aanmelden
Peavey Tour TNT
Bass 29-12-2012
door:

BASS GUITAR AMPLIFIER


 

De TNT is al lang geen onbekende meer in de wereld van de bascombo‘s. Je zag deze TNT zo’n vijftien jaar geleden vaak in repetitieruimtes en op kleinere optredens. Hij is gegeerd om  zijn warme, punchy klank en vermogen. Een paar jaar geleden onderging deze topper al een facelift en dit jaar brengt Peavey een heruitgave van deze TNT op de markt, aangepast aan de noden van de hedendaagse bassist. In deze test ontdekken we of de nieuwe TOUR TNT een waardige opvolger is van de oude en legendarische TNT combo!

CONCEPT

Deze TNT werd herontworpen naar de specificaties van de TOUR reeks van Peavey. De 15 inch speaker is gebleven zoals bij de oude TNT, maar de versterker die er nu in verwerkt zit, heeft nieuwe features meegekregen. Een comboversterker die zowel alleenstaand kan dienst doen, of in combinatie met een andere speakerkast geschikt is voor in grotere concertzalen. Dit is mogelijk dankzij de krachtige 600W versterker en de speakeraansluiting om een externe speaker op aan te sluiten. Deze nieuwe TNT is tegenover vroeger omgetoverd tot een ware krachtpatser. Kortom, een allround combo die in verschillende formaties zijn mannetje kan staan en geschikt is voor verschillende doeleinden. Dat was de bedoeling van de mensen bij Peavey!

BOUW 

Een 15 inch speaker met een 600W D-class versterker zijn al niet al te klein, deze combo is dus niet meteen compact te noemen. Aan de voorzijde vallen de afmetingen wel mee, maar het is een vrij diepe bekisting doordat de versterker niet verticaal maar horizontaal is geplaatst. In verticale stand zou de bekisting wat minder diep geweest zijn. Het zijn wel standaard maten als je vergelijkt met externe speakerkasten om een stack te maken. De bekisting werd overtrokken met een semileren, mooi afgewerkte bekleding. Aan de hoeken werden metalen hoekbeschermers aangebracht. Verder zitten onderaan antislippootjes en... plots stoot ik op een kleine verrassing. Een stuk van de achterzijde is in een hoek van 45 graden afgevlakt zodat je de combo in monitorstand kan plaatsen. Hierdoor is de speaker naar je toe gericht. Ook daar werden rubberen antislippootjes aangebracht. Aan de zijkanten zitten twee stevige handvaten om de combo te verplaatsen. De speaker zit veilig achter een zwarte, metalen grill met het Peavey-logo dat oplicht als je versterker aanzet. Je kan dit indien gewenst uitzetten aan de achterzijde van de versterker. Kortom, qua afwerking heb ik geen tekortkomingen opgemerkt! Het is een stevige combo die on the road situaties aankan, zoals de naam van de serie al deed vermoeden. Enig minpuntje is dat deze combo met zijn 34kg vrij zwaar is. De handvaten aan de zijkant zijn nuttig als je hem met twee kan verplaatsen, maar ook dan verloopt het nog wat onhandig. Het zou beter geweest zijn als er aan de bovenzijde ook een soort van plooibaar handvat aanwezig was. Dit plaatsen was echter onmogelijk geweest, gezien aan de bovenzijde een koelraster zit voor de versterker. Maar goed, het lukt ook wel op deze manier!

HANDLEIDING/TOEBEHOREN

Er is een handleiding voorzien in het Engels waarin de functies worden uiteengezet. Met behulp van een grafische voorstelling van de versterker krijgen we een beeld van de regelmogelijkheden. Dit helpt je goed op weg om de combo af te regelen. De equalizing settings worden echter niet aangehaald, wat handig was geweest voor beginnende bassisten. Verder worden de technische specificaties vermeld in een blokschema. Een beknopte, maar goede handleiding dus. Tenslotte krijg je er nog twee verschillende elektriciteitssnoeren bij.


REGELMOGELIJKHEDEN

Tijd voor het leuke werk! Het verschil tussen deze TOUR TNT en zijn vorige edities zit in de nieuwe regelmogelijkheden. Eerst bekijken we wat er is overgebleven van de mogelijkheden van de vorige exemplaren. We vinden de input met de active/passive, afhankelijk van welk soort bas je speelt (actief of passief dus). Daarnaast is er nog de gain knop voor het inkomend bassignaal en de treble en low regelknop voor het regelen van de lage en hoge frequenties. Om verder fine te kunnen tunen heb je nog een zevenbands grafische equalizer die je kan in- en uitschakelen. Vooral goed om je mid frequenties mee te regelen. Vervolgens is er nog het DDT speaker protection circuit met defeat knop. Je kan de speakerbescherming dus in- en uitschakelen. Als je de speaker zou overbelasten, brandt er een rood ledlampje, wat dankzij deze DDT gelukkig niet gebeurt. Belast je de speaker niet teveel, dan kan je deze DDT gewoon uitschakelen. Tenslotte heb je natuurlijk ook nog een volumeknop om het uitgaand signaal naar de speaker af te stellen. Wat zijn dan de nieuwe features? Wel, om te beginnen heb je drie drukknoppen; BRIGHT, CONTOUR en CRUNCH. BRIGHT zorgt voor een meer heldere sound en boost dus de hoge tonen. CONTOUR boost lage en hoge tonen en vermindert de mid frequenties. Dit zorgt voor een “scoop” sound die geliefd is bij slappers. CRUNCH geeft je een overdrive tubesignaal, wat overeenkomt met een soort van distortionklank die wordt toegevoegd aan je bassignaal. Nieuw is ook een regelbare compressor die je kan in- en uitschakelen. Een upgrade van de vorige TNT dus. Tenslotte kan je nog de tweeter aan- en uitzetten. 

AANSLUITMOGELIJKHEDEN

Aan de bovenkant van de versterker zit de input waar je je bas inplugt en een ¼” stereo-uitgang om je koptelefoon op aan te sluiten, zodat je geluidloos kan oefenen. De rest van de aansluitmogelijkheden vind je aan de achterzijde van de combo. Er is een combi speakeraansluiting die je zowel met jack als speak-on kan aansluiten. Je krijgt ook de mogelijkheid om een externe TNT footswith aansluiten met een jack om de compressor en de crunch aan en uit te zetten. Dit op voorwaarde dat de crunch en compressor ingedrukt zijn op de versterker. Effecten kan je in loop zetten met de send & return aansluiting. Dan is er nog een XLR DI uitgang met groundlift knop als je last hebt van slechte aarding. Hiermee kan je een gebalanceerd signaal uitsturen voor live PA’s en opnames.


SOUND

Aan de bovenkant van de versterker zit de input waar je je bas inplugt en een ¼” stereo-uitgang om je koptelefoon op aan te sluiten, zodat je geluidloos kan oefenen. De rest van de aansluitmogelijkheden vind je aan de achterzijde van de combo. Er is een combi speakeraansluiting die je zowel met jack als speak-on kan aansluiten. Je krijgt ook de mogelijkheid om een externe TNT footswith aansluiten met een jack om de compressor en de crunch aan en uit te zetten. Dit op voorwaarde dat de crunch en compressor ingedrukt zijn op de versterker. Effecten kan je in loop zetten met de send & return aansluiting. Dan is er nog een XLR DI uitgang met groundlift knop als je last hebt van slechte aarding. Hiermee kan je een gebalanceerd signaal uitsturen voor live PA’s en opnames.


TOEPASSING

Deze TNT is zowel geschikt voor gebruik thuis, als voor repetities, kleinere optredens - of grotere als je een externe speaker aansluit. Dit is een ideale combo voor bassisten die net beginner af zijn en zoeken naar een combo die krachtig genoeg is en later kan worden uitgebreid voor grotere optredens. Een combo die gedurende vele jaren mee kan gaan en je niet snel van de hand zal doen. Ook voor studio-opnames zal deze combo goed werk leveren.

 

BUDGET  

Voor €629 (inclusief BTW) is deze nieuwe TOUR TNT de jouwe. Als je er rekening mee houdt dat je voor enkel een 600W versterker al deze prijs moet neertellen, hebben we hier zeker een betaalbare combo die je later nog kan uitbreiden met een externe speakerkast. Door deze gunstige prijs zal de TNT alvast een goede kans hebben op de basmarkt, waar nu op vlak van merken meer aanbod is dan vroeger.

CONCLUSIE

Deze nieuwe generatie is alleszins heel geslaagd. Een volledig nieuwe en robuuste look die mooi oogt. Een 600W versterker die de mogelijkheid biedt om een externe speakerkast bij aan te sluiten, zorgt ervoor dat je deze combo in verschillende situaties kan gebruiken. Van oefenversterker tot repetities en van kleinere optredens tot grotere, mits extra speakerkast. De prijs-kwaliteitverhouding zit hier heel goed, je krijgt zeker waar voor je geld. Op vlak van afwerking heb ik niets aan te merken. Als kers op de taart is er het oplichtende logo van Peavey, dat het geheel nog professioneler doet ogen. Qua sound zijn er heel wat regelmogelijkheden die ervoor zorgen dat de TNT veel verschillende stijlen aankan, zoals o.a. blues, jazz, rock, funk en metal. You name it en deze combo kan het aan! Enige minpunten zijn het gewicht en de diepe kast die verplaatsingen moeilijker maken. Ook zou het leuk zijn als je de CRUNCH kon afregelen en niet enkel inschakelen. Maar voor de rest is er niets op aan te merken. De TNT is klaar om weer geschiedenis te schrijven!