aanmelden
Mackie d.2 pro
DJ Gear & VJ 27-03-2008
door:
Plaatswinst is een onderwerp dat hoe langer hoe meer aandacht krijgt. Mede daarom verschijnen er hoe langer hoe meer gecombineerde toestellen. Zo worden mengtafels vaak uitgerust met tal van functies zoals effecten of samplers. Mackie heeft in deze d.2 pro mengtafel 24bit/96kHz convertoren en FireWire poorten voorzien. Maar genoeg gepraat, eerst uitpakken, installeren, aansluiten en vooral testen!!!

 

VOORSTELLING

 

De d.2 pro is het vervolg op de d.2 die in 2006 op de markt kwam. Dankzij de FireWire poorten kan deze op een pc of mac aangesloten worden. Ze wordt ook ondersteund door ‘Traktor', de software die ik enkele maanden terug voor jullie mocht testen. Deze software kan onder andere aangestuurd worden door goede oude (onvervangbare) vinylplaten waarop geen muziek maar wel ‘time code' staat. Deze vinyl platen worden hier voor de duidelijkheid dus niet meegeleverd. De d.2 kan wel fungeren als geluidskaart, wat natuurlijk de mogelijkheden extra uitbreidt. Ze wordt geleverd met alle nodige kabels: voeding (Amerikaans en Europees), de FireWire kabel met het verlooplugje, aangezien er twee verschillende standaard aansluitingen bestaan voor FireWire. De handleiding is erg gebruiksvriendelijk en makkelijk te begrijpen maar is uitsluitend in het Engels geschreven.

 

BESCHRIJVING

 

De d.2 pro is een console met twee sporen die ontworpen werd voor het mixen, scratchen en gebruik in de home studio. Ze telt acht stereo-ingangen, één mono-ingang voor de microfoon en drie stereo uitgangen. De hoofdkleuren zijn zwart en grijs, waardoor de d.2 pro een opvallende look krijgt. Bij de VU-meters, de potentiometers van de EQ en bij sommige switches zijn er blauwe leds. Hierdoor is de look ook wat futuristisch, zonder dat het meteen gaat lijken of je een deel van het dashbord van het ‘Star Trek' ruimteschip in je handen hebt. De d.2 pro weegt 5,2 kg en de afmetingen bedragen 37,6cm lengte x 25,4cm breedte x 11,7cm hoogte, wat toch niet min is voor een ‘compacte' console. Elk kanaal is uiteraard voorzien van de traditionele gain regelaar, een drie standen schakelaar (phono, line of FireWire) en de ‘balance' regeling, maar eveneens van een ‘Full Kill EQ'. Dit betekent dat wanneer je een regelaar op de minimumstand zet, er geen geluid meer door komt voor deze frequentieband. Met andere woorden: zet je de bass, mid en treble op nul, dan komt er geen geluid meer door. De faders zijn 5cm lang, een gemiddelde lengte zeg maar, en zijn erg makkelijk te vervangen indien nodig. Hun curve en richting kan makkelijk aangepast worden via de knopjes op het verticale frontpaneel. Op dezelfde hoogte bevinden zich de VU- meters die zich opzij van de voorbeluistering en in het midden van de master (main) bevinden. Een van de sterkste troeven van de d.2 is de optische ‘Infinium' crossfader. Ook hier kan je de curve aanpassen of de richting omdraaien. Het principe van de optische faders bestaat erin dat het signaal niet meer daadwerkelijk door de fader of crossfader gaat. Het zijn gewoon controllers, vandaar de naam VAC (Volt Amplifier Control). Ik moet toegeven dat ik versteld stond van de precisie waarmee deze crossfader werkt.
Vlak boven de faders staan er schakelaartjes met het bijschrift ‘Transform'. Hiermee kan je het volume in één keer naar nul brengen. Deze schakelaartjes bieden drie standen: in de bovenste positie staat het kanaal aan (on), in de middenpositie staat het spoor uit (mute) en zet je de schakelaar in de laagste positie, dan springt deze vanzelf terug naar de middenpositie, een beetje zoals bij een drukknop. Deze schakelaartjes kunnen op verschillende manieren georiënteerd worden. Om dat te doen zul je wel het onderste deel van het frontpaneel moeten los maken zodat je bij de schroefjes en moertjes kan die het mogelijk maken om de stand van de schakelaartjes te personaliseren. Op dezelfde manier kan je ook de faders vervangen.
De functie ‘FX' is discreet, en kan via FireWire naar je laptop gestuurd worden. De ‘FX' schakelaar bevindt zich tussen de EQ en de balance, en is voorzien van een blauwe led. Hij werkt eerder als een insert dan als een auxillary. Het is namelijk zo dat het volledige signaal door de effecten passeert, in plaats van slechts een gedeelte van je signaal, zoals dat bij een aux het geval is. Uiteraard kan je wel het algemeen niveau regelen van het ingaand en uitgaand extern effect. De d.2 pro biedt ook een micro-ingang die voorzien is van een driebands EQ, een PAN en een 48V fantoomvoeding, wat erg zeldzaam is (misschien zelfs een wereldpremière op een dj-mengtafel). Bovenaan rechts bevinden zich de controls ‘main level', ‘booth level' (kan zowel mono als stereo geschakeld worden dankzij een switch), de bediening voor ‘send' en ‘return' voor de effecten, en de potmeter waarmee je het niveau regelt van het signaal dat richting je computer gaat. Op diezelfde plaats vinden we ook alles wat betreft de voorbeluistering: volume van de hoofdtelefoon, een schakelaar waarmee je overschakelt van main (master) naar PGM (kanaal 1 of 2) en een knop waarmee je het kanaal kiest, die de vorm heeft van een mini-crossfader. Misschien lijkt dat wel een onbelangrijk detail, maar toch is het een grote tijdswinst want zo wissel je met slechts één bewerking, in plaats van twee met het traditionele switch systeem.

 

AANSLUITINGEN

 

Een kijkje op de achterzijde leert ons dat de ‘master' twee soorten aansluitingen biedt: eerst zijn er de XLR-uitgangen, de standaard voor professionele gebruikers zeg maar, en vervolgens ook de RCA's (cinch in de volksmond). De ‘booth' uitgang die men normaal gezien gebruikt voor de return is er enkel op ‘jack', net als de send en return van de effecten. De ingangen zijn allemaal op RCA, behalve die van de microfoon. Deze is op XLR en jack tegelijk (combo aansluiting). Al deze aansluitingen behoren tegenwoordig tot de standaard bij traditionele mengtafels, maar de FireWire aansluitingen zijn toch eerder zeldzaam, en zo zijn er zelfs twee van op de d.2 pro.

 

ERGONOMIE

 

De d.2 pro biedt dezelfde ergonomie als het eerste model. Zeg zelf: waarom ook iets veranderen aan een winnend team? Het controleoppervlak is helemaal vrij, de crossfader is goed geplaatst ten opzichte van de fader en de afstand tussen beiden maakte het zelfs mogelijk om ze tegelijk in één hand vast te houden. Ook de afstand tussen de potmeters van de EQ is goed. De ‘Transform' schakelaartjes staan een beetje dicht bij de faders, maar zoals eerder vermeld is het mogelijk om deze anders te oriënteren. Het enige, kleine nadeel van de d.2 pro is de hoogte, die zowat anderhalve centimeter meer bedraagt dan die van de platenspelers. Hierdoor staan ze niet echt in contact met elkaar, waardoor ze niet altijd even stabiel staan. Een flight case kan hier hulp bieden, maar om het wat goedkoper te houden heb ik twee goede, oude audiocassettes onder die platenspelers gestoken. Zo staat alles even hoog, en weet je eindelijk waarom je nog altijd die dragers niet in de vuilbak hebt gegooid, ondanks dat je waarschijnlijk het cassettedeck al lang weg hebt gedaan, hihi!

 

KLANK

 

De d.2 pro biedt een aanzienlijke klankkwaliteit. Ik vond de weergave trouw, helder en nauwkeurig. Na het beluisteren van verschillende muziekgenres, zowel op cd als op vinyl, werd ik ook nog eens aangenaam verrast door de nauwkeurigheid van de EQ, zowel bij het toevoegen als bij het weghalen van frequenties. Dankzij de fantoomvoeding (48V) is het mogelijk om micro's te gebruiken van een veel betere kwaliteit dan gewoonlijk. Voortaan kan je dus zowel je dj-sets als je stemsporen opnemen met een resolutie van 24bit/96kHz.

 

BUDGET & CONCLUSIE

 

Zoals bij alle materiaal van hoge kwaliteit is de prijs van de d.2 pro aan de hoge kant. Maar vergeleken met modellen van gelijkaardige kwaliteit bij andere merken, is de prijs best gerechtvaardigd. Voor de som van 799,00 euro (bruto adviesprijs exclusief btw) wordt dit technologisch hoogstandje het jouwe. Het is een robuust stuk gereedschap dat je niet binnen de eerste maanden na aankoop in de steek zal laten. Enkele jaren terug zou ik niet gedacht hebben dat ik zo zou denken over een digitaal toestel. Om maar te zeggen dat dit soort materiaal erg geëvolueerd is de laatste jaren. Dankzij de FireWire poorten wordt deze d.2 pro werkelijk polyvalent, of het nu is om op te nemen, de computer direct op de tafel aan te sluiten en vice versa zonder geluidskaart ertussen, of nog om te gebruiken met Traktor Scratch.