aanmelden
Eventide H9
Guitar 28-10-2013
door:

STOMPBOX EFFECT

 

Inleiding

Het afwerken van een beursverslag, zoals we elk jaar doen voor de NAMM of de Frankfurt Messe, is doorgaans een zware en vrij repetitieve taak. Tonnen informatie worden jouw richting doorgeschoven en je moet ervoor zorgen dat je er de interessante en relevante nieuwigheden weet uit te pikken. Maar af en toe komt er dan toch iets voorbij dat zo hard opvalt dat je het in je achterhoofd niet helemaal meer kan los laten, en dat was dit jaar het geval bij het verslag van de NAMM-show. Na lange smeekbedes bij zowel de hoofdredacteur als de importeur, kreeg ik eindelijk wat ik wou: de Eventide H9!
 


Algemeen

Concept
Een product van Eventide is altijd een belevenis. De legendarische fabrikant van exclusieve effecten heeft immers een ijzersterke reputatie op gebied van kwaliteit! Toen Eventide een aantal jaren geleden haar stompbox-reeks op het publiek losliet, konden gitaristen niet enthousiaster reageren. Met de Eventide H9 zet men nu de volgende stap in de modernisering van gitaar-effecten: een draadloos te programmeren effectenpedaal dat een aantal effecten van de verschillende “Factor”-pedalen in één behuizing combineert.
 

Vormgeving
De vormgeving van de H9 is zonder twijfel minimalistisch te noemen, zeker als je het toestel vergelijkt met de “Factor”-reeks van Eventide. De “Time Factor” of “Pitch Factor” pedalen zijn bijvoorbeeld overladen met draaiknoppen om alle functies te kunnen regelen (een totaal van elf draaiknoppen kan immers al tellen, niet?). De H9 biedt welgeteld één draaiknop en een aantal kleine drukknoppen. Tel daarbij de bijna steriele witte afwerking en het zwarte display-scherm en je hebt een pedaal dat qua styling duidelijk toekomstgericht is.
 

Handleiding
Laten we meteen heel duidelijk zijn: Eventide heeft de reputatie professionele hardware en software te leveren. Je hoeft van bij hen dus geen “beginners”-producten te verwachten. Ondanks het feit dan men er bij de H9 hard aan heeft gewerkt om het toestel zo makkelijk mogelijk te maken in gebruik, is het aantal parameters per effect zeer groot, om niet overdonderend te zeggen. Zo heeft een reverb-effect standaard ongeveer tien parameters die je moet instellen. Voor een studio-reverb is dat doodnormaal, maar voor gitaarproducten is dit zeer uitzonderlijk! Je krijgt dan ook verschillende handleidingen bij de H9: eentje voor het algemeen gebruik, een handleiding over de verschillende effecten-algoritmes en een quick/easy set-up gids.

 

Bouw

Behuizing
Zo simpel als de behuizing er uitziet, zo sterk is ze tegelijkertijd. Het pedaal is volledig gemaakt uit metaal en laat een oerdegelijke indruk na. Wat mij betreft zijn de standaard Boss-pedaaltjes zowat de norm voor een degelijke constructie en kan de H9 de strijd zonder enige twijfel vlotjes aan. Dit pedaal kan je zeker zorgeloos mee op je pedalboard plaatsen. Eventide denkt zelfs nog wat verder, want er wordt een kleine draagtas meegeleverd. Als je het toestel dus als “stand-alone” oplossing gaat gebruiken, heb je qua transport meteen wat je nodig hebt! Dat wijst ook meteen op de erg compacte afmetingen van het toestel. Ook op je pedalboard zal dit pedaal niet veel plaats innemen (een stuk minder dan bijvoorbeeld de Time Factor!).
 

Afwerking
Ook hier laat men voorlopig geen steken vallen: alle onderdelen zitten stevig op hun plaats en ook op het lakwerk valt niets aan te merken. Er is één puntje dat we echter toch even moeten aanstippen: de “pootjes” waarop de Eventide H9 steunt, zijn op het pedaal gekleefd, terwijl ik liever geschroefde voetsteunen zie. Voor veel gitaristen is het immers de bedoeling van de H9 mee op het pedalboard te plaatsen en dat doe je door middel van velcro strips onderaan het pedaal. In zo’n geval is het altijd makkelijker als je de pootjes er kan afschroeven, om zo het raakvlak met de velcro-strips zo groot mogelijk te maken. Een detail, maar voor veel gitaristen niet onbelangrijk!

 


Mogelijkheden

Aansluitingen
De aansluitingen zijn bij stompboxes doorgaans erg beperkt, maar Eventide doet er zoals gewoonlijk een schepje bovenop. Zo krijg je een stereo in- en output (allemaal jacks, geen XLR) en aan de zijkant van het pedaal een midi in en out/thru. Dit wil zeggen dat je de H9 ook kan gebruiken voor stereo-instrumenten zoals keyboards, of de effecten zelfs kan gebruiken in de routing van een studio of livemix. Naast de stereo aansluitingen vinden we ook nog een extra jackinput voor een externe controller.

 

Bedieningspaneel
Zoals reeds gezegd in de inleiding, heeft men het bedieningspaneel van de H9 radicaal veranderd tegenover de voorgangers van de “Factor”-reeks. Geen overdaad aan draaiknoppen meer! Je krijgt nu een centrale draaiknop die, naargelang het menu waarin je je bevindt, allerlei verschillende functies gaat vervullen. Rond die grote draaiknop zit een led-rand die oplicht volgens je instellingen. Net onder het display heb je dan nog vijf piepkleine drukknoppen waarmee je naar de verschillende functies navigeert.
 

 

Effecten
De Eventide H9 bevat onderdelen en effecten van verschillende pedalen uit de “Factor”-reeks. Zo krijg je vier verschillende chorus- en twee tremolo-effecten uit de ModFactor, de H910/H949, Crystals en Tuner uit de Pitchfactor, de Tape Echo en Vintage Delay uit de TimeFactor en de Shimmer- en Hall-effecten uit het Space pedaal. Dan is er ook nog het H9-effect, exclusief voor dit pedaal. Deze UltraTap levert 64 delay taps voor een wel zeer speciaal effect. Maar ook daar stopt het niet!
Via de update-software kan je nog extra effecten inladen. Eventide voorziet meer dan 30 extra effecten, maar daar staat wel een prijs tegenover. Je krijgt bij aankoop van de H9 een voucher voor één effect en vanaf het tweede effect moet je ca. €20 betalen. Je hoeft dan natuurlijk enkel de effecten aan te schaffen die jij wil gebruiken. Maar hoe weet je nu welk effect je leuk gaat vinden en welk niet? Zelfs daar heeft Eventide iets op gevonden! Op de online store kan je onderaan de knop “try” gebruiken. Het gekozen effect wordt vervolgens naar de H9 gezonden en blijft 5 minuten beschikbaar. Je kan gedurende die tijd alle mogelijke instellingen proberen om te kijken of het effect biedt wat jij zoekt. Makkelijk, snel en een zeer aangenaam detail aan de werking van de H9!

 

Ergonomie

Architectuur
Qua aansluitingen kan het niet makkelijker: zowel de in- als outputs staan vlak naast elkaar, met uitzondering van de MIDI-poorten. Die vind je aan de zijkant van het toestel. Ook de controls op het frontpaneel zijn moeilijk uit het oog te verliezen: alles staat mooi op één lijn onder het LCD-display en de grote zwarte draaiknop neemt zowat de helft van de ruimte in op het frontpaneel!

Bediening
Eventide is heel duidelijk: alle presets van de H9 (en alle parameters van alle effecten) zijn bereikbaar én te programmeren via het frontpaneel. Maar als we eerlijk moeten zijn, is dit een frustrerende bezigheid. Zelfs voor iemand die al jaren aan een stuk dit soort toestellen moet testen, blijkt het geen sinecure om de juiste instellingen te wijzigen. Het is natuurlijk geen verrassing: met de beperkte hoeveelheid knoppen moet je tot tien parameters kunnen instellen!
Gelukkig zijn de editing-mogelijkheden buiten het toestel om het absolute stokpaardje van de H9. Je kan voor dit pedaal immers editing-programma’s downloaden voor Mac OSX en Windows. Sluit de H9 aan via USB en je krijgt meteen een zeer duidelijk visueel overzicht van alle parameters en settings, tot de systeemsettings toe. En eigenaars van een iOS-toestel zoals een iPhone of iPad kunnen nog een stap verder gaan en de H9-app installeren. Op die manier kan je de H9 draadloos (!!!) bijwerken. Je iOS-toestel kan via bluetooth verbinding maken met de H9, maar bizar genoeg werkt die bluetooth-verbinding niet met een computer op laptop. Eenmaal verbonden met een iPhone of iPad kan je je presets bijwerken, nieuwe presets maken of zelfs nieuwe algoritmes uitproberen en aanschaffen! Het geheel werkt verbluffend makkelijk. Is dit hoe de toekomst van effectpedalen er uitziet? Het is in elk geval een enorm veelbelovende uitvoering!
Eenmaal de editor geïnstalleerd, is programmeren een fluitje van een cent. Alle parameters van dezelfde klank worden op één scherm weergegeven. Via de afgebeelde draaiknopen (of de slider onderaan) kan je de nodige wijzigingen aanbrengen, om daarna de gecreëerde preset door te sturen naar je toestel. Je hebt een totaal van 99 presets, wat normaal gezien ruim voldoende is (tenzij je bij een U2-, een Pink Floyd én een Ozric Tentacles-tribute band speelt).
 

 

Klankkwaliteit 

Klank
Gezien de H9 die wij kregen aangeleverd niet volledig “volgeladen” was met alle klanken, moesten we ons behelpen met een aantal van de “test-klanken” die online te verkrijgen zijn. Sommige delen van een review kan je soms al schrijven nog voor je het toestel in handen hebt gekregen en het klankgedeelte van een Eventide-product is doorgaans heel erg voorspelbaar… We moeten immers het eerste Eventide-product dat qua klank minder dan wereldklasse levert, nog voorgeschoteld krijgen. Gelukkig levert de H9 de prestaties die we verwachten (en waar we op hoopten): de klanken van de H9 zijn van onbetwistbare topklasse! Fans van analoge effecten zullen stellen dat het digitale apparaat warmte mist, maar wat betreft digitale klanken wordt het niet snel beter dan dit. De chorus-effecten zijn kamerbreed, de delays zijn klaar voor een U2 stadion-concert en de reverbs blazen leven in de meest dode klanken of passages. Zowat alles aan de klanken is bij te sturen en aan te passen, maar dat kan tegelijk ook intimiderend werken. Voor een reverb zijn “mix”, “size” en “tone” voor iedereen wel te begrijpen… Maar termen als “low-damp”, “diffusion” en “pre delay” kunnen, ondanks het feit dat ze alledaagse termen zijn in de pro audio wereld, voor sommige gitaristen behoorlijk wat vraagtekens oproepen. Gelukkig is de “algoritme-gids” van Eventide erg duidelijk! De H9 is een ware speeltuin voor klankfanaten. Niet alleen zijn de klankmogelijkheden zeer uitgebreid en is de geluidskwaliteit fantastisch, de editing-software levert ook de mogelijkheid om tal van effecten af te stemmen op je tempo (vastgelegd of via de tap-functie onder de twee voetschakelaars). Een delay exact in tempo krijgen, kan je tegenwoordig met de meeste apparaten, maar een tremolo-effect of een auto-wah? Dat zie je niet overal! Nog een laatste bedenking: de presets van de H9 getuigen niet altijd van even goede smaak en zijn vooral bedoeld om de mogelijkheden van het toestel te tonen. Schrik niet als je er door gaat, er zitten behoorlijk wat bizarre klanken tussen!
 

Effecten
De keuze qua standaard-effect voor de H9 is een beetje raar… Wie heeft er nu vier verschillende chorustypes nodig? Het was handiger geweest van in de modulatie-effecten wat meer variatie te krijgen, zonder dat je na aanschaf van het pedaal meteen extra moeten neertellen via de online store. De reverb-, delay en pitch-mogelijkheden geven wel een degelijk beeld van wat je kan verwachten van de H9. Wat we wél erg jammer vinden is dat we geen twee effecten tegelijk kunnen aansturen. Reverb én delay, of eender welke andere combinatie, is dus niet mogelijk!

 


Budget

Veel lof, veel bloemen, maar wat nu met de prijs? Die valt best nog mee! De Eventide H9 kost je €712 (lijstprijs incl. BTW). Op zich een aardig bedrag, maar als je beseft dat je een bijna mateloos softwarematig uit te breiden effecteninterface in handen hebt, is het al wat anders. De klanken zijn van absolute topkwaliteit en de bouw en mogelijkheden moeten daar niet veel voor onder doen. Er zijn een aantal bedenkingen, maar die zullen voor de serieuze gitaristen snel verbleken tegenover de positieve punten. Het is eerder uitzonderlijk dat je voorkeur voor een bepaalde smartphone een rol speelt bij de aankoop van een pedaal: maar voor iOS-gebruikers (iPhone, iPad) kan ik mij nauwelijks een makkelijker te gebruiken pedaal inbeelden dan de H9!

 

Conclusie

De Eventide H9 zou wel eens een “game changer” kunnen zijn op de markt van digitale pedalen. Nog nooit heb ik een compacter pedaal gezien dat zoveel klanken huisvest, zo’n uitgebreide editing-mogelijkheden biedt én een verbluffende klankkwaliteit garandeert. Als dit binnen vijf jaar de norm is binnen effecten en multi-effecten, hebben we het grotendeels te danken aan Eventide. Het is misschien niet hun idee, maar de manier waarop zij het hele concept tot in de puntjes hebben uitgevoerd, zal zelfs de meest wantrouwige gitaristen over de streep trekken.