aanmelden
Ecler SCLAT 200VS
DJ Gear & VJ 31-01-2008
door: Fons Wouters
Voor het eerst mag ik voor DJ GEAR een mengtafel testen en dat wordt al meteen een topmodel van ECLER nl de SCLAT 200vs, in dit geval in de 8vs versie wat duidt op 8 kanalen. Het is een tafel voor iemand met een wel erg goed gevulde geldbeugel. Meteen even uithoesten: 2399,00 Euro. Benieuwd wat de daarvoor krijgen.

 

ALGEMEEN

 

Bij het uitpakken zie je naast de mengtafel een doos met toebehoren en waarvan je verwacht dat het een stroomkabel is, blijkt een complete voeding te zijn, uiteraard inclusief de stroomkabel, hé. Deze voeding is voorzien van een groundlift achteraan en de verbinding naar de mengtafel gebeurt via een sub-d stekker met schroefvergrendeling. De powerswitch van de tafel staat niet op de mengtafel zelf maar op de voeding. De Sclat is een modulair systeem en is samengesteld uit 3 verschillende onderdelen die in dit geval tot een geheel in 19 duims formaat is verpakt. Deze drie verschillende onderdelen zijn: een mastermodule, een phono(line)-line input module en een mic-line module. Je zou kunnen zeggen dat je zelf een mengtafel kan samenstellen aan de hand van deze gegevens en bijvoorbeeld kiezen voor een 8 kanaals met enkel mic-line modules maar de standaard geleverde samenstelling (zoals ik ze ook ter beschikking kreeg) omvat 4 micro-line modules en 4 phono (line) –line modules plus uiteraard de master sectie. Laten we even de functies op de verschillende modules overlopen.

 

MICROFOON-LINE module:
Van boven naar onder op het front krijg je eerst een druktoets om je input te selecteren. Bij deze module is dat dus line of micro. Daaronder staat een gain regeling. Nog lager komen we bij de drietrapstoonregeling met killfunctie. Helemaal naar links gedraaid levert dit een verzwakking van 30 dB op, naar rechts een versterking van 10dB. Alle knopjes zijn uit kunststof vervaardigd en van een d shaft voorzien. Deze d-shaft duidt op de d-vorm van de as waar de knoppen over geklemd zitten. Voordeel is hier dat je knoppen niet van de as kunnen tenzij je ze bewust wil verwijderen, wat je dan doet door ze gewoon naar boven te trekken. De toonregeling is voorzien van een gelagerde 0-positie. Op die manier weet je steeds (zelf zonder kijken) waar je klankregeling staat. De kleurverschillen van de knoppen, waarbij de toonregeling is voorzien van metaalkleur, maakt de tafel erg overzichtelijk. Onder de toonregeling krijg je namelijk nog de balans en de aux regeling, waarmee je het signaal naar de aux output stuurt, om er een effect op aan te sluiten.

 

Onder de aux staan 4 druktoetsjes waarvan de pfl ("pre fader listening") voorbeluisteringstoets de bovenste is en nog net boven de schuif staat. Deze is vergezeld van een led indicator. Nog verder naar beneden staat een "cut" schakelaar, die je even goed mute zou kunnen noemen. Dit lijkt me een gewaagde positie voor zon schakelaar met het oog op een drukke manipulatie. Ook deze schakelaar is voorzien van een led om aan te tonen wanneer hij geactiveerd is. De volgende druktoetsen zijn de assignering voor de crossfader. De bovenste activeert de xfa langs de a-zijde van de x-fader en de xfb aan de b-zijde. De 2 laatste druktoetsjes zijn grijs, de twee eerste zijn wit en rood. Weer een beetje kleur ten gunste van de overzichtelijkheid van het geheel. De fader zelf is 11 cm lang. Faderlengte is telkens weer een bron van discussie. Persoonlijk heb ik liever een snelle korte fader maar dat is dus een kwestie van persoonlijke voorkeur en niet zo zeer van kwaliteitsverschillen. Een ding is zeker, om te scratchen zal je enkel de crossfader kunnen gebruiken.

 

PHONO(LINE)-LINE module:
Deze verschilt met de vorige enkel door de aansluitingen. Je kan hier namelijk 2 line of 1 pu en 1 line op aansluiten. Om het verschil te maken tussen pu en line staat er op de achterzijde boven de vergulde pu cinch stekkertjes een schakelaartje om je keuze in te stellen. Alle andere regelingen zijn identiek, waardoor het front er erg uniform uitziet.

 

MASTER MODULE:
De master module neemt de plaats van 3 inputmodules in. Er staat daar uiteraard ook veel meer op hé... We bekijken ze even van boven naar onder. Rechts boven kun je via 2 paar cinch aansluitingen een extra in- en output aan te sluiten. Erg handig als de tafel goed en wel gemonteerd staat en je toch snel een extra apparaat wil aansluiten. Daarnaast zie je 2 paar vu-meters. Het linker paar geeft de pfl aan van de verschillende kanalen. Heb je echter geen kanaal geselecteerd, dan kun je hier het mix signaal voor de master aflezen. Het rechter paar toont je de niveaus van de verschillende masters of de aux out. Met de 2 druktoetsjes naast de vu meters stel je in welk signaal je bekijkt. Naast deze druktoetsjes vinden we een draaipot om de lineingang die op het frontpaneel staat te regelen. Deze is ook voorzien van een pfl druktoetsje, zodat je deze dus ook kan voorbeluisteren. D.w.z. dat je dan voor deze ingang de gain en toonregeling hebt uitgeschakeld.

 

De volgende reeks draaipotmeters zijn van links naar rechts de 3 balansen voor de aux, de out1 en de out2. Onder de aux-balans staat de send draaipot, met daaronder de pfl van het effect (op voorwaarde dat je er een hebt aangesloten) en weer verder naar beneden de effect return draaipot. Net daaronder de talkover sectie die, uit twee potmeters bestaat. Met de eerste regel je de vermindering, tot maximaal -30dB. Met de tweede regel je de duur van de onderdrukking tussen 0,1 en 3seconden. Onder deze laatste knop schakel je de talkover in of uit met een on/off switch. Helemaal onderaan staat de vca gestuurde crossfader die je op eenvoudige manier met 4 schroefjes van boven kan losschroeven. Door een klein stekkertje los te maken is hij eenvoudig ten verwijderen en om te ruilen. Je zou hem eventueel zelfs omgedraaid kunnen hermonteren om je positie van a en b om te draaien. Verder kan je elk van de 2 balansen van uitgang 1 & 2 door middel van een drukschakelaar op mono zetten. De volumeregeling van de tweede uitgang is als draaipotmeter uitgevoerd en staat onder de balansregelaar. Daaronder plug je de koptelefoon in, regel je diens volume en schakel je de bijhorende splitfunctie in of uit.

 

ACHTERZIJDE
Er dient toch even vermeld te worden dat de opbouw van dit toestel afhankelijk is van wat je er zelf als gebruiker mee wil gaan aanvangen. Je kan de volgorde van de modules immers naar eigen inzicht wijzigen. Ik bespreek dus de configuratie zoals ik ze gekregen heb. Op het front heb ik links 4 microfoon/line modules met vervolgens 4 phono/line modules en tenslotte de mastermodule.

 

Achteraan krijg je dan het spiegelbeeld van wat ik net opsom. Ik begin aan de linkerzijde dus met de mastermodule. Daar vinden we 2 gebalanceerde uitgangen voor output 1 en output 2 over xlr. De BOOTH uitgang is in cinch of rca uitgevoerd. Op deze module vind je verder nog 3 uitgangen waarvan 2 benoemd werden als rec 1 en 2 en de derde als mix. Bovendien werden hier de (cinch-)aansluitingen voor de effects send & return ondergebracht. De laatste aansluiting is deze voor een "music mute". Met dit systeem kan in geval van nood alle audio op de mengtafel overbrugd worden, om noodmededelingen te kunnen omroepen, zonder dat de dj dit kan verhinderen. Lijkt mij echt wel nuttig. De line/phono module is achteraan voorzien van 2 paar cinchstekkers. Elke aansluiting wordt geflankeerd door een schakelaar. Bij de line ingang staat een hi/lo switch. Daarmee kan je het bereik van je gain instellen op +/- 5 of 15dB. De switch bij de pu aansluiting laat je toe om eventueel een line aan te sluiten in plaats van de pick up, kwestie van de functionaliteit van de tafel zo groot mogelijk te maken. De pick up aansluiting zelf is verguld voor optimaal contact. Onderaan bevindt zich ook nog de aardingsaansluiting. Op "mijn" toestel (was het maar waar) werden vier dergelijke modules naast mekaar gemonteerd. Daarnaast de 4 line/mic modules met als aansluitingen van boven naar onder eerst een cinch voor de line en eronder de xlr voor de microfoon. De line aansluiting kreeg ook hier een hi/lo schakelaar. De microfoon aansluiting werd op zijn beurt van keuzeschakelaars voorzien, om hoog of laaggevoelige (al dan niet van phantom voeding voorziene) microfoons aan te sluiten.

 

BOUW

 

Deze tafel zit mechanisch erg stevig in mekaar en dat is maar goed ook. Een modulair systeem mag niet teveel speling hebben omdat er anders kortsluitingen zouden kunnen optreden in de aansluitingen tussen de verschillende modules. Het stevige frame werd uit zon 2mm dik hard metaal geconstrueerd. Alle modules zijn met 3 schroefjes op het frame bevestigd. Binnenin zijn de printen aan mekaar vastgemaakt door een verbindingskabel waarop voor elke module een multi-pin connector is voorzien. Deze doet erg denken aan de aansluitingen binnenin een computer. Deze kabel lijkt mij wel van een betere kwaliteit te zijn (lees dikker). De fader staat met 2 schroefjes op het frontje van de module gemonteerd en is met een stekkertje op de print aangesloten. Makkelijk te vervangen dus. Kortom, de bouw is robuust en bovendien erg praktisch.

 

ERGONOMIE

 

De opbouw van de mixer is overzichtelijk en logisch, op één puntje na. Net onder de pfl schakelaar zit de cut schakelaar: een nogal gevaarlijke plaats om per ongeluk in te drukken. In je koptelefoon hoor je niet wanneer je deze knop per ongeluk indrukt, maar ondertussen zit de zaak zonder muziek... Het led lampje zal weliswaar gaan branden wanneer je het knopje indrukt, maar ik kan je verzekeren dat je echt wel even zal zoeken naar wat je fout deed. Vooral als de mensen in de zaal beginnen te roepen. Ik weet waarover ik spreek, want ik heb het ooit meegemaakt. De bediening van het toestel is verder erg overzichtelijk en na even bestuderen wijst alles zichzelf uit. Het enige wat je op deze tafel aan display krijgt zijn de dubbele vu meters, die je dan ook alle noodzakelijke informatie bezorgen.

 

KLANKKWALITEIT

 

Hoe kun je de verschillende aspecten van de klank opsommen? Ik ging als volgt te werk. Eerst luisterde ik naar de droge klank en vervolgens naar de invloed die de klankregeling hierop uitoefende. Alles OK, de muziek blijft mooi natuurlijk klinken, zelfs bij vrij extreme regelingen. Ik bleef natuurlijk binnen de grenzen van de 0dB. Strikt genomen moet je zo ook werken met elke mengtafel. Vervolgens zette ik alle geluidsbronnen uit en het volume volledig open. Gevolg: ruis - uiteraard. De opgegeven signaal/ruis verhouding is beter dan 95dBV voor de phono en line ingangen en beter dan 80dBV voor de micro ingangen. Je kan stellen dat je de digitale kwaliteit benadert.Om een idee te krijgen besluit ik om de muziek weer aan te zetten en kan nog juist op tijd het volume terug naar beneden trekken alvorens mijn luidsprekers ontploffen. Uiteraard krijg je steeds ruis wanneer je een signaal erg versterkt en het feit dat ik hier totaal verrast werd door het volume van de muziek wijst erop dat de ruis hier wel binnen de perken blijft. Overigens bij toevoeging van muziek valt deze basisruis als het ware in het niet en vertel me verder eens in welke discotheek je binnenkomt zonder dat er muziek wordt gedraaid? Dan ben je ofwel tijdens een razzia binnengekomen of je bent lid van het onderhoudspersoneel.

 

HANDLEIDING

 

Eentonig wordt mijn klaagzang doch het dient gezegd, geen Nederlandstalige handleiding. Mes compatriotes Francophone ont plus de chance. In het Engels, Spaans, Duits en Frans kan je alles ontdekken over de mengtafel. Het is een uitgebreide handleiding met erg ver gaande technische info. Als je reserveonderdelen en een soldeerbout hebt op je verlaten eiland dan denk ik dat je het kan herstellen. De uitleg is eenvoudig, en erg volledig op voorwaarde dat je dus …enkele talen spreekt.

 

BUDGET

 

Mocht het niet leuk blijven? Eigenlijk kan je niets anders verwachten dan dat er een hoge prijs hangt aan dit toestel. Je spreekt dan ook over 2399,00 Euro. Ga je naar de 5 kanaals uitvoering dan kom je er met 1.790,00 Euro vanaf. Niet echt voor de amateur, nee, maar eerder voor de pro... met centen.

 

CONCLUSIE

 

Op een kleinigheid na staat deze tafel mij erg aan. Ik heb het niet zo erg voor de extra lange faders. Dit is zeker geen tekortkoming aan het concept maar, zoals gezegd, een erg persoonlijke voorkeur. Zouden ze hier een korte fader gebruiken, dan vermoed ik dat er op de Belgische markt meer van deze tafels zouden kunnen verkocht worden. Voor Nederland zal dit wellicht weer anders liggen vermits de Nederlandse fabrikanten zoals DATEQ en D&R ook met deze lengte van faders werken. Al bij al had ik met deze Sclat 200vs8 een voortreffelijk stukje Europese technologie in handen en we mogen best trots zijn op deze fabrikant. Het toont duidelijk aan dat er nog steeds mooie elektronica gebouwd wordt buiten Azië. De vraag is nu echter hoe lang de Europeaan nog bereid zal zijn om de kostprijs van deze producten te betalen. Ik vrees dat we allemaal slachtoffer dreigen te worden van onze welstand, maar dat is dan weer een onderwerp voor een politiek magazine...