aanmelden
JB Systems CD850
DJ Gear & VJ 31-01-2008
door: Fons Wouters
ALGEMEEN

 

Het toestel bestaat uit een sturingsunit en een dubbel loopwerk. Ze worden met elkaar verbonden door middel van 2 mini DIN kabels, één voor elk loopwerk/ sturingszijde. Verder zijn er 2 mini jack stekkertjes op de sturing die dienen om het toestel vanop een mengtafel te bedienen. Het loopwerk is voorzien van 2 paar cinch analoge en 2 paar digitale uitgangen. De stroomvoorziening is een smalle kabel die kan losgemaakt worden. Dat laatste kan in sommige gevallen de plaatsing van het toestel wel vereenvoudigen.

 

Bovenaan de sturingsunit bevindt er zich een groot lichtgroen display met daarin informatie in de vorm van vooral cijfers. Daarover verder meer. Alle toetsen op het toestel zijn van grijs, rubber aanvoelend materiaal met witte opdruk. De uitzonderingen zijn de cue toets die een fijn rood lijntje extra heeft en verder de play toets met een soortgelijk groen lijntje. Al bij al ziet dit toestel er niet echt verschillend uit t.o.v. de 800.

 

BOUW

 

De fronten van zowel sturingsunit als loopwerkkast zijn grijs gekleurd en vrij stevig geconstrueerd. De frontplaat van de loopwerkkast kan wel licht verbogen worden maar de kracht die je daarvoor moet aanwenden is wel hoger dan de torsie van het gewicht van de kast. Wanneer het toestel in een flightcase zou hangen denk ik niet dat het front zal verbuigen. Stevig genoeg dus.

 

MOGELIJKHEDEN

 

Door een zekere achtergrondkennis kan ik hier alvast zeggen dat dit toestel evenveel functietoetsen heeft als zijn voorloper de "800". Er staan nu echter wel andere functie's op, die het geheel nog aantrekkelijker maken - of wat had je gedacht? Ik som ze even op waarna ik één en ander verder ga verklaren.

 

Naast de normale functietoetsen zoals track skip, cue, start en play, zijn in het middensegment van de sturing 4 hot cues voorzien, verder een "brake effect", een "coast effect", "filter1", "filter2", "reverse" en "hold". Er staat een "lock" bij de pitch afdeling en een loop boven de normale weergave functies. Waar dienen ze voor? De 4 "hot cues" zijn extra startpunten die je zelf kan vastleggen op een cd of op een track van een cd. Je kunt dus bv. 4 startpunten in een track programmeren om op die wijze een remix te maken. Mocht je nu echter van een bepaalde cd 4 verschillende tracks na elkaar willen spelen, dan kan je 4 verschillende beginpunten van die tracks als "hot cue" programmeren. Het is wel zo dat deze programmering op voorhand moet gebeuren en niet "on the fly" zoals dat heet. Vooral om de remix van het moment te kunnen maken zit je hier vast. Ik moest toch ook even naar de handleiding gaan kijken om uit te vinden hoe ik de cue moest inbrengen. Even tussendoor een groot pluspunt… EEN DUIDELIJKE HANDLEIDING IN 6 TALEN waaronder Frans, Nederlands, Duits en Engels. Er moet wel gezegd dat je één punt kan programmeren "on the fly" en dat is het beginpunt van de loop. Ik zal de loop dan maar even bespreken vooraleer de effecten te behandelen.

 

De loop is een stuk makkelijker en functioneler geworden vergeleken met deze van de vorige speler. Hij werkt als volgt. Aangekomen bij het punt waar je loop moet beginnen druk je op de in/r toets, waarna een blauwe led aangeeft dat er een beginpunt in het buffergeheugen is geprogrammeerd. Als je nu op reloop/stutter drukt dan gaat de speler terug naar het ogenblik in de track waar je op de in/r toets had gedrukt. Telkens je drukt herbegint de speler op die plaats. Je hoeft dus geen loop/out punt te hebben voorgeprogrammeerd. Eigenlijk kan je nu al gaan remixen. Je kunt natuurlijk ook een complete loop maken. Dit doe je dan door op de out/exit toets te drukken. Zo is de cyclus volledig. Ook leuk is dat je, door reloop/stutter in te drukken, telkens aan het begin van je loop herbegint als een hotstart. Wellicht zal je hier eerst even mee moeten experimenteren, maar de resultaten zullen in verhouding staan tot je creativiteit. Nu de effecten.

 

Brake effect: dit imiteert het stopgeluid van een analoge draaitafel wanneer je op de stoptoets drukt. De snelheid van het stilvallen kan je instellen met de middenste schijf van je jog shuttle. Als je deze functie activeert, dan zul je tevergeefs naar het woordje "brake" gaan zoeken in het display. Lees echter even de handleiding door en dan zul je weten dat er in het display een klein cijfertje 6 zal oplichten, dat vertelt dat je de "brake" functie hebt geactiveerd. De logica is de volgende. Je effecttoetsen hebben meerdere functies. Eén daarvan is het selecteren van je tracks. De andere functie is het selecteren van het effect. "Brake" komt dus overeen met track "6". Coast komt overeen met track "7", wat me meteen bij het volgende effect brengt. "Coast": dit is de imitatie van het uit laten lopen van de analoge draaitafel, wanneer je de stekker uit het stopcontact hebt getrokken of de aan/uit schakelaar hebt omgedraaid. Ook hier kan je de parameters van het effect instellen met de middenste schijf van de jog shuttle. Ik vond het verschil tussen beide effecten niet erg groot. Mijns inziens had dit eigenlijk met één effect en groter parameterbereik kunnen worden opgelost. Het brengt ons wel een nieuwe term voor ons woordenboek, nl: "COAST", waarvoor dank JB SYSTEMS.

 

Volgend effect: filter1. Leuk filtereffect dat je kunt manipuleren door de pitchfader op en neer te bewegen, met een maximum en minimumwaarde van 127 (af te lezen in het display). Je kan de manipulatie ook iets minder direct uitvoeren (alweer) met de jog shuttle. Persoonlijk vind ik manipulatie via de pitchfader leuker en sneller. Het bereik van 127 had van mij even goed +10 en –10 mogen zijn. Die 127 komt uit de synthesizer wereld aan de andere zijde van dit tijdschrift. Het is en blijft echter een heel leuk en makkelijk effect om mee te werken. Het verschil met effect 2 vind ik klein. Dit is ongeveer hetzelfde als het eerste, maar de parameter (die je hier uitsluiten met de jog kan regelen) geeft een maximumwaarde van 9900, wat overeenstemt met de 9,9 seconden die maximaal nodig zijn om de filterparameters te doorlopen. Het minimum is 20msec. Het laatste effect is een reverse play. Dit spreekt voor zich - hciz roov tkeerps tiD. Werkt ok.

 

De "hold" druktoets zorgt voor het blokkeren van de filterparameters van filter1. Ze zullen behouden blijven en niet automatisch weer naar hun beginwaarden terugkeren.

 

Zo belanden we bij de afdeling snelheid en toonhoogte. Ook dit toestel beschikt over een "Pitch lock" die de toonhoogte van de originele snelheid handhaaft, terwijl de afspeelsnelheid kan worden gevarieerd. In de gebruiksaanwijzing valt de term "master tempo", wat sommige mensen beter begrijpen. De pitch bereiken zijn: 8/100, 12/100 en 16/100, waarbij de led indicator respectievelijk groen, oranje en rood oplicht. Bij ingeschakelde "pitch lock" knippert de led. We vermelde nog de manuele beatcounter en een Relay Play, die je toelaat om automatisch afwisselend een track van speler één en dan van speler twee te laten spelen.

 

ERGONOMIE

 

De meeste mogelijkheden van dit toestel zijn duidelijk en vanzelfsprekend. De loop is handig en verhoogd het gebruikscomfort van het toestel aanzienlijk. Het enige wat ik niet zo evident vind is het inbrengen van de 4 "hotstart" punten.

 

KLANKKWALITEIT

 

Over de gewone weergave geen opmerkingen. De effecten vervormen de klank, maar dat is nu eenmaal de bedoeling van effecten. Zoals ik bij elke test moet opmerken is de digitale uitgang van een te laag niveau.. –12dB is zowat het maximum dat ik eruit kreeg. Ik zal daar geen kopie mee maken, want dat is te stil. Het is een algemeen fenomeen dus eigenlijk geldt deze opmerking niet zozeer als negatief punt, dan wel als normaal verschijnsel.

 

HANDLEIDING

 

Ik heb het reeds meerdere keren vermeld: niks dan lof over deze handleiding. Weet je iets niet, dan je vindt het hier onmiddellijk terug in je eigen moedertaal! Een voorbeeld. Proficiat.

 

BUDGET

 

Als je ziet wat ooit de eerste cd speler met hotstart kostte en de eerste cd speler met master tempo, dan keert nu je maag om. In 1993 schat ik dat een dergelijk speler makkelijk 2500,00.- € zou hebben gekost. Nu echter nog slechts 690,00.-€. Ik hoop dat de winkeliers er genoeg aan kunnen verdienen maar de consument zegeviert weeral… Laat de $ maar laag blijven staan...

 

BESLUIT

 

Een steeds dalende prijs voor steeds betere producten, wat willen we nog meer? De verhouding prijs kwaliteit is zeer goed, de functies zijn niet gigantisch maar voldoende. Je kunt vandaag bij JB Systems een speler kopen die je makkelijk met de duurdere concurrenten kan vergelijken. Je moet natuurlijk wel beseffen dat de toeters en bellen, die je op dit toestel vindt, door andere fabrikanten al jaren worden toegepast. Originele toepassingen en lay-out kan je in deze prijsklasse niet verwachten. Maar ben je gewoon op zoek naar een degelijke speler, wel: hier heb je er één.

 

PRO & CONTRA

 

PRO CONTRA
  • Prijs/Mogelijkheden
  • Leuke loopwerking
  • Meervoudige effecten
  • Handleiding
  • Hot start activeren
  • Niet echt origineel uiterlijk
  • Wat gebrekkige info in display
  •  

    FOTOS

     



     

    SPECIFICATIES

     

  • 40 seconden Anti-shock memory
  • Special effects: Motor uit simulatie zoals analoge draaitafels - Handbediend filter - Automatisch filter - Revers play
  • 4 hot cues: 4 gebufferde cue punten voor supersnelle start
  • Master tempo: Met deze mogelijkheid is het mogelijk om wel de snelheid te veranderen (pitch) maar niet de toonhoogte.
  • Buffer geheugen voor bliksemsnelle start
  • Naadloze loop met reloop functie
  • Tot 10 Cue-punten voorprgrammeren
  • Beatcounter met Tap-functie
  • Zeer duidelijke Super Twist LCD-display
  • Cue/Recue startsysteem, comatibel met pioneer mengtafels
  • Digitale servos voor een onberispelijke aftasting van uw CDs
  • Random-functie op 2 CDs: perfect voor tavernes, enz.
  • Digitale uitgangen
  • Output Voltage: 2 V RMS]
  • Frequency Response: 2 - 20.000 Hz
  • S/N Ratio: > 105 dB
  • Channel separation: > 95 dB
  • Pick up: Optical 3-beam laser pick up
  • Dimensions (mm): Control Unit: 132/H x 483/W x 115/D
  • CD Unit: 88/H x 483/W x 275/D
  • ">Ik besprak al een behoorlijk aantal toestellen in dj-gear maar eigenlijk beperk ik mij steeds tot drie groepen: mengtafels, cd spelers en draaitafels. Voor het eerst bespreek ik hier een toestel van JB Systems, met name de nieuwe cd speler "CD 850". Het gaat hier over een twin speler die de opvolger wordt voor de "CD 800". Het moet gezegd dat, sinds ze hun CD 700 op de markt brachten, JB SYSTEMS zichzelf stilaan een reputatie van betrouwbare cd speler producent begint aan te meten. Ik zal jullie weten te vertellen of deze nieuwe telg het werk kan verder zetten en de reputatie van JB SYSTEMS verder positief kan beïnvloeden.

     

    ALGEMEEN

     

    Het toestel bestaat uit een sturingsunit en een dubbel loopwerk. Ze worden met elkaar verbonden door middel van 2 mini DIN kabels, één voor elk loopwerk/ sturingszijde. Verder zijn er 2 mini jack stekkertjes op de sturing die dienen om het toestel vanop een mengtafel te bedienen. Het loopwerk is voorzien van 2 paar cinch analoge en 2 paar digitale uitgangen. De stroomvoorziening is een smalle kabel die kan losgemaakt worden. Dat laatste kan in sommige gevallen de plaatsing van het toestel wel vereenvoudigen.

     

    Bovenaan de sturingsunit bevindt er zich een groot lichtgroen display met daarin informatie in de vorm van vooral cijfers. Daarover verder meer. Alle toetsen op het toestel zijn van grijs, rubber aanvoelend materiaal met witte opdruk. De uitzonderingen zijn de cue toets die een fijn rood lijntje extra heeft en verder de play toets met een soortgelijk groen lijntje. Al bij al ziet dit toestel er niet echt verschillend uit t.o.v. de 800.

     

    BOUW

     

    De fronten van zowel sturingsunit als loopwerkkast zijn grijs gekleurd en vrij stevig geconstrueerd. De frontplaat van de loopwerkkast kan wel licht verbogen worden maar de kracht die je daarvoor moet aanwenden is wel hoger dan de torsie van het gewicht van de kast. Wanneer het toestel in een flightcase zou hangen denk ik niet dat het front zal verbuigen. Stevig genoeg dus.

     

    MOGELIJKHEDEN

     

    Door een zekere achtergrondkennis kan ik hier alvast zeggen dat dit toestel evenveel functietoetsen heeft als zijn voorloper de "800". Er staan nu echter wel andere functie's op, die het geheel nog aantrekkelijker maken - of wat had je gedacht? Ik som ze even op waarna ik één en ander verder ga verklaren.

     

    Naast de normale functietoetsen zoals track skip, cue, start en play, zijn in het middensegment van de sturing 4 hot cues voorzien, verder een "brake effect", een "coast effect", "filter1", "filter2", "reverse" en "hold". Er staat een "lock" bij de pitch afdeling en een loop boven de normale weergave functies. Waar dienen ze voor? De 4 "hot cues" zijn extra startpunten die je zelf kan vastleggen op een cd of op een track van een cd. Je kunt dus bv. 4 startpunten in een track programmeren om op die wijze een remix te maken. Mocht je nu echter van een bepaalde cd 4 verschillende tracks na elkaar willen spelen, dan kan je 4 verschillende beginpunten van die tracks als "hot cue" programmeren. Het is wel zo dat deze programmering op voorhand moet gebeuren en niet "on the fly" zoals dat heet. Vooral om de remix van het moment te kunnen maken zit je hier vast. Ik moest toch ook even naar de handleiding gaan kijken om uit te vinden hoe ik de cue moest inbrengen. Even tussendoor een groot pluspunt… EEN DUIDELIJKE HANDLEIDING IN 6 TALEN waaronder Frans, Nederlands, Duits en Engels. Er moet wel gezegd dat je één punt kan programmeren "on the fly" en dat is het beginpunt van de loop. Ik zal de loop dan maar even bespreken vooraleer de effecten te behandelen.

     

    De loop is een stuk makkelijker en functioneler geworden vergeleken met deze van de vorige speler. Hij werkt als volgt. Aangekomen bij het punt waar je loop moet beginnen druk je op de in/r toets, waarna een blauwe led aangeeft dat er een beginpunt in het buffergeheugen is geprogrammeerd. Als je nu op reloop/stutter drukt dan gaat de speler terug naar het ogenblik in de track waar je op de in/r toets had gedrukt. Telkens je drukt herbegint de speler op die plaats. Je hoeft dus geen loop/out punt te hebben voorgeprogrammeerd. Eigenlijk kan je nu al gaan remixen. Je kunt natuurlijk ook een complete loop maken. Dit doe je dan door op de out/exit toets te drukken. Zo is de cyclus volledig. Ook leuk is dat je, door reloop/stutter in te drukken, telkens aan het begin van je loop herbegint als een hotstart. Wellicht zal je hier eerst even mee moeten experimenteren, maar de resultaten zullen in verhouding staan tot je creativiteit. Nu de effecten.

     

    Brake effect: dit imiteert het stopgeluid van een analoge draaitafel wanneer je op de stoptoets drukt. De snelheid van het stilvallen kan je instellen met de middenste schijf van je jog shuttle. Als je deze functie activeert, dan zul je tevergeefs naar het woordje "brake" gaan zoeken in het display. Lees echter even de handleiding door en dan zul je weten dat er in het display een klein cijfertje 6 zal oplichten, dat vertelt dat je de "brake" functie hebt geactiveerd. De logica is de volgende. Je effecttoetsen hebben meerdere functies. Eén daarvan is het selecteren van je tracks. De andere functie is het selecteren van het effect. "Brake" komt dus overeen met track "6". Coast komt overeen met track "7", wat me meteen bij het volgende effect brengt. "Coast": dit is de imitatie van het uit laten lopen van de analoge draaitafel, wanneer je de stekker uit het stopcontact hebt getrokken of de aan/uit schakelaar hebt omgedraaid. Ook hier kan je de parameters van het effect instellen met de middenste schijf van de jog shuttle. Ik vond het verschil tussen beide effecten niet erg groot. Mijns inziens had dit eigenlijk met één effect en groter parameterbereik kunnen worden opgelost. Het brengt ons wel een nieuwe term voor ons woordenboek, nl: "COAST", waarvoor dank JB SYSTEMS.

     

    Volgend effect: filter1. Leuk filtereffect dat je kunt manipuleren door de pitchfader op en neer te bewegen, met een maximum en minimumwaarde van 127 (af te lezen in het display). Je kan de manipulatie ook iets minder direct uitvoeren (alweer) met de jog shuttle. Persoonlijk vind ik manipulatie via de pitchfader leuker en sneller. Het bereik van 127 had van mij even goed +10 en –10 mogen zijn. Die 127 komt uit de synthesizer wereld aan de andere zijde van dit tijdschrift. Het is en blijft echter een heel leuk en makkelijk effect om mee te werken. Het verschil met effect 2 vind ik klein. Dit is ongeveer hetzelfde als het eerste, maar de parameter (die je hier uitsluiten met de jog kan regelen) geeft een maximumwaarde van 9900, wat overeenstemt met de 9,9 seconden die maximaal nodig zijn om de filterparameters te doorlopen. Het minimum is 20msec. Het laatste effect is een reverse play. Dit spreekt voor zich - hciz roov tkeerps tiD. Werkt ok.

     

    De "hold" druktoets zorgt voor het blokkeren van de filterparameters van filter1. Ze zullen behouden blijven en niet automatisch weer naar hun beginwaarden terugkeren.

     

    Zo belanden we bij de afdeling snelheid en toonhoogte. Ook dit toestel beschikt over een "Pitch lock" die de toonhoogte van de originele snelheid handhaaft, terwijl de afspeelsnelheid kan worden gevarieerd. In de gebruiksaanwijzing valt de term "master tempo", wat sommige mensen beter begrijpen. De pitch bereiken zijn: 8/100, 12/100 en 16/100, waarbij de led indicator respectievelijk groen, oranje en rood oplicht. Bij ingeschakelde "pitch lock" knippert de led. We vermelde nog de manuele beatcounter en een Relay Play, die je toelaat om automatisch afwisselend een track van speler één en dan van speler twee te laten spelen.

     

    ERGONOMIE

     

    De meeste mogelijkheden van dit toestel zijn duidelijk en vanzelfsprekend. De loop is handig en verhoogd het gebruikscomfort van het toestel aanzienlijk. Het enige wat ik niet zo evident vind is het inbrengen van de 4 "hotstart" punten.

     

    KLANKKWALITEIT

     

    Over de gewone weergave geen opmerkingen. De effecten vervormen de klank, maar dat is nu eenmaal de bedoeling van effecten. Zoals ik bij elke test moet opmerken is de digitale uitgang van een te laag niveau.. –12dB is zowat het maximum dat ik eruit kreeg. Ik zal daar geen kopie mee maken, want dat is te stil. Het is een algemeen fenomeen dus eigenlijk geldt deze opmerking niet zozeer als negatief punt, dan wel als normaal verschijnsel.

     

    HANDLEIDING

     

    Ik heb het reeds meerdere keren vermeld: niks dan lof over deze handleiding. Weet je iets niet, dan je vindt het hier onmiddellijk terug in je eigen moedertaal! Een voorbeeld. Proficiat.

     

    BUDGET

     

    Als je ziet wat ooit de eerste cd speler met hotstart kostte en de eerste cd speler met master tempo, dan keert nu je maag om. In 1993 schat ik dat een dergelijk speler makkelijk 2500,00.- € zou hebben gekost. Nu echter nog slechts 690,00.-€. Ik hoop dat de winkeliers er genoeg aan kunnen verdienen maar de consument zegeviert weeral… Laat de $ maar laag blijven staan...

     

    BESLUIT

     

    Een steeds dalende prijs voor steeds betere producten, wat willen we nog meer? De verhouding prijs kwaliteit is zeer goed, de functies zijn niet gigantisch maar voldoende. Je kunt vandaag bij JB Systems een speler kopen die je makkelijk met de duurdere concurrenten kan vergelijken. Je moet natuurlijk wel beseffen dat de toeters en bellen, die je op dit toestel vindt, door andere fabrikanten al jaren worden toegepast. Originele toepassingen en lay-out kan je in deze prijsklasse niet verwachten. Maar ben je gewoon op zoek naar een degelijke speler, wel: hier heb je er één.

     

    PRO & CONTRA

     

    PRO CONTRA
  • Prijs/Mogelijkheden
  • Leuke loopwerking
  • Meervoudige effecten
  • Handleiding
  • Hot start activeren
  • Niet echt origineel uiterlijk
  • Wat gebrekkige info in display
  •  

    FOTOS

     



     

    SPECIFICATIES

     

  • 40 seconden Anti-shock memory
  • Special effects: Motor uit simulatie zoals analoge draaitafels - Handbediend filter - Automatisch filter - Revers play
  • 4 hot cues: 4 gebufferde cue punten voor supersnelle start
  • Master tempo: Met deze mogelijkheid is het mogelijk om wel de snelheid te veranderen (pitch) maar niet de toonhoogte.
  • Buffer geheugen voor bliksemsnelle start
  • Naadloze loop met reloop functie
  • Tot 10 Cue-punten voorprgrammeren
  • Beatcounter met Tap-functie
  • Zeer duidelijke Super Twist LCD-display
  • Cue/Recue startsysteem, comatibel met pioneer mengtafels
  • Digitale servos voor een onberispelijke aftasting van uw CDs
  • Random-functie op 2 CDs: perfect voor tavernes, enz.
  • Digitale uitgangen
  • Output Voltage: 2 V RMS]
  • Frequency Response: 2 - 20.000 Hz
  • S/N Ratio: > 105 dB
  • Channel separation: > 95 dB
  • Pick up: Optical 3-beam laser pick up
  • Dimensions (mm): Control Unit: 132/H x 483/W x 115/D
  • CD Unit: 88/H x 483/W x 275/D