aanmelden
Gemini FX-7000
DJ Gear & VJ 31-01-2008
door: Fons Wouters
ALGEMEEN

 

Een mooie doos met daarop de foto van een metaalkleurige driekanaals mengtafel is wat ik hier openrits. De hoeken van de frontplaat zijn afgerond en het gros van de aanwezige draaiknoppen lijken op de draaiknoppen die in ver vervlogen tijden op oude radio's en versterkers werden geplaatst. De eerste indruk is die van een mooie tafel. Opvallend is het bovenpaneel, waar een zwart vlak, met in het midden een display, verraadt dat er hier meer staat dan gewoon maar een mengtafel. In de doos zit een gebruiksaanwijzing en in een apart kartonnen doosje ook nog de voedingstranformator. Deze wordt aan het toestel verbonden met een soort telefoonaansluiting die contact geeft vanaf het ogenblik dat je klik hoort… "klik"! Vlak daarboven staat de powerswitch. Ik schakel hem aan en kijk: het display licht op samen met twee led aanduidingen op de vu meter en een verlichte druktoets onderaan.

 

DE AANSLUITINGEN

 

Achteraan zie ik de volgende aansluitingen: een gebalanceerde uitgang in "JACK" formaat. Dit betekend dat je gebruik zal moeten maken van een stereo "JACK" of beter gezegd twee: één voor links en één voor rechts. Daarnaast 3 cinch aansluitingen voor de master, dus ongebalanceerd, verder een zone en een opname uitgang. De opname uitgang werkt premaster wat wil zeggen dat je mastervolume geen invloed heeft op je opname. Naast de uitgangssectie staat een effects send-return om een bijkomend effect aan te sluiten! Je zou haast denken dat ze geen vertrouwen hebben in het onboard effect. Je kunt daar misschien een limiter op aansluiten als je schrik hebt dat je luider zou spelen dan goed is voor je luidsprekers… De volgende aansluitingen zijn de ingangen voor de tafel. Elk kanaal kan je overschakelen naar een tweede bron. Even verklaren. Op kanaal 1 kan je kiezen tussen micro 2 of Line1/ Phono 1. Hoezo geen drie bronnen? Je kunt geen drie bronnen aansluiten maar door middel van een klein schakelaartje aan de achterzijde kun je wel kiezen of je een draaitafel dan wel een cd speler aansluit. Vandaar die vermelding Line1/Phono1. Trouwens de micro1 aansluiting bevindt zich aan de voorzijde van de mengtafel naast de aansluiting van de koptelefoon. Op kanaal 2 heb je de keuze uit Line 2 / Phono 2 en line3. De keuze bepaal je op dezelfde manier als bij kanaal 1, door middel van een klein schakelaartje achteraan. Dit geldt overigens ook voor het derde kanaal. Hier is de keuze Line 4/ Phono3. Op het frontpanel staan volgende regelingen per kanaal: Gain, drietraps toonregeling, bronkeuze schakelaar, pfl schakelaar met led verlichting en volume fader in die volgorde van boven naar beneden. De dj micro is voorzien van een 2 traps klankregeling, een level en talkover voorziening door middel van een tuimelschakelaar.

 

De crossfader onderaan is vervangbaar vanaf de buitenkant door middel van 2 schroefjes. Je kan selecteren welke bronnen je gaat mixen door middel van een schuifschakelaartje net boven de x fader. Het verloop van de fader kan je instellen op de voorzijde van de tafel met een drukschakelaar in twee standen. De x fader zelf voelt goed aan. Hij lijkt mij een stuk degelijker dan de kanaalfaders. Die voelen niet echt professioneel aan. Door middel van een klein schuifschakelaartje links naast de crossfader kan je selecteren tussen welke kanalen je gaat faden en verder kan je de looprichting omdraaien met een andere schakelaar recht boven de crossfader. De klankregeling van de verschillende bronnen kan 12dB versterken maar anderzijds ook 32 dB verzwakken. De potmeters voelen wat labiel aan. Deze regeling is geen kill functie: zelfs met alles dichtgedraaid blijf je nog steeds geluid horen.

 

EFFECTS PROCESSOR

 

In het bovendeel van deze tafel staat een DSP effects processor. Dit onderdeel wordt bediend door 4 zwartkleurige draaipotmeters. De eerste linksboven dient om het effect te selecteren waarbij de 01 functie de send return activeert. Met de tweede selecteer je de bron waar het effect op moet worden toegepast met keuze tussen kanaal 1, 2, 3, mic of de master . Langs de rechterzijde regel je de mix tussen bron en effect. De onderste draaipot dient om de parameter van het effect te wijzigen. Het pallet effecten bestaat uit: delay, echo, ping pong echo, reverb, pitch up, pitch down, filter 1&2, brake, auto pan, flanger, phaser, rotary, ambiance en tenslotte 9 verschillende op voorrand geprogrammeerde reverb effecten.

 

De effecten zijn leuk en werken zoals je mag verwachten. Het overschakelen tussen effecten gaat wel nogal eens gepaard met een luid klikgeluid in de audio. Dit kan vrij eenvoudig vermeden worden door het effect om te schakelen terwijl het niet actief is. Je hebt verder ook nog de PFL om het effect voor te beluisteren. Om het te activeren heb je tenslotte nog een mooie van onderuit verlichtte rode drukknop. Deze knippert als het effect actief is.

 

UITGANGEN

 

Aan de rechterzijde vind je alle volumeregelingen voor de zone, master, cue en een potmeter voor de verhouding cue/ pgm in de voorbeluistering. Verder een cue split druktoets en een druktoets om de uitlezing op je tafel over te schakelen van PFL naar MASTER. In MASTER mode kun je zien welk volume je naar je versterker stuurt terwijl je in PFL mode het volume van je pfl kan vergelijken met het pre-master volume.

 

DE BOUW

 

Hier heb ik enkele bedenkingen omtrent de stevigheid van het toestel. De frontplaat heeft niet veel nodig om verbogen te worden. Ook de draaipotmeters zijn geen voorbeeld van stevigheid. Persoonlijk zou ik dit toestel in een erg ondersteunende koffer inbouwen om me gerust te voelen.

 

ERGONOMIE

 

De opbouw van de tafel is logisch. Je hebt geen aanwijzingen nodig om je weg te vinden. Het enige waaraan ik moet wennen is de sectie vu-meters. Voor elk kanaal dat je selecteert moet je de linker vu meter bekijken om te weten hoe hij in vergelijking uitstuurt tegenover de master. Het is een manier van werken als een andere maar dus even wennen. De draaiknopjes zijn met vrij weinig kleur uitgerust en dus moest ik soms toch 2 keer kijken om te zien of ik de juiste knop vast had. Iets meer kleur of verschillende vormen zou ik toejuichen. Al is dit wellicht een kwestie van gewenning.

 

KLANKKWALITEIT

 

Als je de volledige voorversterking opendraait dan hoor je inderdaad wat ruis, maar niet van dien aard dat het storend werkt. Het is minder dan –40dB, dus ook bij opname is dit zeker geen tegenvaller. De effecten klinken goed. Enkel het klikken tijdens het overschakelen tussen de effectenvind ik toch een (weliswaar te omzeilen) foutje.

 

HANDLEIDING

 

Niet dat ik ze nodig, had want erg ingewikkeld is het toestel niet, maar er is geen Nederlandse handleiding. Je kan kiezen tussen Engels, Duits, Spaans en Frans. Misschien wil de importeur hier wel iets aan doen. Ik blijf vinden dat elke fabrikant een handleiding moet voorzien in de taal van het land waar hij zijn producten wil verkopen.

 

BUDGET

 

Deze tafel kost 399,00 €. Als je op een rijtje zet wat de mogelijkheden van dit toestel zijn dan heb je hier toch een leuke tafel voor een redelijke prijs. Alleen al een effects processor kostte vroeger al meer dan deze hele tafel. Dat is nu eenmaal de evolutie. Niet bedoeld voor professionals, maar slaapkamer deejays en semi professionals zullen zich hiermee kunnen uitleven.

 

BESLUIT

 

Je bent een beginner en je wil niet van bij het begin voluit investeren. Dan kan je hier al goed aan de slag met deze mengtafel. Je mag er echter niet te gek brutaal mee omspringen en gebruikt ze best thuis of vervoert ze in een stevige flightcase. Al bij al een leuke nieuwigheid.

 

PRO & CONTRA

 

PRO CONTRA
  • Mogelijkheden
  • Prijs
  • Effects processor
  • Zwakke frontplaat
  • Klikken bij effect
  • Wat labiele potmeters
  •  

    QUOTERING

     

    Concept: 80%Vormgeving: 70%Handleiding: 90%Behuizing: 75%Afwerking: 80%Aansluitingen: 85%Effecten: 70%Architectuur: 75%Bediening: 75%Display: 75%Analoog: 80%Digitaal: 70%Prijs/Concept: 90%Prijs/Bouw: 80%Prijs/Mogelijkheden: 90%Prijs/Ergonomie: 75%Prijs/Klank: 85%