aanmelden
Numark AXIS9
DJ Gear & VJ 31-01-2008
door: Fons Wouters
Hij was al meer dan een jaar geleden aangekondigd en intussentijd zelfs van uitzicht veranderd. Waarschijnlijk heeft Numark niets aan het toeval willen overlaten en wou men zeker willen spelen. De grote broer van de AXIS8 is eindelijk neergestreken in onze contreien en dus ook op mijn testbank. Nou, laten we deze Axis 9 dan maar eens onder handen nemen, zou ik zeggen.

 

ALGEMEEN

 

Het uiterlijk wordt gekenmerkt door een stijlvolle zwarte kast, versierd met een blauw display en blauwe leds voor de beatcounter en het pitchbereik. De rubberaanvoelende druktoetsen van de 2 loops zijn metaalkleurig uitgevoerd, met een belettering die van binnenuit groen verlicht is. De Play toets is zwart, eveneens met inwendig groen verlichte belettering. Cue en pauze zijn dan weer op gelijkaardige wijze blauw verlicht. Alle effecttoetsen zijn ook blauw verlicht. Het komt erop neer dat er 2 kleuren gebruikt zijn voor alle functietoetsen: blauw en groen. Van het aanraakgevoelige multifunctionele wiel is het middenste gedeelte in zwart gekleurde kunststof uitgevoerd, terwijl het opzij metaalkleurig afgewerkt is. Vooraan is de lade verlicht met een felle witte led.

 

De achterzijde is voorzien van een analoge uitgang in cinch. Net daarboven staat de midi out. Meer naar rechts een coaxiale digitale uitgang (lees cinch). Vervolgens een relay aansluiting om twee gelijkaardige spelers te koppelen. Een soortgelijke aansluiting naast de vorige dient dan weer om de speler van op een mengtafel te starten. De tweede midi aansluiting (midi-in) is de volgende in de rij en de laatste is deze voor het netsnoer. Rechts staat de on/off schakelaar. Alle aansluitingen zijn verzonken onder de speler en de bijgeleverde kabeltjes laten toe om alles mooi te integreren. Zowel het netsnoer als de audiokabeltjes maken een hoek van 90°.

 

Het lijdt geen twijfel dat het hier om een Numark gaat, want de naam staat in koeien van letters op de achter- en zijkant afgedrukt.

 

BOUW

 

Het toestel is robuust gebouwd en weegt een 4 tal kilo. Het moet gezegd, deze Axis 9 voelt erg stevig aan. Een constructie die zelfs tegen het zware werk "on the road" bestand is.

 

MOGELIJKHEDEN

 

Ik ga ze gewoon opsommen, te beginnen van boven, bij de kleine functie toetsjes links naast het display. Numark heeft het wellicht wat ver gezocht om de uitwerptoets van de cd lade helemaal bovenaan te plaatsen. Op een rijtje daaronder naast mekaar staan de "sngl" toets, om je speler te switchen tussen enerzijds het spelen van één track of de volledige cd, en de time switch, waarmee je de tijdsindicatie in je display gaat veranderen. Je kiest tussen overblijvende tijd van de spelende track, verlopen tijd van de spelende track of tenslotte de overblijvende tijd van de volledige cd. Eigenlijk zou ik deze benamingen eens moeten noteren in een aparte bijlage. Deze functies komen namelijk in één of andere vorm bij alle spelers terug. Het display geeft de nuttigste informatie aan. Deze bestaat uit de track- en cd-tijden, het tempo in bpm (beats per minute), track nummer, totaal aantal tracks, de geselecteerde scratchmode (je hebt een keuze uit 4 mogelijkheden) en de effectinstellingswaarden. Wanneer je de scratchfunctie activeert krijg je in het display ook een draaitafel simulatie te zien, in de vorm van een verlicht segmentje dat van links naar rechts beweegt. Het stopt als je de draaischijf tegenhoudt. Als je dan weer heen en weer beweegt, volgt het segmentje je beweging. Een leuke gimmick die je zegt waar je scratchgeluid op de cd staat. Rechts van het display vinden we de sectie key, pitch en bend, bestaande uit 4 druktoetsen die apart en in combinatie kunnen gebruikt worden. "Key" indrukken activeert de key functie. Dit houdt in dat je de toonhoogte vastlegt van de op dat ogenblik gekozen snelheid. Ik verwijs hier even naar onze vorige artikels, waar dit hele zaakje van pitch en key verklaard werd.

 

Nu de combinatie van "Key" met de + en de -. Druk je "Key" permanent in en druk herhaaldelijk op + dan stijgt de toonhoogte bij elke druk met een halve toon. Druk je op – dan verlaagt ze telkens met een halve toon. Je kan 12 halve tonen stijgen (= 1 octaaf) en 21 halve tonen dalen (bijna 2 octaven). Je hebt dus een verschil van quasi 3 octaven, waarmee je dus je cd speler kan "stemmen". Genoeg theorie.

 

Onder het display staat een reeks van 9 effecttoetsjes. Van links naar rechts: Scratch, Phase, Sonar, Slide, Hold (dit is een combinatietoets, die bij de eerste 4 effecttoetsen de effectparameters vasthoudt en bij de laatste vier een tweede effect selecteert), echo/a.d., chop/pan, isolate/kill, reverse/bleep. Het zou me te ver leiden om alle effecten te bespreken, daarom beperk ik me enkel tot de 4 instelfuncties van de scratch. Scratch 1 is normaal scratchen tijdens het weergeven, scratch 2 is goed om een backspin te maken en dus om de cd te laten stoppen. Scratch 3 laat toe wat "aan te modderen" met je scratch, terwijl de track gewoon verder speelt. Ik bedoel dat, wanneer je het manipuleren van de scratch-schijf stopt, de weergave herneemt vanaf de plaats waar het nummer zou zijn geweest indien je niet had gescratcht. Scratch 4 gaat je telkens naar het laatst gekozen cue-punt brengen en je daar je ding laten doen. Een voorbeeld. Mijn cue zegt: "Like a virgin...". Raak ik de schijf aan dan begint de speler weer bij "Like a virgin...", en dit telkens ik de schijf aanraak. Je kan dus ook de klank vooruit of achteruit manipuleren, wat vlugger werkt dan backspinnen met 2 draaitafels...

 

De "loops" (er zijn er twee) werken vrij eenvoudig. Je drukt op "loop in" waar je je loop wilt starten en vervolgens op "loop out" daar je'm wilt eindigen. Door "Reloop" in te drukken, terwijl er een loop speelt, zal de speler je loop telkens weer herspelen. Op deze wijze krijg je een soort sample. Je kan de loop verlaten door op "loop out" te drukken. De speler zal dan bij het einde van de loop gewoon verder gaan. "Reloop" zal, inderdaad, terugkeren naar het begin van de nog steeds in het geheugen opgeslagen loop. Je programmeert een nieuwe loop door eenvoudigweg op een andere plaats op de "loop in" toets te drukken en zo verder. Er zijn twee loops voorzien, elk met hun eigen bedieningsknoppen, onder mekaar. Dat wordt spelen. Bekijken we nu even de middensectie van dit toestel. Onderaan, boven de aanraakgevoelige schijf, staan niet 2, maar 3 weergavetoetsen. Waar de meeste conventionele spelers een cue en vervolgens een gecombineerde pauze/ play toets hebben, heeft Numark hier deze twee functies van mekaar ontkoppeld. Je bepaalt het cue-punt door, vanuit pauze en nadat je met het wiel de exacte positie hebt bepaald, op start te drukken. De track begint dan meteen ook te spelen. Druk je nu op "Cue", dan start je de track van bij het cue punt, en speel je hem zolang je de toest ingedrukt houdt. Lossen en herdrukken laat het spelen herbeginnen bij het cue punt, waarbij er een korte (of desgewenst ook langere) pauze optreedt, zolang je de toest losliet. Herhaaldelijk op start drukken doet hetzelfde, maar dan zonderdat het spelen stopt bij het loslaten van de toets, dus zonder pauze. Zo kan je twee vormen van stutter effect verkrijgen.

 

Daarnaast staat de "Pauze" toets, die dient als... juist: pauzetoets. Niet helemaal correct echter want dit toestel heeft ook een uitloopfunctie, die je activeert door de "prg" toets bovenaan in te drukken en vervolgens op de "Pauze" toets te drukken. Nu kan je, met de "prg" nog steeds ingedrukt, aan de schijf gaan draaien. Je ziet in het display een tijdsweergave, die van bij 0.00.00 naar boven begint te tellen. Zolang je aan de schijf draait blijft deze oplopen, tot hij bij 1.00.00 de maximale uitlooptijd van je speler bereikt. Vrij vertaald: je speler heeft dan 1 minuut nodig om tot stilstand te komen. Ook de "Play" toets is van enkele bijkomende functies voorzien. Op identieke wijze kan je hier de tijd gaan instellen die de speler nodig heeft om op snelheid te komen, weer met een maximum insteltijd van 1 minuut. Het belangrijkste aan deze playtoets is echter wel dat hij, telkens je hem indrukt, het spelen weer bij je cue punt zal starten. Je moet dus geen play/cue beweging meer maken, maar slechts play, play, play. Ben je meey?

 

Nu nog wat eenvoudige zaken. Links bovenaan heb je de zwarte trackselectie draaiknop. Ik hoop dat je hem nog steeds zal terugvinden, wanneer de verlichting in je dj booth weer eens niet naar behoren werkt. (Of misschien is het daar wel altijd donker.) Dus kan je maar beter op de tast leren werken. Per klik ga je één track vooruit of achteruit. Ingedrukt draaien is meteen 10 tracks vooruit of achteruit. Als je deze knop kort indrukt gaat een ledje branden en kan je op de oude wijze (stuttersound) in je track gaan zoeken naar een nieuw cue punt. In hetzelfde segment staat verder naar beneden de relay knop, om, in combinatie met een tweede speler, eindeloos te kunnen spelen. Ook de "bpm" teller, met z'n 4 led indicators, vinden we hier terug. Deze leds volgen de beats van onder naar boven. De druktoets dient om foute beats te corrigeren of om ze te ontregelen.

 

Via midi kan je 2 spelers aan mekaar koppelen en kan je automatisch op de beat mixen. (Waarom hebben eigenlijk we nog een dj nodig?) Je kan deze midi aansluiting ook nog in studio omgevingen gebruiken en om de functies eventueel over te brengen op een klavier. Aan de rechterzijde van het toestel staat de prettig aanvoelende pitchfader. Je regelt het pitchbereik tussen: 6, 12, 25 en 100/100. Moet er nog zand zijn?

 

ERGONOMIE

 

Deze Axis 9 is eigenlijk erg overzichtelijk. Je activeert een effect en draait aan de schijf om de parameters te veranderen. Wat dit doet hoor je wel en een selectie is snel gemaakt. De loop is makkelijk te bedienen, en dit kan eigenlijk over alle bedieningsonderdelen gezegd worden. Maar neen, niet alles is rozengeur en maneschijn, want hoe ik erin zal slagen om s nachts mijn weg te vinden (vooral naar die trackselector) is me nog niet geheel duidelijk. Misschien even een fluorescerende nagellak zoeken in de spullen van mijn vrouw...

 

KLANKKWALITEIT

 

Eerst even analoog proberen. De Axis 9 klinkt zoals het moet: goed, zelfs erg goed. Werden zijn voorgangers wel al eens geplaagd door spookgeruis, hier hoor je er niks meer van. Dit is echt een flinke stap vooruit voor Numark. Nu de digitale uitgang. Je beschikt over 2 modes voor de digitale uitgang: een audio en een video mode. Deze laatste kan je inschakelen om "cd graphic" mee weer tegeven, een standaard die erg bekend is bij karaoke. Het zijn cd's waar beeldinformatie is opgenomen door de audio. In deze mode kan je met de juiste toestellen ook beelden weergeven. Dat laatste heb ik echter niet geprobeerd – ik heb me tot het geluid beprekt.

 

Het verschil is dat bij de audio stand het geluidsniveau tot –6dB daalt. Je kan dus alle effecten gebruiken zonder dat je de magische (lees "gevaarlijke") 0dB kaap overschreidt. Het is duidelijk dat we binnenkort toch een digitale mengtafel zullen moeten krijgen, waarmee we deze toch vrij lage geluidsproductie kunnen opkrikken. In de video positie werken je effecten niet, maar je uitgang gaat dan wel onmiddellijk naar 0dB. Wat mij betreft is het duidelijk dat men wil voorkomen dat je stommiteiten zou gaan doen met je speler. Wat ik toch jammer vind – een goeie dj moet slim genoeg zijn, om te weten hoe hij met dit materiaal moet omgaan, dacht ik.

 

HANDLEIDING

 

De handleiding was... niet in het Nederlands, noch in het Frans verkrijgbaar... Normaal gezien voorziet de importeur zelf in vertalingen, maar in dit geval was het toestel te nieuw om ze al klaar te hebben. Uit de Engelstalige versie blijkt dat ongeveer dezelfde handleiding voorzien is als voor kleine broer, de AXIS8. De toelichtingen zijn duidelijk, maar soms erg summier. Dus des te sneller gelezen hé. Wie zit er nu graag uren na mekaar te zoeken in een handleiding. Zeg nu zelf...

 

BUDGET

 

Veel mogelijkheden en functies met een mooie klank in een strakke look voor 990,00 Euro. Kan mama of papa wat bijleggen? Niet echt goedkoop dus, maar wanneer je beseft wat je'r allemaal voor krijgt, toch wel een sterke prijs.

 

BESLUIT

 

Het was de 18 maanden vertraging echt wel waard. Eindelijk een toestel van Numark dat volgens mij helemaal uitontwikkeld is bij het in productie gaan. Ik ga ze eens met twee of drie proberen op een leuk feestje. Als ik ze tenminste zo snel kan vinden, want wat ik hier voor me heb is één van de eerste 3 in België geleverde exemplaren. Blijkbaar is het bij nieuwe producten tegenwoordig de gewoonte om de leveringen mondjesmaat te starten.

 

PRO & CONTRA

 

PRO CONTRA
  • Look
  • Functionaliteit
  • Prijs/mogelijkheden
  • Bediening
  • Positie van lade bediening
  • Laag digitaal uitgangsniveau
  • Onzichtbare trackselector
  • Prijs...
  •  

    QUOTERING [

     

    SPECIFICATIES

     

  • Touch-sensitive jog wheel for real time scratching
  • Multiple DSP effects with direct access including reverse
  • Saves up to 3,000 cue points in memory, transferable to compatible units
  • ±6, 12, 25 and 100% pitch control
  • ±100% KEY LOCK with key control
  • Built-in Beatkeeper™ with auto-synchronization
  • 2 complete seamless loops with 3 hot stutter starts
  • High speed rotary track access with sequence programming
  • Adjustable startup and braking speeds
  • S/PDIF optical and coax digital outputs
  • MIDI in/out,
  • CDR compatible
  • Recessed rear panel, fader/remote start and relay
  • 48 seconds of buffer memory for Anti-Shock™
  • Transport bay illumination light, all-rubber buttons
  • User-upgradeable; sleep mode to extend laser life