aanmelden
Kustom Defender V30
Guitar 28-12-2012
door:

Guitar Amplifier


 

Na een hele lading digitale spullen is het altijd fijn nog eens een “echte” lampenbak geleverd te krijgen! De Kustom Defender V30 belooft een hele hoop zaken, zoals een speciale preamp, een evenwicht tussen vintage en moderne kenmerken, etc. Maar het belangrijkste is dat we nog een keer gewone draaiknoppen onder onze vingers krijgen in plaats van digitale submenu’s en lcd-schermen. Laten we er maar meteen aan beginnen!

Algemeen

Concept
Niets nieuws onder de zon: men schotelt ons een lampenversterker voor, een model dat op zich zeer klassiek is qua bouw en functies. Daar heeft men vervolgens een aantal moderne functies aan toegevoegd. Zo zijn de verschillende gain-niveaus in de preamp aangepakt, werd er een extra direct out voorzien, etc. Ook niet onbelangrijk: de Defender V30 is te gebruiken als een 6L6- of EL34-versterker. Vanuit de fabriek worden er steeds EL34-lampen voorzien, maar je kan deze dus ook omwisselen voor 6L6-lampen.  

Vormgeving
De vormgeving van de Defender V30 kunnen we zonder enige twijfel “klassiek” noemen. Kustom is eerder gekend voor haar felgekleurde, gewatteerde versterkers. Maar voor de Defender-reeks werd duidelijk voor een meer klassieke stijl gekozen. Zwart, zilver en grijs: met die combinatie maak je allicht nergens vijanden

Handleiding
Dat de functies van de Defender V30 eerder basic zijn, zie je aan de handleiding. Die telt immers maar een paar pagina’s. Je krijgt een korte beschrijving van alle functies van het frontpaneel én het achterpaneel. De belangrijkste functie, of toch zeker degene waar je het voorzichtigst mee moet zijn, is de bias-switch die je gebruikt om het type lampen te wijzigen. Verder zullen er maar weinig functies van de Defender voor problemen zorgen!


Bouw

Behuizing
De Defender mag dan klassiek van uitstraling zijn, het is zeker geen ‘oude rammelbak’. Integendeel, de Defender V30 is gebouwd als een tank, met stevige, dikke wanden en voorzien van metalen stoothoeken op alle nodige plaatsen. Dat men een robuust karakter in het achterhoofd had, is ook te merken aan de knoppen en schakelaars van het controlepaneel: stuk voor stuk stevige draaiknoppen met een zware weerstand, net als de zware schakelaars. Alles aan de Defender voelt aan alsof het gaat om een versterker om mee op tour te gaan!  

Afwerking
Als je op zo’n constructie aanstuurt, is het natuurlijk geen verrassing dat ook de afwerking prima in orde is. Er zijn nergens losse onderdelen of onzorgvuldigheden te vinden. Bij Kustom hebben ze duidelijk oog voor detail!


Mogelijkheden

Aansluitingen
Met zijn vintage karakter blijven de aansluitingen van de Defender V30 ook eerder beperkt. Op het controlepaneel vind je niet veel terug: enkel de jack-input voor de gitaar. Achteraan is er iets meer te zien: een dubbele speaker output, waarvan er al één wordt gebruikt voor de ingebouwde speaker. Je kan dus eventueel nog een tweede speakerkast aansluiten. Er is ook een jack-aansluiting voorzien voor de footswitch van de “boost”-functie, maar de switch zelf wordt niet meegeleverd! We sluiten het rijtje af met een ingebouwde direct out met XLR-output. Deze directe output is voorzien van een ingebouwde speakersimulatie, iets wat broodnodig is bij het directe signaal van een gitaarversterker.  

Bedieningspaneel
Ook het bedieningspaneel biedt weinig nieuwe zaken: je krijgt een lange rij draaiknoppen voorgeschoteld, met nog twee schakelbare opties daarbovenop. We gaan even de draaiknoppen af (van links naar rechts): volume (inputvolume of “gain”) gevolgd door het mastervolume. Dan krijg je de EQ-sectie, met regelingen voor bass, middle, treble en (bizar genoeg gescheiden door de reverb- regeling) presence. We ronden het rijtje af met de boost-functie. De twee schakelbare functies zijn de “bright”- en “master volume”-regelingen.  

Effecten
Er wordt slechts één effect voorzien: een spring reverb.


Ergonomie

Architectuur
Met toestellen als deze is het altijd makkelijk: de draaiknoppen staan allemaal netjes op een rij en je moet nooit lang zoeken naar een bepaalde functie. Het viel ons wel op dat de “presence”-regeling, wat op zich toch ook een deel uitmaakt van de EQ-sectie, van dit onderdeel wordt gescheiden door de regeling voor de reverb. Op zich natuurlijk helemaal geen grote zaak, maar qua logica klopt het niet helemaal.  

Bediening
En als de lay-out zo simpel is, is de bediening dat meestal ook wel. Het enige dat eventueel voor verwarring kan zorgen is de term “volume” voor de eerste knop. Hiermee bedoelt men het input-volume. In moderne termen zou men eerder het woord “gain” gebruiken. Verder kan ook de “master bypass” vragen wekken. Met deze functie schakel je het master volume volledig uit en stuur je de eindtrap volledig aan met de regeling voor het input-volume. Op die manier kan je de versterker ook gebruiken zoals men in de jaren ’50 en ’60 zou doen. In die periode bestond immers het concept van input- en mastervolume nog niet.


Klankkwaliteit

Klank
En als de lay-out zo simpel is, is de bediening dat meestal ook wel. Het enige dat eventueel voor verwarring kan zorgen is de term “volume” voor de eerste knop. Hiermee bedoelt men het input-volume. In moderne termen zou men eerder het woord “gain” gebruiken. Verder kan ook de “master bypass” vragen wekken. Met deze functie schakel je het master volume volledig uit en stuur je de eindtrap volledig aan met de regeling voor het input-volume. Op die manier kan je de versterker ook gebruiken zoals men in de jaren ’50 en ’60 zou doen. In die periode bestond immers het concept van input- en mastervolume nog niet.

Effecten
De aanwezige spring-reverb klinkt prima, al zijn de regelmogelijkheden voor de meeste toepassingen wat te grof ingeschat. De galm zit goed zolang je de instelling aan de lage kant houdt. Van zodra je meer effect gaat bijmixen, komt de galm wat te opvallend op de klank te liggen, waardoor ook naar boven komt dat de galm op zich niet heel transparant klinkt. Met mate gebruiken dus!


Budget

Op een paar kleine schoonheidsfoutjes binnen de regelmogelijkheden, kunnen we de Kustom nergens echt op afrekenen. Misschien op de prijs? Vergeet het maar. Met een adviesprijs van €498 blijf men bij Kustom net onder die magische grens van €500. Voor deze prijs bieden ze een prima klinkende, volledig op lampen werkende versterker. De Defender V30 scoort qua prijs-kwaliteit enorm goed, met als absolute uitschieter de authentieke lampenklanken die je voor deze prijs kan hebben! Qua functies zijn we intussen misschien meer gewend, maar verder zijn de geleverde prestaties hier best indrukwekkend!


Besluit

Ik heb de Kustom een hele tijd naast mijn werktafel gehad om te pas en te onpas te kunnen gebruiken voor allerhande klusjes. En ik kan eerlijk zeggen dat ik de versterker ga missen! Hij is zelfs een paar keer mee op het podium geweest en ik heb hem voor repetities gebruikt. Klankmatig heeft hij zich moeten verweren tegen spullen die stukken duurder waren, maar hij moest zo goed als nergens het onderspit delven.