aanmelden
Lag Roxane Racing 2000
Guitar 30-12-2013
door:

ELECTRIC GUITAR

 

Welgeteld tien jaar geleden belandden de eerste Lag-gitaren op de stoep van onze redactie. Alsof het gisteren was, herinneren we ons nog dat het ging om een Roxane- en een Morgane-model, beiden in een basic én een luxueuze versie. Intussen zijn we een hele tijd verder en is Lag van een nieuwkomer in de Benelux doorgegroeid naar een bekende en gerespecteerde speler. We hebben dan ook besloten van deze verjaardag te vieren met een test van de Roxane - één van die originele modellen, maar dan in de meest recente versie. Dames en heren, wij presenteren u de Lag RR2000!

 

 

 

Algemeen

Concept
Lag is een merk dat steeds de combinatie heeft geboden tussen eigen modellen en versies van bekende gitaren (geïnspireerd op klassieke modellen van andere merken). De Roxane kan tellen als één van hun eigen creaties, hoewel we links en rechts wel kunnen zien waar ze de inspiratie hebben gehaald. Bij de RR2000 is het heel duidelijk: geen compromissen, maar de allerbeste gitaar die men in deze reeks kan bouwen. Als dat wil zeggen dat de prijs hoger ligt dan bij de andere Lag-modellen, dan is dat maar zo!

Toebehoren/Opties
De RR2000, aka Roxane Racing 2000, wordt geleverd in een fraaie en stevige draagtas. De tas op zich is een aardig stukje werk, met alle nodige opbergvakken die je maar kan wensen. Wat zeer uitzonderlijk is: de buitenkant is volledig gemaakt uit leer, wat een heel stijlvolle look oplevert. De binnenzijde werd volledig gevoerd om beschadigingen aan de gitaar te voorkomen. Verder krijg je nog een mooie brochure mee over het Roxane Racing- gamma en het nodige kleine gereedschap om de gitaar volledig in orde te brengen.


 

Imago
Zoals we reeds hebben vermeld, is Lag al een goede tien jaar actief in onze contreien. Binnen die periode heeft het merk een uitstekende reputatie opgebouwd, vooral qua prijs-kwaliteitverhouding in de prijsklasse onder de €1000. De gitaren van het merk kunnen makkelijk de concurrentie aan die gelijkaardig geprijsde en soms zelfs duurdere gitaren biedt. Maar hoe ze het er van af brengen in de hogere prijsklassen, is voor ons ook een nieuwe vraag!

 

 

Garantie
Eén jaar garantie onder de gekende en alom geldende voorwaarden.

 

Bouw

Afwerking
Qua styling en afwerking is de Roxane Racing volledig gebaseerd op - grote verrassing - diverse wagens en sportwagens. In de brochure krijg je een mooi overzicht van de automodellen die voor elke afwerking werden gekozen. De kleuren van de reeks variëren van creme-wit, langs een palet aan voornamelijk vintage-geïnspireerde kleuren, tot zwart. Voor deze test ontving Meet Music het laatste model, namelijk een zwarte gitaar met zwarte slagplaat. Een eerste inspectie legt geen enkele fout of onzuiverheid bloot, we kunnen met een gerust hart aan de echte test beginnen!

Kop/Hals
Voor het onderdeel “bouw” moeten we behoorlijk wat opzoekwerk verrichten. Onze versie van de RR2000 is namelijk volledig afgewerkt in een ondoorzichtige zwarte laklaag. De hals is gemaakt van mahonie en we gaan ervan uit dat hetzelfde driedelige laminaat (hals, nekhiel en kop) werd gebruikt als bij hun andere modellen. De hals werd in de body vastgekleefd, wat wil zeggen dat we geen last zullen hebben van dat hinderlijke plaatje achter de hals, maar we een mooi ergonomische nekhiel krijgen. De stemkop is voorzien van een aluminium sierstuk dat volledig in het plaatje van het “auto”-thema past. Nog een laatste detail: de topkam wordt geleverd door Tusq! Doorgaans mogen we ons aan een zeer geslaagde gitaar verwachten als er zelfs voor de kleinste onderdelen werd gezocht naar topkwaliteit!

 

 

Toets
De toets van de RR2000 is gemaakt van ebbenhout en werd voorzien van 22 brede, maar niet al te hoge frets. Ik aarzel een beetje om ze “jumbo” te noemen, maar ze vallen tegelijk net wat te breed uit om onder “medium” te vallen (hoewel dat wel de categorie is volgens de website). De toets is een fraai stuk hout, maar waar de gitaar echt mee opvalt is het inlegwerk. In plaats van de standaard dot- of blok-inlays, heeft men de RR2000 voorzien van stijlvolle “wings”. Al vanaf de allereerste blik word je herinnerd aan die prachtige auto’s uit de jaren ’50. Een zeer leuk en smaakvol detail!
 

Body
Ook de body van de RR2000 is gemaakt uit mahonie. Bij het ontwerp van de body heeft men er blijkbaar alles aan gedaan om het geheel zo ergonomisch mogelijk te maken: een dubbele cutaway, een gewelfde top, comfortabele uitsparingen op alle plaatsen waar het van pas kan komen, etc. Er is bij deze gitaar werkelijk niets aanwezig dat in de weg zou kunnen zitten. Een erg opvallend kenmerk is de symmetrische slagplaat die, net als het sierstuk aan de stemkop, bestaat uit gegraveerd aluminium. En dat was voor Lag blijkbaar nog niet voldoende, want ook de afsluitende plaat voor de controleruimte (waar de draaiknoppen en schakelaars zitten) is eveneens gemaakt uit aluminium. Dit exemplaar is zelfs zeer uitvoerig versierd! Als er bij Lag een thema wordt aangesneden, trekt men het ook volledig door! Een uitzonderlijk oog voor detail en een zeer geslaagde combinatie

 

Hardware & Elektronica

Stemmechanieken
Tijdens de inspectie van de body was ons oog ook al geregeld op de hardware gevallen. Nu we dit thema aansnijden, worden onze vermoedens dan ook meteen bevestigd: dit onderdeel heeft Lag grotendeels uitbesteedt aan de grote namen binnen het veld. Bij de tuners krijgen we met Schaller meteen een grote klepper voorgeschoteld. Deze tuners zijn op vlak van styling perfect aangepast aan de rest van de gitaar. Qua kwaliteit laat Schaller geen steken vallen: de tuners werken uitstekend, met een vlotte actie, exact de juiste weerstand en geen millimeter speling. Top!
 

Brug
Ook voor de brug werd gekozen voor de oerdegelijke Schaller hardware. Voor de tremolo-arm gaat men met Bigsby dan weer de vintage kant op. Voor alle duidelijkheid: de brug en de tremolo-arm hoeven niet per se uit één stuk te bestaan (zoals bijvoorbeeld bij een stratocaster). In dit geval zitten de snaren vast in de Bigsby tremolo-arm en lopen ze vervolgens over de brug (waar je je intonatie kan regelen) en over de hals. De kwaliteit van de Bigsby tremolo is zonder twijfel gelijk aan die van de Schaller hardware. De klankresultaten zijn onmiskenbaar “vintage”. Zowel qua styling als resultaat een perfecte match voor de rest van de gitaar.

 

Speelcomfort

Ergonomie
We hebben in het hoofdstuk over de body reeds vermeld dat op dit vlak toch wel uitzonderlijk veel werk in de RR2000 werd gestoken. Afgeronde randen, ergonomische uitsparing voor je buik en been, een dubbele cutaway, een kleine nekhiel,… Ik kan me op dit vlak bijna geen enkel punt indenken waarbij men de Roxane nog zou kunnen verbeteren. De RR2000 is een uitstekend voorbeeld van een basic model dat tot in de kleinste details werd uitgewerkt en gerealiseerd. Maar laat de gestroomlijnde styling je niet van de wijs brengen: de RR2000 heeft, door de keuze voor mahonie, nog steeds een aanzienlijk gewicht! We komen niet in de buurt van een massieve Les Paul, maar voor strat- en tele-liefhebbers zal het wel wat aanpassen zijn.
 

Actie
De actie werd, zoals gewoonlijk, op een veilige “medium” afstelling gehouden. Persoonlijk vind ik dat de RR2000 profijt heeft aan een zwaardere snarenset dan de set die bij de levering wordt voorzien, dus ga ik thuis dan ook meteen een snarenwissel doorvoeren. Als je actie te laag afgeregeld staat, kan dat wel voor problemen zorgen. Maar het Schaller brugsysteem laat een verlaging (of verhoging) van de actie zeer makkelijk toe via twee schroeven aan weerszijden van de brug. Alleen niet  vergeten de spanning even van je snaren te halen!

 

Klankkwaliteit

Kleur
Kabel, plectrum, versterker: triple check! We sluiten de RR2000 aan en meteen worden we begroet door de ronde en warme klank van de neckpickup. Wat deze pickups betreft: ook daar heeft Lag voor topkwaliteit gekozen met de “Phat Cat P90” pickups van Seymour Duncan. Zowel in de brug als aan de hals prijkt dit element, weliswaar onder een chrome pickupcover. Het typische plastic uiterlijk van een P90 heb je dus niet, maar de elementen passen op deze manier eens zo goed bij de styling van de gitaar.
De keuze voor P90-pickups in plaats van humbuckers (zoals je dikwijls bij mahonie-gitaren vindt) is een zeer welgekomen afwisseling en een uitstekende match voor de RR2000. Het maakt de - op zich al uitzonderlijke - RR2000 ook op vlak van klanken anders dan de concurrentie. Het “rootsy” karakter van de P90’s past perfect bij de gitaar! De cleane klanken gaan van vol rond tot jengelend fris en open. Via de dubbele volumeregeling (eentje per pickup) kan je in de middenpositie, waarbij beide pickups actief zijn, de verhouding tussen beide elementen eindeloos bijsturen en op die manier een resem aan klanken uit de gitaar toveren. De halspickup op z’n eentje klinkt lekker warm, de brugpickup levert het betere bijt- en klauwwerk. Als we meer met overstuurde klanken gaan werken, blijkt ook al snel dat de RR2000 zich het meest thuisvoelt in de lage tot matig overstuurde klanken: metal-sounds en bakken vol gain zijn op zich geen probleem voor het instrument, maar je voelt en hoort dat de gitaar hiervoor niet werd ontworpen. Met de gain halfweg krijgen we een hele lading aan klassieke rockklanken voorgeschoteld en je voelt zonder twijfel dat de RR2000 zich hier het best bij voelt. De dubbele cutaway én de P90- pickups zouden er ook wel eens voor kunnen zorgen dat de RR2000 een nieuwe “verborgen” schat wordt voor slide-gitaristen: je hebt zo goed als onbeperkte toegang tot de hoogste frets en de klank van de P90-pickups past perfect in de plaatje!

 

 

 

 

Respons
De P90 pickups zullen qua speelstijl voor de meeste gitaristen een lichte aanpassing vragen. Zij combineren immers elementen van de twee andere pickuptypes (single coils en humbuckers) waar gitaristen doorgaans het meest mee vertrouwd zijn. Naar mijn gevoel speel je met een single coil met een hogere output en wat meer “body”, waarbij de noten toch net iets sneller en luider uit je versterker worden gespuwd.

 

Budget

Zoveel positieve punten… Meestal hangt daar dan ook een aardig prijskaartje aan vast. En dat is bij de Roxane Racing 2000 niet anders. De adviesprijs €1999 inclusief BTW. Maakt dat van de RR2000 een koopje? Neen, helaas niet. Maar het is wel een eerlijke (of logische) prijs voor een gitaar die dergelijke prestaties neerzet. De bouw is nagenoeg perfect, de hardware komt allemaal van bij de meest gereputeerde fabrikanten en de klanken en bespeelbaarheid zijn van topkwaliteit. Het enige dat we voor deze prijs graag anders zouden zien, is de draagtas… Hoe mooi ze ook is (en ze is prachtig!), voor een gitaar van deze prijsklasse zien we liever een kist!

 

Conclusie

De Roxane Racing 2000 is een uitstekende gitaar voor een eerlijke prijs. De vraag of je als gitaristen dat bedrag zal neertellen voor een gitaar van een iets minder bekende fabrikant, zal enkel afhangen van het feit of je de gitaar een kans geeft of niet. Maar eenmaal ingeplugd, zal je snel merken dat de prijs-kwaliteitverhouding stukken beter is dan bij een aantal grotere merken, waarbij je vlotjes veel meer betaald voor de merknaam alleen. Nogmaals: slide-gitaristen, laat deze gitaar niet links liggen! Je zal er zéker geen spijt van hebben!