven aanschaffen.

 

CONCLUSIE

Music Man heeft ingezien dat een Amerikaanse Stingray qua budget voor velen onder ons wat te hoog gegrepen is. Dankzij de Sterling bassen waren ze al iets meer bereikbaar, maar nu krijgen ook minder kapitaalkrachtigen de mogelijkheid om te genieten van de sound en feel van een Music Man. Standaard zijn deze bassen goed voor beginners of voor gevorderden die voor betrekkelijk weinig geld een bas à la Music Man in hun collectie willen hebben. Globaal gezien is de afwerking van deze bas goed en het fretwerk subliem. De enige minpunten van dit exemplaar zijn de schroeven en de volumeknop. Dit zijn exemplarische slordigheden die gemakkelijk kunnen verholpen worden met een schroevendraaier en beter soldeerwerk. Dan heb je voor een prikje een bas die heel dicht aanleunt bij de echte Music Man Stingray, met in wezen dezelfde soundkarakteristieken als die van de duurdere Stingray’s. Mijn complimenten! De hardware is meer low budget, maar doet zijn werk. Er moet ergens op bespaard worden en meestal gebeurt dit op vlak van de hardware en afwerking. Al valt dat bij deze bas nog heel goed mee! Je zal toch een tijdje zoet zijn met deze Sterling SUB bass. Misschien doe je hem nooit meer weg…