aanmelden
Korg Pitchblack Poly
Guitar 07-10-2013
door:

POLYPHONIC GUITAR TUNER

 

De Pitchblack Poly is een nieuwe polyfone tuner van Korg, dé specialist bij uitstek wat betreft stem-apparaten. Het merk heeft natuurlijk al een breed gamma aan tuners, maar een polyfoon model ontbrak tot op heden. Wat is een “polyfone” tuner juist? Het is simpel: bij een polyfone tuner ga je niet meer snaar per snaar controleren of alles juist staat. Je slaat gewoon alle zes (open) snaren tegelijk aan met één flinke slag. De tuner vertelt je dan welke snaren juist staan en welke moeten worden bijgestemd. Enkele jaren geleden pakte TC Electronic als eerste uit met zo’n tuner en de sceptici waren er als de kippen bij om het pedaaltje te bekritiseren. “Het kan nooit werken”, “Dat is niet mogelijk”, etc. Iedereen werd het zwijgen echter heel snel opgelegd toen bleek dat het concept wél werkte. Intussen hebben meerdere merken aan hun eigen versie van dit concept gewerkt. Ook Korg, bekend omwille van haar uiterst precieze tuners, kon natuurlijk niet achter blijven!

De Pitchblack Poly is qua looks niet zo heel verschillend van z’n voorganger, de “gewone” Pitchblack. Men heeft gekozen voor dezelfde pikzwarte, matte aluminium behuizing - gezien de naam niet echt verwonderlijk. Jammer is dat ze bij Korg de onderzijde van pedalen uit plastic maken. Toegegeven, de meeste schokken komen van boven en opzij, maar een volledig uit aluminium gemaakte pedaal zou nog net iets meer vertrouwen opwekken. Bovenaan de pedaal zien we twee LED-schermen en een voetschakelaar. Belangrijk detail: onder deze voetschakelaar huist een true bypass schakeling! Deze pedaal heeft dus geen invloed op de rest van je ketting. Zoals vele tunerpedalen is de Pitchblack Poly ook te gebruiken om andere pedalen te voorzien van stroom. Je hebt dus een aansluiting om 9V aan stroom binnen te halen en een uitgang die 9V naar andere pedalen kan sturen (met een maximum van 200 mA). Naast de aansluiting voor de stroom vind je nog twee drukknoppen: eentje voor de display-modus (4 in totaal) en eentje voor de capo-modus (die eveneens dubbelt als drukknop voor de calibratie van de pedaal). De Pitchblack Poly biedt 4 verschillende modi om volledig tegemoet te komen aan je voorkeuren: een traditionele “naald”-modus, strobo-modus of een combinatie van de twee. Er is extra programmatie voorzien voor lagere stemmingen (tot 5 halve tonen lager), gebruik van een capo (tot 7 halve tonen hoger) en drop-D stemmingen. Zowel de modi voor de lagere stemmingen als met een capo hebben als doel dat je niet de nieuwe toonhoogtes moet beredeneren. Je stemt de gitaar gewoon op de standaard noten en de Pitchblack Poly doet de rest. Je merkt het, het gaat hier “maar” om een tuner, maar de mogelijkheden zijn toch zeer uitgebreid!

Al die extra’s zijn natuurlijk wel leuk, maar hoe zit het met de prestaties? In principe draait het bij een polytuner allemaal rond tijdwinst. Je wil alle snaren tegelijk kunnen nakijken, zodat je geen tijd te verliest met het één voor één nakijken van snaren die eventueel al goed gestemd staan. De snelheid en precisie van de tracking van de tuner is daarom een absolute prioriteit. De tracking van de Pitchblack Poly is gelukkig supersnel en zeer accuraat. Sla je alle snaren aan, dan gaat de pedaal vanzelf in polytune-modus en krijg je een overzicht van de algemene stemming. Schakel je over naar aparte snaren, dan volgt de Pitchblack je ook meteen. Het schakelen tussen de verschillende modi heeft trouwens vooral effect als je per aparte snaar werkt. In de polytune- functie zijn de verschillen veel minder ingrijpend. Over het algemeen kunnen we dus stellen dat de Pitchblack Poly alle (top-)prestaties levert die we intussen van een Korg tuner verwachten. En met een prijs van €70 heb je eigenlijk niet echt een excuus…