aanmelden
BOSS TU-10, TU-12EX & TU-3
Guitar 29-01-2014
door:

GUITAR TUNERS

We vergeten het wel eens (ook bij het vergaren van testmateriaal), maar het gamma aan tuners dat we tegenwoordig tot onze beschikking hebben, is groter dan ooit. Voor zowat alle verschillende situaties is er wel een degelijke oplossing. En zeg nu zelf, hoe moeilijk (en storend!) zou het niet zijn, mocht je je gitaar op het podium steeds op het gehoor moeten stemmen! Met dit in het achterhoofd nemen we een kijkje bij de verschillende tuners die Boss te bieden heeft. We gaan van klein naar groot!

 

TU-10
 

De TU-10 is de nieuwste telg in de reeks van tuners en is de versie van Boss op de momenteel immens populaire clip-on tuners. Deze piepkleine stemapparaten klem je als een wasknijper op de stemkop van je gitaar. Het bijzondere aan deze tuners is dat men niet langer een traditionele microfoon gebruikt om de gespeelde tonen op te vangen, maar een contactmicrofoon (een beetje zoals een piëzo bij een akoestische gitaar). Hierdoor maakt het niet uit hoeveel lawaai er rondom je wordt gemaakt door de andere muzikanten: de tuner pikt enkel de tonen op van het instrument waar het op vastgeklikt zit! Zowat alle grote merken hebben tegenwoordig een clip-on tuner, maar de tuner van Boss onderscheidt zich op verschillende vlakken van de competitie: het ontwerp is wat groter, maar tegelijk een stuk steviger. Daar waar andere clip-on tuners wat fragiel kunnen lijken, hebben we die indruk allerminst bij de TU-10. Het verlichte en kleurrijke LCD-scherm is uitermate goed leesbaar in donkere situaties en ondanks de kleine afmetingen heb je toch verschillende extra functies, zoals het lager stemmen (tot vijf halve tonen lager) en de “stream” modus. De TU-10 is verkrijgbaar in verschillende kleuren. Met z’n €29 (geconstateerde winkelprijs) is hij ietsje duurder dan de meeste andere clip-on tuners, maar toch is hij deze prijs meer dan waard!

 

 

 

TU-12EX
 

De meer traditionele vorm van de TU-12EX zal vooral voor de meer geroutineerde gitaristen erg bekend voorkomen. Jarenlang was dit immers de enige vorm waarin je tuners kon kopen. Het langwerpige toestel is erg licht en volledig gemaakt uit plastic. De naald die de tonen aangeeft ziet er lekker vintage uit, maar laat je niet misleiden: ook deze tuner zit volgeladen met moderne en handige functies. Zo is deze tuner te gebruiken in “chromatische” modus (alle noten worden weergegeven) als in “gitaar” modus (je krijgt enkel de dichtstbijzijnde noot binnen de standaard gitaarstemming). Je kan tot zes halve tonen lager stemmen en via de accu-pitch met beep-functie geeft de tuner steeds een kort hoorbaar signaal als de betreffende snaar juist gestemd staat. Je hebt de keuze tussen een ingebouwde microfoon en de jack-aansluiting als input, referentie-tonen voor wanneer je toch nog even op het gehoor wil verifiëren, en de TU-12EX is voorzien van een “auto-off” functie om je batterijen te sparen. Wil je geen batterijen gebruiken en de TU-12EX constant laten aanstaan terwijl je speelt, kan dat ook: je sluit dan een standaard Boss adaptor aan en gebruikt de output van de tuner om naar je versterker te gaan! Al deze functies kosten je wel wat extra: de TU-12EX gaat voor €100 (geconstateerde winkelprijs) over de toonbank. Maar laten we duidelijk zijn: de TU-12EX is géén tuner voor podiumgebruik! Daarvoor is hij niet makkelijk en snel genoeg leesbaar.

 

 

TU-3
 

Als je een tuner zoekt die je op het podium nooit in de steek laat, dan moet je niet verder zoeken dan de Boss TU-3. Bij deze tuner werden bovenstaande kwaliteiten in de overbekende Boss “stomp box”-vorm gegoten. Dit pedaal past zonder probleem in je pedalboard en is, zoals al die kleine Boss-effecten, nagenoeg onverwoestbaar! Toegegeven, men heeft een aantal functies laten vallen, maar dan ook enkel de functies die niet nuttig zijn op het podium: de referentietonen en de hoorbare “beep” als je gitaar juist staat, zouden op een luid en chaotisch podium toch nooit gehoord worden. Alle andere functies, zoals de “streaming” modus, downtunings, settings voor basgitaar en calibratiemogelijkheden blijven behouden! Verder biedt de TU-3 een essentiële eigenschap voor podiumgebruik: de tuner is uitstekend leesbaar in verschillende lichtsettings en de tracking en weergave van je stemming gebeuren razendsnel via de gekleurde 21-delige LED. Je kan de TU-3 laten draaien op batterijen, maar nog interessanter is hem gebruiken met een adaptor. Dan kan je de “power out” aansluiting gebruiken met een (optionele) stroomkabel om andere effecten van stroom te voorzien. Zoals je ziet heeft men bij Boss aan alles gedacht. En ook de prijs valt best mee: voor €70 (geconstateerde winkelprijs) heb je een tuner die zo goed gebouwd is dat hij jarenlang zal mee gaan.