aanmelden
Simon & Patrick Woodland Pro Series
Guitar 30-05-2012
door:

 

INLEIDING


Vanuit Canada kregen we twee nieuwe instrumenten aangeleverd. De mensen van Simon & Patrick vonden dat het tijd was om de Woodland Pro reeks aan u voor te stellen. We bespreken twee modellen , beiden met een heel lange naam: de Simon & Patrick Woodland Pro Folk Sunburst (vanaf nu het ‘folk-model’ genoemd) en de Simon & Patrick Woodland Pro Mini Jumbo Spruce (vanaf nu gewoon het ‘jumbo- model’ genoemd).

 

Algemeen

Concept
Het idee achter de Woodland Pro Series is eenvoudig: men werkt enkel met massieve houtsoorten. Geen laminaat bij deze instrumenten! Verdere kenmerken omvatten een speciaal polijstproces voor de laklaag en een manuele afwerking van de hals om een optimaal speelcomfort te garanderen. In deze reeks zijn een aantal verschillende modellen te vinden, zoals een dreadnought, een mini jumbo, een parlor-model, enz… Alle modellen zijn verder voorzien van een aantal opvallende kenmerken, die we verder in het artikel allemaal even toelichten. Als we onze twee modellen (heel algemeen) moeten richten, zouden we kunnen stellen dat het Folk-model eerder voor de fingerpicker is, en het Jumbo-model meer voor de stevige strummer!  

Toebehoren/Opties
Beiden gitaren werden geleverd in een zeer mooie en degelijke draagtas. Godin, het merk waar Simon & Patrick onlosmakelijk mee verbonden is, gebruikt dit soort draagtassen al jaren. Als men bij Simon & Patrick dezelfde kwaliteit van draagtas kan leveren is dit al zeer mooi meegenomen. De twee modellen die wij aangeleverd hebben gekregen, beschikken allebei over een B-Band A3T pickup, maar ook dit is een optie. Goed opletten dus als je bestelt! Als laatste heb je ook nog de mogelijkheid de instrumenten te laten leveren in een TRIC-case. Verder is al het nodige kleine materiaal voorzien, net als wat achtergrondinformatie over het merk, de pickup, de hardware, enz… Een zeer compleet pakket dus!  

Imago
Simon & Patrick is al heel wat jaren aanwezig op de gitaarmarkt. Het bedrijf specialiseert zich in de ‘beter betaalbare’ gitaren. Doorgaans breken Simon & Patrick gitaren nooit door de grens van 1000 euro. Het merk profiteert vooral van de connectie met moederbedrijf Godin, waar meneer Godin al jaren baanbrekend werk verricht op het gebied van gitaarbouw. De kwaliteit, de zorg voor het instrument en soms ook de niet zo alledaagse keuzes qua bouw en concept zijn doorheen alle zustermerken goed te voelen (Simon & Patrick, Seagull, Art & Lutherie, enz…). En tot op heden hebben we nog nooit een slechte gitaar (zelfs geen minder goede gitaar) van deze stal in huis gehad!  

Afwerking
Op constructie- of afwerkingsfouten kunnen we Simon & Patrick in elk geval niet betrappen. Alles ziet er netjes uit, de hardware zit stevig op z’n plaats en de gitaar kwamen zelfs perfect gestemd uit de doos en draagtas! Hopelijk is dit een voorteken voor de rest van de test!  

Garantie
1 jaar garantie onder de gekende en alom geldende voorwaarden.


Bouw

Kop/Hals
Het zijn dan wel instrumenten die uit dezelfde reeks komen, maar bij Simon & Patrick bekijkt men blijkbaar elk instrument van kop tot teen. Bij de meeste merken neemt men op alle vlakken dezelfde constructie en past men enkel de bodyvorm aan. Bij Simon & Patrick past men alle nodige onderdelen aan om het geheel te doen kloppen. Dat is dan ook de reden waarom het folk- en het jumbo-model een andere kop hebben. Het jumbo-model kreeg de moderne stemkop zoals we die tegenwoordig bij de meeste modellen zien. Het folk-model daarentegen heeft een traditionele open stemkop meegekregen. De constructiematerialen zijn bij beide gitaren wel identiek: beide halzen zijn gemaakt uit mahonie. Men werkt de hals bij Simon & Patrick af met de hand en dat is wel te merken. De hals is niet echt gelakt, maar eerder geolied. Het resultaat is een hals die zich zeer vlot laat bespelen en aanvoelt als bij een instrument dat je al een stuk langer in je bezit hebt. Een eerste leuk detail springt ook meteen naar boven, namelijk de Tusq topkam. Tusq is een gesofisticeerd type kunststof dat de akoestische eigenschappen van ivoor levert… zonder jachtgeweer of stroperspartijen uiteraard!  

Toets
De toets is bij beide modellen identiek, zowel in afmetingen als materiaal. Het gaat om een toets uit palissander die voorzien is van 21 frets. Ook de positiemarkeringen zijn bij beide modellen het standaard, bolvormige inlegwerk.  

Body
Bij de body vinden we de meeste verschillen terug, maar er zijn ook een aantal gelijkenissen. Zo zijn bij beide modellen de bouwmaterialen identiek: zij- en achterkanten uit massief mahonie (mahogany) en een top van (select pressure tested) vuren (sitka spruce). De verschillen zitten hem veelal in de bodyvorm en de bijhorende constructie. Het folk-model valt het beste te omschrijven als een iets kleiner uitgevallen dreadnought en iets nauwere heupen. Het jumbo-model behoudt grotendeels de breedte van de schouders en de smallere heupen, maar levert een opmerkelijk grotere ‘buik’. Voor wie het visuele belangrijk is: het folk-model is hier uitgevoerd in een sunburst- afwerking, maar is ook verkrijgbaar in een ‘natural’ finish. De jumbo daarentegen is niet verkrijgbaar in de sunburst finish. We ronden dit hoofdstukje af met het mooie rozet van ingelegd houtwerk en de gelaagde kunststoffen bindingen. Beide instrumenten zijn zeer netjes uitgedacht, gebouwd én afgewerkt. Prima punten dus!


Hardware & Elektronica

Stemmechanieken
Het verschil in de stemkop tussen beide modellen levert ook een verschil in stemmechanieken op. De jumbo heeft de gekende gesloten tuners, zoals we die tegenwoordig op zowat alle gitaren zien staan. De open stemkop van het folk-model zorgt er echter voor dat men hier moet kiezen voor open stemmechanieken. Je kan het raderwerk dus gewoon zien zitten aan de zijkant van de stemkop. In principe maakt dit geen verschil in stemvastheid, maar het voelt wel wat anders aan bij het stemmen. Voor mij is de oriëntering van een open tuner altijd wat ‘tegen mijn pols in’, maar vele generaties klassieke gitaristen zullen mij hier ongetwijfeld om uitlachen. Het is dus puur persoonlijk! Over de kwaliteit kunnen we echter zeer duidelijk zijn: de tuners op beide gitaren reageren voortreffelijk vlot en accuraat, zowel in stijgende als in dalende lijn is er niet de minste speling te bespeuren. En het feit dat de gitaren perfect gestemd uit de doos kwamen (na een koud weekend in het magazijn van de koerier, en nog een halve week in het postkantoor) zegt al heel veel over de stemvastheid!  

Brug
Ook de brug bij beide modellen is dan weer wel identiek. Qua houtwerk is het een zeer sober design: geen franjes of versieringen, gewoon een ‘blok’ rosewood die de snaren en de kam op zijn plaats houdt. Die kam is wederom een product van Tusq, diezelfde ivoorimitatie die voor de topkam gebruikt wordt.


Speelcomfort

Ergonomie
Het verschil in de bodyvorm levert natuurlijk ook een verschil op in hoe het instrument zich laat behandelen. Het folk-model laat zich makkelijk hanteren omwille van zijn kleine afmetingen. De gitaar voelt licht aan op de schoot en zou nooit een probleem mogen vormen qua balans. De jumbo smijt wat meer gewicht in de schaal, maar blijft, omwille van de smallere heupen, bijna even makkelijk op zijn plaats zitten. Het is natuurlijk iets meer ‘kast’ om mee te werken, maar dat weet je op voorhand bij een jumbo.

 

 

Actie
De actie op beide modellen is verrassend scherp afgesteld. De gitaren zijn geleverd met een redelijk lichte set snaren, en zelfs met die lichtere snaren is er weinig of geen spoor van ratelende geluiden. Ik neem dus aan dat hier een technicus aan te pas is gekomen, aangezien beide modellen ongeveer dezelfde actie hebben. Wat een service!


Klankkwaliteit

Kleur
Beide gitaren produceren een heel ander geluid, maar delen toch enkele kenmerken. Het feit dat men dezelfde houtsoorten gebruikt, maar een andere bodyvorm, heeft daar natuurlijk alles mee te maken. Beide gitaren beschikken over een gezonde dosis hoge tonen en tophoog, wat hen aangenaam doet rondzingen. Maar dan komen er meer verschillen dan gelijkenissen opzetten. Het folk-model levert een zeer gebalanceerder klank: niets lijkt er echt uit te springen. De basrespons en de hoge tonen zitten netjes in balans, en de mahonie-constructie geeft het middengebied een zeer authentieke en aangename ‘houterige’ bijklank. Het resultaat is een klankbeeld dat perfect bij de styling én de naam van het instrument past! Geen afgelikte en supercleane concertklanken hier, maar een karaktervolle sound, zoals die alleen van gitaarfirma’s uit Quebec lijken te komen. Strumpartijen klinken leuk, maar het folk-model lijkt het beste op zijn gemak als er getokkeld moet worden. Het jumbo-model is qua klankbeeld de tegenhanger van zijn kleinere broer. Hier is de balans van het instrument deels opgeofferd voor power en projectie. Het middengebied valt wat weg en de bas- en hoge tonen springen duidelijk meer naar voor. Hierdoor is het ook geen verrassing dat de tokkelpartijen net iets meer werk vragen om mooi rond te klinken. Een stevige strumpartij daarentegen klinkt van bij het eerste akkoord stevig door, en de gitaar legt zonder probleem de basis voor een stevige ritmische drive. Het feit dat het middengebied bij de jumbo iets minder doorkomt, zorgt er ook voor dat het authentieke karakter (dat bij het folk-model zo aansprak) ook net iets minder doorkomt. Ook dit is vooral weer opvallend als je gaat tokkelen. Bij strumpartijen blaast de kracht van de jumbo zo goed als alle andere argumenten weg. Om af te sluiten kunnen we dus stellen dat dit allebei zeer fijn klinkende instrumenten zijn, met elk een duidelijke doelgroep die de goede en minder goede punten perfect in het juist perspectief stelt.  

Respons
Beide gitaren reageren opvallend alert op alle wijzigingen in speeltechniek. De grote hoeveelheid hoge tonen is daarvoor de grootste oorzaak. Gitaren die zeer helder klinken geven altijd de indruk van sneller te reageren en makkelijker bespeelbaar te zijn. Maar ook fouten en onzuiverheden klinken dus eens zo duidelijk! Aan dit voordeel is dus ook een duidelijk nadeel verbonden.


Budget

De prijzen van deze Simon & Patrick modellen ligt wat hoger dan we gewend zijn van Simon & Patrick. De Woodland Pro Folk Sunburst A3T kost € 948,08, en de Woodland Pro Mini Jumbo Spruce A3T € 886,76. Voor deze prijs krijgt u de gitaren mét de luxe draagtas. Terwijl we Simon & Patrick doorgaans meer naar het beginnersbudget zien reiken, kiezen deze gitaren dus duidelijk voor een hogere categorie. Gelukkig kan men deze hogere prijs volledig rechtvaardigen door de gebruikte houtsoorten, de algemene kwaliteit én het feit dat deze instrumenten een bepaald karakter te bieden hebben dat je bij andere merken niet terugvindt!


Besluit

We komen bijna elke keer tot dezelfde conclusie: de mensen van Godin en alle zustermerken (waar Simon & Patrick dus ook toe behoort) weten zonder enige twijfel hoe ze een goede gitaar moeten bouwen. Een aantal eigenzinnige keuzes zijn bij dit merk ook nooit ver weg, maar de kwaliteit van de instrumenten doet ons na een tijd eerder afvragen waarom andere merken ook niet wat meer originaliteit aan de dag leggen. Deze Simon & Patrick modellen verdienen immers zeer goede punten, en zullen in de winkels ook vele gebruikers verrassen door hun klank en bespeelbaarheid.