aanmelden
Ecler EVO5
DJ Gear & VJ 27-03-2008
door:
Deze EVO5 werd aangekondigd als de revolutie in mengtafelland. Het werd een combinatie van een Nuo4 en een Nuo5; een vijf kanaalsmengtafel met midi en effecten, een 12- sporige firewire interface en Traktor Scratch certificatie. Dit alles in een erg ergonomisch verantwoorde vormp gegoten met een apart design en een centraal kleurendisplay. De verwachtingen zijn dan ook hooggespannen. Laten we eens kijken of deze revolutie vreedzaam kan verlopen...

 

BOUW/VORMGEVING

 

Deze mixer is qua uiterlijk helemaal ontworpen door Italdesign-Giugiaro. Deze laatste naam kennen we nog van de designs van onder andere Apple, Swatch, Motorola, Sanyo, JVC en L'Oreal. Hij is echter vooral actief in het autodesign wereldje en ontving er ook al meerdere prijzen. Google deze naam maar eens en je zal zien dat merken als Ferrari, Bugatti, Maserati, Alfa Romeo, Fiat, VW en nog vele anderen een beroep deden op zijn designtalent. Dat we dus van de look van de EVO5 even niet goed zouden zijn was dus voorspelbaar. Hij is aan de vrij grote kant (370 x 433 x 80mm en ongeveer vijf kg) met ook grote rubberen knoppen en schuiven, heel ergonomisch verantwoord dus! De overheersende kleur is zwart, hoewel een deel van het bedieningspaneel grijs is en daar de knoppen en toetsen ook deze kleurverandering volgden. Wat je doet kan je volgen op een mooi TFT-kleurenscherm (320 x 240 pixels) en blauwe leds tonen je bovendien welke functies je hebt geactiveerd.

 

HANDLEIDING

 

Deze 47 pagina's tellende (A4) handleiding met getekende afbeeldingen en groot lettertype in vier talen (Engels, Spaans, Frans en Duits) veronderstelt wel wat voorkennis. Ze werd expliciet geschreven voor de professionele dj die weet hoe een mengtafel werkt en waarvoor alles dient. Enkel de belangrijkste nieuwe mogelijkheden worden snel aangehaald, dit is dus geen voer voor leken! Er wordt ook een cd-rom meegeleverd met een uitgebreide uitleg (zo'n 40-tal pagina's) per taal, jammer genoeg ook hier niet in het Nederlands. Wel vind je op deze cd-rom de nodige drivers en belangrijkste settings, waaronder Traktor Scratch.

 

AANSLUITINGEN

 

Bij een professionele mengtafel als deze heb je uiteraard alle mogelijk aansluitingen bij de hand. Uiterst links vind je de power on/off-switch en de aansluiting voor de stroomvoorziening. Hiernaast vinden we bovenaan een midi in- en uitgang met Din5 pinaansluiting en onderaan twee firewire (6 pin) aansluitingen, de kabel hiervoor (IEEE1394) krijg je mee in het pakket. Indien je de firewireverbinding gebruikt, worden audiosignalen en midi-informatie hierlangs uitgezonden en hoef je de midi-out dus niet meer aan te sluiten. Rechts van de midi- en firewireaansluitingen zitten alle ‘outs' samen: twee cinch-uitgangen en een XLR-rechter en linkeruitgang, gevolgd door de rec–uitgang waarvan je er ook eentje vindt op het werkblad, bovenaan rechts. Dan zijn er ook vier ingangen met telkens een line en draaitafel cinch-ingang met aarding, en nog één kanaal met micro-ingang op XLR, ook van deze vind je bovenop een extra aansluiting, aan de linkerkant. Op deze bovenkant vind je ook onderaan rechts nog twee hoofdtelefoonaansluitingen: een op mini-jack en een op gewone jack.

 

MOGELIJKHEDEN

 

De Ecler EVO5 is een op en top professionele high end digitale dj club midi/mengtafel met heel wat extra's. Dankzij de meegeleverde software voor Mac en PC zijn alle instellingen te personaliseren. De nummering is hier logisch, de EVO5 is dus een 5-kanaals mengtafel met analoge ingangen voor vier draaitafels, vier line-bronnen en één microfoon met fantoomvoeding en auto-talkover. Het analoge signaal wordt gedigitaliseerd door een dikke A/D- converter naar maximaal 24bit/96kHz.
Behalve een mengtafel wil de EVO5 ook een midi-controller zijn en dat zal je geweten hebben. Al de 69 knoppen sturen 64 verschillende patronen aan waarmee je softwarepakketten kan aansturen. Ook is er een midi-clock om de bpm synchroon te laten lopen aan de drumcomputers en aanverwanten. Een simpel (alhoewel: 69x64) rekensommetje leert ons dus dat deze mengtafel 4416 verschillen midi-commando's voorziet.
De EVO5 beschikt over een interne 12-kanaals firewire geluidskaart (24bit/96kHz) met zes stereo in- en uitgangen. Dat maakt het mogelijk om phono- of linesignalen onmiddellijk op te nemen op PC of Mac, maar eveneens om audiosignalen door middel van Traktor Scratch of Dj Studio vanuit PC of Mac uit te sturen naar één van de toegewezen firewirekanalen van de mengtafel. Ik haalde in de inleiding reeds aan dat de EVO5 een Traktor Scratch certificatie heeft. Zo wordt de EVO5 een mengtafel met geïntegreerde geluidskaart die met behulp van de Traktor Scratch upgrade kit omgetoverd wordt in een absoluut werkende Traktor Scratch-set. Zo heb je helemaal geen Audio8 geluidskaart meer nodig om de software mee aan te sturen.
Laat ons dan de effecten eens bekijken. De ingebouwde effectenprocessor heeft er negen standaard, waarvan de meesten wel gekend zijn: delay, filter, flanger, phaser, transformer, panoramic, pitch, reverb en vocoder. Je kan deze dry/wet uitsturen door middel van de fader onderaan het scherm. Specifiek voor de microfoon heb je ook een noise gate en een compressor. Alle parameters kunnen aangepast worden en het is mogelijk om twee effecten met elkaar te koppelen en zo een compleet nieuw effect te maken en op te slaan, dat kan je tot maximaal 64 stuks. Alle effecten worden ook automatisch gesynchroniseerd met de bpm van de muziek door middel van de bpm-counter.
De EVO5 van Ecler is, bij mijn weten, de enige mengtafel waarmee je effecten zo uitgebreid kan koppelen en opslaan. Het is zeer leuk en je bent er wel eventjes zoet mee. Gelukkig is er dat kleurenschermpje waarop alles heel duidelijk wordt weergegeven. Elk effectje kan je op een X/Y-as bewonderen en je ziet hoe de klankkleur van je effect verandert. Je kan naar smaak een aantal parameters instellen en ze later gebruiken door op de ‘launch'-toets te drukken. Zorg er hierbij wel voor dat je op het muziekkanaal ook de fx-draaiknop hebt openstaan. Je kan natuurlijk ook alles voorbeluisteren voor je het op de menigte loslaat.
Wat ik aan dit alles minder goed vond is dat het allemaal niet zo vanzelfsprekend verloopt. Zelfs met de (toch duidelijke) handleiding erbij, moet je sommige dingen toch echt ‘ontdekken'. Je moet je dus eventjes met deze mengtafel bezighouden en er wat mee experimenteren vooraleer je er het maximum kan uithalen. Dit toont toch nog maar eens aan dat dit zeker geen beginnerstafel is.
Wil je je gemaakte instellingen niet verloren laten gaan, dan kan je deze, voor in totaal drie gebruikers, met een wachtwoord beveiligen. Tot slot heeft deze EVO5 ook nog een ingebouwde en editeerbare limiter op uitgang 1 of 2 voor een veilige uitvoering. Deze kan enkel via een paswoord worden ingesteld van –20dB tot +6dB.

 

ERGONOMIE

 

Een grote mengtafel met grote knoppen en toffe toetsen, dat is zeer goed voor mijn dikke, lange vingers. Alles is zeer overzichtelijk en de knoppen lijken speelgoed, maar dan professioneel speelgoed. Toegegeven, misschien had het nog iets compacter gekund, dat was heel goed mogelijk, maar dat zou het design geen deugd gedaan hebben. Werken met dit kleurenscherm was ook geweldig. Eindelijk (zou ik durven zeggen) komt er kleur in het effect! Ik deed er even over om te ontdekken hoe alle knopjes rond het scherm werkten en hoe ik twee effecten kon koppelen, maar eens dit onder de knie was er geen houden aan.

 

KLANKKWALITEIT

 

Ik kan hier echt kort zijn: subliem! Gewoonweg een schitterende klankkleur, zelfs de afschuwelijkste effecten worden hier haarscherp uitgevoerd zonder maar enige vorm van distortion!

 

BUDGET

 

Deze Ferrari onder de mengtafels heeft wel een serieus prijskaartje. Voor 2000,00 euro (bruto adviesprijs inclusief btw) is deze EVO5 van jou en dat betekent een aardige hap uit je budget. Voor beginnende dj's is dit wel even slikken, maar misschien moet je toch iets groter denken, want hier worden echt wel heel veel mogelijkheden bij elkaar gestopt in één apparaat en mits wat oefening kan ook de beginnende dj aan zijn trekken komen. Bovendien moet je dan slechts 1 apparaat kopen in plaats van alles apart, dus misschien is dit zelfs wel een goedkope oplossing?

 

CONCLUSIE

 

Een op en top professionele midi/mengtafel met firewire geluidskaart en Traktor Scratch certificatie, met daarboven op nog eens een unieke effectenprocessor met subliem schermpje en een klankkleur om bij weg te smelten. Het enige struikelblok kan de prijs zijn, maar die moet je er maar even bijnemen, want dit is echt wel een revolutie!