aanmelden
Zoom C2.1DM & G2.1MA
Guitar 31-05-2012
door:

Multi Efffet

 

 

Misschien ken je de Zoom G2.1NU al. Vandaag testen we voor jullie de G2.1DM en de G2.1MA uit. Het gaat hier om signature modellen van de G2.1NU. DM zijn de initialen van Dave Mustain, zanger gitarist van Megadeath. MA zijn opnieuw initialen, maar nu van Mark Amott, gitarist bij Arch Enemy. Beide mannen mochten mee het uiterlijk van hun signature modellen bepalen, maar vooral ook klanken programmeren. Zo vind je hun persoonlijke ritme- en lead klanken terug, maar ook klanken die ze gebruiken voor bekende songs van hun beider groepen.

 

 

CONCEPT


De Zoom G2.1 reeks is voornamelijk bedoeld voor de gitarist die op zoek is naar een betaalbaar, maar veelzijdig flooreffect. Hij is eenvoudig te gebruiken en biedt toch bijna al wat je nodig hebt in een compacte behuizing. Je kunt hem gebruiken met hoofdtelefoon, rechtstreeks op een mengtafel of tussen je gitaar en je versterker. Bovendien kun je via de USB ook rechtstreeks opnemen op je computer. Dankzij het intuïtieve frontpaneel is zelfs een leek na 10 minuten al vertrouwd met het toestel. Wat de signature modellen bijzonder maakt ten opzichte van de standaard G2.1NU, is dat er 50 presets geprogrammeerd zijn door de VIP-gitarist zelf. De 50 overige presets zijn een selectie die zij gemaakt hebben uit wat zij de beste standaard presets vinden van de G2.1NU.

 

HANDLEIDING

Drie A5-boekjes worden er meegeleverd: Engels, Duits en Frans. Geen Nederlands dus, wat best jammer is, maar zeker niet onoverkomelijk. Qua inhoud is alles duidelijk, met veel illustraties en op een overzichtelijke manier ingedeeld. Om eerlijk te zijn, ging ik aan de slag zonder de handleiding gelezen te hebben. Zo ontdekte ik dat het toestel erg intuïtief is. Toen ik er dan de handleiding bij nam, ontdekte ik nog enkele minder voor de hand liggende functies. Wil je er dus het maximum uithalen, dan raad ik je toch aan om even die handleiding door te nemen. Leuk extraatje: je krijgt bij de handleiding ook een plectrum met de handtekening van Dave Mustain of Mike Amott, een kaartje met hun foto, en last but not least, een dvd ROM met daarop Cubase LE5. Eens deze is geïnstalleerd, beschik je samen met de G2.1 een over een bescheiden homestudio.

 

IMAGO


Zoom heeft na al die jaren wel een stevige reputatie opgebouwd. Reeds begin jaren negentig speeld ik op effectprocessors van Zoom. Ze zijn al sinds mensenheugenis voornamelijk gericht op de middenmoot gitarist, maar zijn daar door de jaren heen beter en beter in geworden. De concurrentie in dit marktsegment is echter gigantisch, en daarom zijn dergelijke signature modellen erg aantrekkelijk voor zowel wij, de gitaristen, als voor de fabrikant die zich op die manier weet te onderscheiden van de concurrentie.

 

BOUW

Een onderplaat in plastic, en stevige rubberen stootkussens aan de zijkanten, dat is al wat er aan kunststof te bespeuren valt qua chassis. Al de rest is helemaal uit metaal, wat de G2.1 meteen een robuuste indruk oplevert. Zelf heb ik ook de indruk dat hij niet breekbaar is. Het ‘Artwork’ van deze signature modellen is smaakvol, en klikt vooral ook met de stijl waarvoor ze bedoeld zijn: metal! Ook het volume/expressie pedaal is uit metaal (aluminium). Bij het DM model lijkt de volumepedaal op het gaspedaal van een sportwagen. Alle knoppen zijn robuust en goed afgewerkt. Langs de onderzijde zien we ook een deksel voor een batterijcompartiment. Jawel, deze multi-effect kan ook op vier AA-batterijtjes werken... Fun verzekerd!!!  


 

MOGELIJKHEDEN

Alle mogelijkheden opsommen is onbegonnen werk, maar hier toch een aantal hilites: er is amp modelling, met een handige ‘direct’ knop voor als je rechtstreeks op de mengtafel of op hoofdtelefoon speelt. Hiervoor hoef je dus al niet te gaan grasduinen ergens diep in een software menu. Er is ook een looper functie. Deze biedt echter slechts een geheugen van 5 seconden. Dit is net genoeg voor één à twee maten muziek. Kort, maar genoeg om fun te beleven. Verder kun je tal van stompboxen editeren, beschik je over een tuner en kun je via de volume pedaal ook wah wah effecten spelen, of parameters van effectpedaaltjes aanpassen. Het display is zo’n 3 op 4 cm groot (of moet ik zeggen klein), maar biedt voldoende en duidelijke informatie, dat alles met een mooie, gele achtergrondverlichting. Ik had hem niet meteen ontdekt, maar er is ook een drumcomputer aan boord. Hiermee beschik je over 40 ritmes waarvan je, via een tap knop, het tempo kunt instellen. De klanken zijn realistisch en zorgen voor een leuke speelervaring. Dit is iets wat bijzonder te appreciëren valt voor beginners, omdat ze van meet af aan leren in de maat te spelen, een goede oefening. De adaptor jack zit netjes verzonken in het achter paneel, wat de kans tot beschadiging tot quasi nul herleidt. Knap gedaan!

 


KLANK

Zoals altijd bij Zoom klinken de presets nogal ‘over the top’, en op het randje van té scherp. Ok, ok, het gaat hier wel over een signature model van een (twee eigenlijk) metal gitarist(en). Maar toch, er is bij Zoom iets ‘typisch Zoom’ wat ik steeds weer terug vind. Laat dat echter niet negatief zijn. Het is juist mooi als een merk zijn eigen sound heeft. Na even wat klanken zelf geprogrammeerd te hebben, blijkt al snel dat je echt goede sounds kunt maken dankzij de vele (en ik zeg het nogmaals) intuïtieve regelmogelijkheden. Eén van m’n favorieten is de EQ Lo en EQ Hi, twee EQ’s die samen een zes-bands equalizer vormen, wat een krachtige tool is om je klanken te finetunen. Bij de modelling komen we vele gekende modellen tegen, zoals Fender Blackface twin, Marshall JCM800, Vox AC30 of Peavey 5150 om er maar een paar te noemen. Wat mooi meegenomen is, is dat er ook een acoustic simulator aanwezig is. Hiermee laat je een elektrische gitaar klinken alsof het een akoestische is.  

 


BUDGET

Een ‘gewone’ Zoom G2.1NU kost 189 euro. Voor de DM- en MA- modellen betaal je 237 euro (inclusief btw). Dit is procentueel gezien een flinke meerprijs voor de signature modellen. Je krijgt er wel signature presets en een eigen design voor in de plaats. Aan jou om te oordelen of je dat de meerprijs waard vindt. Puur naar prijs/kwaliteit toe zit je zeker goed met de signature modellen van de G2.1. En die verhouding is uiteraard nog straffer voor de G2.1NU.

 

BESLUIT

De Zoom G2.1 is een erg compleet pakket op zich. Amp modelling, multi effects, acoustic simulator, drumcomputer, looper, USB recording mogelijkheid met meegeleverde Cubase LE 5 dvd, een tuner, een zeer gebruiksvriendelijke user interface, en dit alles verpakt in een stijlvol Dave Mustain of Mike Amott kleedje, met hun eigen presets klaar voor gebruik... Ik denk dat er veel liefhebbers zullen zijn voor deze compacte pedalboards. Ga zeker eens langs bij je favoriete gitaarwinkel om zelf deze leuke toestellen te ontdekken.