aanmelden
JB Systems DJ Kontrol 1
DJ Gear & VJ 30-03-2012
door:

DMX Driven Laser

 

 

Onlangs kreeg ik van Beglec enkele MIDI controllers ter test. Omdat twee ervan goed te vatten zijn in een vergelijkende test en eentje ietwat anders is dan de andere, splitsen we de test in twee. Deze maand bekijken we de DJ-Kontrol 1 van JBSystems. Deze 19” MIDI controller is ideaal voor de beginnende virtuele dj en de allround-dj die ook de digitale weg op wil, maar weinig plaats heeft in zijn mobiele installatie. Laten we daarom deze controller snel uitpakken en aansluiten op mijn laptop voor een weldoordachte test.

 

BOUW/ DESIGN

Een kleine, maar fijne zwarte twee kanaals dj MIDI controller met een zeer vet design. Het is een 19” model met 420 x 110 x 25mm als afmetingen en maar 1,15kg aan gewicht. Je kan hem gewoon mee in je laptoptas stoppen! Bovendien zijn er binnenkort ook optionele 19” adapters verkrijgbaar, zodat je hem naadloos in een 19” case kan inbouwen.Dikwijls zien we bij zulke kleine controllers dat de inhoud en het controlepaneel niet veel voorstellen. Wel, deze dj-Kontrol 1 van JBSystems is op dat gebied helemaal anders. De behuizing is wel nog steeds van geharde kunststof, maar alle toetsen, draaiknoppen en regelschuiven zijn van uitstekende kwaliteit. Oké, de equaliser draaiknoppen hebben wat last van zijdelingse beweging en voelen wat plastiekachtig aan, maar dat is bijkomstig. De regelschuiven zijn lekker stroef en de crossfader is soepel. De twee jogwielen zijn klein maar dat neemt niet weg dat je ermee kan scratchen, zij het wel met één of twee vingers in plaats van met de volle drie vingers. De wielen hebben in het midden een zilvergrijze kleine metalen plaat die verder ook bestaat uit geharde kunststof. De wielen zijn soepel en lopen een beetje a-centrisch. Verder worden verschillende toetsen van een mooie blauwe achtergrondkleur voorzien wanneer ze zijn geactiveerd. Ook de EQ draaiknoppen zijn van een kleurtje voorzien dankzij de doorschijnende witte onderkant. Aan de onderzijde zijn vier fijne rubberen ronde pootjes voorzien opdat dit lichtgewicht niet zou verschuiven bij hevig gebruik.

 

AANSLUITINGEN

Niet veel aansluitingen hier op deze dj-Kontrol 1, enkel een USB poort om je controller aan te sluiten, via een kabeltje, op je computer of laptop. In de handleiding staan verschillende aansluitingsconfiguraties beschreven over hoe je met deze dj-Kontrol 1 de meegeleverde Virtual DJ LE software kunt aansturen. Het is dan ook duidelijk dat deze controller USB gepowerd is.

 

HANDLEIDING

We kennen nu al wel de handleidingen van Beglec en hun producten. Een A5 formaat met zes verschillende talen, waaronder het Frans en Nederlands, met per taal ruim 10 pagina’s aan informatie en afbeeldingen. Ook hierin slaagt deze handleiding met brio in zijn opdracht. Alle functies worden goed uitgelegd en zijn kort maar juist beschreven. Ideaal voor de beginnende dj of de ongeduldige dj die onmiddellijk aan de slag wilt.

 


MOGELIJKHEDEN EN SPECIFICATIES

Met de dj-Kontrol 1 krijg je een controller die vooral de basisfuncties in huis heeft en toch dat ietsje meer biedt dan andere controllers in zijn segment. Vooral de betrouwbaarheid en de goede uitvoering van alle knoppen en schuiven spelen daarin een grote rol. Het is een plug & play toestel, wat maakt dat je, na het installeren van de meegeleverde dj software Virtual DJ LE, deze controller met het bijgeleverde kabeltje aansluit op een vrije USB poort van je laptop of computer. Dankzij de standaard MIDI-communicatie kan deze controller met elke MIDI dj software worden gebruikt, zoals ook de meest gangbare; Traktor pro en Serato scratch. Wij houden het hier bij het softwarepakket dat werd meegeleverd. We zien dat de blauwe achtergrondlichtjes op de speeltoetsen oplichten wanneer een track wordt ingeladen op deck A of B. De vertraging of latency is zo goed als onbestaande en dat maakt dat iedere beweging die je maakt op de controller onmiddellijk zichtbaar is op het scherm. Je kan tot drie cuepunten per track vastleggen en naadloos loopen. Je kan ook smartloops creëren die je kan inkorten of verlengen via het schakelaartje naast de loopsectie. Dit kan enkel en alleen met de smartloops en niet met de zelf ingestelde loops. Deze Kontrol 1 heeft ook de Sync functie waarmee je zonder al teveel moeite twee tracks kunt beatmatchen. Met één click kan je ook onmiddellijk de andere track in de juiste beat van het andere nummer zetten, dit door de shift toetsen tegelijkertijd met de sync functie in te drukken. Je kan ook de toonhoogtes vastzetten met de keylock toets en de pitch is variabel van 0 tot 100% aan beide zijden. De Pitchschuif is lekker stroef en redelijk ruim. Jammer genoeg is er geen 0-click voorzien. Er is een uitgebreide effectensectie aanwezig waar je het gekozen effect via de grote parameterdraaiknop kan instellen naar wens. Scratchen kan je ook, doch daarvoor is deze controller niet echt geschikt en zijn er betere alternatieven. Toch kan je het proberen, na wat oefening zal het wel lukken. De kill functies bij de EQ zijn echt wel top en ik geloof dat ik dat bij nog geen enkele controller in dit segment heb kunnen waarnemen. Zowel de hoge, lage als midtonen kan je volledig wegnemen door simpelweg te drukken op de desbetreffende draaiknop. Een echte meerwaarde voor deze dj-Kontrol 1! Als je graag VJ wil zijn of het eens wil uitproberen, dan kan deze controller ook wel de oplossing zijn, daar video-mixing ook mogelijk is.

 

KLANK

Deze dj-Kontrol 1 is slechts een MIDI controller zonder eigen geluidskaart en valt daardoor volledig terug op de kwaliteit van de interne geluidskaart van je computer of laptop, of een externe geluidskaart. Daarenboven hangt deze kwaliteit ook nog eens af van de opnamekwaliteit van de gedownloade tracks.

 

ERGONOMIE

Gebruiksvriendelijk is deze dj-Kontrol 1 wel, ook al is hij zeer klein. Bij de belangrijkste functies hebben ze het groot en degelijk gehouden, bij de andere functies is het wat fijner maar toch nog degelijk. Alle afspeeltoetsen zijn groter dan de Cuepunt toetsen of effectensectie. Ook de parameterdraaiknop is groot, om zo een goed speelgevoel te behouden. De regelschuiven zijn stroef en hebben, desondanks de weinige ruimte, toch veel speelruimte. De grote browserknop laat je goed door alle tracks en afspeellijsten bladeren en via de twee laadtoetsen kan je snel een track in het deck laden. Alles staat wel dicht op elkaar, maar door de twee wielen extra klein te houden, wordt er toch wel plaats gewonnen zodat het speelveld overzichtelijk blijft. Daardoor wordt het scratchplezier wel wat minder, maar echte scratchers kiezen sowieso voor grotere wielen en the real stuff: vinyl!

 

BUDGET & BESLUIT

Deze kleine plug & play Midi controller van JBSystems kost slechts €169 en dat maakt deze dj-Kontrol 1 een serieuze speler in dit ruime segment van MIDI controllers. Deze controller is dus uitermate geschikt voor de beginnende dj, de all-round dj die digitaal wil beginnen en de clubeigenaar die weinig plaats heeft en toch digitaal wil gaan. Dit is een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding!