aanmelden
Roland SP-404
DJ Gear & VJ 23-08-2007
door:
We bespreken niet alle dagen samplers in Deejay Gear, dit was dus voor mij een leuke uitdaging. Als DJ zal je misschien niet direct geneigd zijn om naar een sampler te grijpen, maar je weet nooit wat je zoal kan beginnen met een leuk effectapparaat.

 

ARCHITECTUUR

 

Deze SP-404 kan je rechtstreeks als effectprocessor op je cd speler of op je mengtafel gebruiken. Daarnaast is het ook een sampler en niet eens een kleintje. Eigenlijk is het net andersom, de SP-404 is een sampler die je ook als effectprocessor kan gebruiken... Op het toestel staan 12 grote pads waaronder je een sample kan steken. Dit kan je doen in 10 banken, dus dat maakt een totaal van 120 samples. We moeten er wel bijvertellen dat de derde tot en met de laatste bank enkel beschikbaar zijn wanneer je een geheugenkaart in het toestel steekt. Zonder extra hulp van geheugenkaarten en in stereo beschik je over een 5-tal minuten in de beste, lees "normale" goede kwaliteit. In lo-fi (mindere kwaliteit) beschik je zelfs over niet minder dan 11 minuten die je kan volproppen. Dat voor wat betreft het interne geheugen. Extern kan je met compactflash kaarten werken die je toelaten om in totaal tot 386 minuten in de beste kwaliteit op te nemen, indien je gebruikt maakt van een 1Gb grote kaart. Dit gewoon ter informatie, want het zijn niet dit soort cijfers waar je mee gaat werken. Het grote voordeel van werken met de geheugenkaart is dat je in plaats van 2 keer 12 samples, je 8 extra banken van telkens 12 samples bekomt.

 

BEDIENINGSPANEEL

 

Onder de vier draaiknoppen werd een mooi verlicht display geplaatst dat je, afhankelijk van waar je mee bezig bent, voorziet van de nodige informatie. Verder knippert dit display ook nog volgens het tempo van het patroon dat je hebt geprogrammeerd. Rondom dit scherm staan effecttoetsen die je uiteraard gebruikt om een effect te selecteren. Had ik al verteld dat je beschikt over een totaal van 29 effecten? Ook een BPM looper werd voorzien plus een microfoon op het front waarmee je snel een sample opneemt. Je kan uiteraard ook een externe microfoon aansluiten, op het front van het toestel. Zodra je de aansluiting maakt wordt het signaal van de on-board micro afgesneden.

 

EFFECTEN

 

Laat ons het nog even over de effecten hebben. De eerste 5 van de in totaal 29 effecten kan je rechtstreeks met een druktoets selecteren. De volgende 24 moet je met een draaipot selecteren van zodra je de MFX (multi-effects) toets op het front hebt ingedrukt. De boven vermeldde draaiknoppen gebruik je om verschillende parameters in te stellen. Je kan er de effecten mee regelen, je samples mee editeren, je BPM mee in te stellen, gewoon iets te veel om allemaal op te noemen. Voor elke handeling die je uitvoert hanteer je dezelfde knoppen. Het werd mij algauw duidelijk dat ik zonder handleiding verloren zou lopen op deze processor. Gelukkig wordt de SP-404 geleverd met een fantastische handleiding... al hou ik er over het algemeen niet zo van. Maar in dit geval wordt je stap voor stap uitgelegd wat je moet instellen voor elke handeling. Dankzij deze duidelijke informatie kan je al na enkele minuten iets tevoorschijn toveren. Al is dit toestel eerst en vooral als sampler bedoeld, ben ik toch begonnen om het als effectprocessor te gebruiken. Door de handleiding te volgen kwam ik erachter dat de effectprocessor kan uitgeschakeld worden. De bladzijden volgend wilde ik eens langs de verschillende effecten lopen om van alles te proeven wat de SP-404 te bieden heeft. De instellingen die je met de drie controle knoppen kan doen zijn fenomenaal.

 

SAMPLEN

 

OK, voor zover de effecten, maar daar koop je deze sampler toch niet voor, hé? Wel om te samplen... maar wat ga je dan samplen? Dat hangt natuurlijk erg af van je bezigheden. Je kan samplen om leuke extra's aan je set toe te voegen. Kreten, geluiden,... noem maar op. Het wordt pas echt interessant wanneer je begint met het remixen van bestaande nummers. Zie ik daar verschillende mensen wakker schieten? Remixen? Yess, dit is de ultieme tool voor de remixer. Je kan namelijk al je samples in een loop gooien of ze in een pattern programmeren. OK, ik probeer het op een eenvoudige manier duidelijk te maken. Stel je voor dat je een beatloop van 4 tijden opneemt aan 135BPM. Vervolgens begin je verschillende stukjes van nummers op te nemen. Het is niet eens nodig dat ze dezelfde snelheid hebben, want dat kun je bijregelen met de verschillende functies van het toestel. Beeld je vervolgens in dat je zo 11 verschillende stukjes bij elkaar hebt plus de beatloop. Je voegt bij de opname van elke sample een effect toe en je kan beginnen freewheelen. Wat bedoel ik daar nu mee? Je kan met de verschillende samples een nummer beginnen te improviseren. Je start de beatloop en gooit daar in willekeurige volgorde de samples tussen. Een andere manier van werken is de volgorde van je samples inoefenen en die in een "pattern" of patroon weg te schrijven. Je creëert dan een nieuw nummer dat je kan starten met één druk op een knop. Op deze manier kun je zonder gebruik te maken van een geheugenkaart 96 patronen programmeren, of je zou kunnen stellen dat je 96 nummers kan maken met de 96 samples die je dan aan boord hebt. Als je de dansmuziek van vandaag begint te ontleden zal je versteld staan hoeveel nummers er met een minimum van 2 à 3 loopjes en een handvol samples zijn gemaakt. Ik vermeld ook nog even dat de SP-404 maximaal 12 stemmen tegelijkertijd kan weergeven. Het gaat niet over zangers maar laat ons stellen dat een stereosample 2 stemmen heeft. Dat houdt in dat je 6 stereosamples tegelijk kan weergeven. Werk je dan weer met mono samples... juist, dan kom je aan 12 die je op hetzelfde moment kan weergeven. Dat is al een heel zangkoor. Het gaat dus eigenlijk over polyfonie. Noot: de eerste synthesizers beschikten over één voice die monofoon kon worden gebruikt. Ach ja, een trompet kan ook maar één toon tegelijkertijd blazen. Als je dit idee begrijpt zul je inzien dat je met deze SP 404 een werktuig in handen hebt dat maar één grens heeft: jouw creativiteit!

 

CONCLUSIE

 

Misschien tot slot nog enkele wetenswaardigheden. Via de compactflash kaarten kan je Wav's en Aif's importeren en exporteren op je toestel en naar de kaart. Het toestel werkt zowel op batterijen als op netstroom en de adapter wordt meegeleverd. Voor 434 euro incl. BTW (bruto adviesprijs) is hij de jouwe... dus snel om die SP-404 om je creativeit mee te botvieren en de wereld aan je voeten te krijgen!