aanmelden
NAMM Show 2014
Guitar 29-01-2014
door:

TRADE SHOW

 

Met de NAMM Show net achter de rug, leek het ons interessant om even terug te blikken op dit grote evenement. Als lezer van ons magazine zal je deze beurs ongetwijfeld kennen. Binnen de muziekindustrie worden er zo jaarlijks talloze events georganiseerd, waar voornamelijk (nieuwe) producten worden voorgesteld. De twee grootste zijn enerzijds de NAMM Show voor de Amerikaanse markt, en anderzijds de Musikmesse Frankfurt voor de Europese. Sinds kort is ook het belang van Music China aan het stijgen, een beurs die zich voornamelijk toespitst op de Aziatische markt.
Toch is de NAMM Show nog steeds de belangrijkste beurs binnen de muziekindustrie. Die gaat steeds door in het begin van het jaar (deze keer van 23 tot 26 januari), zodat de meeste nieuwe producten van het seizoen er worden voorgesteld. Toch is dit evenement ook belangrijk voor Europa. Veel producten die op de NAMM Show worden gelanceerd, verschijnen daarna immers ook weer op de Musikmesse, die dit jaar doorgaat in maart. Op de NAMM Show kan je dus meteen zien wat binnen de muziekindustrie de trends voor de rest van het jaar zullen zijn!

 

NAMM, de organisatie
 

De NAMM Show wordt georganiseerd door een overkoepelende organisatie die dezelfde naam draagt: de National Association of Music Merchants. NAMM bestaat uit meer dan 9000 ondernemingen (“Members”), verspreid over meer dan 92 landen. Deze non-profit organisatie wil een knooppunt zijn voor mensen die op zoek zijn naar de nieuwste innovaties op vlak van muziekinstrumenten, opname- technologie, geluid en licht. NAMM heeft dan ook twee duidelijke doelen voor ogen: enerzijds het versterken van de muziekproducten-industrie, die momenteel een waarde heeft van 17 miljard Dollar, anderzijds het promoten van de voordelen en het plezier die verbonden zijn aan het maken van muziek. Ze streven naar een wereld waarin muziek maken een belangrijk deel uitmaakt van ieders leven, zowel bij kinderen als volwassenen. Muziek maken is voor alle leeftijden en NAMM wil er dan ook voor zorgen dat iedereen toegang heeft tot de nodige middelen om dit aan te leren.
Hiervoor organiseren ze tal van activiteiten. De NAMM Show is er één van, maar is niet de enige beurs die door hen op poten wordt gezet. Later op het jaar zijn er ook nog de Summer Namm, die iets kleinschaliger en lokaler is, en de NAMM Russia, die in samenwerking met de Musikmesse wordt georganiseerd. Daarnaast rekruteert NAMM steeds nieuwe Members ter uitbreiding van hun organisatie. Eén van de vele voordelen voor deze Members is dat ze kunnen deelnemen aan hoogwaardige educatieve programma’s.
Wie meer wil weten over alle activiteiten die NAMM te bieden heeft, kan terecht op hun websiten www.namm.org. Ook kan je een kijkje nemen op hun sociale media, zodat je steeds op de hoogte blijft van alle activiteiten en ontwikkelingen.

 

 

 

NAMM Show

We hebben het reeds gezegd: de NAMM Show is het belangrijkste globale evenement voor de muziekproducten-industrie. De show bestaat reeds meer dan 100 jaar en kende dit jaar haar 112e editie! Deze keer kwamen uit meer dan 90 landen ruim 100.000 registranten opdagen, die producten te zien kregen van meer dan 5000 merken. Het ging hier om producten uit enorm uiteenlopende categorieën: van lichteffecten, DJ materiaal en geluidsapparatuur, tot materiaal voor studio recording en andere muziektechnologie. Hieronder ook apps en software, zowel voor professionals als hobbyisten. Uiteraard kon je er ook terecht voor gitaren, drums, keyboards, orkestinstrumenten, etc. Het aanbod was ook dit jaar weer enorm uitgebreid!
Maar ook deze keer kregen bezoekers meer voorgeschoteld dan enkel de voorgestelde producten. Er werden tal van activiteiten georganiseerd, waaronder workshops, muzieksessies en award-uitreikingen (zoals de TEC awards voor audio professionals en de She Rocks award voor iconische vrouwen binnen de muziekindustrie). Deze activiteiten stonden steeds in lijn met NAMM’s missie die we hierboven aanhaalden. Ook kon je er bijvoorbeeld deelnemen aan het Retail Boot Camp, waar je meer kon leren over het uitbaten van een muziekwinkel in een tijd waar technologie centraal staat. Daarnaast kon je de populaire Breakfast Sessions bijwonen, waarbij diepgaande discussies werden gevoerd met marktleiders en beroemdheden die hun bedrijfsstrategieën uit de doeken deden. In het Idea Center kon je dan weer terecht voor info over uiteenlopende onderwerpen, zoals mobile en Facebook marketing.
Maar op de NAMM Show werd dit jaar dus ook veel aandacht besteed aan live (muziek)sessies. Hiervoor kon je o.a. terecht bij de NAMM GoPro Stage. Je werd er verrast met verschillende product demo’s, uitgevoerd door de beste hedendaagse muzikanten, DJ’s en producers. Enkele grote namen hier waren Jonny Lang, Sheila E. en Robby Krieger. Deze performances, special events en andere activiteiten zorgen ervoor dat networking veel makkelijker wordt, iets wat de NAMM Show meteen ook dat unieke karakter bezorgt.

 

Evolutie

 

 

Na meer dan honderd jaar kan NAMM terugblikken op een succesvolle geschiedenis. De NAMM community blijft nog steeds groeien en mensen van over de hele wereld aantrekken. Ondertussen telt deze associatie duizenden gepassioneerde en getalenteerde ondernemingen die muziekinstrumenten maken, aankopen of verkopen. Dit zorgt er op z’n beurt voor dat miljoenen mensen van over de hele wereld zoveel mogelijk kansen en mogelijkheden krijgen om muziek te maken. Hiermee wordt NAMM’s missie perfect volbracht.
De beurs zelf telt verschillende hallen en verdiepingen. Hallen A tot D en de tweede en derde verdiepingen worden bezet door het diverse aanbod aan muziekproducten. De overige ruimtes worden gebruikt voor de talrijke activiteiten.
Na een paar jaar van economische malaise zijn er vooral in de VS tekenen dat voorzichtig herstel zich gaat doorzetten. De twee procent groei van de Amerikaanse muziekindustrie versterkt dat beeld. Dat resulteert in een aanstekelijk enthousiasme bij de standhouders op de NAMM Show 2014. ‘Er word gekócht’, riep iemand uit. De fabrikanten geloven er dus weer in en illustreren dat met een veel rijkere lading productreleases dan de afgelopen twee, drie jaar.
Natuurlijk wordt er ook weer flink geherstructureerd bij de bedrijven om up and running te kunnen blijven in de continue veranderende muziekindustrie. De termen vliegen je om de oren in de gesprekken op de beurs, van ‘brand marketing’ en ‘channel marketing’ tot ‘search engine optimization’ en ‘globalization’. Ze doen er alles aan om de nieuwe producten bekend te maken bij de muzikanten, producers, dj’s en engineers. Let wel: veel van de fabrikanten moeten dealen met 50+ landen waar ze hun producten afzetten.
Belgen en Nederlanders worden met open armen ontvangen door de standhouders. Niet zo gek als je in acht neemt dat als je de muziekindustrieomzet van beide landen bij elkaar optelt we op de tiende plaats staan van de wereldranglijst. In de Benelux wordt per jaar meer verkocht dan in landen als Zweden, Spanje, India, Zwitserland en Oostenrijk.
 

Beursnieuws

 

 

Waar het natuurlijk nog steeds om draait op de NAMM Show, is welke nieuwe producten er werden voorgesteld. Meet Music besliste om dit jaar het roer volledig om te gooien en geen uitgebreid beursverslag meer te publiceren. Met de evolutie van de media krijgen geïnteresseerden immers de kans om via het internet in real-time kennis te maken met de nieuwe producten. Uiteraard kan het nog steeds moeilijk zijn om het overzicht te behouden over alle nieuwigheden. Wij willen jullie daarom helpen met het vinden van de snelste weg naar al deze informatie.
Surf naar de website van

IT’s WORTH THE VISIT!

We hebben het al gezegd: de NAMM Show is een bezoek meer dan waard, zowel voor exposanten als voor geïnteresseerden. Maar waarom juist?
Exposanten kunnen eerst en vooral hun verkoop boosten doordat ze er in contact komen met heel wat belangrijke spelers binnen de muziekindustrie. Op die manier worden internationale contacten en groei in de hand gewerkt. Daarnaast spreekt het voor zich dat ze er hun relaties met kopers en klanten kunnen versterken en uitbreiden. Bovenal worden hun producten voorgesteld aan meer dan 1200 mensen uit de pers en media, zodat dit nieuws over de hele wereldkan worden verspreid. Een uitgelezen kans om extra aandacht naar je producten toe te trekken en zo de herkenbaarheid en bekendheid van je merk een boost te geven.
Voor bezoekers zijn er uiteraard ook heel wat voordelen. Eerst en vooral krijg je er de nieuwste muziekinstrumenten te zien uit alle mogelijke muzieksegmenten en mis je zo geen enkele ontwikkeling binnen de industrie. Je kan er niet alleen terecht voor meer info, maar je kunt er ook zelf instrumenten uitproberen of kijken hoe professionals ermee te werk gaan. Daarnaast geven de vele workshops en andere activiteiten je de kans om bij te leren!
En last but not least: de NAMM Show gaat door in het zonnige, zuiderse Californië, in een omgeving die enorm tot de verbeelding spreekt. Deze beurs is misschien wel compacter dan de Musikmesse, maar er heerst een sfeer die je op geen enkele andere beurs ervaart. What’s not to like?