aanmelden
American Audio Velocity
DJ Gear & VJ 31-01-2008
door: Fons Wouters
Zoals we in een vorige editie nog opmerkten, wordt de alleenheerschappij van de grote producenten de laatste tijd door steeds meer nieuwkomers aangevochten. Alweer een bewijs hiervan vinden we terug bij het voor België relatief onbekende "American Audio". Vertellen we er echter bij dat het een afsplitsing betreft van "American DJ", dan gaan er wellicht wel wat belletjes rinkelen. De merknaam American DJ zal verder gaan met het gamma licht-apparatuur. U las vorige maand wellicht reeds onze korte voorstelling van het toestel, deze keer gaan we tot op het bot: hier is de "Velocity".

 

ALGEMEEN

 

Zowel de dubbele lader als de controle unit zijn voorzien van een mooi ogend witmetalen front.

 

De lader:
Het front van de lader is zeer degelijk bevestigd aan een zwarte kast. Vooreerst trekken de 2 gleuven om de cds in te brengen de aandacht. Verder merken we 5 leds waarvan 1 onderaan en 1 bovenaan elke gleuf, om de cds te verlichten, of om aan te geven in welke speler er geen cd zit. Een led in het midden van het toestel geeft aan dat het onder spanning staat. De on/off schakelaar is beschermd met een beugeltje om accidenteel uitschakelen te voorkomen. In het midden boven elke gleuf staat ook een eject druktoets om de cd uit te werpen.

 

Achteraan vinden we van links naar rechts de volgende aansluitingen. Multi pins aansluiting naar de sturing-module, daarnaast een digitale uitgang, vervolgens "flash" & "cue" minijacks en tenslotte de analoge cinch uitgang van speler nummer 2. In het midden de voltage keuzeschakelaar met daarboven de netstroomaansluiting. Aan de rechterzijde dezelfde aansluitingen als links, maar dan voor speler 1.

 

De sturing:
Zoals je op de afbeelding kan zien staan er heel wat knopjes op het controlepaneel: met draaiknoppen en pitchfader inbegrepen zijn het er in totaal niet minder dan 70! Het merendeel van deze toetsen is van onderuit verlicht. Eigenlijk gaat het hier om een "twee-in-één" module (niet scheidbaar), vermits voor beide toestellen voor elke functie een eigen toets is voorzien. Deze sturingsmodule dient ingebouwd te worden in een 19" rack en neemt hiervan 4 units voor z'n rekening.

 

Bovenaan staat een duidelijk en uitgebreid display. In het midden van elke sturingsunit treffen we een grote multifunctionele schijf van ± 12cm doormeter. Deze schijf voelt zwaar aan en is aan de zijkant bedekt met een siliconen overtrek, ter bescherming tijdens het transort. Na verwijdering van deze overtrek krijgt de zijkant dezelfde gevoeligheid als het in harde kunststof uitgevoerde center van de schijf. Alle druktoetsjes zijn van een rubber aanvoelende materie. Ook de draaiknoppen zijn op die wijze afgewerkt. Enkel de pitchfader is in hardplastiek uitgevoerd.

 

BOUW

 

Het hele toestel lijkt niet alleen robuust, het is het ook. Het opgegeven gewicht van 2,9 kg lijkt me gevoelsmatig te weinig. Ik denk eerder aan een viertal kg maar, na weging blijkt de solide indruk me misleid te hebben: exact 2,96kg.

 

De beide delen zijn verbonden met een soort computerkabel. Afgezien van de uitstekende werking dien ik hier toch enkele detail-opmerkingen te maken. Het lijkt me geen standaard kabel, en dus zul je bij eventueel defect bij je dealer of de importeur terecht moeten. De kabel is ook vrij kort, wat betekent dat je beide units vrij dicht bij mekaar zult moeten monteren. Waarschijnlijk wil je sowieso beide modules in mekaars buurt en dan zou een lange kabel maar in de weg gaan zitten. Tenslotte stel ik me een vraag bij de reden van de vier rubberen pootjes onderaan de controle unit. Het lijkt alsof ze bedoeld zijn om het toestel ook los op een tafel te plaatsen, maar vermits de verbindingsstekkers verder uit de sturing steken dan de pootjes, zou je dus twee gaten in het tafelblad moeten voorzien, om de stekkers te kunnen aansluiten. Uiteraard is dit een randopmerking, - dit toestel is bedoeld om in te bouwen. Punt.

 

MOGELIJKHEDEN

 

Laten we meteen duidelijk zijn. Dit is niet zomaar een dubbele cd-speler. Het veelvoud aan mogelijkheden verlangt dan ook van de gebruiker dat hij eerst de manuel grondig doorleest. Wie in een later stadium de manual wil raadplegen, maar merkt dat hij hem verloren gelegd heeft, kan deze nog steeds downloaden van www.americanaudio.us. Mooi zo. De basisfuncties zijn eenvoudig terug te vinden. Om te beginnen heb je een 4 tal seconden nodig om de cd startklaar te krijgen. Vervolgens zie je virtueel dat hij ook nog een buffer vult in ongeveer 4 seconden. Ondernemend als ik ben probeerde ik ook even om de snoeren kruiselings aan te sluiten, en dit levert op zich geen probleem. Alleen moet je hier niet mee gaan experimenteren tijdens de weergave, want de klank verdwijnt bij het loskoppelen van de stuurkabel. Wel maakte ik me de bedenking dat het in de toekomst misschien mogelijk zal zijn om nieuwe enkele cd spelers die American Audio zou uitbrengen aan te sluiten via deze koppeling. Zou interessant kunnen zijn bij panne van één van beide spelers. Misschien toch een klein praktisch ongemakje: het is niet mogelijk om een cd uit de speler te nemen als er geen sturing is aangekoppeld. Deze Velocity beschikt ook over een digitale uitgang. Deze hoeft niet apart ingeschakeld te worden. Alle manipulaties en effecten die je toepast zijn hoorbaar op deze uitgang. Het niveau dat ik aflas zat om en bij de -6dB. Het moet gezegd dat dat niveau compleet afhangt van de opname van je cd, dus dat kan je de speler niet kwalijk nemen. Kortom, je kan je remix zelf op een MD of CD zetten zonder verlies van kwaliteit. De klankkwaliteit werd er niet beter op in vergelijking met de analoge uitgang; de uitgang is mijns inziens dan ook enkel bedoeld om op een eenvoudige manier naar een digital drager te kunnen kopiëren.

 

De Velocity beschikt over een interessante reeks effecten, een seamless loop, scratch, flanger, phase, bop, en 4 pitch bereiken van 4, 8, 16, en 100% . Verder master tempo, een sampler, 4 flash memories, een geheugen en een beatcounter. We overlopen de functietoetsen van linksboven naar onder. Search: een handige terugverende draaiknop die je toelaat om rechtsdraaiend versneld verder en linksdraaiend versneld terug te spoelen. Hoe verder je draait hoe sneller hij zoekt. Track: verspringen naar volgende of vorige track. Ingedrukt houden versnelt het springen. Loop in: vastleggen van loop startpunt. Loop out: het einde van de loop vastleggen en tevens het ontsnappen uit de loop cyclus. CUE: het startpunt van de track; blijf je drukken, dan zal de track weergegeven worden tot op het moment dat je de toets loslaat. Play/pause: Om de weergave te starten en te onderbreken. Naast deze reeks toetsen staat het effect/search/skid wiel dat voor de scratcheffecten, de skid effecten en de pitchbend zorgt. Skid is hier een eigen term om aan te geven dat je de illusie kan wekken dat je de cd speler net als een draaitafel laat stilvallen of traag weer laat opstarten. Het verloop van dit effect wordt ingesteld door 2 draaiknoppen in het midden van de sturing bovenaan. Deze knoppen kunnen ook ingedrukt gedraaid worden om een snellere verandering van effectstand te bereiken. Door deze knop ingedrukt te houden en tevens aan het grote functiewiel te draaien verander je eveneens de parameters. Het is even oefenen om voor jezelf de juiste werkwijze te vinden.

 

Bekijken we nu de knoppen rond de start schijf. Van links naar rechts: bop, fx mix, scratch/skid, hold, echo/flgr, trans/pan, amber/red en revers play. De functies die per twee met een slash (/) zijn gescheiden, zijn dubbele functies voor een zelfde toets. Met het amber/red-toetsje bepaal je welke van de twee effectmogelijkheden geactiveerd wordt. Amber voor de boven de toets vermelde functie, red voor de op de toetsjes vermelde functie. Elke functietoets neemt ook de gekozen kleur aan, zodat het je, eens je de functies kent, onmiddellijk duidelijk is wat er ingeschakeld werd. De FxMix betreft een automatische mixfunctie om twee tracks van eenzelfde cd via een gekozen effect in mekaar te laten overvloeien. Via hold bevestig je je eigen op de effecten gekozen parameters. Indien je hold niet activeert, dan zal het gekozen effect na eenmalig gebruik terug naar de fabrieksinstelling keren. (Dit geldt voor alle effecten.) Net onder het display staan 2 zwarte druktoetsjes. Het linker om te switchen tussen single en continue mode, het rechter om de tijdsindicatie in je display te wijzigen. Naast de schijf rechts vinden we van boven naar onder: eject om de cd uit te werpen, een grote pitchfader die qua vorm en aanvoelen erg doet denken aan de Technics pitchfader. Onderaan staat de volledige toonhoogte- en snelheidsregeling. Zoals gezegd zijn hier de normale instellingen van 4, 8 en 16% voorzien, plus een special effect "hyper pitch" genaamd, waarmee je het tempo met zomaar eventjes + of –100% kunt aanpassen! De Velocity brengt dus enorme tempo-aanpassingen binnen bereik. Ik hoor je al denken dat een aanpassing van 100% totaal onrealistisch is, en inderdaad, wanneer je de muziek dermate dramatisch versnelt of vertraagt zal ze niet meer te genieten zijn om continu naar te luisteren. Maar denk eens even na welke special effect mogelijkheden deze functie niet biedt. Even een korte sample van cd 1 met een vertraging van zo'n 90% tussen cd 2 mixen bvb...

 

In de middensectie van de sturing staan 2 draaiknoppen om, zoals gezegd, de effectparameters te wijzigen. De twee toetsjes naast elkaar, die we daaronder vinden, staan voor memory en sampler. Deze beide functies werken met de informatie die in de onderliggende "flash" toetsen wordt opgeslagen. Uniek hierbij is dat, eens je een "flash" geladen hebt, je die zowel als extra cue of als sampler kan gebruiken. Helemaal onderaan staan er nog 3 BPM toetsen (die voor zichzelf spreken) en, als tweede functie, in het display ook het pitch percentage laat zien. De toets PSP staat voor preset parameters. Hier bevinden zich 7 effect parameter banken waarvan de eerste vrij geprogrammeerd kan worden. Deze parameters komen overeen met 1/4 tot 4/1 beat van het bpm getal. Dit is een beetje moeilijk verteld wat in praktijk erg gemakkelijk blijkt te zijn. Helemaal onderaan staat een taptoets die dient om je bpm te corrigeren, mocht de automatische telling naar je gevoel niet juist zijn. Voor de rechterzijde van de sturing is alles net zoals de linkerzijde. Een hele boterham, al deze mogelijkheden. De creatief gedreven deejay zal enthousiast zijn. Meteen ook één van de sterkste punten van deze Velocity.

 

ERGONOMIE

 

Maar toestellen als deze Velocity bevatten zoveel functies, dat ze je mogelijks ook kunnen afschrikken. Ik kan je echter verzekeren, eens je de beslissing neemt om even moeite doen om de vele functies te begrijpen, zul je er verbaasd over zijn hoe snel dit went. De weergave en basis cue zijn snel aangeleerd en het geheel van toetsen voelt prettig aan. Ook de schijf in het midden laat zich erg aangenaam bedienen. Het scratchen is qua geluid in orde, maar het lukt me aanvankelijk niet zo best om het te scratchen geluid scherp "vast te nemen". Het vraagt echt wel aandacht om niet voor of voorbij het beoogde punt te starten. Ik vertrouw er echter op dat ik dit met wat gewenning wel in de vingers zal krijgen.

 

Persoonlijk vind ik het voor mij erg belangrijke "bop" effect wat te dicht bij het effectwiel geplaatst, om zich zeer vlot te laten bedienen en had ik het merendeel van de toetsjes wat ruimer bemeten gezien. Dit is geen waarde-oordeel, maar een voorkeur, die, zo zou je't kunnen stellen, met m'n eigen speelstijl samenhangt. Wellicht is ook dit een kwestie van gewenning. Verder vraagt ook de functie van de play/cue, reloop en bop nogal wat gewenning. De play eet soms enkele frames op van het begin van de audio, terwijl je dan met het bop effect weer wel een scherpe attack van je nummer krijgt. Het is dus zaak om hier de bop te gebruiken, maar deze werkt slechts nadat je eerst de play hebt ingedrukt. OK, ik begrijp het. Nu nog een tijdje oefenen om spontaan de juiste routine uit te voeren. Heb je de vele mogelijkheden niet voor 100% onder de knie, dan heb je soms de indruk dat er regelmatig onvoorziene dingen met het toestel gebeuren. Het is zaak om goed te oefenen met deze Velocity vooraleer je ermee aan de slag gaat voor publiek. Heeft je baas een Velocity aangekocht, vraag dan om hem mee te krijgen naar huis, zodat je hem helemaal zou kunnen doorgronden, en je niet voor verrassingen zult komen te staan. Ik ben er echter van overtuigd dat je enthousiast zult zijn over wat het ding allemaal voor je in petto heeft. Waar ik ook moest aan wennen was de verlichte cd gleuf. Gebruik de leds enkel als indicatie, en niet als verlichting. In een (pik)donkere omgeving zullen ze eerder verblindend werken, waardoor de gleuf wat onzichtbaar wordt. Een zorgvuldige opstelling van het toestel is dus van belang.

 

KLANKKWALITEIT

 

Dit toestel klinkt meer dan behoorlijk. In een discotheek-omgeving, waar steeds het nodige geroezemoes heerst, zal je nooit klachten krijgen over de klankkwaliteit. Alleen in studio, bij a/b vergelijking met de elite, zal je een verschil in klankkwaliteit waarnemen. De Velocity klinkt dan iets "killer". Uiteraard moet je een toestel als de Velocity als performance toestel zien. Op dat niveau presteert hij ook voortreffelijk.

 

BUDGET

 

1640.-Euro. Vind je dat veel? Misschien wel op het eerste zicht. Maar herinner je je nog hoeveel de eerste dubbele cd spelers van Denon kostten? Inderdaad, zo'n zalige 65.000 bef of 1611,30 Euro, en dat zonder enige extra functie hé. Reken je ze per stuk, dan kom je echt wel goed weg met slechts 820.-Euro per speler, zeker gezien de talrijke mogelijkheden. Prijs/kwaliteit zit het dus wel goed met deze Velocity.

 

CONCLUSIE

 

Alweer een aanstormende concurrent van de gevestigde orde. En waarschijnlijk ook één waar rekening mee zal moeten gehouden worden! Deze Velocity klinkt behoorlijk en voelt erg aangenaam aan. Dat de vele mogelijkheden mogelijks een aantal dj's zullen afschrikken is eigen aan dit soort toestellen en geldt voor alle merken. Ze richten zich dan ook naar de cratievere deejay. Dat, voor wie niet vertrouwd is met de layout van dit toestel, de mogelijkheden wat onoverzichtelijk overkomen, is een kwestie van gewenningstijd. Tenslotte waren de voorgangers in het begin ook niet eenvoudig te begrijpen. Als American Audio zich kan inburgeren in de Benelux dj wereld, dan heeft het er alle schijn van dat we nog tal val leuke producten van hen op de markt zullen zien verschijnen. Deze Velocity is er alvast één van!

 

PRO & CONTRA

 

PRO CONTRA
  • Mooi ogend toestel
  • Fijn aanvoelende toetsen en fader
  • Grote functie-schijf
  • Vele mogelijkheden en effecten
  • Meervoudige cue punten
  • Stevig gebouwd
  • Kleine functietoetsjes
  • Grondige studie noodzakelijk voor een vlotte bediening
  • Uitsluitend Engelstalige handleiding