aanmelden
Showtec Moving Heads
DJ Gear & VJ 23-08-2007
door:
Laatst werden twee niet echte lichtgewichten bij me afgeleverd: nieuwe movingheads van Showtec, de Explorer 250 Basic en de Explorer 250 Pro. En al zijn ze op het eerste zicht enkel erg zwaar, ze zien er ook betrouwbaar, gestroomlijnd en hip uit. We gaan eens bekijken wat onze bevindingen van deze movingheads zijn...

 

ARCHITECTUUR

 

Aan de buitenkant zien de twee modellen er hetzelfde uit, de beschrijving geldt dus voor beiden. De movingheads zijn volledig in het zwart uitgevoerd, mooi gestroomlijnd en voorzien van een klein lichtblauw LED-display met eronder een 4-tal controletoetsen. Het logo van Showtec is aanwezig, maar werd zeer discreet en onopvallend geplaatst.
De movingheads bestaan uit drie componenten, waarvan 2 bewegende, en de uiteraard vaste basis. Dit geheel weegt zo'n 25 kg.Het bovenste gedeelte bestaat voornamelijk uit een harde, hittebestendige kunststof, de basis bestaat uit metaal. Hierop werden ook twee zeer stevige handvaten geplaatst.
De 2 bewegende delen zijn de Y-houder die horizontaal tot 530 graden om zijn as draait (PAN) en de eigenlijke spot die vertikaal 280 graden om zijn as beweegt (TILT).
De Y-houder is zeer massief, draait vloeiend om zijn as en kan zeer preciese bewegingen aan. De movinghead lijkt recht uit de Matrix te komen en ... hij ziet er futuristisch uit en heeft uiteraard vooraan de opening voor de lamp. Achteraan op de basis werden aan weerszijden ventilatoren geplaasts die voor afkoeling moeten zorgen.
Wanneer je het bovendeksel er afhaalt kan je de meegeleverde lamp installeren of de gobo's vervangen. Een OSRAM HSD-250/80 lamp wordt gratis meegeleverd, dit is een gasontladingslamp met een totale geschatte power van 250W en een Luminus van 17000 LUX, en een kleur temperatuur van 8000 K.
De movingheads meten 400 mm x 400mm x 476 mm. Onderaan werden twee vijsopeningen voor 2 omegahouders voorzien en in het midden is plaats voor een stevig oog voor het geval je ze wil ophangen. Zorg er altijd voor dat de movingheads goed gezekerd zijn door een kabel die minstens tot 10 keer het gewicht kan verdragen, hetzelfde geldt uiteraard voor de installatieplaats.

 

AANSLUITINGEN EN PRESTATIE

 

Op de achterzijde van de basis vind je links en rechts enkele aansluitingen. Uiteraard werd hier ook de netaansluiting van 230V geplaatst, een goed beveiligde draaiaansluiting met aan/uitknop en zekering plus de DMX- in en de DMX- out aan de andere kant.
Je kan dus beide movingheads dus via DMX512 aansturen of ze stand alone gebruiken.
Opteer je voor dit laatste dan zal je met het kleine controlepaneel op de basis werken. De 4 keuzetoetsen bestaan uit mode, enter, up en down, die spreken dus voor zich. Minder voor de hand liggend zijn de instellingen (modi). Laten we ze even vlug overlopen zodat ook "lichtleken" meekunnen.

 

PAN: hierboven vermeldden we reeds dat dit de horizontale draaibeweging is; hiermee kan je de movinghead links-of rechtsom laten draaien.
TILT: de op-en-neer beweging in positieve of negatieve richting (gewoon op en neer of neer en op)
ADDR: heb je nodig wanneer je in DMX werkt, dus niet bij stand alone
REST: Resetten of niet
COLI: dit is een interessante instelling omdat je hiermee kan kiezen om het regenboog kleurenwiel stap voor stap (per kleur) of vloeiend (kleurovergang) te laten bewegen
RUN: nog een belangrijke modus. Hier kies je of je DMX wilt werken, in programma modus (automatisch) in slave modus of muziek modus (SOUND).
LAMP: met deze functie schakel je de lamp uit zonder de movinghead uit te schakelen.

 

Dankzij een geluidsgevoelige sensor (enkel de Pro versie) reageert de movinghead op de muziek die je speelt. De Explorers geven een zuiver afgebakende lichtomlijning en je kan erg precies werken op de instellingen om tot een optimale belichting te komen.
Wat is nu het verschil tussen de twee modellen? Zoals zijn naam al aangeeft is de 250 Pro het meest geavanceerd en heeft hij enkele extra's ten opzichte van de 250 Basic.
Het begint al bij het gobowiel. Beiden hebben een draaiend gobowiel met 6 roterende effectgobo's: water -en vuureffect, carrouseleffect, beameffect en strobo. De 250 Pro is voorzien van nog een extra statisch gobowiel met hierop 6 vaste kleuren of effecten (lichtblauw, purper, lichtoranje, e.d.).
Daarmee zijn we aangekomen bij de DMX512 toepassingen. De 250 Basic heeft 13 kanalen, de 250 Pro heeft er 16. Om de verschillen beter te zien vermelden we dat de eerste 7 kanalen dezelfde zijn op de twee modellen: Pan, Tilt, Pan Fine,Tilt Fine, Speed en Lamp aan of uit zijn. Daarnaast zijn het bewegende gobowiel en de rotatiekeuze identiek. Dan hebben we nog de laatste 3 kanalen van elk: Focus, Shutter/strobe en de Dim intensiteit. De verschillen zitten vooral in het opsplitsen van kanalen en natuurlijk het feit dat we met het Pro model één gobowiel meer hebben. De Showtec Explorer 250 Pro heeft op kanaal 8 de statische gobowiel zitten of ook Color 2, waarbij Color 1 dus op kanaal 7 zit. In de Basic uitvoering vind je daar gewoon het kleurenkanaal. Ook het Prismakanaal werd bij de 250 Pro opgesplitst in 2 kanalen: kanaal 8 (B) en 9 (P) zijn identiek. Bij de Pro komt daar op kanaal 10 de prismarotatie bij, het betreft een 3facetten prisma. Daarbij komt nog dat je op de 250 Pro over één volledig nieuw kanaal beschikt: de Zoom/ UV- frost functie op kanaal 13. Hier kan je leuke effecten mee bekomen en in-of uitzoomen met of zonder focuscorrectie. Laat je vooral niet remmen... Je hebt hier ook de verschillende stralingshoeken van het uitgestuurde licht onder controle, waarbij je van 15° tot 26° kan gaan. Ik kan je enkel aanraden om zeker pagina 19 van de handleiding te lezen voor duidelijke informatie over dit onderwerp en het vervolgens eens uit te proberen.
De handleiding van deze twee zeer interessante movingheads is volledig in het Engels opgesteld en telt 21 pagina's. Alles wordt er in woord en beeld duidelijk uitgelegd, en vooral de informatie over de DMX kanalen zijn zeer goed leermateriaal voor de beginnende Lightjockey.

 

BUDGET

 

De Showtec Explorer 250 Basic koop je voor 1050 euro excl. BTW, de meer gevanceerde Showtec Explorer 250 Pro is uiteraard iets duurder en kost 1190 euro excl. BTW. Voor deze bedragen koop je een pak kwaliteit en creatieve mogelijkheden.

 

CONCLUSIE

 

Denk je eraan om wat in licht te investeren, en eventueel een movinghead aan te schaffen, maar beschik je nog niet over een controletafel en weet je nog niet exact welke richting je uit wil, dan moet je zeker eens één van deze Showtecs proberen. Ze zijn ideaal om met lichteffecten te beginnen en zullen je helpen op weg naar het professionele werk. Dankzij de stand alone mode heb je niet echt een controlepaneel nodig om toch al schitterende resultaten te krijgen. Zelfs al breidt je later nog uit, deze movingheads zullen zeker hun mannetje staan als aanvulling op professionele installaties. Een overtuigde "thumbs up" voor de Showtec Explorer 250 serie!