aanmelden
Muzikantendag 2018 in Melkweg, Amsterdam - za 26 mei
Laat je ontdekken! En pak onze tips mee!
Events 12-05-2018
De jaarlijkse Muzikantendag, georganiseerd door Buma Cultuur en GRAP, is dit jaar op zaterdag 26 mei in de Melkweg en Sugarfactory in Amsterdam. Op deze dag kan je als muzikant advies vragen aan muziekprofessionals, panels en flitscolleges volgen en je demo laten beoordelen. Sjamsoedin doet een clinic 'modular'. De Muzikantendag komt tot stand in samenwerking met Musicmaker, Interface, Gitarist, Slagwerkkrant en De Bassist.
door: Patrick Lamberts

Muzikantendag is de jaarlijkse ontmoetingsplek voor ambitieuze muzikanten. Als bezoeker kan je tijdens een-op-een gesprekken je muziek pitchen bij professionals uit de muziekindustrie, in de hoop ontdekt te worden, of nog beter: door te breken. Meer dan zeventig vertegenwoordigers, waaronder boekers, managers, labels, journalisten, publishers, pluggers, radiomakers en programmeurs zitten voor je klaar.

Programma: 

12:00-12:45 Melkweg OZ
Clinic Sjamsoedin: Modulaire synthesizers - gerpesenteerd door Interface
Op het Amsterdam Dance Event deed Sjamsoedin (ooit lid van Nobody Beats The Drum) al een wervelende workshop en daarom mag hij op Muzikantendag zeker niet ontbreken. Samsoedin zal laten zien hoe hij te werk gaat met modulaire synthesizers. In een interview met ons zusterblad Interface zei hij al: ‘Bij modular krijg je direct feedback. Het opent je geest in het proces van muziek maken en wat dat nou eigenlijk inhoudt.’ Kom op tijd voor deze synth-extravaganza, want deze clinic begint al om 12.00 uur!

12:00-12:45 Melkweg Upstairs
Als je wilt weten hoe je geld kunt verdienen met je muziek, dan is dit het panel waar je bij moet zijn. Lars Kelpin (GRAP) bespreekt welke inkomensstromen er allemaal zijn, maar ook welke deals daarbij horen en welke invloed zij op de inkomsten hebben. Zo leer je alles over waar je geld vandaan kan halen, uit welke personen je team kan bestaan en wekje consequenties daarbij horen.
Moderator: Lars Kelpin (GRAP). 

12:00-14:00 Sugarfactory
 
12:30-13:00 Melkweg Cinema
Hoe je views, likes en aandacht scoort! En de mogelijkheden van de videoclip. 
 
13:00-13:45 Melkweg OZ
Panel: Een carrière in de muziek als vrouw
Aafke Romeijn en Marg van Eenbergen vertellen over hun ervaringen als vrouw in de mannenwereld van de popmuziek en hoe zij aankijken tegen de huidige ontwikkelingen? Moderator: Rita Zipora.  
 
13:00-13:45 Melkweg Upstairs
Panel: Het team van de artiest
Erroll Antonie (BMG Talpa Music), Tijs van Liemt (Universal Music), Arjo Klingens (LaLaLa Management) en Pien Feith (Friendly Fire) vertellen wie er allemaal te vinden zijn in het team van een muzikant en welke taken ze hebben. Moderator: Jasper van Vugt (OOR, Herman Brood Academie). 
 
13:00-13:30 Melkweg Cinema
Flitscollege: Martijn Crama (Music United)
Basisbagage is Crama's boek voor muzikanten, artiesten maar ook (aspirant) managers die graag stappen willen zetten in de muziekwereld. 
 
13:30-14:00 Melkweg Cinema
Flitscollege: Julia Hulshof
Over hoe je je carrière als artiest of band zakelijk vorm geeft.  

14:00-14:45 Melkweg OZ
Panel: Klap van de Molen - gepresenteerd door Musicmaker
Podcasting is helemaal hip. Het idee is simpel: je maakt als het ware een opgenomen radioprogramma dat werkelijk over alles kan gaan en je fans kunnen het luisteren wanneer ze willen. David achter de Molen ken je vast nog wel als de hyperenergieke zanger van John Coffey. Nu is David DJ op 3FM en werkt hij als stagemanager in TivoliVredenburg. Maar op Muzikantendag komt hij als maker van zijn superpopulaire podcast Klap Van De Molen. Daarmee haalt hij zo’n tienduizend luisteraars per maand! In Klap Van De Molen interviewt David interessante mensen uit de muziekindustrie van wie je als muzikant veel kunt leren. Op de Muzikantendag zal David een live-podcast maken met een bijzondere gast. Wie? Dat houden we nog even geheim! 
 
14:00-14:45 Melkweg Upstairs
Panel: Hoe kom je op de radio of tv? 
Met Diederik van Zessen (NPO 3FM) en Jessica van Amerongen (DWDD). Moderator: Flip van der Enden (Pinguin Radio, Conservatorium van Amsterdam).
 
14:00-14:30 Melkweg Cinema
Flitscollege: NMUV presenteert
Hoe zorg je ervoor dat jouw liedje niet doorgeskipt wordt in de lijstjes? Wat is de ideale lengte van een popliedje en hoe snel moet je bij het refrein aankomen? 
 
14:30-15:00 Melkweg Cinema
Flitscollege: Arjo Klingens (LaLaLa Management)
Hoe ga je als manager te werk? Wanneer is het verstandig om met een manager samen te werken? 
 
15:00-15:45 Melkweg OZ
Panel: BAM! Componistenpanel
Als songwriter moet je tegenwoordig een boel kunnen. De moderne componist is ook zelf producer, weet op een hoog niveau op te nemen en zorgt voor een krachtige pitch. Torre Florim (De Staat) en Tessa Rose Jackson praten over dit proces en nemen je mee van demofase tot eindproduct. Moderator: Rita Zipora.
 
15:00-15:45 Melkweg Upstairs
Panel: De grens over
Ervaringsdeskundigen Ronald Keizer (BLiP Agency), Marije van Veen (Hot Topic Agency) en Martijn Swier (Endless Music) aan het woord. Moderator: Lars Kelpin (GRAP). 
 
15:00-15:30 Melkweg Cinema
Flitscollege: Erwin Vogel (Pinguin Tune Support)
Hoe zorg je er nu voor dat je boven het maaiveld uitsteekt? Hoe bereik je de mensen die het verschil kunnen maken, bijvoorbeeld door jouw single in populaire playlists bij Spotify op te nemen? Hoe krijg jij jouw liedje op de radio? 
 
15:00-17:00 Sugarfactory

15:30-16:00
Melkweg Cinema
Flitscollege: Marg van Eenbergen
Wat is de meerwaarde van een goede producer?
 
16:00-16:45 Melkweg OZ
16:00-16:45 Melkweg Upstairs
Panel: Schrijven in opdracht
In dit panel geven twee succesvolle songwriters van o.a. Hardwell, Jeangu Macrooy en Skrillex uitleg over hun werkwijze, hun tips en trucs en wat ze doen als het even niet lukt. Moderator: Jarl Hector (Amp.Amsterdam).  
 
16:00-16:30 Melkweg Cinema
Flitscollege: Anniek Kamerink (GRAP)
In het flitscollege “Online Promotie” gaat Anniek in op de basics van het promoten van je act. De do’s en don’ts van een goede bio en een goede promotiefoto komen aan bod. Ook je website, presskit, Facebookpagina en Instagramberichten worden onder de loep genomen. Anniek Kamerink (GRAP) geeft je een aantal handvatten voor een goede online promotie.  
 
17:00-18:00 Melkweg OZ

ONZE TIPS VOOR EEN GOEDE MUZIKANTENDAG! 
Tip: Wees niet bang en spreek zoveel mogelijk mensen aan! Moeite om een gesprekje aan te knopen? Stel jezelf simpelweg voor en vraag wat de ander op de Muzikantendag doet.


Demospreekuren
Een van de populairste onderdelen van de Muzikantendag is het Demospreekuur. Hier kan je je muziek laten beoordelen door boekers, managers, radio-dj's, muziekjournalisten en andere mensen die je een stapje verder kunnen helpen. Er is ruimte voor maar liefst 800 demobesprekingen, maar wees er op tijd bij!

Tip: Zorg ervoor dat je demo tiptop in orde is. Dan overtuig je het snelst. Eventueel kan je ook - mits je héél tevreden bent - een onafgeronde demo laten horen: een echte muziekkenner herkent een hit ook als de sound nog niet optimaal is. Neem zowel een digitaal perspakket mee (met in elk geval een bandbio, een persfoto en de muziek op een usb-stick) als een ouderwets cd'tje of papieren biografie met een link naar je muziek mee.

Panels en flitscolleges
Naast de demospreekuren, is er een divers aanbod aan panels en flitscolleges door vooraanstaande artiesten en experts uit de muziekindustrie. Zij behandelen onderwerpen als auteursrecht, airplay krijgen op de radio en boekingen in het buitenland. Verder zijn er op artistiek vlak interviews met bekende artiesten en presenteert BAM! (Beroepsvereniging voor Auteur-Muzikanten) het componistenpanel.

Tip 1: Probeer tijdens panels en flitscolleges vragen te stellen, ook als je denkt dat ze alleen maar interessant zijn voor jou. Grote kans dat anderen toch ook met dezelfde vraag worstelen. En vergeet niet langs te gaan bij de workshop die Interface zal geven. De exacte invulling daarvan zijn we je nog even schuldig. Houd deze website daarom goed in de gaten.

Tip 2: Je kunt van te voren op de Muzikantendag Academy zien wie er aanwezig zijn. Vergeet niet dat iedereen aanspreekbaar is en naar de Muzikantendag komt met hetzelfde doel: elkaar verder helpen in de muziekbranche!Sjamsoedin modular clinic
Elke Muzikantendag is er ook een clinic verzorgt door een van onze magazines. Dit keer presenteren we met Interface een wervelende workshop 'modular' met dé expert Sjamsoedin. In een interview in Interface 214 (december 2017) vertelt hij: ‘Bij modular krijg je direct feedback. Het opent je geest in het proces van muziek maken en wat dat nou eigenlijk inhoudt.’ In de clinic laat Sjamsoedin zien hoe hij te werk gaat met zijn modular synths. Wees op tijd: de clinic begint al om 12.00 uur!


Informatie
Muzikantendag 2018
Zaterdag 26 mei, 11:00 – 18:00 uur
Melkweg, Lijnbaansgracht 234a, 1017 PH Amsterdam

Kaartverkoop
Kaarten kosten € 15,- (excl. € 2,05 servicekosten) en zijn te koop via www.ticketmaster.nl. Ben je lid van Buma, dan krijg je gratis toegang. Meld je dan wel even aan via bumastemra.nl.