aanmelden
Lag T66D12
Guitar 06-11-2012
door:

12-string accoustic guitar

 

INLEIDING


Het is al een eeuwigheid geleden dat we nog eens een 12-string zagen voorbijkomen op de redactie. Tijdens de zomermaanden en de vele kampvuurversies van “Hotel California” viel ons dit eens te meer op. De 12-string mag dan misschien niet het meest bespeelde instrument zijn, het levert zonder enige twijfel unieke en sfeervolle klanken op. We lieten een ballontje op bij onze importeurs en we hebben niet lang moeten wachten: met de Lag T66D12 mogen we nog eens volledig los gaan.

 

Algemeen

Concept
Aangezien 12-strings iets zeldzamer zijn dan de doordeweekse akoestische gitaar, is het ook een zeer leuke verrassing om te horen dat men er bij Lag een erezaak van maakt dit instrument zo goedkoop mogelijk te houden. Ze garanderen een optimale prijs-kwaliteitverhouding, benieuwd of dat ook klopt!  

Toebehoren/Opties
Op dit vlak is het voorlopig nog wat je kan verwachten van een goedkope(re) gitaar: de T66D12 wordt geleverd in een kartonnen doos, zonder weinig extra’s. Je krijg een sleuteltje mee om de hals bij te regelen, maar daar blijft het dan ook bij.

 

 Imago
Lag is intussen al een hele tijd bezig met een stevige reputatie op te bouwen. Als er instrumenten van het merk worden besproken, zijn de resultaten doorgaans zeer positief. De eerste test voor Meet Music, die eveneens zeer positief uitviel, dateert intussen alweer van 2003, bijna 10 jaar geleden. In Frankrijk is dit merk een regelrechte schot in de roos, wat duidelijk is als je een grote muziekbeurs bezoekt: de stand van Lag moet qua prestige zelden onderdoen voor merken als Gibson of Ibanez. In België duiken de gitaren intussen ook meer en meer op, maar van een echte hype kunnen we (nog) niet spreken. Lag blijft wel erg actief met z’n PR- campagnes en weet de laatste tijd de ene grote artiest na de andere te strikken voor endorstement deals. Je zal ze dus meer en meer zien!

Afwerking
Op dit vlak scoort de T66D12 meteen zeer sterk: qua bouw en afwerking kunnen we de gitaar nergens op onzuiverheden betrappen. Maar het is ook meteen zeer duidelijk dat men bij Lag zeer veel aandacht besteedt aan de totaalpakket wanneer het instrument wordt ontworpen. Bepaalde kleine accentjes, zoals de overlay op de nekhiel, tonen duidelijk dat men de gitaar van kop tot teen bekijkt alvorens in productie te gaan.

Garantie
1 jaar garantie onder de gekende en alom geldende voorwaarden.


Bouw

Kop/Hals
De kop en hals worden gemaakt uit het standaard driedelige laminaat: er wordt een groot stuk mahonie gebruikt voor de hals, waaraan de stemkop en de nekhiel worden vastgemaakt. Het geheel wordt afgewerkt met een satijnen laklaag die zeer aangenaam aanvoelt als je de gitaar bespeelt. De stemkop is in dit geval natuurlijk gigantisch en (zoals bij alle 12-strings) lichtjes buiten proportie. Je krijgt zes stemsleutels aan elke kant, maar verder behoudt de stemkop de typische Lag-styling. De stijl van de stemkop en het uitgefreesde profiel dat er door loopt kan het makkelijkst worden omschreven als “Keltisch geïnspireerd”, een stijl die uniek is voor Lag gitaren. Het enige puntje van kritiek dat we kunnen aangeven, is dat de nekhiel zeer breed uitvalt. Op deze 12-string ga je allicht niet gaan zitten scheuren in de hoogste posities, maar eenmaal je dichter bij de body komt valt het wel erg hard op! Maar er is ook iets positiefs aan de nekhiel: naast de reeds genoemd overlay, die de hiel in dezelfde stijl plaatst als de binding, voorziet men hier ook standaard een tweede straphouder. Je kan dus meteen je riem vastmaken en gaan spelen!  

Toets
De toets is gemaakt uit Indonesisch palissander en voorzien van twintig medium frets. Aan de zijkant van de hals werden positiemarkeringen aangebracht, maar de voorzijde van de toets is volledig vrij van inlegwerk. Zelfs de standaard bolletjes werden weggelaten. Liefhebbers van de natuurlijke charme van het hout zullen dit alleen maar toejuichen: de hals past op deze manier perfect bij de rest van de (eerder sobere) styling van de gitaar.  

Body
De body van de T66D12, een dreadnought van vorm, is bijna volledig gemaakt uit mahonie. Zowel de zij- als achterkanten hebben dezelfde prachtige goudgele tot lichtbruine kleur. De achterzijde en de top zijn afgezoomd met een zwarte binding die zeer mooi in contrast staat met de kleur van het hout. De top is trouwens de enige uitzondering op de regel: die is niet gemaakt van mahonie maar van spar (spruce). Het enige bijzondere dat we op vlak van afwerking kunnen vermelden is het rozet: naar de onderkant van het klankgat loopt de zwarte tekening wat breder uit en op het onderste punt werd een Keltisch kruis voorzien (verwerkt in de lak, geen inlegwerk). Als je het totaal bekijkt, kan je zonder twijfel stellen dat de styling en samenstelling van de T66D12 geen toevalstreffer kan zijn. Alle onderdelen lijken netjes afgewogen en men maakte alle juiste keuzes.


Hardware & Elektronica

Stemmechanieken
De stemsleutels zijn bij een “gewone” akoestische gitaar al een heikel punt: een gitaar die niet goed gestemd blijft staan, geeft immers altijd extra kopzorgen. Maar bij een 12-string zijn we nog strenger, het duurt sowieso al langer om het instrument volledig te stemmen. Als je dit dan nog eens een paar keer moet overdoen is de lol er al snel af! Gelukkig blijkt men dit ook te beseffen bij Lag en doen de tuners van de T66D12 hun werk meer dan behoorlijk. Het blijft nog steeds een hele klus om de gitaar volledig gestemd te krijgen, maar bijstemmen was tijdens onze test zelden nodig. Ook hier worden qua styling geen fouten gemaakt: de zwarte stemsleutels passen perfect bij de donkere bindingen!  

Brug
Ook de brug moet dubbel zoveel snaren huisvesten dan bij een gewone gitaar. Het is dus normaal dat het er een beetje… overbevolkt uitziet! De brug zelf is gemaakt uit hetzelfde Indonesische palissander dat men voor de toets heeft gebruikt. Qua ontwerp is het een sober en klassiek getint stukje werk, met als enige moderne accentje de geïntoneerde kam. Recent heeft het brugontwerp bij Lag een update meegekregen. Daar waar men vroeger opteerde voor een brug waar je de snaren moest doorsteken, keert men nu terug naar het klassieke systeem met brugpinnetjes. Dit werkt, zeker in het geval van de 12-string, een heel stuk makkelijker!


Speelcomfort

Ergonomie
Dit is een puntje waarbij de T66D12 eigenlijk al op voorhand wat punten aan verliest. Zoals elke 12-string valt de stemkop van de T66D12 wat te zwaar uit ten opzichte van de rest van de body. De gitaar is dus een beetje kopzwaar, wat absoluut onvermijdelijk is bij een 12-string. Je krijgt gewoon die 12 stemmechanieken niet op je stemkop zonder dat de balans van je gitaar verandert. Bij de T66D12 valt het al bij al nog heel goed mee: je voelt het in het begin even, zowel bij het zittend als staand spelen. Maar de compensatie die je moet doorvoeren is zo minimaal dat we het zelfs niet echt een minpunt kunnen noemen.  

Actie
Een 12-string speelt op zich al een stuk zwaarder dan een gewone akoestische gitaar en een hoge actie zou absoluut nefast zijn voor het speelplezier. Deze les heeft men bij Lag echter ook al geleerd en de gitaar wordt geleverd met een zeer aangename actie. De snaren liggen dicht genoeg bij de hals om vlot te spelen, maar de klank blijft tegelijk volledig vrij van ratelende snaren of andere storende bijgeluiden. De Lag T66D12 wordt trouwens geleverd met een lichte snarenset (0.010 – 0.047 Elixirs) die prima bij het instrument past.


Klankkwaliteit

Kleur
Een indruk die ik zeer dikwijls krijg bij het bespelen van een 12-string, is dat de gebruikte houtsoorten niet zo veel bijdragen aan de klank als bij een gewone akoestische gitaar. De aanwezigheid van de vele topsnaren (7 of 8 stuks tegenover 2 bij een gewone gitaar) bezorgen elke 12-string een massa aan hoge tonen. Zo ook bij de T66D12. Van bij het eerste akkoord word je overspoeld door een vloedgolf aan hoge tonen. De klanken snijden zonder echt scherp te worden, maar de echte warmte die we met een mahonie body associeren, missen we wel wat. Wederom, dit ligt meer aan de 12 snaren dan aan de bouw- of houtkwaliteit. De T66D12 produceert schijnbaar moeiteloos de brede, chorusachtige akkoorden die we van een 12-string verwachten. Verschillende plectrums geven verschillende klankbeelden, maar we waren toch het meeste weg van een zachter plectrum. Hierdoor kwam de klank net iets beter in balans en sprongen bepaalde noten er minder sterk uit. Tokkelen en solowerk zijn een specialisatie op zich als het aankomt op een 12-string, maar Leo Kottke was helaas niet beschikbaar voor deze test!

Respons
Met zoveel hoge tonen zal het ook geen verrassing zijn dat de T66D12 zeer snel uit de startblokken schiet! Vergeet ook niet dat je telkens niet één, maar twee noten tegelijk speelt. Alles is veel nadrukkelijker aanwezig en veel meer “in your face” dan je gewend bent van een gewone akoestische gitaar.


Budget

De bouw is dus in orde, de klanken zijn goed, de bespeelbaarheid zelfs verrassend goed. En dan blijkt de prijs nog de grootste troef van allemaal te zijn. De T66D12 kost slechts € 244 inclusief BTW! We kunnen ons vergissen, maar dit is allicht de goedkoopste 12-string die we ooit hebben getest. Gelukkig laat Lag zich niet vangen door het “het moet per se goedkoper”-concept. Men weet voor deze prijs immers een zeer aardige gitaar te maken die ongetwijfeld heel veel twijfelende kopers (heb ik wel een 12-string nodig?) over de streep zal kunnen trekken. Begrijp ons niet verkeerd: de T66D12 is geen Stradivarius onder de 12-strings… Maar qua prijs-kwaliteitverhouding zie ik momenteel niet veel merken volgen!


Conclusie

Of je een 12-string nodig hebt of niet, moet je natuurlijk zelf weten. Het is en blijft een zeer koppig instrument dat zich maar zeer geleidelijk laat temmen. “Zomaar even” overschakelen zit er niet. Maar er zijn ongetwijfeld massa’s gitaristen die het nooit hebben geprobeerd omdat ze het geld niet willen neertellen voor een instrument dat hen misschien niet ligt. De T66D12 laat voor niemand nog een excuus overeind. Het instrument is netjes in orde op alle vlakken en speelt zelfs vlotter dan sommige (veel duurdere) 12-strings die ik al heb geprobeerd. En voor deze prijs? Een heel grote verrassing!