aanmelden
Pioneer EFX-500R
DJ Gear & VJ 31-01-2008
door:
Zo'n 5 à 6 jaar geleden werd de effectenprocessor "EFX500" van Pioneer gelanceerd, samen met de CDJ-100S table top CD speler en de DJM-300-S mengtafel. Je kon deze toen in een pakket aankopen. Het geheel paste in een mooie zilvergrijze flightcase. De EFX500 overklaste echter zijn medekompanen en werd al vlug ingezet voor het betere DJ werk. Nu krijgt de EFX500 een mooi rood kleurtje, en zal het zijn verdere leven als de EFX500R slijten. Aan het concept is echter niets veranderd. De rode kleur voor de EFX500 is maar de voorbode voor de vernieuwende EFX-1000. Wij hopen deze snel te mogen begroeten, maar in afwachting daarvan bekijken we nog eens wat we allemaal uit die duivelse EFX500 kunnen halen.

 

ARCHITECTUUR Het apparaat heeft de vorm van een kleine zilvergrijze doos die is onderverdeeld in 3 compartimenten. Zwarte knoppen en toetsen, en twee opvallende zwarte cirkels vullen het oppervlak. Hij is 277,10 breed, 225,10 diep en 83,50 mm hoog, en heeft een gewicht van 2 kg. Binnenkort kan je de EFX-500 dus in het Ferrari-rood verkrijgen. Grote broer EFX-1000 die op komst is zal in het zwart uitgevoerd zijn. Het doosje is vervaardigd uit een soort bakeliet, maar de zilvergrijze kleur geeft hem een metalen look. In't rood zal hij helemaal opvallen.

 

De 3 compartimenten zijn:
Bovenaan vinden we de isolatoreenheid met nog twee regelaars voor het niveau van het ingangssignaal en het effecten uitgangssignaal. Deze eenheid loopt door over de twee onderliggende compartimenten en wordt gescheiden door een zwart display.
Het compartiment links is het Ritme-effect eenheid. Dat bestaat uit oplichtende doorschijnende toetsen met een, nog steeds, futuristische en coole beateenheid op de grote zwarte cirkel. Het geheel komt erg overzichtelijk over en alles is op de juiste afstand van elkaar geplaatst.
Het rechter gedeelte bevat de Digitale JOG BREAK eenheid. Hier vind je het grote zwarte ronde jogwheel. Daarboven vind je dan weer enkele oplichtende druktoetsen en zwarte draaiknoppen.
Ik weet nog dat ik zelf zeer sceptisch was over het nut van deze effectenprocessor. Maar na al die jaren moet ik mijn mening toch grondig herzien. Nu blijkt dat deze EFX500 ver op zijn tijd vooruit was. Hij oogt nog steeds tijdloos en is nog steeds een geduchte concurrent voor andere effectenprocessors.

 

ERGONOMIE Eerst en vooral moet je bedenken dat een zestal jaar terug effecten enkel waren weggelegd voor de specialisten die met allerlei moeilijke truckjes, aansluitingen en zelf-in-elkaar-gestoken effectenprocessors een gewoon muziekstuk konden omtoveren tot een volledig nieuwe song/geluid. De EFX500 maakte het mogelijk om met een kleine verzameldoos aan effecten al deze gecompliceerde middelen achterwege te laten en het effectengamma los te laten op het bredere DJ-publiek. Daarom was de handleiding toen echt wel noodzakelijk. Met zijn 40-tal pagina's in het Nederlands/Spaans worden je al de geheimen van de effectenwereld met hand en tand uitgelegd en visueel zichtbaar gemaakt. Vandaag de dag lijkt dit allemaal wat overdreven, want effecten zijn niet meer weg te denken en staan wel bijna op elke semi -en professionele CD speler en/of mengtafel.
Dat maakt dat je nu een zeer overzichtelijke effectenprocessor hebt met de meest rudimentaire effecten. Meer nog, je kan in één oogwenk doorhebben wat welke functie heeft. Je kan direct aan de slag op je ontdekkingstocht naar wat allemaal in deze EFX-500 verborgen zit. Je leert en ontdekt maar door het te proberen, te doen en te blijven doen! De opsplitsing van de 3 componenten en de mogelijkheid ze elk apart, of in combinatie te gebruiken, geeft de EFX-500, en waarschijnlijk ook zijn aankomende opvolgers, een hoge creativiteitswaarde.

 

AANSLUITINGEN Achteraan vinden we de meeste aansluitmogelijkheden. Helemaal bovenaan zie je 2 DIN5 MIDI-aansluitingen, een in- en een uitgang. Eronder zijn een ingangs- en uitgangsgedeelte voorzien waar je kan kiezen tussen RCA cinchstekkerbussen of klinkstekkerbussen met een diameter van 6,3mm. Vooraan beschik je over een hoofdtelefoonaansluiting.

 

BEDIENINGSPANEEL Reeds gezegd, de EFX500 bestaat uit verschillende onderdelen die met elkaar of afzonderlijk kunnen worden gebruikt. Alles is overzichtelijk dus even nog wat toelichtingen bij één of ander knopje, toetsje of bewegende delen.

 

DE ISOLATOR In het bovenste gedeelte, kan je met schakelaar kiezen of je deze op continue "aan" of "uit" zet, of eventjes wil gebruiken (schakelaar veert terug naar 0-stand). Verder merken we een drie bands equalizer – LOW-MID-HIGH met draaiknoppen op. Als de isolator af staat, ondergaat het ingangssignaal geen verandering. Staat de isolator aan, dan kan je het ingangssignaal beïnvloeden door aan deze drie knoppen te draaien. Draai je ze alle drie op 0 dan komt er geen geluidssignaal meer door, en zijn ze geïsoleerd.

 

HET RITME-EFFECT Het ritme van het effect wordt gelijkgeschakeld aan de BPM! Je hebt de keuze uit de vijf nu al gestandaardiseerde effecten: Delay, Echo, Flanger, Pan en Trans. Ze hebben elk een doorschijnende toets die begint te knipperen als je erop drukt. Eronder vind je 3 keuzetoetsen; LOW, MID, HI. Met deze effectenfrequentie kies je op welk frequentiebereik je het gebruikte effect wil toepassen. Daarnaast kan je met de diepteregelaar bepalen hoe sterk je het effect wil laten inspelen. Dan zitten we op de zwarte cirkel waar op de bovenrand verschillende ritme-keuzetoetsen zijn geplaatst. Wanneer je ze indrukt lichten ze rood op. In het midden bevindt zich de TAP-functie waarmee je handmatig het ritme kan bepalen in plaats van de AUTO BPM. De BPM-waarde kan je aflezen van het display. Uiterst links op het display merk je nog getallen, dat is de effect-tijd. Je kan deze ook handmatig veranderen met de draaiknop TIME/BPM. Onderaan rechts zie je nog de mix-regelaar waarmee de balans tussen effect en het oorspronkelijk geluid wordt geregeld.

 

DIGITAL JOG BREAK FUNCTIES Dit derde compartiment bevat eveneens een vijftal doorschijnende druktoetsen voor verschillende effecten: JET, ZIP, WAH, RING en FUZZ. De grote zwarte cirkel is het JOG WHEEL waarmee je het gekozen effect op het originele ingangssignaal kan plaatsen. Je kan ook een 8-tal seconden van het gekozen effect met de playtoets tegelijk opnemen en telkens weer afspelen. Op de digitale JOG BREAK meter op het display kan je zien hoe het effect werkt. Je kan telkens kiezen of je het effect wenst of niet. Daarenboven kan je de diepte van het effect kiezen: nat of droog!

 

DE LEUKSTE EFFECTEN Probeer deze eens uit:
Zet de isolator en het ritme-effect aan. Neem als effect ECHO en selecteer 4/1 als beateffect. Draai nu de mixregelaar naar het midden. Je zal merken dat de echo net 2 tellen later komt. Als je nu de diepteregelaar volledig openzet creëer je een constante echosample of HOLD DELAY EFFECT, waarop je steeds weer andere lagen kan zetten. Je kan dat doen door de MID sectie af en toe volledig open te zetten. Nu kan je gewoon van CD of plaat veranderen, de echo zal in het oneindige blijven herhalen. Zet er dan nog eens het RING effect op, en je krijgt weer een volledig nieuwe sound. Opgelet, probeer thuis eerst wat uit. Dit lukt niet zomaar bij elk plaatje zonder in een ongestructureerde kakofonie te vervallen.
Het Flanger –effect geeft het gevoel dat een vliegtuig over komt vliegen…in samenhang met het WAH of RING effect in hold-functie kan je soms de gekste vervormingen met de juiste beat krijgen. Goed voor progressieve vette mixen of gedurfde overgangen!
Het gamma aan mogelijkheden is echt ruim, laat je creativiteit botvieren met de EFX500 en binnenkort met zijn opvolger…

 

KLANK Ik heb de effectenprocessor tussen het mengpaneel en de versterker geplaatst, zodat elk uitgaand signaal van het mengpaneel verplicht werd zich door de EFX-500 te wurmen. Stond het apparaat niet aan, dan kreeg ik ook geen klank. Je kan er dus beter voor zorgen dat hij aanstaat. Anders was de klank, zonder bijvoeging van de effecten en bij neutrale stand van de 3-bands equalizer, identiek aan de klank die normaal zonder EFX-500 werd voortgebracht. Bij toevoeging van de effecten moet je erop toezien dat je het diepteniveau en/of effecten uitgangsniveau niet te ver openzet. Je zou wel eens ongewenste effecten kunnen verkrijgen, en ik vermoed dat je dat niet echt zal kunnen appreciëren. Dit apparaat geeft een zuivere klank met minimaal verlies en de effecten komen mooi over. De EFX-500 geeft je vertrouwen om misschien nog dat stapje verder te gaan, daar waar anderen reeds duidelijk moeten afhaken.

 

Enkele specificaties:
Bemonsteringsfrequentie: 48 kHz, Frequentiebereik: 20 Hz tot 22 kHz, signaal/ruisverhouding: 83dB. Ingangs- en uitgangsniveau zijn instelbaar (achteraan) tussen –10dBu en +4 dBu en de totale harmonische vervorming is herleidbaar tot 0,01% of zelfs minder.

 

BUDGET De EFX-500 kost je ongeveer 440 Euro exclusief BTW. Je hebt op dit moment dus de keuze: ofwel opteer je voor de mooie rode versie van de EFX-500, of je wacht nog eventjes op zijn grotere broer, de EFX-1000. De hier besproken 500 effectenprocessor is nog steeds zijn geld dubbel en dik waard!

 

CONCLUSIE Toen dit apparaat zes jaar geleden op de markt kwam was het al top, en dat is tot nu onveranderd gebleven. Veel Top DJ's gebruiken hem standaard. Om hem nog wat flashyer te laten overkomen werd hij nu in het rood gestoken. Prijs, kwaliteit en creativiteit: de EFX500 is nog steeds de top! Nu maar wachten op de EFX1000!