aanmelden
Stanton C.324
DJ Gear & VJ 06-12-2008
door:
In 2005 mochten we reeds de C.304 begroeten, in 2007 was het dan de beurt aan de C.314 en nu zijn we dan toegekomen aan een nog nieuwere versie, de C.324. Een cd/mp3- speler, tafelmodel van Stanton.

VERNIEUWINGEN Als je de doos opendoet, merk je wel dat er iets is veranderd, maar wat dit precies is, valt pas echt op als je de foto's van de vorige twee modellen erbij neemt. Stanton bekent kleur, en dat bedooel ik deze keer letterlijk. Men stapt af van het matte zilvergrijs en zwart en introduceert mooie designkleuren: metallic brons voor het middengedeelte, toetsen en de omtrekbehuizing en matzwart voor het jogwiel en al het overige. Ik moet eerlijk toegeven dat dit zeer mooi oogt, vooral in combinatie met het helblauwe display en de groen of rood oplichtende leds, een pluim dus voor de designafdeling.

Ik ben het zo gewend om te werken met cd-slots dat het me niet onmiddellijk opviel, maar de cd-slot is hier nieuw en compleet met blauw indicatieledje. Ik moet wel toegeven dat het inbrengen van de cd wat wennen is. Je moet redelijk hard duwen en de schijf wordt nogal aan de brute kant aangenomen (en nadien terug uitgeworpen). Ook de inleessnelheid is even wennen want deze is een beetje langer dan op mijn eigen cd-speler. Daar moet je dus wel rekening bij houden bij het draaien.

Nog in de lijst van nieuwigheden: de beatsynchronisatie van de sample. Je stelt de sample in en onmiddellijk zal de C.324 deze synchroon zetten aan de beat waarmee je speelt. Loops die in de samplebank zitten, kunnen wel met effecten worden voorzien, maar zijn ongevoelig voor de pitchschuif. Dus als je daarna een ander nummer speelt, kan je de loop die je eerder hebt opgenomen synchroon laten afspelen op de beat van het huidige nummer, maar let op, verander de beat niet met de pitch, want dan gaat het fout.

De loops zijn wel naadloos en je kan deze loop inkorten of verlengen door de timesettings te veranderen. Hetzelfde geldt voor de effecten, die je bijna allemaal over elkaar kan leggen, maar die ook beatsynchroon kunnen worden afgespeeld aan de hand van deze timesettings. Heb me wel geamuseerd met al deze mogelijkheden, vooral echo, pan, flanger (of manuele filter) en dan scratchen… gieren!!! Echt heel tof. Tel dit op bij al die samples, de vier triggerpads onderaan, voorzien van loops (rood), hotcues of samples en je kan heel creatief uit de hoek komen. Een beetje een drumcomputer, effectenprocessor, samplebank en hedendaagse professionele cd/mp3-speler in één.

Het jogwiel is bovendien uiterst gevoelig, ideaal voor de scratch, maar dat konden jullie reeds lezen in de vorige edities.

BUDGET & BESLUIT Voila, zo heb je de belangrijkste nieuwigheden mee. Vooral dus enige gewenning bij het gebruik van de slot, maar na een tijdje merk je dit niet meer. Voor dj's die eens iets meer willen doen met hun gig is dit een zeer goed alternatief ten opzichte van menig cd-speler of mengtafel. Veel mogelijkheden met crazy effecten zullen je dj-prestaties nog een extra push geven. Met zijn 499 euro (bruto adviesprijs, exclusief btw) biedt deze Stanton bovendien een prima prijs/kwaliteit-verhouding en doe je met dit goede alternatief aan cd/mp3-speler een koopje.