aanmelden
Schecter Omen Extreme-5
Guitar 30-12-2013
door:

BASS GUITAR

 

 

Het is al van november 2008 (nr. 239) geleden dat ik nog een bas van Schecter heb mogen testen. Je zou je kunnen afvragen of ze sindsdien niets nieuws meer hebben uitgebracht, maar het tegendeel is waar! Er werden heel wat nieuwe series ontwikkeld met zowel traditionele als vernieuwende modellen, om zoveel mogelijk verschillende bassisten aan te spreken. Schecter is nogal geliefd binnen het metalgenre en is daar reeds een gevestigde waarde, maar hun instrumenten zijn niet alleen weggelegd voor headbangende muzikanten. Kijk gerust eens op hun website om het uitgebreide gamma te ontdekken!

 

Concept

Qua productomschrijving blijft Schecter wel wat mysterieus. Zowel online als in hun catalogus geven ze wel de specificaties mee van het instrument, maar een omschrijving van waar deze bas juist voor staat, kan ik niet meteen terugvinden. Toch geeft de naam “Omen Extreme” al een beetje weg dat deze bas meer weggelegd is voor de zwaardere jongens onder ons. Ook de looks van dit model bepalen voor een stuk het toepassingsgebied. Schecter staat voor een goede prijs-kwaliteitverhouding, o.a. door het gebruik van eigen kwalitatieve hardware en elektronica.
 

 

Bouw

De Omen Extreme-5 is er eentje om je vingers van af te likken. De body is vervaardigd uit mahonie met een gevlamde esdoorn top. Die is afgewerkt met een doorzichtige black cherry laklaag, waardoor je goed de houtnerven kan zien. Waar de twee houtsoorten samenkomen, werd een mooi afgewerkte witte binding voorzien. Er werd gewerkt met oog voor detail: ik merk dat de regelknoppen in de body zijn verwerkt en wat dieper zitten dan gewoonlijk. Zeer mooi uitgewerkt! De body kreeg heel leuke rondingen die de bas een hoogwaardige look bezorgen. De nek bestaat uit één stevig stuk esdoorn met daarop een toets van rosewood. Die is stevig bevestigd aan de body met zes schroeven. Ook hier werd er verder gebruik gemaakt van de witte bindingsstrook langs de zijkant van de nek. Op het toetsenbord werden leuke V-inlays aangebracht. Je krijgt de indruk dat er bij het ontwerpen goed werd nagedacht over elk detail aan de bas. Een pluim voor de afwerking!
Verder is de hardware afkomstig van Schecter zelf. De stemsleutels voelen solide aan en blijven goed in stemming. De brug is een standaard brug die je op veel bassen kan terugvinden. De regelknoppen voelen stevig aan en ook hier valt geen slordigheid op te merken. De hardware kreeg een black nickel kleur. Ook de humbucker pick-ups zijn van Schecter. De jack-ingang is voorzien van een beschermplaatje. Aan de achterzijde van de body zitten nog een afdekplaatje voor de elektronica en een openklapbaar batterijvakje. De Omen heeft qua bouw alvast goede punten gescoord!

 

Handleiding & Toebehoren

Er worden geen handleiding of jacksnoertje meegeleverd. Wel een labeltje dat aangeeft dat deze bas is voorzien van D’addario snaren. Is this bass made in and coming straight out of hell? Wie zal het zeggen…

 

Regel- en aansluitmogelijkheden

Het batterijvakje gaf het al weg: we hebben hier te maken met een actieve bas. De regelknoppen dus! Er is een volumeknop om het uitgaand volume van de bas te regelen. Met de balansknop kan je de mix tussen de twee humbucker pick-ups te regelen: meer de voorste, meer de achterste, of beide pick-ups. Daarnaast is er een 2-bands- equalizer, met Bass voor de lage frequenties en High voor het regelen van de hoge frequenties.

 

Sound

De Omen Extreme-5 heeft een zeer vette en strakke sound die mij doet denken aan Rex brown, ooit nog bassist van Pantera. En dat is een mooi compliment! Een actieve en heldere, maar toch stevige basklank. Met veel output. De door Schecter zelf ontwikkelde pick-ups scoren dus goed. Natuurlijk is dit model meer geschikt voor bassisten die houden van een vette, opdringerige en agressieve sound. Dit past dan weer helemaal bij de looks van de Omen Extreme-5. Muzikanten die meer houden van een passieve jazz of precision bass sound, zou ik doorverwijzen naar een ander model of een andere reeks van Schecter. Maar metalheads zullen zeker aan hun trekken komen! De 2-bands equalizing is meer dan voldoende om qua frequenties de juiste regeling in te stellen. Met de balansknop creëer je meer een knorrende brug pick-up sound of een volle nek pick-up sound. Natuurlijk kan je beide pick-ups ten volle benutten. Toch blijft het natuurlijk allemaal stevig klinken en voor een zachtaardige bassound ben je met dit model aan het verkeerde adres!

 

 

 

Bespeelbaarheid

Ook hier weer geen vuiltje aan de lucht. De nek is - voor mij - qua afmetingen ideaal om vlot vingervlugge loopjes te spelen. De actie van de snaren is ook al meteen goed afgesteld. Voor het aanslaan met de vingers of een plectrum, is de string spacing (afstand tussen de snaren) ideaal omdat deze vrij nauw is. Vermoedelijk 16,5mm. Voor slappen is dit wat minder ideaal: daar was ik eventjes het noorden kwijt! Door de looks van de bas heb ik soms het gevoel dat ik met een grote gitaar aan het spelen ben.

 

Toepassing

Zoals de looks en de sound aantonen, is deze bas meer weggelegd voor het zwaardere werk. Hiervoor geef ik deze bas een 10 op 10. Voor andere stijlen zou ik je doorverwijzen naar het andere gamma van Schecter. Van vintage tot modern: er staan zeker modellen tussen die aan je voorkeuren zullen voldoen.

 

 

Budget

Voor €625 incl. BTW is deze bas de jouwe. Een sterke prijs als je kijkt naar de afwerking en de rondingen van deze bas. Vooral de manier waarop de regelknoppen verwerkt zijn in de body, zorgen voor die extra touch. Een zeer scherpe prijs-kwaliteitverhouding.

 

Conclusie

Net zoals bij de vorige review van Schecter, kon ook deze bas mij bekoren. De bouw en afwerking zijn gewoonweg grandioos voor dit budget. De bespeelbaarheid is ook zoals het hoort, alleen is het wat minder makkelijk slappen met die string spacing. De bas heeft een stevige en vette basklank die vooral bassisten uit het metalgenre zal aanspreken. Ook de looks en naam van deze reeks suggereren hetzelfde. Ben je geen metal freak? Geen nood, Schecter heeft voor elk wat wils. Ook de kostprijs zou geen drempel mogen zijn. Schecter brengt op vlak van prijs-kwaliteit heel goede instrumenten op de markt. Check de volgende keer dat je een muziekwinkel binnenstapt eens deze basgitaren. Je zal versteld staan!