aanmelden
Vox SDC33 & HDC77
Guitar 00-00-0000
door:

electric guitars

 

Onlangs passeerden reeds enkele Vox-gitaren de revue. Het ging toen om twee zogehete singlecut-modellen, met name de SSC33 en SSC55. In deze test kwam de SSC55 naar boven als een grote alleskunner aan een heel aantrekkelijke prijs. Deze maand op onze testbank: terug een gitaar uit de 33-reeks en eentje uit een van de hogere reeksen. We stappen ook over van de singlecut naar de double cutaways van Vox. De SDC33 en HDC77 wachten op ons!

 

Algemeen

Concept
Het onderliggende concept van deze instrumenten verschilt niet zo zeer van de singelcut-versie. Vox legt zich toe op originele ontwerpen met veel eigen, unieke kenmerken. Geen blinde kopieën van bestaande modellen dus, maar nieuwe en avontuurlijke ideeën die moeten bijdragen aan de evolutie van het instrument. Zeer ambitieus en dat kunnen we alleen maar aanmoedigen!
 

Toebehoren/Opties
De SDC33 wordt, net als zn singlecut- broertje, geleverd in een fraaie draagtas met daarin alle informatie en klein gereedschap dat je maar zou kunnen wensen bij een nieuw instrument. De HDC77 moet natuurlijk, als een van de topreeksen bij Vox, nog net iets verder gaan. Bij deze instrumenten krijg je een fraaie, op maat gesneden Vox-kist, die voorzien is van een handige opbergruimte. Ook hier is natuurlijk alle nodige info en gereedschap aanwezig!
 

Imago
Wie de naam Vox niet kent, speelt allicht nog niet zo lang gitaar (of zit gewoon in het verkeerde deel van dit tijdschrift te lezen). Deze versterkerfabrikant werd voor de meeste mensen waarschijnlijk bekend met de opmars van de Beatles. Door de jaren heen produceerden zij een aantal zeer gekende versterkers, met als grote klassiekers de AC-15 en AC-30. Op vlak van gitaren is het merk echter nog bezig zijn naam te vestigen en het is dus nog afwachten welke kant het op zal gaan!
 

Afwerking
We waren al onder de indruk van de vorige gitaren, en de double cutaway modellen hebben een al even krachtige uitstraling. De transparante kleuren zijn een lust voor het oog, en vooral de gevlamde top van de HDC77 geeft de gitaar meteen een hoop klasse mee. Ook de SCD33 doet, als kleine broertje van de reeks, nauwelijks onder qua uitstraling.
 

Garantie
1 jaar garantie onder de gekende en alom geldende voorwaarden.

 

Bouw

Kop/Hals
De kop- en halsconstructie is bij alle Vox-modellen hetzelfde, in eender welke reeks je gaat zoeken. Ook hier maakt men dus gebruik van 3 aparte onderdelen die dan aan elkaar gelijmd worden: de kop, de hals en de nekhiel. Net zoals vorige keer is de SDC33 het meest sobere model, zonder bindingen rond de stemkop. De HDC77 heeft dat, als vlaggenschip van de reeks, natuurlijk wel. De SDC33 heeft een doorzichtige laklaag op de hals, de HDC77 is voorzien van een zwarte laklaag. Zo toont men bij Vox ook dat men de afwerkingen van de hals eerder afstemt op de kleur van het model, en niet op het reeksnummer. Beide gitaren beschikken tot slot over een netjes ingelegd Vox-logo op de stemkop.We gaan wederom de hals-naar-body verbinding van de Vox gitaren extra vernoemen. De nekhiel van de singlecuts was al uitermate slim uitgevoerd, maar dit punt is nog sterker bij de double cutaway modellen. Als je bij deze gitaren op de allerhoogste frets speelt, raakt je fretting hand zelfs de body niet, zo diep wordt de hiel uitgeslepen. Dit ontwerp biedt waarschijnlijk de allerbeste toegang tot de hoogste frets, beter dan ik in elk geval ooit al gezien heb. Top!
 

Toets
De toets is bij beide modellen uit rosewood gemaakt en is, net als bij de andere modellen, voorzien van 22 frets. De afmetingen en het profiel zijn bij beide modellen identiek, en het verschil zit hem eigenlijk vooral in de afwerking en versiering van het instrument. De SDC33 heeft de standaard dot-inlays en geen binding rond de toets De HDC77 krijgt allerlei luxueuze kenmerken mee, zoals grote block-inlays en een binding rond de toets..
 

Body
Hier komen de grote verschillen boven. De SDC33 is namelijk een solid body (Solid Double Cut 33), terwijl de HDC77 een hollow body is (Hollow Double Cut 77). De SDC33 is wederom zeer sober op dit vlak. Van het vorige artikel weten we nog dat de kleur bepalend is voor welke houtsoorten men bij Vox gebruikt. Voor de doorzichtige kleuren (zoals het transparante rood op dit model) gebruikt men ash. De grote verrassing bij de double cutaway modellen is dat men hier geen top gebruikt, maar de hele gitaar maakt uit een massief blok ash. Geen slechte zaak lijkt ons! De body heeft dezelfde 3D-curve als de singlecut modellen, en iedereen weet dat een gewelfde top er altijd zeer classy uitziet. Als er dan iets nog meer classy is dan een gewelfde top, dan is het wel een hollow body met een gewelfde top! En zo is de HDC77 er eentje! De voor- en achterkant van de HDC77 worden gemaakt van een laminaat van gevlamd maple, en de zijkanten zijn van mahogany. De vlam van de top wordt in dit geval wel enigszins weggedrukt door de donkere laklaag, en dat is toch een beetje jammer. Binnenin de body is er nog iets van belang dat niet zichtbaar is, namelijk 2 kleine toonblokken. Deze blokken hout worden gebruikt om de brug (en soms ook de pickups) op te monteren. Bij de Vox HDC77 moeten ze vooral de feedbackweerstand van het instrument aanzienlijk verhogen. Want, zoals iedereen die ooit al een hollow body heeft bespeeld wel weet, kan zon instrument heel snel gaan rondzingen. Zeker als je overstuurde klanken gaat gebruiken!

 

Hardware & Elektronica

Stemmechanieken
We maken hier opnieuw kennis met de Super Smooth tuners van Vox. Deze stemsleutels werden eigenlijk ontworpen voor de Virage, het absolute topmodel van Vox. Dit was een gitaar met een prijskaartje waar menig gitarist bij zou verbleken. Toch spreekt het in het voordeel van Vox dat men dezelfde kwalitatieve onderdelen gebruikt voor de goedkopere reeksen. De prestaties van de tuners hebben we vorige keer al uitgebreid toegejuicht: snel, accuraat, zonder speling en met een zeer aangename grip dankzij het originele ontwerp.
 

Brug
Ook de MaxConnect brug van Vox is zon constante doorheen het hele gitaargamma. Het gaat om een string-through bridge van aluminium. De brug combineert een zeer laag gewicht met een constructie die contact maakt met de volledige snaar. Dit moet er voor zorgen dat de trilling van de snaar optimaal wordt doorgegeven aan het bovenblad, en dat het gewicht van de tremolo niet voor extra demping zorgt. De enige bedenking die we bij dit brugontwerp hebben, is dat je plectrumhand in sommige speelhouding (bij palm muting bijvoorbeeld) nogal dicht in de buurt komt van het (mogelijk scherpe) uiteinde van de snaar. De zaken goed in de gaten houden en de snaren bijsnoeien als het nodig zou zijn!

 

Speelcomfort

Ergonomie
De 3D contouren is iets waar Vox terecht trots op is. Het bovenblad van elke gitaar wordt gewelfd, en deze welving is er niet alleen maar voor de extra uitstraling. Men brengt de brug naar boven op een manier die de speelhouding zeer grondig beïnvloedt, uiteraard op een positieve manier. De gitaren liggen zeer aangenaam in de schoot en laten zichzelf erg makkelijk bespelen. Rechtstaand is de holle constructie van de HDC77 nog een extra troef, aangezien de gitaar wat lichter is dan de andere modellen.
 

Actie
Beide gitaren zijn meteen bespeelbaar recht uit de kist of draagtas. Ik heb zelf beide gitaren gebruikt voor een aantal repetities en persoonlijk zou ik, net als bij de singlecut-modellen, aan de actie maar weinig veranderen. Maar zoals steeds is dit puur persoonlijke smaak. Shredders zullen het allicht nog iets lager willen, de slidegitaristen liever wat hoger. Momenteel is het echter een perfecte middelmaat (wat mij betreft).

 

Klankkwaliteit

Kleur
Om de klank van beide gitaren te kunnen uitleggen moet je bekend zijn met het nieuwe CoAxe-pickupsysteem van Vox. We hebben dit systeem al uitgebreid uit de doeken gedaan in het vorige artikel, maar voor wie dat niet gelezen heeft (foei!) gaan we er nog even snel over. Elke pickup bestaat uit twee spoelen, maar bij Vox gaat men de ene spoel rond de andere plaatsen (in plaats van ernaast, zoals bij een traditionele humbucker). Beide spoelen kan je dan apart activeren via een drie-standenschakelaar. Zo krijg je verschillende mogelijkheden per pickup: clean (single coil), crunch (P90) en lead (humbucker). In de 33-reeks beperkt zich men tot een master switch voor de hele gitaar. Je krijgt met je 2 pickups, 1 schakelaar voor de pickup modi én 3-standenschakelaar dus 6 verschillende mogelijkheden: 3 mogelijkheden in de clean-modus, en nog eens 3 in de lead-modus. De 77-reeks biedt meer: hier krijgt elke pickup een eigen schakelaar mee om de gewenste modus in te schakelen. Vorige keer rekenden we al uit dat dit een totaal geeft van 15 klanken, zonder over te gaan op modeling of andere digitale trucjes!En de combinatiemogelijkheden zijn werkelijk spectaculair! Met de 3-standenschakelaar in het midden (nek- en brugpickup samen) krijg je een massa aan mogelijkheden: de brug in humbucker en de hals in P90, de brug in single coil en de hals in humbucker, de brug in P90 en de hals in single coil, etc Alle mogelijkheden zijn er, je hoeft het maar even uit te zoeken. De gitaar is ook erg visueel ontworpen, waardoor je al snel je weg zal vinden rond dit systeem. In een enkele oogopslag kan je meteen zien hoe de hele gitaar staat ingesteld. Met 3 schakelaars zijn er massas klanken te rapen, maar die vinden we enkel terug bij de 55- en 77-reeksen. Dat de SDC33 het met minder functies moet stellen, wisten we al uit het vorige artikel. Maar wat heeft de HDC77 nu meer te bieden dan de 55-reeks? We hebben het al gehad over de extra kenmerken zoals de gevlamde top en achterkant.

 

Klankgewijs is de holle constructie echter de grootste factor. De klank van de gitaar ademt net iets meer, en slaagt er gelukkig ook in de feedback onder controle te houden. Het dubbele toonblok onder de pickups en brug doet

 

dus gelukkig zn werk! Bij de SDC33 hadden we dan weer de indruk dat deze net iets directer klonk dan zijn singlecut voorganger. Daar zal die massieve ash body allicht wel voor iets tussen zitten!Al die verschillende mogelijkheden zijn natuurlijk leuk, maar hoe klinken ze juist? De single coil stand klinkt alvast heel erg overtuigend. Je krijgt een open, heldere klanken met een overschot aan belletjes in het tophoog. Deze gitaar is niet in staat om een strat na te apen, dus verwacht geen typische strat-sounds zoals een Stevie Ray Vaughan of Jimi Hendrix. In de mix is het instrument wel in staat om zeer overtuigende funky klanken neer te zetten, net als doordeweekse pop-, rock en bluesklanken. Als we doorschakelen naar de P90-setting (crunch), wordt het klankbeeld aangevuld met wat meer lage en middentonen. We durven voorzichtig stellen dat deze klanken zelfs de beste zijn die we uit deze instrumenten krijgen! Het zou ons niet verwonderen mochten blues- en jazzgitaristen in deze gitaar een onverwachte favoriet terugvinden. Het enige dat net een beetje minder is de humbucker-modus. De output van de pickups wordt wel degelijk opgedreven, waardoor je makkelijker en zwaarder kan gaan oversturen, maar de humbucker- (of lead-) modus komt een beetje karakter tekort om echt van superklanken te kunnen spreken.
 

Respons
Zoals in het vorige artikel ook al gemeld is de definitie van de pickups prima, en heeft dat een uitstekende respons als resultaat. Wat we toen vergaten te vermelden is dat de definitie, en bijgevolg de respons, wel enigszins afhangt van welke modus je kiest voor de pickups. In de single coil modus is de respons zeer snel en helder, wat wil zeggen dat je misschien je techniek wat moet bijschaven. Hoe verder we doorschakelen naar de humbucker-modi, hoe meer vergevingsgezind de gitaar wordt.

 

Budget

De prijs van de 33-reeks is altijd dezelfde (875 euro inclusief btw), of je nu een singlecut of een doublecut koopt. De HDC-77 is een stuk duurder, en dat is natuurlijk geen verrassing aangezien deze gitaar een van de topmodellen van Vox is. Voor dit model betaal je 1725 euro. De prijs voor de 33-reeks is sterk, zeker gezien de kwaliteit van de bouw en de pickups. Ook vind je in deze prijsklasse niet erg veel doublecuts, dus dit is een erg leuke toevoeging! Helaas blijf je in deze reeks met die master-switch voor de pickups zitten, wat de veelzijdigheid beperkt. De HDC-77 kost een stuk meer dan de 55-reeks, die vorige keer met de prijs van beste prijs/kwaliteit-verhouding ging lopen. En we moeten eerlijk zijn, de 55-reeks blijft de koning in die reeks. De 77-reeks biedt, naast de holle constructie, enkele leuke extras, zoals het gevlamde bovenblad. Of jij daar het extra geld voor wil neertellen is jouw beslissing. De kwaliteit is al aanwezig bij de 55-reeks, de extra toeters en bellen vind je in de 77-reeks.

 

Besluit

Bij de lancering van de originele Virage- reeks van Vox was onze eerste bedenking: Leuk, maar wie koopt een prototype instrument aan zon hoge prijs?. Deze originele modellen kosten immers meer dan 2000 euro. Gelukkig heeft men bij Vox snel ingegrepen en alle innovaties en mogelijkheden van hun gitaren ook in het bereik van de minder kapitaalkrachtige gitaristen gebracht. Het CoAxe pickupsysteem is goed uitgedacht en perfect uitgevoerd, en wordt vanaf nu dus geleverd op een aantal verschillende instrumenten, gaande van massieve singlecut modellen tot doublecuts met een holle klankkast. Niemand heeft nog een excuus om er geen te proberen!www.voxamps.com