aanmelden
Peavey AmpKit LiNK HD
Guitar 30-12-2013
door:

DIGITAL GUITAR INTERFACE

 

In het begin van deze eeuw / dit millenium (wat je zelf het liefste hoort) werden gitaristen overspoeld door de grote digitale rage. Een klein bedrijfje met de naam Line6 bracht een toestel uit dat versterkers simuleerde en de hele gitaarwereld werd meegesleurd in de digitale toekomst. Na Line6 volgde een resem andere merken met eigen versies en, zoals gewoonlijk, kalmeerde de boel weer na een paar jaar. Een goeie tien jaar later startte de volgende digitale revolutie, namelijk die van de applicaties voor gsm’s en andere draagbare toestellen. Onze huidige generatie gsm’s heeft (massa’s) meer rekenkracht dan de multi-fx processors van tien jaar geleden… Dus zijn ze zeker even geschikt om de job over te nemen!
Peavey speelt handig in op deze trend! De AmpKit LiNK HD is een interface die je kan aansluiten op je iOS-toestel (iPhone, iPad en sommige iPods) en je Apple-computers. Let op: (voorlopig) niet voor Android of PC/Windows! De interface is voorzien van een grote jack-input voor je gitaar, een usb-aansluiting, een line out (stereo mini-jack) en een headphones out (eveneens stereo mini-jack). Er is ook een aansluiting voor de optionele adaptor, waardoor je je toestel oplaadt terwijl je er mee aan het werk bent. Sluit je de Ampkit Link HD aan aan je iOS-toestel, dan moet je nog de bijhorende software van Agile installeren. Via deze software kan je je iOS-toestel omtoveren tot een volledig workstation voor je gitaar. Alles kan je inladen: effecten, versterkers, speakers, mics, etc. Je hoeft geen uitgebreide setup meer klaar te zetten als je even wil spelen, gewoon je telefoon uit je broekzak, de interface erin en klaar! Eenmaal je gewend bent dat er geen grote speakerkast achter je rug staat te pompen, merk je ook heel snel dat de klanken perfect bruikbaar zijn voor een hoop verschillende stijlen! Je kan je klanken instellen, rondspelen, tegelijk een backing track afspelen en de app zelfs in mulitask mode zetten (zo kan je bijvoorbeeld uit het programma gaan om een partituur te bekijken terwijl je toch kan blijven spelen). Er is echter één ding mee in overweging te nemen: het softwarepakket van Agile is een basisversie waarbij je slechts een paar mogelijkheden qua versterkers en effecten ter beschikking krijgt. Als je meer versterkers of effecten wil gebruiken, moet je per stuk een klein bedrag betalen (er zijn soms ook pakketten te verkrijgen).


Dan heb je ook nog de mogelijkheid de AmpKit LiNK HD te gebruiken als interface voor je computer. Je hebt de adaptor dan niet nodig, de Ampkit werkt volledig op USB-stroom. In deze opstelling kan je de AmpKit gebruiken als interface voor programma’s zoals Peavey’s ReValver software, maar even goed Garageband, Logic, Cubase, etc. Je kan niet alleen gebruik maken van de pedalboards of versterkers die deze programma’s leveren, maar je kan via deze interface ook opnemen. En dat niet alleen!

De Ampkit Link HD geeft je zelfs de mogelijkheid om tracks te “re-ampen”. Als je een take inspeelt die prima gespeeld was maar qua klank niet echt goed zit, is dat geen probleem. De AmpKit is in staat om een “droog” signaal mee op te nemen zodat je daarna met je klank nog alle kanten uit kunt. En dat allemaal in dat piepkleine doosje!
De technologie staat niet stil. Nog geen vijftien jaar geleden was de komst van de eerste harddisk-recorders een evenement waar alle medewerkers van de winkel naar kwamen kijken. Nu kan je even veel (en zelfs meer) met een piepklein bakje dat je aan je telefoon aansluit. Oh ja, al die functies kosten zelfs amper nog geld: €109 (incl. BTW) om precies te zijn!