aanmelden
Sennheiser HD 25-1 & HD 25-13
DJ Gear & VJ 23-08-2007
door:
Sennheiser is een merk dat al lang gekend is om z'n microfoons en hoofdtelefoons. Het merk is wellicht één van de belangrijkste ontwikkelaars die aan de basis ligt van de ongelofelijke vooruitgang die de wereld de laatste jaren heeft gekend. Onderzoek en ontwikkeling zijn heel erg belangrijk voor Sennheiser zoals bijvoorbeeld blijkt uit het feit dat miniatuur-microfoons en wireless systemen voor hen geen geheimen meer hebben. Wist je overigens dat Sennheiser ook actief is in de productie van hoorapparaten? Wie weet dat we op een dag onze ouwe DJ's aan hun Sennheiser oorapparaat zullen herkennen.

 

VOORSTELLING EN BESCHRIJVING

 

De HD 24-1 en de HD 25-13 zijn dynamische hoofdtelefoons die oorspronkelijk voor cameramannen -en vrouwen waren bedoeld. Licht en discreet, en voorzien van een draaibare schelp zodat ze plaats zouden hebben voor de camera op hun schouder. Maar zijn voornaamste kwaliteiten bestaan er zonder twijfel in dat hij externe geluiden tegenhoudt en z'n onberispelijke klankkwaliteit. Het spreekt voor zich dat dit soort details er de ideale DJ-hoofdtelefoons van maken. En Sennheiser heeft echt aan alles gedacht, niet het minste detail ontsnapte aan hun aandacht. De kabels zijn vervangbaar, en om dit mogelijk te maken komen de twee kabelstekkertjes rechtstreeks in de schelpen terecht. Ook de schelpen zelf zijn vervangbaar. Je vraagt je wellicht af wat het verschil is tussen de twee modellen die we mochten testen. Eerst en vooral heeft de HD 25-1 een impedantie van 70 Ohm, en is hij uitgerust met een stalen snoer van 1,5 meter en voorzien van een 3,5 mm jack met adapter van 6,3 mm. De HD 25-13 is daarentegen van een koperen kabel van 3 meter voorzien en enkel uitgerust met een 6,3 mm jack en hij heeft een impedantie van 600 Ohm.

 

ERGONOMIE

 

Ergonomisch gezien zijn de HD25's erg goed ontworpen, de kleine schelpjes hinderen je nek niet en geven het hoofd de nodige mobiliteit. Erg belangrijk is ook dat ze licht zijn, en dat je met hun 140 gram vlug zal vergeten dat je een hoofdtelefoon draagt. Het tweeledige armatuur zit goed op het hoofd, en dat is dus handig voor lange sessies of wanneer je veel beweegt. De scharnieren waarmee de schelpen draaien zijn ook robuust en zullen zeker de tand des tijds doorstaan.

 

KLANKKWALITEIT

 

Wanneer je er de eerste keer door gaat luisteren zal je aangenaam verrast zijn, want de klank van de HD 25's is echt onberispelijk. Met hun frequentieweergavecurve van 16 tot 22 000 Hz, bieden ze een neutrale en natuurgetrouwe weergave. Een klein voorbeeldje. Ik heb een volledige nacht muziek gemaakt met een HD 25 op m'n oren, en na een tijdje vergeet je bijna volledig dat je een hoofdtelefoon op je hoofd hebt staan. En de volgende dag heb je nog steeds een goeie hoofdtelefoon.... niet zoals dikwijls het geval is met goedkoop materiaal, dat je het model al niet eens meer herkent. Het vermogen van deze HD's ligt ver boven het gemiddelde en ze kunnen een maximale akoestische druk van 120 dB aan. Het spreekt voor zich dat dit allemaal kan variëren naargelang het materiaal je gebruikt.

 

BUDGET

 

De prijs voor de HD 25-1 en de HD 25-23 lijkt misschien hoog, maar die is volledig gerechtvaardigd. Voor de som 181 euro (excl. BTW) per stuk zet je er zelf één op je hoofd! Voor kwaliteitsmateriaal betaal je ietsje meer. Je kan natuurlijk ook met een goedkoop model werken, maar wat heb je eraan als je die drie maanden later in de vuilnisbak kan gooien? Met deze modellen ben je zeker dat je degelijk materiaal koopt.

 

CONCLUSIE

 

De HD 25-1 en HD 25-13 zijn polyvalente, lichte, degelijke en aangenaam te dragen hoofdtelefoons met een buitengewone klank en weergave. Nu begrijp ik waarom m'n collega's kwaad op me waren toen ik hun exemplaar ben kwijtgespeeld, nogmaals sorry, maat!