aanmelden
JB Systems BEAT6 USB
DJ Gear & VJ 27-03-2008
door:
In 2003 hebben we al kennis kunnen maken met de Beat6 MKII van JB Systems, toen al een kanjer van een mengtafel in zijn prijsklasse. Sinds juli dit jaar hebben ze bij JB Systems een opvolger: de ‘Beat6 USB'. Deze zeskanaals mengtafel heeft bijna dezelfde vertrouwde look behouden, maar binnenin zijn er heel wat updates gebeurd. Het belangrijkste nieuwtje is natuurlijk de twee bi-directionele USB-aansluitingen waarmee afspelen en opnemen tegelijkertijd kan gebeuren. Zullen we dan eens kijken wat dit als resultaat geeft?

 

VORMGEVING & BOUW

 

Deze Beat6 USB heeft vele looks overgehouden van zijn voorganger om zo dat vertrouwde gevoel te behouden. Op het eerste zicht lijkt deze 19" mengtafel identiek maar toch zijn er subtiele designaanpassingen uitgevoerd. De kanaalfaders zijn nu van het ‘quick-swap' type en zijn dus erg makkelijk zelf te vervangen. Het blauwgrijze heeft plaatsgemaakt voor een dikkere frontplaat in zilvergrijs en mat donkergrijs. De draaiknoppen van de zes kanalen en de faderschuiven zijn nu ook zilvergrijs en fijner afgewerkt om de tere vingers van de dj te plezieren. De mengtafel is zeer overzichtelijk en nodigt uit om onmiddellijk gebruikt te worden. De tafel meet 483x310x112 mm, met een gewicht van 6,8 kg.

 

HANDLEIDING

 

Zoals we het gewend zijn bij JB Systems heeft ook deze Beat6 USB een degelijke handleiding in A5-formaat met een goed leesbaar lettertype en een mix van getekende afbeeldingen en foto's. Er zijn 44 pagina's in totaal, onderverdeeld in zes talen; Engels, Frans, Nederlands, Duits, Spaans en Portugees. Deze handleiding geeft je een korte, nauwkeurige samenvatting van je mengtafel met enkele nuttige tips.

 

AANSLUITINGEN

 

Achteraan links hebben we de aansluiting voor het netsnoer. De masteruitgang 1 is een gebalanceerde uitgang van het XLR-type. Daarnaast heb je nogmaals een master 1 uitgang, maar nu van het cinchtype, deze keer ongebalanceerd. De master 2 is eveneens cinch. Nog in cinch hebben we de recorduitgang, lijningangen en draaitafelingangen. Twee jack microaansluitingen vinden we uiterst rechts. Ook daar vinden we fadercontrole-aansluitingen en dan, uiteraard, de twee bi- directionele USB-aansluitingen voor kanaal 4 en 5.
Wat bedoelt men nu precies met de term bi-directioneel? Wel, ten eerste betekent dit dat je via deze USB-poort om het even welke PC kan aansluiten, er zijn geen drivers nodig. Bovendien staat ‘bi' gewoon voor twee, dus deze uitgang werkt in twee richtingen tegelijkertijd. Nu kan je dus van je PC afspelen, mixen, of het even wat en tegelijkertijd je prestaties opnemen op diezelfde PC.
De Beat6 USB is eveneens voorzien van een uitgangsbegrenzing, om de maximum uitgangsspanning van master 1 te beperken. Bovenaan hebben we een extra XLR-microingang en natuurlijk de aansluiting voor de hoofdtelefoon.

 

FUNCTIES EN MOGELIJKHEDEN

 

Dit is echt een mengtafel die zijn naam waard is. Je kan er heerlijk mee mengen, mixen, crossfaden enz. Een toestel dat goed doet wat het moet, niet meer, niet minder. In totaal hebben we dus 13 ingangen: 6 lijn, 3 phono, 2 micro en 2 USB. Op elk kanaal vind je een 3-traps equalizer terug die de mid, treble en bass tonen wegfaden of oversturen. Dank zij de nieuwe elektronica binnenin wordt deze oversturing zodanig opgevangen dat de uitgestuurde klank alsnog van goede kwaliteit is (-26dB tot +12 dB en bij microfoon van +/- 12dB). Iets wat je niet zo vlug tegenkomt op een mengtafel van deze klasse is de Pan- draaiknop bij de microfoonafdeling, deze dient om het geluid dat gereproduceerd wordt via de micro naar gelieven in het stereoveld te plaatsen. De voorbeluisteringsknoppen zijn groot en praktisch, je kan ze niet missen. De crossfader is van het VCA-type, makkelijk te vervangen dus, en een draaiknop rechts stelt de curve in. Alle faders zijn de, naar mijn mening, ietsjes te makkelijk glijdende ‘Steel rail' dj-faders, maar over smaak discussiëren we niet. Zoals reeds bij zijn voorganger heeft men ook de Beat6 USB voorzien van twee beatcounter displays, waar je onmiddellijk de BPM-waarde van de A en B-kant van de crossfader kan aflezen. We zien nog een klein fadertje: de cue mix, waarmee je zelf kan kiezen of je enkel het voor te beluisteren nummer wil horen of liever al gemixt met het nummer dat speelt; je hebt hierin de twee uitersten: de pfl of de output. Controleer je mix alvorens deze uit te sturen via de master.
Het belangrijkste is natuurlijk nog steeds de twee USB-aansluitingen, maar waarvoor die dienen heb je reeds kunnen lezen. In ieder geval was dit zeer makkelijk te installeren, als je zelf een USB-kabeltje bezit, want die zit niet mee in het pakket. Er zijn geen onaangename storingen of pauzes bij opname of bij het tegelijkertijd afspelen van muziek via het USB-kanaal van de Beat6 USB mengtafel.

 

ERGONOMIE

 

Speelplezier, dat is het juiste woord voor het werken met deze mengtafel. Geen dubbele bodems, alles in één oogopslag te begrijpen en uit te voeren. De faderschuiven voelen wat frêle aan en ook de draaiknoppen lijken van ver wat te licht, maar dat blijkt in realiteit helemaal niet zo. Vergeet niet dat dit een mengtafel is uit een andere prijsklasse! De crossfader toewijzingsdraaiknoppen zijn wel heel stroef, en ik had een beetje schrik om ze stuk te draaien. Alle functionele knoppen, toetsen en schuiven staan precies zo opgesteld opdat je het maximum uit deze mengtafel kan halen. Het enige wat me soms wat verwarde waren de VU-metertjes naast de verschillende kanalen, daar was het een beetje onduidelijk bij welk kanaal het metertje hoorde.

 

KLANKKWALITEIT

 

Niet vergeten dat de elektronica volledig opnieuw werd ontworpen en dat ook de low-noise audio schakeling eveneens werd herwerkt. Dit resulteert in een aangename en zeer tevredenstellende klankkleur met zo goed als geen geruis of andere storende nevenklanken. (Vergeet natuurlijk niet je draaitafel te aarden!)

 

BUDGET EN BESLUIT

 

In zijn prijsklasse staat deze budgetvriendelijke mengtafel aan de top. Al voor een kleine 223,00 euro (bruto adviesprijs exclusief btw) is deze tafel in je bezit. JB Systems wil dat elke dj met goed en degelijk materiaal kan starten. Dat dit niet onmiddellijk moet resulteren in duur speelgoed bewijzen ze wederom met deze Beat6 USB. Top in zijn prijsklasse en oerdegelijk om mee buiten te komen!