aanmelden
EKS XP10
DJ Gear & VJ 27-03-2008
door:
Het digitale dj-tijdperk is al een tijdje een feit en deze trend neemt allesbehalve af. Ook uit het hoge noorden krijgen we nu een broertje in deze reeks. Het Finse merk EKS zorgt voor een nieuwe, en vooral frisse, verschijning onder de digitale dj players met de XP10. Laat ons samen eens op ontdekking gaan...

 

BOUW

 

Met zijn 370 gram is dit kleine, zwarte, vierkanten bakje echt wel een lichtgewicht. Veel plaats heb je niet nodig om deze XP10 te plaatsen want de afmetingen zijn slechts 140x210x25 mm. Het grote, zwart en aluminiumgrijze jogwiel valt onmiddellijk op en neemt de gehele linkerzijde in. Het geheel wordt vervolledigd door mooi gestileerde grijze toetsen en pitchschuif. Een mooi, strak design gehuld in een geharde kunststof en voorzien van rubberen voetjes. Het geheel voelt, zo op het eerste gezicht, een beetje aan als speelgoed, maar hoeft dit natuurlijk niet te zijn.

 

HANDLEIDING

 

De handleiding is 18 pagina's dik, op A5-formaat, in het Engels, met een zeer leesbaar lettertype en mooie zwart/wit foto's en afbeeldingen. Ze geeft je alle nodige informatie over hoe je met deze XP10 moet omgaan.

 

AANSLUITINGEN

 

Zo'n klein bakje heeft natuurlijk niet veel aansluitingen nodig. Achteraan vind je dan ook enkel een USB-aansluiting en een audio cinch-uitgang. Bijgeleverd zijn de USB-kabel en een bijna 2 meter lange cinch-cinch audio kabel. Daarenboven ligt er in de mooie doos ook een cd met de Traktor 3 LE-software, zodat je onmiddellijk kan beginnen.

 

FUNCTIES EN MOGELIJKHEDEN

 

Op deze XP10 staan de meest courante toeters en bellen, zoals het jogwiel, de pitchschuif, play en cue, loop in en out en nog vele andere toetsjes, 22 in totaal om correct te zijn. Vier, op het eerste zicht nutteloze, toetsen kunnen voorgeprogrammeerd worden. Het zijn de kleinsten van de hoop, maar vormen wel een aangename bijkomstigheid. Dit zijn de A, B, C en D-toetsjes boven het jogwiel. Je kan ze gebruiken als hot cue punten of als toetsen om loops achter te verschuilen, maar ook kan je ze zodanig instellen dat ze afspeellijsten sorteren op BPM, artiest of stijl. Bovendien kan je met deze knopjes twee verschillende spelers bedienen in Traktor, vanop slechts één XP10.
Het jogwiel laat zich verrassend vlot en soepel bedienen en is een plezier om mee te werken. Scratchen gaat vlotjes en de kwaliteit alsook de latency (snelheid van dataverwerking) kan men via het menu naar eigen voorkeur instellen. Als je een echte battle-dj bent, zou ik toch maar oppassen met de XP10, want dit lichtgewicht vliegt al vlug door de kamer als je wat te heftig scratcht. Ook met de pitchschuif had ik een beetje een gelijkaardig probleem. Deze werkte iets stroever dan ik gewend ben en is daardoor soms moeilijker handelbaar met één hand. Voor beide problemen heeft EKS echter een oplossing, er bestaat immers een adapter waar twee XP10s inpassen, wat het gewicht natuurlijk meteen hoger brengt en dus ook de tegendruk opvoert. De pitch zelf is instelbaar tussen +/- 8% en +/- 32%, wat op zich niet slecht is, maar ik vrees dat we tegenwoordig nogal verwend zijn en instelbaarheid tot +/- 100% misschien iets te vanzelfsprekend vinden. Langs de andere kant werkt de pitch die we hier krijgen wel erg precies en dat is ook zeker een pluspunt waard.
Loopen is niet zo eenvoudig op deze XP10, ik kwam steeds ietsjes te laat, en ik ben toch eerder geneigd dit aan de stroefheid van de looptoetsjes te wijten dan aan mijn eigen kunde. Nog op deze XP10, vind je een mastertempo of keylock, zo kan je wederom een beetje vals spelen met het tempo en de toonhoogtes zonder dat een leek dit hoort, en toch perfect mixen. De pitch mode toets helpt je hierbij.
De Bison software, die je samen met de drivers, vanop de EKS-website kan downloaden, is speciaal gemaakt voor deze XP10. Geen toetsenbord- of muisbediening, maar enkel via de controller te bedienen. De ejecttoets van de XP10 dient om over te schakelen tussen de afspeellijst en songbewerking, zonder dat het afspelen van de track in het gedrang komt. Vervolgens kan je tracks aan de afspeellijst toevoegen, tussen schijven en directories wisselen en deze op verschillende manieren sorteren. Realtime aanpassingen maken kan je onder andere aan de programmeerbare knoppen, brake en spin-up snelheden en scratch- en latency instellingen, allemaal via het menu.

 

ERGONOMIE

 

De XP10 zou heel makkelijk te installeren zijn en dit blijkt te kloppen als een bus. Het wordt vrijwel onmiddellijk door Windows herkend na aansluiting. Via de EKS-website heb je ook binnen de kortste keren alle benodigde drivers en software gedownload. Ook de bouw van het spelertje zelf is ergonomisch goed doordacht: de toetsen en het jogwiel zijn perfect opgesteld. Mijn enige bedenking is dat het bakje gerust enkele centimeters groter had mogen zijn en dat de toetsen wat ‘te' stroef bedienen. Tel dit op bij het geringe gewicht en je zal af en toe wel twee handen nodig hebben om dit lichtgewichtje op zijn plaats te houden. Dat maakt dat de tweede doelstelling, stabiliteit, in het gedrang komt. Op je PC kan je wel al je acties zeer goed volgen en de indeling op je scherm is perfect en ‘easy to see and play'!

 

KLANKKWALITEIT

 

De XP10 heeft een zeer goede digitale uitgang (de converter is van het merk Burr@Brown) met slechts minimale distortion. De frequency response ligt tussen 4Hz-24kHz, de signal-to-noise ratio is 105dB (EIAJ) en de total harmonic distortion + noise is slechts 0.002% (EIAJ).

 

BUDGET

 

Dit kleine bakje heeft ook een kleine prijs: voor 279,00 euro (bruto adviesprijs inclusief btw) is hij van jou. Qua prijs/ kwaliteit verhouding is dit zeker een juiste prijs. Let wel, voor dit bedrag heb je er slechts ééntje.

 

BESLUIT

 

De EKS XP10 blijkt zeker geen speelgoed te zijn en getuigt van prima Finse arbeid. Het feit dat de XP10 nauw aanleunt bij de courante cd-spelers, maakt van dit kleine ding een vertrouwde speler. De Bison software is speciaal voor de XP10 gemaakt en dat merk je al snel. Spijtig van de stroefheid van de toetsen, maar dat zullen we maar catalogeren als kinderziekte en vermoedelijk zal dit wel opgelost worden bij de volgende lichting. Deze XP10 van EKS is alvast de naam ‘digital dj player' meer dan waardig.