aanmelden
Pickering DJ Cartridges
DJ Gear & VJ 31-01-2008
door:
Al heb je een dure of goedkope draaitafel, zonder naald sta je nergens. Je kan nu wel om het even welke naald installeren, maar je zal al gauw merken hoe het met de klankkwaliteit en de levensduur gesteld is.
Naalden, ook cartridges genaamd, bestaan in verschillende soorten. Het gewone luisterpubliek zal noodgedwongen eens om de 5 jaar moeten wisselen. De professional zal eerder behoefte hebben aan een naald die het zo lang mogelijk uithoudt, tegen extreem draaigeweld kan en toch nog de optimale klank behoudt.
Van deze laatste categorie heeft Pickering er een aantal op de markt, onder andere de EP-DJ en de 625-DJ. Als speciale promotie biedt Pickering een serieuze prijsdaling aan bij aankoop van Twin Packs. Ik kreeg ze toegestuurd in een mooie rode (EP-DJ) en een blauwe (625 –DJ) mini-mini-flightcase. Alleen al voor de verpakking zou je ze kopen, maar ik stel voor ze eerst eens even te testen...

 

ARCHITECTUUR

 

De EP-DJ wordt gekenmerkt door zijn dieprode kleur, zowel op de flightcase als op de cartridge. De cartridge is reeds voorgemonteerd op een witte headshell. Hij oogt futuristisch en is te vergelijken met de voorzijde van een Formule 1 bolide zonder de voorvleugel. Plastiek aanvoelende delen, de V-Guard protection, omhullen de naald en moeten de verbinding met de headshell tot stand brengen. De witte headshell voelt vrij zwaar aan en bestaat uit witgelakt ijzer. Ze is mooi breed en heeft een goede brede vingergrip. Achteraan werden drie ronde openingen aangebracht, wat het geheel een moderne 70's-80's look meegeeft. De naald zelf wordt beschermd door een plastiek gemakkelijk te verwijderen kapje. Om het geheel af te ronden prijkt vooraan het blauwe Pickering logo.
De 625-DJ is een cartridge van het klassieke type met donkerblauw als kenmerk. Waar de EP-DJ fragiel en kwetsbaar lijkt is de 625-DJ eerder een robuuste verschijning. Ook dit exemplaar is op de headshell voorgemonteerd (dezelfde als bij de EP-DJ). De cartridge is vervaardigd uit een witgelakte metaallegering met blauw opschrift. Een donkerblauw plastiek omhulsel ter hoogte van de naald heeft het opschrift "DJ". De naald wordt weer beschermd door een plastiek, afneembaar kapje.
De mini-flightcase bevat telkens 2 cartridges en voorziet plaats voor 2 extra exemplaren. De opbergsystemen zijn echt flashy en uitgevoerd in dieprood of donkerblauw, met zilvergrijze omrandingen en afgeronde hoeken. De bovenzijde bestaat uit doorzichtig plexyglas zodat je steeds je cartridges in het oog kan houden of ze ergens kan uitstallen. Een zeer ingenieus modern sluitsysteem is de final touch. Wees echter zeer voorzichtig bij het uitnemen van de cartridges, ze zitten nogal vast. Liever te vast dan te los natuurlijk.

 

AANSLUITINGEN

 

Doordat de cartridge reeds op de headshell is voorgemonteerd kan je ze onmiddellijk op je toonarm aansluiten. Lijn je cartridge nog even uit en zorg ervoor dat de instellingen van je toonarm kloppen, en je kan beginnen!

 

SPECIFICATIES & KLANKWEERGAVE

 

EP-DJ of HIFI
- Frequency respons: 20 HZ tot 18 of 20Khz
- Nominale uitgang: 6,5 mV of 3,5 mV
- Kanaalscheiding: 28dB of 30dB
- DC weerstand: 830 Ohm nominaal
- Inductie: 810 mH nominaal
- Kanaalbalans: 1,5 dB
- Tracking Force: 2 tot 5 gram of _ tot 1 _ gram
- Gewicht: 4 gram, headshell eveneens 4 gram

 

625-DJ
- Frequency respons: 20 HZ tot 20Khz
- Nominale uitgang: 2,8 mV
- Kanaalscheiding: 30dB
- Oplaadwerstand: 47,000 ohm
- DC weerstand: ongeveer 1300 ohms
- Inductie: ongeveer 980 mH
- Kanaalbalans: in het bereik van 2dB
- Tracking Force: 2 tot 5 gram
- Gewicht: 6,3 gram, headshell: 4 gram

 

Je kan op deze specificaties rekenen als je ze optimaal gebruikt. De klank is voor beide cartridges zeer zuiver en vol, volledig te vertrouwen dus!

 

SPEELPLEZIER

 

De EP-DJ lijkt over de plaat te zweven. Door de grote brede vingergrip kan je makkelijk de toonarm verplaatsen. De naald veert lichtjes mee en kan extreme scratching, zonder verspringen, aan. Bij de 625-DJ krijg je dezelfde voordelen. Als het om de gewone weergave van de plaat gaat geeft dit exemplaar me meer vertrouwen. Vooral in het donker heeft de witte grote cartridge een voordeel om de juiste gro(ov)e(f) te vinden.

 

HANDLEIDING

 

In de mini-flightcase zitten tevens netjes opgevouwen minuscule handleidingen. In 3 talen (Engels, Frans en Spaans) en met tekeningen krijg je uitleg over het aansluiten en monteren van de cartridge met de headshell. Het belangrijkste staat achteraan: de 1 jaar garantie bij normaal DJ-gebruik (wat is normaal?) en de specificaties die ik je hierboven meegaf.

 

BUDGET

 

Deze Pickering cartridges worden nu in een speciale promotie aangeboden. Je kan het volledige twin packet met flightcase van EP-DJ al voor 116,49 euro krijgen excl. BTW(vergelijkbare producten kosten je al gauw 140 tot 170 euro). Het twinpacket van 625-DJ met flightcase is nu te verkrijgen voor een 78,51 euro excl. BTW(anders zit je rond de 100 tot 150 euro). Dit is een uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding.

 

BESLUIT

 

Twee trendy cartridges verpakt in een luxe flightcase die er nog eens flashy uitziet, dat moet zowel de al gedreven DJ als de beginnende DJ aanspreken. Leg daar nog eens een democratische prijskaartje naast en ze zullen algauw de deur uitvliegen.