aanmelden
Numark DXM Pro
DJ Gear & VJ 31-01-2008
door:
Nieuwigheidje van bij Numark: voor me staat de tweekanaalsmixer DXM PRO. In tegenstelling tot de overige blauwe DXM toestellen krijg ik een zwart exemplaar voorgeschoteld. Wat voor mixer is dit? Lees even verder, dan ontdekken we het samen.

 

ALGEMEEN

 

Concept
De DXM PRO is een 2 en 1/2de kanaalsmixer met een drietraps toonregeling per kanaal. Het toestel is duidelijk gericht op de professionele scratcher of turntablist. Hij onderscheidt zich op het eerste zicht van zijn reeksgenoten door zijn kleur, en op het eerste gevoel door zijn faders.

 

Vormgeving
Deze netjes afgewerkte mixer doet zeer sterk denken aan één van zijn voorgangers: de PPD01. De zwarte kleur geeft het toestel een zeer professioneel uiterlijk. Maar eerst moet ik je nog die 2 en 1/2de verklaren. We hebben het hier over een volwaardige twee+ 1⁄2 kanaals mixer. Het halve kanaal is de microfooningang die tevens een aux ingang heeft. Dat betekent dat je er tegelijkertijd een aux en een micro op kan aansluiten. Dit kanaal beschikt echter niet over een fader, maar over een aan-uit schakelaar en verder een tweetrapstoonregeling en gain.

 

Handleiding
De meegeleverde handleiding werd in 7 talen opgesteld, maar het Nederlands ontbreekt. Niet getreurd: naar oeroude gewoonte vind je de handleiding in het Nederlands op de website www.numark.nl . Zoveel kan ik je niet vertellen over de drie bladzijden informatie, waarvan je op één ervan een duidelijke tekening zal terugvinden. Je hoeft zelfs geen taal te verstaan, de tekening volgen is voldoende om het toestel aan te sluiten en te gebruiken. Sober, maar overduidelijk.

 

BOUW

 

Behuizing
Deze mixer is degelijk gebouwd, de frontplaat is dik en stevig. Ze kan verwijderd worden om faders te vervangen en de inputschakelaar annex transform-switch van positie te veranderen. Aan de onderzijde werd een laagje schuimrubber gekleefd zodat de frontplaat na het inbouwen toch nog wat schokken kan opvangen.

 

Afwerking
De DMX PRO is mooi afgewerkt en ziet er zeer degelijk uit. De zwarte kleur en de finishing touch van het geheel laten niets aan de verbeelding over.

 

MOGELIJKHEDEN

 

Aansluitingen
Op een rijtje, van links naar rechts, vind je een powerschakelaar naast de aansluiting voor de adapter. Weer iets verder een digitale uitgang op tos-link en coaxiaal (cinch aansluiting). Vervolgens de masteruitgang gebalanceerd op jack. Niet iedereen heeft nood aan deze aansluiting, en daarom werd ook een gewone cinchaansluiting voorzien. Vervolgens beschik je over nog een andere uitgang: de booth, die een tweede, vanop het front regelbare uitgang is, die tevens op cinch werd uitgevoerd.
Ik schuif weer een beetje verder naar rechts en kom nu aan de verschillende ingangen, 5 in totaal. Twee PHONO ingangen kunnen door middel van een kleine switch veranderen in lijn ingangen. De lijn en phono ingangen kunnen vanop het front met de inputselector omgeschakeld worden. De laatste aansluiting is een aux uitgang die samen met de micro geschakeld staat .

 

Creatieve functies
De toonregeling heeft een killfunctie, en in de andere richting kan je 12 dB winnen op zowel hoge, midden als lage tonen. De input selectie schakelaars kunnen op verschillende wijze gemonteerd worden. Dit geeft je als dj de mogelijkheid om de ideale positie van de selectieschakelaar in te stellen. Buiten het selecteren van je ingang heeft deze schakelaar ook nog een derde terugverende "transform" stand. De trukkendoos is nog niet gesloten! Je zal ook 3 reverse schakelaars vinden die dienen om de richting van de drie schuifpot meters om te draaien. De bovenpositie van de kanaalfader wordt op die manier ‘dempen' en de onderste positie wordt dan het volle volume. De crossfader aan de rechterzijde geeft dan weer het signaal van de linker volumefader en vise versa. Niet teveel drinken, je zou wel eens gekke dingen kunnen meemaken...!
Ook de curve van zowel de kanaalfaders als de crossfader zijn instelbaar met een klein uitdrukbaar draaiknopje, dat indien niet in gebruik mooi onder de frontplaat is verborgen. Een ander niet zo vaak voorkomend gegeven is dat van een regelbare toonregeling op de koptelefoonuitgang.

 

Effecten
In tegenstelling tot de PPD 01 heeft deze speler geen effect processor aan boord.

 

ERGONOMIE

 

Architectuur & bediening
Deze mixer die zich vooral richt op de turntablist is zeer overzichtelijk gebouwd. Verder is hij uitgerust met een nieuw soort faders, dat naar hun eigen zeggen meer dan 1.400.000 keer op en neer kan worden bewogen zonder problemen te geven. Wie zich geroepen voelt om het eens uit te proberen stuurt maar een mailtje naar www.numark.com!

 

VU meter
De rode vu meter heeft twee functies. Met een drukschakelaartje kies je voor de weergave van elke input. CH1 toont dan input kanaal 1 en CH2 toont dan kanaal 2. In de master stand zie je dan weer een uitlezing van de stereo uitgang.

 

KLANK

 

Main output
Je ziet het er niet aan, maar deze mixer is uitgerust met de look ahead peak limiter. Dit door Numark toegepast systeem is er verantwoordelijk voor dat je je installatie niet kan oversturen. De klankbewerking gebeurt op digitaal niveau in 24 bit. Dat hoor je reeds aan de klank op de analoge uitgang.

 

Digitale output
De klank vermindert zeker niet van kwaliteit op de digitale uitgang. Je kan gelijk een cd branden van je set.

 

BUDGET & CONCLUSIE

 

Voor 480 euro koop je een klasseapparaat. In zijn reeks is de DXM PRO voorlopig de duurste tafel, maar wel van goede kwaliteit. Als turntablist kom je met de twee kanalen zeker toe. Heb je echter wat meer inputs nodig, dan zal je misschien toch wat kanalen tekort komen. Indien de gegeven mogelijkheden voor jou voldoende zijn, aarzel dan niet om voor deze tafel te kiezen.