aanmelden
Stanton S-650 mkII
DJ Gear & VJ 31-01-2008
door: Fons Wouters
Tot vandaag had ik niet echt persoonlijk kennis gemaakt met cd spelers van STANTON. Dit wordt voor mij dus een primeur. Het toestel is een mooi glanzende verschijning met bovenaan voor elke speler een kleine display. De s-650MKII is een dubbele cd speler. Ik bespreek de functies van één speler.

 

ALGEMEEN

 

De sturing is 2 units hoog en 19 duim breed, een standaardafmeting voor cd spelers. Bekijken we eerst even de onderzijde. Naast de verbindingen die dienen om op de cd lader aan te sluiten, staan er ook nog 2 mini-jack aansluitingen die waarmee je je speler vanop een aangepaste mengtafel zult starten. Op de voorzijde van de sturing staan alle functietoetsen mooi verspreid over het frontpaneel, met bovenaan een elegant display van 13 mm hoog en 10 cm breed. Niettegenstaande het klein is, is het toch volledig. De informatie die je krijgt gaat over track nummer, de tracktijd (remained of elapsed), continue of single track playing en pitch percentage.

 

Dankzij de beperkte afmetingen van het display krijgen de functietoetsjes op het front weer meer ruimte toebedeeld. De stevig gemonteerde jogshuttle voelt rubberachtig aan en beweegt degelijk zonder te veel speling. Alle 13 functie druktoetsjes zijn gemaakt uit als rubber aanvoelend materiaal. De pitch is een standaard schuifpot. Z'n 3 verschillende bereiken zijn 8, 12 en 16%. Even alle functietoetsen toelichten. Van links naar rechts zien we eerst de open/sluit toets. Daaronder de jogshuttle om je positie in een track op te zoeken of tijdens de weergave te gebruiken als pitchbend.

 

Daarnaast bovenaan onder het display de tijd weergave schakelaar. Je kan de elapse (voorbijgelopen tijd) of 2 verschillende remain (overblijvende tijd) weergeven. De overblijvende tijd is die van de totale cd of de spelende track. Daarnaast staat de singel of continue toets die je kan laten switchen tussen weergave van één track of van de volledige cd. In combinatie met de ernaast staande prog druktoets kan je ook voor een relay play zorgen. Dat betekend dat je van de ene speler naar de andere weergeeft op voorwaarde dat er in beide spelers een cd steekt en dat je van beide spelers de audio weergeeft. Dat doe je dan door beide schuiven op je mengtafel open te zetten. Je kan de prog druktoets ook nog gebruiken om tot 30 tracks in een welbepaalde volgorde te laten spelen op je cd speler.

 

Een reeks druktoetsen lager krijgen we de track skip – waarmee je naar de voorliggende tracks kan springen. Daarnaast staat de key schakelaar. Deze functie zorgt voor het behoud van de originele toonhoogte, onafgezien van de gekozen snelheid. Vervolgens treffen we de track+ druktoets om naar volgende tracks te springen. Daarnaast staat de reloop druktoets die samen met de in/r.cue en de out/exit druktoetsen de bediening voor de seamless loop vormen.

 

Met de in/r.cue zet je het beginpunt van je loop vast of zoals je wil een nieuw cue punt zonder dat je de speler moet stoppen. Als je vervolgens op de out/exit toets drukt, zal de speler in een ononderbroken herhaling tussen de twee gekozen punten blijven spelen. Dit vormt dus precies de loop (spreek uit als loep). Druk je een tweede keer op out/exit dan zal de speler de loop verlaten en speelt hij het nummer weer gewoon verder. Druk je nu op reloop ("rieloep") dan herbegint de voorheen geprogrammeerde loop. Je kan deze toets ook als stutter gebruiken van het begin van je loop. Handige gimmick…

 

Onderaan heb je naast mekaar de cue en de pauze/play toetsen. Deze speler beschikt over het systeem van werken dat ook bij Numark en American DJ wordt gehanteerd. Je zoekt de plaats op waar je wil starten en drukt vervolgens eerst op play, waarna het bereikte punt in het cue geheugen wordt geschreven. Druk je daarna op cue dan gaat de speler zich terug klaarzetten op de gememoriseerde plaats.

 

De pitch tenslotte, het laatst overgebleven druktoetsje. Kort indrukken zet deze functie aan. Langer ingedrukt houden laat de pitchbereiken verspringen van 8 via 12 tot 16%. Als de ledindicator knippert staat de keyfunctie aan, als hij blijft branden staat de pitch enkel aan en als de ledindicator niet brand dan werken geen van beide functies. Al bij al een elegante oplossing om niet te veel lampjes op het toestel of aanwijzingen in het display te moeten zetten. De schuif is het laatste dat we kunnen bespreken op deze speler. Stanton heeft de pitch voorzien van een klik in het midden en heeft het toestel bedeeld met een goed doseerbare fader. Niet te veel en niet te weinig weerstand.

 

Wat de cd lader betreft, deze is verbonden met de sturing door middel van 2 mini-din kabels zoals deze ook bij diverse andere fabrikanten worden gebruikt. Van links naar rechts zie je achteraan eerst de verbinding voor cd speler 2, vervolgens de cinch audio uitgang. Daarboven vinden we de SP DIF digitale uitgang. Daarnaast is er de spanningskeuzeschakelaar die je best steeds op 230V laat staan.

 

Weer iets meer naar rechts komt het netsnoer naar buiten. Dit snoer is vast aan het toestel bevestigd en kan dus niet worden verwijderd. Verder naar rechts vinden we terug dezelfde aansluitingen als voor de eerste cd speler, t.t.z. connector voor sturing, de audio aansluiting en tenslotte erboven de 2de digitale uitgang. Vooraan zijn de beide cd laden volledig verzonken in het front. In het midden staat de powerschakelaar die redelijk beschermd wordt door een opstaande rand tegen accidenteel uitdrukken. Boven deze schakelaar staat een blauwe led ter indicatie dat het toestel aanstaat. Daarboven staan de 2 druktoetsjes om de beide loopwerken te kunnen openen. Verder is dit deel eigenlijk erg sober gehouden. Maar meer is ook niet nodig.

 

BOUW

 

Het toestel lijkt op het eerste gezicht stevig genoeg in mekaar te zitten om te gebruiken op verplaatsing. In een vaste opstellingen is er dus zeker geen probleem. Het moet gezegd dat de frontplaatjes van zowel de sturing als de cd lader niet echt dik zijn. Een beetje wringen toont aan dat je best toch voor de nodige ondersteuning zorgt om te voorkomen dat ze buigen. Geloof me ik heb dit al bij verschillende fabrikanten gezien, en zeker niet bij de minste… Deze Stanton is op dit vlak dus zeker geen uitzondering.

 

ERGONOMIE

 

De bediening van dit toestel is de eenvoud zelf. Alles staat vrij duidelijk vermeld op het toestel en is absoluut niet moeilijk terug te vinden. Alle elementen staan dicht of ver genoeg van mekaar om praktisch te zijn. Wel zou ik de loop in/r.cue anders geprogrammeerd hebben, maar da's puur een kwestie van persoonlijke smaak. Tenslotte moet elk toestel zijn eigen manier van werken hebben. Zoals eerder vermeld is het display eerder eenvoudig gehouden maar geeft wel voldoende informatie. Mijn enige aanmerking betreft de uitleesbaarheid van dit display. Je moet er vanuit de juiste hoek naar kijken of anders zie je echt niet veel.

 

KLANKKWALITEIT

 

Het toestel klinkt goed en ook met de keyfunctie ingeschakeld behoud je een goede klankweergave. Over de digitale uitgang kun je ook de pitch en de keyfunctie gebruiken, alles werkt probleemloos! Wat ik echter betreur is dat ik over deze digitale uitgang slechts een –6dB uitlezing bekom. En dit was dan nog met een Amerikaanse maxi-cd. Met een Europese cd heb ik zelfs moeite om aan –6dB te komen. Dezelfde problematiek dus als bij sommige draaitafels en andere budgetvriendelijk CD-spelers… Niet echt een pluspunt.

 

Ik kan het niet bewijzen, maar ik vermoed dat al deze constructeurs dezelfde techniek gebruiken, nl. gewoon na verwerking van het analoge signaal een budget vriendelijke converter plaatsen om zodoende een digitaal signaal te bekomen. (Wanneer ik fout ben, nodig ik hen uit om me dit mee te delen. We zullen dan een rechtzetting publiceren, en de gebruikte techniek uit de doeken doen.) Dit is inderdaad een goedkope manier om alle mogelijkheden over digitaal te bekomen, maar is, naar ik vermoed, meteen de oorzaak van het verlies aan niveau (en kwaliteit). De technologie om alle mogelijkheden met volwaardige digitale kwaliteit te bekomen, is naar ik meen momenteel nog te duur om in toestellen van een dergelijke prijsklasse te integreren. Maar al bij al is wat er nu geboden wordt toch beter dan helemaal geen digitaal.

 

HANDLEIDING

 

Nee, nee en nog eens nee. (Ik laat me hier even gaan, nietwaar.) Sorry, maar dat is nu altijd hetzelfde met jullie, Angelsaksen hé! Ik versta het allemaal wel, maar er wonen in deze wereld nog anderen dan jullie hoor! Niet echt netjes om je te beperken tot je eigen taalgroep. Verder wordt er bv ook niet duidelijk beschreven hoe je een toestel in relay zet. Zo heb ik er toch een tiental minuutjes op gezocht om tenslotte te merken dat je de functie activeert door eerst het prog toetsje in te drukken om vervolgens, terwijl je't blijft vasthouden, ook het single toetsje in te drukken.

 

BUDGET

 

Ik denk dat de winkeliers niet zullen lachen want met een dergelijke prijs is er denk ik veel minder verdiend dan bij de duurdere broertjes. Misschien dat het aantal verkopen een compensatie kan betekenen want, meisjes en jongens, waar kan je voor 669,00€ nog zo'n speler vinden? Voor dit geld gaan er velen een oog uithuilen. Niemand moet nu nog komen vertellen dat hij zich geen cd speler kan veroorloven. Zeg dat de Fons het gezegd heeft.

 

CONCLUSIE

 

Deze speler heeft een reeks leuke mogelijkheden voor een erg aantrekkelijke prijs. Je kan hier onmogelijk mee bedrogen zijn. Hij werkt goed en soepel. Ik denk dat ik me er nog wel eentje aanschaf voor wanneer ik weer eens zonder zou vallen. Als je over een dure dubbele speler zou beschikken en een vervangspeler of derde en vierde speler nodig hebt om je ding te doen, dan is dit echt wel een aanrader. Doe zo verder heren bij Stanton. Denk bij het ontwikkelen van een volgend toestel ook eens aan de scratchers en je kan zo meespelen in de top van de pro cd spelers.