aanmelden
Vestax Faderboard
DJ Gear & VJ 31-01-2008
door: Enio Ramalho
ARCHITECTUUR

 

Je kan met deze Faderboard, vertrekkend van synthesizer of sampler-klanken, op dezelfde manier zowel melodisch als percussief tewerk gaan als een klavierspeler. Alleen zul je de klanken niet triggeren met een klaviertoets, maar met 10 naast mekaar geplaatste faders (wat het geheel de misleidende aanblik van een mixer geeft). Vestax noemt ze dan ook terecht "Keyfaders". Dat dit concept werkelijk nieuwe mogelijkheden biedt, is evident. Heel wat dj's bleven totop heden op hun honger, wat betreft de melodische mogelijkheden die ze hadden. Wel, dit behoort nu tot het verleden. Niet alleen melodielijnen maar ook akkoorden komen binnen bereik, want het instrument is polyfoon (meerstemmig). De fader-techniek van de dj is ook dermate typisch als klank-controller, dat we deze nieuwe combinatie vrijwel zeker zullen gaan horen bij tal van bands die nieuwe wegen willen bewandelen. Je kan de 10 keyfaders in verschillende toonsoorten gebruiken. Vooreerst zul je de toonhoogte van de eerste (linker) fader bepalen. Dit wordt de grondnoot, zeg maar de basistoon van je toonaard. Hiervoor kies je eerst de "hoofdtoon" (c, d, e, f, g, a, b) waarna je die eventueel nog een halve toon kunt wijzigen. Zo kan je eender welke toonhoogte bepalen. Vervolgens kies je de eigenlijke toonaard. De gekendste zijn natuurlijk de majeur en de mineur, maar er zijn nog vijf andere "oude" toonaarden beschikbaar. Bovendien kan je elk van de individuele keyfaders nog eens apart een toonhoogte toekennen, zodat je werkelijk een heel eigen toonladder kunt samenstellen. Alles is dus gewoon mogelijk, zelfs fijnstemmen!

 

Links op het bovenpaneel zul je de keyfaders een klank toewijzen. Je kiest uit 30 onboard synthesizer klanken en 10 drum/percussie klanken. Daarnaast heb je ook de mogelijkheid om 10 user banks vol te stoppen met je eigen samples, die je dan nog eens kunt opslaan op een smart media kaart. Rechts naast de keyfaders zit een master fader die werkt als een normale crossfader van een scratch mixer met curve en reverse mode. Rechts boven treffen we een master/ monitor volume en een twee bands eq, zoals deze standaard op bijna alle mixers te vinden zijn. En wat erg mooi is, is dat er nog 12 zeer bruikbare effecten in zitten, om je sounds nog verder te "personaliseren". Het draaiknopje om de effecten te kiezen vind je rechts tussen de eq regeling en toonaard-bepaling, en is vergezeld van een aan/uit schakelaar. Deze effecten zijn makkelijk te selecteren, maar toch vind ik het wat jammer dat je slechts één effect tegelijk kan activeren. Het editen van de effecten doe je met twee knoppen die precies onder je effectselect knop zitten. We krijgen een klassiek aanbod van standaard-effecten, die op zich best goed klinken. Achteraan tref je van links naar rechts de volgende zaken aan: de power knop voor het in- en uitschakelen van de Faderboard, de 15V DC adapter input, midi out om de Faderboard als module aan te sturen, de line out om je signaal uit te sturen naar je versterking, de input select om een mic,line of phono signaal te selecteren, de mic input jack om je microfoon aan te sluiten, de line input (over cinch ), de "phono cinch in" voor het aansluiten van een draaitafel, de aarding en tenslotte de input voor je smart media kaart.

 

DESIGN

 

De Faderboard ziet er zeer luxe uit, met zijn zilveren kunststof body en typische Vestax knoppen, die we wel kennen uit de Vestax mixer lijn. Deze zijn normaal uitgevoerd in zwart of goud, maar bij de Faderboard zilverkleurig. De matzwarte bovenplaat en de doorzichtig rode slagplaat doen me een beetje denken aan de laatste Samurai pmc mixers van Vestax.

 

ERGONOMIE

 

Het is wat lastig om de ergonomie te beoordelen wanneer het om een nieuwsoortig instrument gaat. Niet alleen is er nog geen concurrentie, maar je moet dit instrument ook nog leren "bespelen". Pas als je't goed onder de knie hebt zal echt blijken welke zaken er op ergonomisch vlak eventueel nog kunnen verbeterd worden. Laten we desalniettemin toch een poging wagen. De actie van de keyfaders is op zich uitstekend. Bovendien kan je hun curve ook aanpassen, zodat je desgewenst ook zeer snel kan infaden. M.a.w. je kunt ze dus helemaal aanpassen aan je persoonlijke gevoel. Dit kunnen we niet anders dan positief inschatten.

 

Wel heb ik me de bedenking gemaakt of deze keyfaders niet beter iets verder uit elkaar geplaatst zouden worden, want het overkwam me enkele keren dat ik per ongeluk meer dan één fader tegelijk openschoof. Misschien is dit echter een kwestie van gewenning. We moeten er rekening mee houden dat het hier om een polyfoon instument gaat en dus moet je, om een akkoord te laten klinken, meerdere faders openschuiven. Ik maak me dan ook de bedenking dat, om faders gelijktijdig te bedienen, ze weer beter niet te ver uit mekaar staan. Wellicht moeten we gewoon onze techniek wat verfijnen. Enfin, je voelt, ik wil me op dit ogenblik hier niet ten volle over uitspreken. Een definitief oordeel hieromtrent zullen we pas later kunnen vormen. Wat ik persoonlijk toch wel zou veranderen, is de plaats van de master fader. Deze zit nu aan de rechter kant, wat voor dj's die rechtshandig scratchen wat lastig is. De master fader in het midden onder de keyfaders lijkt me handiger. Dit zou ook meer doen denken aan een dj-mixer en komt dus wat vertrouwder over.

 

Uiteraard moet je met een nieuw instrument sowieso een stukje nieuwe techniek verwerven. En vermits je de functie keyfaders kunt aanpassen, kan je ook beslissen om met een van de keyfaders je scratch crossfader techniek uit te voeren. Na wat oefenen lukt dat wel. Nogmaals, dit is een nieuwsoortig instrument, dus is het normaal dat dit wat gewenning vraagt. Wat zeker het geval is dat de toewijsbaarheid van verschillende functies aan de keyfaders, het ook op ergonomisch vlak mogelijk maakt dit instrument naar je persoonlijk gevoel aan te passen. En dat is bij de ontwikkeling van een nieuw instrument een absoluut pluspunt.

 

KLANKKWALITEIT

 

Vermits deze Faderboard eigenlijk een muziekinstrument is, hangt de klankkwaliteit dus voornamelijk af van de klankbronnen. Bijgevolg is het erg belangrijk goeie samples te maken. Voor wat de zelf te laden geheugenbanken betreft, ben je dus zelf verantwoordelijk voor de uiteindelijk bekomen klankkwaliteit. De reeds voorziene klanken vind ik zonder uitzondering zeer bruikbaar en doen me soms wel wat aan analoge synths denken. Uiteraard heeft de bruikbaarheid ook te maken met de muziek die je speelt, en dus moet je hierover zeker ook je eigen oordeel vormen. Maar wie iets minder z'n gading zou vinden in de presets, kan nog steeds met een ruim aantal eigen klanken werken, een aantal dat overigens via de Smart Media kaart virtueel oneindig is.

 

Over het algemeen vind ik de klank wat transparanter dan, zeg maar, de standaard Vestax klank die je gewoon bent van hun mixers, met uitzondering dan van de eq-sektie – hier treffen we de vertrouwde Vestax sound uit de mixers aan.

 

BUDGET

 

De adviesprijs bedraagt 1395 Euro. Dat is natuurlijk een flink bedrag. De vraag is echter: is deze Faderboard dit waard? Nou, ik vind van wel. Laten we eens nagaan wat we'r allemaal voor krijgen: een muziekinstrument, een sampler en een mixer in één. Dat is al niet min. Maar het belangrijkste is dat deze Faderboard je in staat stelt een nieuwe sound te creëren. Dus zelfs wanneer er binnen afzienbare tijd nog gelijkaardige instrumenten op de markt komen(en wie weet, misschien wel goedkopere), wanneer je nu deze faderboard aanschaft ben je bij de eersten om deze nieuwe mogelijkheden te ontginnen en zul je je vooral muzikaal weten te onderscheiden van andere dj's. En dat vind ik toch heel wat waard.

 

BESLUIT

 

De Vestax Faderboard blikt vooruit naar de toekomst van de dj, die zich steeds meer als creatief muzikant profileert. Zeker wie in een band zit zal het als een uitdaging zien om deze Faderboard onder de knie te krijgen, vermits hij hem echt een klink eind op weg zal helpen op het gebied van toonbereik, melodie en snelheid van werken (veel minder "platen klaarzetten"). Maar z'n belangrijkste kwaliteit is wel de nieuwe muzikale mogelijkheden die hij de dj biedt. Het zal best wat oefening vergen, maar vergeet niet: oefening baart kunst. Zeker met deze Faderboard aan je vingertoppen...

 

PRO & CONTRA

 

PRO CONTRA
  • een nieuw echt muziekinstrument, specifiek voor de dj, met nieuwe muzikale mogelijkheden
  • de vele functies die aan de faders kunnen toegewezen worden
  • goede basisklanken
  • bruikbare effecten
  • er kan slechts één effect tegelijk geactiveerd worden
  • de master fader was wellicht beter onder de keyfaders geplaatst
  •  

    QUOTERING [


    ">Faderboard, de naam lijkt al meteen duidelijk te maken waar het over gaat. Wat simplistisch gezegd: een (overigens erg knap ontworpen) "plank met faders". Wat is dààr nu zo speciaal aan? Wel, het gaat hier duidelijk om heel wat meer dan de naam laat vermoeden. Je zou het een muziekinstrument voor dj's kunnen noemen, het eerste in z'n soort. Twijfels? Wat had je dan gedacht van een synthesizer/sampler, die je bespeelt met je eigen dj fader-techniek, i.p.v. met een klavier! Reken maar dat dit heel wat nieuwe perspectieven biedt.

     

    ARCHITECTUUR

     

    Je kan met deze Faderboard, vertrekkend van synthesizer of sampler-klanken, op dezelfde manier zowel melodisch als percussief tewerk gaan als een klavierspeler. Alleen zul je de klanken niet triggeren met een klaviertoets, maar met 10 naast mekaar geplaatste faders (wat het geheel de misleidende aanblik van een mixer geeft). Vestax noemt ze dan ook terecht "Keyfaders". Dat dit concept werkelijk nieuwe mogelijkheden biedt, is evident. Heel wat dj's bleven totop heden op hun honger, wat betreft de melodische mogelijkheden die ze hadden. Wel, dit behoort nu tot het verleden. Niet alleen melodielijnen maar ook akkoorden komen binnen bereik, want het instrument is polyfoon (meerstemmig). De fader-techniek van de dj is ook dermate typisch als klank-controller, dat we deze nieuwe combinatie vrijwel zeker zullen gaan horen bij tal van bands die nieuwe wegen willen bewandelen. Je kan de 10 keyfaders in verschillende toonsoorten gebruiken. Vooreerst zul je de toonhoogte van de eerste (linker) fader bepalen. Dit wordt de grondnoot, zeg maar de basistoon van je toonaard. Hiervoor kies je eerst de "hoofdtoon" (c, d, e, f, g, a, b) waarna je die eventueel nog een halve toon kunt wijzigen. Zo kan je eender welke toonhoogte bepalen. Vervolgens kies je de eigenlijke toonaard. De gekendste zijn natuurlijk de majeur en de mineur, maar er zijn nog vijf andere "oude" toonaarden beschikbaar. Bovendien kan je elk van de individuele keyfaders nog eens apart een toonhoogte toekennen, zodat je werkelijk een heel eigen toonladder kunt samenstellen. Alles is dus gewoon mogelijk, zelfs fijnstemmen!

     

    Links op het bovenpaneel zul je de keyfaders een klank toewijzen. Je kiest uit 30 onboard synthesizer klanken en 10 drum/percussie klanken. Daarnaast heb je ook de mogelijkheid om 10 user banks vol te stoppen met je eigen samples, die je dan nog eens kunt opslaan op een smart media kaart. Rechts naast de keyfaders zit een master fader die werkt als een normale crossfader van een scratch mixer met curve en reverse mode. Rechts boven treffen we een master/ monitor volume en een twee bands eq, zoals deze standaard op bijna alle mixers te vinden zijn. En wat erg mooi is, is dat er nog 12 zeer bruikbare effecten in zitten, om je sounds nog verder te "personaliseren". Het draaiknopje om de effecten te kiezen vind je rechts tussen de eq regeling en toonaard-bepaling, en is vergezeld van een aan/uit schakelaar. Deze effecten zijn makkelijk te selecteren, maar toch vind ik het wat jammer dat je slechts één effect tegelijk kan activeren. Het editen van de effecten doe je met twee knoppen die precies onder je effectselect knop zitten. We krijgen een klassiek aanbod van standaard-effecten, die op zich best goed klinken. Achteraan tref je van links naar rechts de volgende zaken aan: de power knop voor het in- en uitschakelen van de Faderboard, de 15V DC adapter input, midi out om de Faderboard als module aan te sturen, de line out om je signaal uit te sturen naar je versterking, de input select om een mic,line of phono signaal te selecteren, de mic input jack om je microfoon aan te sluiten, de line input (over cinch ), de "phono cinch in" voor het aansluiten van een draaitafel, de aarding en tenslotte de input voor je smart media kaart.

     

    DESIGN

     

    De Faderboard ziet er zeer luxe uit, met zijn zilveren kunststof body en typische Vestax knoppen, die we wel kennen uit de Vestax mixer lijn. Deze zijn normaal uitgevoerd in zwart of goud, maar bij de Faderboard zilverkleurig. De matzwarte bovenplaat en de doorzichtig rode slagplaat doen me een beetje denken aan de laatste Samurai pmc mixers van Vestax.

     

    ERGONOMIE

     

    Het is wat lastig om de ergonomie te beoordelen wanneer het om een nieuwsoortig instrument gaat. Niet alleen is er nog geen concurrentie, maar je moet dit instrument ook nog leren "bespelen". Pas als je't goed onder de knie hebt zal echt blijken welke zaken er op ergonomisch vlak eventueel nog kunnen verbeterd worden. Laten we desalniettemin toch een poging wagen. De actie van de keyfaders is op zich uitstekend. Bovendien kan je hun curve ook aanpassen, zodat je desgewenst ook zeer snel kan infaden. M.a.w. je kunt ze dus helemaal aanpassen aan je persoonlijke gevoel. Dit kunnen we niet anders dan positief inschatten.

     

    Wel heb ik me de bedenking gemaakt of deze keyfaders niet beter iets verder uit elkaar geplaatst zouden worden, want het overkwam me enkele keren dat ik per ongeluk meer dan één fader tegelijk openschoof. Misschien is dit echter een kwestie van gewenning. We moeten er rekening mee houden dat het hier om een polyfoon instument gaat en dus moet je, om een akkoord te laten klinken, meerdere faders openschuiven. Ik maak me dan ook de bedenking dat, om faders gelijktijdig te bedienen, ze weer beter niet te ver uit mekaar staan. Wellicht moeten we gewoon onze techniek wat verfijnen. Enfin, je voelt, ik wil me op dit ogenblik hier niet ten volle over uitspreken. Een definitief oordeel hieromtrent zullen we pas later kunnen vormen. Wat ik persoonlijk toch wel zou veranderen, is de plaats van de master fader. Deze zit nu aan de rechter kant, wat voor dj's die rechtshandig scratchen wat lastig is. De master fader in het midden onder de keyfaders lijkt me handiger. Dit zou ook meer doen denken aan een dj-mixer en komt dus wat vertrouwder over.

     

    Uiteraard moet je met een nieuw instrument sowieso een stukje nieuwe techniek verwerven. En vermits je de functie keyfaders kunt aanpassen, kan je ook beslissen om met een van de keyfaders je scratch crossfader techniek uit te voeren. Na wat oefenen lukt dat wel. Nogmaals, dit is een nieuwsoortig instrument, dus is het normaal dat dit wat gewenning vraagt. Wat zeker het geval is dat de toewijsbaarheid van verschillende functies aan de keyfaders, het ook op ergonomisch vlak mogelijk maakt dit instrument naar je persoonlijk gevoel aan te passen. En dat is bij de ontwikkeling van een nieuw instrument een absoluut pluspunt.

     

    KLANKKWALITEIT

     

    Vermits deze Faderboard eigenlijk een muziekinstrument is, hangt de klankkwaliteit dus voornamelijk af van de klankbronnen. Bijgevolg is het erg belangrijk goeie samples te maken. Voor wat de zelf te laden geheugenbanken betreft, ben je dus zelf verantwoordelijk voor de uiteindelijk bekomen klankkwaliteit. De reeds voorziene klanken vind ik zonder uitzondering zeer bruikbaar en doen me soms wel wat aan analoge synths denken. Uiteraard heeft de bruikbaarheid ook te maken met de muziek die je speelt, en dus moet je hierover zeker ook je eigen oordeel vormen. Maar wie iets minder z'n gading zou vinden in de presets, kan nog steeds met een ruim aantal eigen klanken werken, een aantal dat overigens via de Smart Media kaart virtueel oneindig is.

     

    Over het algemeen vind ik de klank wat transparanter dan, zeg maar, de standaard Vestax klank die je gewoon bent van hun mixers, met uitzondering dan van de eq-sektie – hier treffen we de vertrouwde Vestax sound uit de mixers aan.

     

    BUDGET

     

    De adviesprijs bedraagt 1395 Euro. Dat is natuurlijk een flink bedrag. De vraag is echter: is deze Faderboard dit waard? Nou, ik vind van wel. Laten we eens nagaan wat we'r allemaal voor krijgen: een muziekinstrument, een sampler en een mixer in één. Dat is al niet min. Maar het belangrijkste is dat deze Faderboard je in staat stelt een nieuwe sound te creëren. Dus zelfs wanneer er binnen afzienbare tijd nog gelijkaardige instrumenten op de markt komen(en wie weet, misschien wel goedkopere), wanneer je nu deze faderboard aanschaft ben je bij de eersten om deze nieuwe mogelijkheden te ontginnen en zul je je vooral muzikaal weten te onderscheiden van andere dj's. En dat vind ik toch heel wat waard.

     

    BESLUIT

     

    De Vestax Faderboard blikt vooruit naar de toekomst van de dj, die zich steeds meer als creatief muzikant profileert. Zeker wie in een band zit zal het als een uitdaging zien om deze Faderboard onder de knie te krijgen, vermits hij hem echt een klink eind op weg zal helpen op het gebied van toonbereik, melodie en snelheid van werken (veel minder "platen klaarzetten"). Maar z'n belangrijkste kwaliteit is wel de nieuwe muzikale mogelijkheden die hij de dj biedt. Het zal best wat oefening vergen, maar vergeet niet: oefening baart kunst. Zeker met deze Faderboard aan je vingertoppen...

     

    PRO & CONTRA

     

    PRO CONTRA
  • een nieuw echt muziekinstrument, specifiek voor de dj, met nieuwe muzikale mogelijkheden
  • de vele functies die aan de faders kunnen toegewezen worden
  • goede basisklanken
  • bruikbare effecten
  • er kan slechts één effect tegelijk geactiveerd worden
  • de master fader was wellicht beter onder de keyfaders geplaatst
  •  

    QUOTERING [