aanmelden
Alhambra K1c
Guitar 28-10-2013
door:

 CLASSICAL ACOUSTIC GUITAR

 

Inleiding


Een nieuw schooljaar brengt ook altijd de start van het muzikale academiejaar met zich mee. Elk jaar opnieuw stromen hopen verse gitaarleerlingen de gitaarwinkels binnen zonder zich bewust te zijn van de massale keuze die hen wordt voorgeschoteld. Vooral voor de jongere gitaristen is het dikwijls moeilijk kiezen. Alhambra biedt al jarenlang een uitgebreid gamma van studie-instrumenten, en dit jaar hebben we besloten er daar eentje uit te kiezen voor een bespreking. We kozen, min of meer op goed geluk, de Alhambra K1c!

 

Algemeen

Concept
Alhambra is meer dan gekend in de wereld van de klassieke gitaar. De K1c is één van de vele studiemodellen die het merk aanbiedt en de gitaar valt vooral op omwille van haar beperkte afmetingen. In dit geval gaat het om de “Cadet”-uitvoering van het 1C-model, wat wil zeggen dat de gitaar wat kleiner werd gemaakt om tegemoet te komen aan de allerjongste gitaristen. In dit geval gaat het om een 3/4e model, maar men maakt deze gitaar ook als 1/2e of een 7/8e model.
 

Toebehoren/Opties
Buiten wat basisinformatie krijg je niets extra bij de gitaar, ook geen draagtas of koffer. Je zal dus, gezien de kans groot is dat dit je eerste gitaar is, nog een beetje extra moeten neertellen voor een tas. Een kleine tip: als je een draagtas aanschaft, ga dan wel meteen voor een “full-size” model, ondanks het feit dat deze gitaar wat kleiner is. De meeste draagtassen kunnen prima dienen voor dit model. Zo hoef je later, als je overschakelt naar een gitaar van volwassen grootte, geen nieuwe draagtas te kopen! We kunnen ook al wat voorlopen op de test en laten weten dat het ontbreken van de draagtas zeker geen verrassing zal zijn, als je de prijs van de gitaar te horen krijgt!
 

Imago
Alhambra is, zoals al een paar keer aangegeven, in de wereld van klassieke gitaren een heel bekende naam. Het merk produceert een zeer breed gamma aan instrumenten, van de goedkoopste studiegitaren tot peperdure, handgemaakte concertinstrumenten. We mochten in dit tijdschrift reeds een resem aan Alhambra-gitaren testen, en een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding loopt als een rode draad doorheen zowat alle artikels.
 

Afwerking
Met die laatste stelling in het achterhoofd, inspecteren we de gitaar voor een eerste keer van kop tot teen. Voorlopig ziet alles er uit zoals we het verwachtten: het oog voor detail van Alhambra is hetzelfde voor zowel de goedkopere als de duurdere modellen, en ook bij deze gitaar kunnen we op het eerste zicht geen fouten of problemen vinden. Dan beginnen we maar aan het echte werk!
 

Garantie
Maar liefst drie jaar garantie onder de gekende en alom geldende voorwaarden.

 

Bouw

Kop/Hals


De kop van de Alhambra K1c bestaat uit mahonie en wordt gemaakt uit twee delen: de hals zelf bestaat uit één groot stuk waar men vervolgens de nekhiel aan vastkleeft. Een leuk detail is dat de nekhiel onderaan voorzien is van een overlay uit hetzelfde hout als de achterzijde van de klankkast. Het is misschien een kleinigheid, maar het toont wel aan dat Alhambra ook bij de studiegitaren de kantjes er niet afloopt. De open stemkop is eveneens voorzien van een toplaag van hetzelfde mahonie, waardoor de styling van de hele gitaar netjes uniform is.
 

Toets
De toets van de K1c wordt gemaakt uit Indiaans palissander en heeft een mooi gelijke en donkere kleur. De 19 frets zijn netjes geïnstalleerd en priemen nergens uit de zijkant van de hals (een pobleem waar sommige studiegitaren al eens last van hebben). Het had wel leuk geweest mocht men aan de zijkant van de toets reeds één of meerdere positiemarkeringen aangebracht hebben. Het is in de klassieke wereld misschien niet de gewoonte van om de twee frets een markering aan te brengen, maar eentje op de vijfde of zevende fret zou al een groot verschil maken.
 

Body


De zij- en achterkanten van de klankkast zijn gemaakt uit een laminaat van mahonie. Het hout is schijnbaar lichtjes getint en heeft een donkerdere kleur dan het mahonie dat voor de hals wordt gebruikt. Waar men wel voor een aardige verrassing zorgt, is op het vlak van het bovenblad: zelfs voor de uiterst scherp geprijsde beginnersgitaren opteert men bij Alhambra resoluut voor een massief bovenblad. Je hebt zelf de keuze tussen Duits sparren en ceder… Maar wat je ook kiest, men levert een massief bovenblad. Dat wordt dan netjes ingebonden langs de zijkanten, wat een perfecte aansluiting oplevert. De achterzijde wordt echter rechtstreeks en zonder binding op de zijkant geplaatst, wat er voor zorgt dat er onder de laklaag een lijmnaad zichtbaar is. Op zich is dit qua constructie geen probleem, maar een binding oogt altijd wat mooier. De aandacht wordt echter ruimschoots afgeleid door het rijkelijk versierde rozet!

 

Hardware & Elektronica

Stemmechanieken
De tuners op de K1c zijn zeer typisch voor een klassieke gitaar, namelijk de standaard “open” stemsleutels. Je kan het raderwerk dus zien zitten, waardoor ook meteen duidelijk wordt dat er aan dit type mechaniek maar erg weinig kan stuk gaan. De respons en actie van de stemsleutels zijn perfect voor een beginnersinstrument, want een té gevoelige respons kan voor beginnende gitaristen het stemmen van de gitaar behoorlijk bemoeilijken. Eenmaal je nieuwe snarenset zich wat “gezet” heeft, houdt de K1c prima z’n toonhoogte.
 

Brug
Ook de brug van dit model is exact wat je van een klassieke gitaar kan verwachten: sober qua ontwerp, maar wederom prima uitgevoerd. Twee laagjes lichtkleurig hout (ik gok op sparren, hoewel essen “logischer” zou zijn) zijn het enige wat je als versiering zou kunnen interpreteren. Het volledig brugontwerp is gelakt en gepolijst waardoor het blinkt als een nieuwe auto. Tot slot werd een geïntoneerde kam voorzien om, zelfs op de instapinstrumenten, een optimale intonatie te voorzien.

 

Speelcomfort

Ergonomie
Dit is zonder twijfel één van de belangrijkste punten bij een kleiner model, gezien de ergonomie wordt aangepast aan de grootte van de jongere/kleinere gitarist. In dit geval gaat het om een driekwartsmodel, wat wil zeggen dat alle afmetingen van de gitaar, met uitzondering die van de stemsleutels, met 25% worden teruggeschroefd. De hals is dan smaller en korter, de frets liggen dichter bij elkaar, de klankkast is kleiner, etc. Dit moet de piepjonge beginnende gitarist, wiens handen en armen nog verre van volgroeid zijn, toch de mogelijkheid bieden om te kunnen starten met gitaar spelen. In volwassen handen komt de K1c al snel over als een speelgoedgitaartje, maar uit de vaststellingen van de vorige hoofdstukken kan je natuurlijk reeds afleiden dat dat niet het geval is.
 

Actie
Gezien dit instrument dus vooral bedoeld is om te starten met spelen (en allicht na enkele jaren zal vervangen worden) is een lage actie niet echt een must. Grote technische huzarenstukjes zullen immers niet snel op deze gitaar worden uitgevoerd. Gelukkig koos Alhambra ook niet voor het andere uiterste; een hoge actie. We blijven binnen een heel comfortabele zone, waarbij je vlot en soepel spelen kan combineren met een ratelvrije klank.

 

Klankkwaliteit

Kleur
Die aangepaste ergonomie heeft natuurlijk ook een weerslag op de klank, al blijft dat bij een klassieke gitaar misschien nog een stuk minder merkbaar dan bij een akoestische of elektrische gitaar. De kortere mensuur van de hals zorgt ervoor dat de noten iets meer wollig en bloemig gaan doorklinken. Aan de aanzet van de noten is weinig verschil te merken, het zit hem vooral in het doorklinken en uitsterven van de noten. En dat is ook het geval bij de K1c! De massieve sparren top zorgt echter voor een lekker strakke en frisse aanslag van de noten, zodat dit effect enkel hoorbaar is voor de kenners (lees: de leerkracht en niet de leerling). Ondanks de kleine afmetingen, zorgt de K1c trouwens voor een behoorlijk verrassend volume! Je zal er geen concerthallen mee kunnen vullen, maar je zal in die eerste gitaarlessen zeker gehoord worden!
 

Respons
Ook dit is weer een erg moeilijk onderwerp als je zelf geen nood hebt aan die kleinere afmetingen: voor een volwassen man is de overschakeling naar die kleine maten een fluitje van een cent. Het lijkt wel alsof de gitaar vanzelf speelt, en de minder smalle hals en kortere spacing tussen de frets doen alles schijnbaar moeiteloos uit de gitaar rollen. Alles aan deze gitaar is qua speelcomfort en klank toegespitst op de absolute beginner, het is dus geen verrassing dat het voor gevorderden een grote… ik bedoel, kleine speeltuin lijkt!

 

Budget

Je krijgt de K1c voor €339, adviesprijs inclusief BTW. Dit bedrag ligt misschien iets hoger dan dat van andere 3/4e gitaren, maar het grote verschil ligt hier in de kwaliteit! De meeste 3/4e gitaren voor beginners laten immers vaak te wensen over. Alhambra koos ervoor om te investeren in een degelijk model. De K1c is een goed gebouwde gitaar met het nodige oog voor detail, gekoppeld aan een prima bespeelbaarheid en een degelijke klank. Vergeet echter niet dat je nog een beetje extra zal moeten betalen voor een draagtas en misschien ook een klassiek voetsteuntje. Zo ben je volledig klaar om de wereld van de gitaar te betreden!

 

Conclusie

Met dit model wil Alhambra “de gitaar” binnen ieders bereik brengen. Zelfs diegenen die er nog niet groot genoeg voor zijn! Dit Spaanse merk verdient dan ook een dikke pluim omdat ze het instrument niet hebben behandeld als een stuk speelgoed en zo een degelijke 3/4e gitaar op de markt hebben gebracht! Nu is er geen reden meer om niet te beginnen met gitaar spelen! Hop hop, aan de slag!