aanmelden
DAP-Audio XT-12 & XT-15B
Live Sound & PA 29-12-2012
door:

PRODUCTGROEP

 

DAP-Audio, of kortweg DAP. Drie letters die niet alleen in thuisland Nederland gekend zijn, maar ook wereldwijd een immense populariteit beleven. Dit merk is een gigantische reus, biedt voor praktisch elke situatie een geschikte oplossing en let daarbij op ieders budget. Toegankelijke prijzen en vooral waar voor je geld! Ik mag bij deze uitzoeken of de XT-12 en de XT-15B passen in dat verhaal. Is mijn mening nog up-to-date, of moet ik ze bijschaven? We zullen het zien - en horen…

src=https://k18.media/mm/userfiles/image/2013/2013-01/DAPaudioXT12XT15/sub%20en%20box.jpg

Algemeen

Concept
Niettegenstaande de trend van actieve luidsprekersystemen nog lijkt toe te nemen, mag ik vandaag toch eens terugkeren naar een ‘goeie ouwe’ vaste waarde: de passieve speaker! Er werden in het verleden reeds meerdere discussies gevoerd rond de voor- en nadelen van zowel passieve als actieve kasten. Er zijn immers behoorlijk wat toepassingsgebieden. Een actieve kast? Dat betekent toch steeds wat extra gewicht hijsen, geen keuze van amping, beperkte processingkeuze en noem maar op. Gebruik in open lucht? Dat mag je in veel gevallen vergeten in de lage (zeg gerust natte) landen. Goh ja, eerlijk? Ik ben er zeker niet rouwig om dat ik vandaag een passieve set aan de tand mag voelen. Een merk als DAP heeft het op dat vlak trouwens wel goed voor elkaar. Praktisch alle speakerlijnen komen in zowel actieve als passieve versie op de markt. Keuzes bieden: het blijkt op alle vlakken een succesformule. Al speelt de prijs natuurlijk ook een rol. Laat ons even terugkomen op de eigenlijke test: twee subs, twee topkasten en een paar tussenpaaltjes. De DAP XT serie bevindt zich in de “high grade series” en moeten we ergens middenin het gamma plaatsen. De serie leunt iets meer aan tegen de toppers dan tegen de instappers. Deze serie is eigenlijk een upgrade van de X serie. Deze laatste draait mee sinds 2006 en heeft zich reeds bewezen, maar zoals DAP het zelf ook stelt, zijn niet enkel klank en duurzaamheid van belang, maar moet ook het design wat met zijn tijd meegaan. Daarom dus de keuze voor een frisse, nieuwe wind. Binnen de XT serie vinden we zowat elke gangbare en klassieke speakerconfiguratie terug, gaande van een 12” floor monitor en een 10” tweeweg fullrange kast tot een 18” geladen subwoofer. En toch wijkt het rijtje ietwat af van zo’n oerklassiek gamma, in die zin dat je binnen de XT serie kan kiezen tussen een 15” frontgeladen subwoofer (onze XT-15B) en een hoorngeladen subwoofer, die de naam XT-15HL meekreeg. Ook opmerkelijk: onze ‘topkast’, de XT-12, moeten we eigenlijk echt als fullrange bestempelen, want in het gamma vinden we ook de XT-12T terug, een ‘échte’ topkast zeg maar, met een 2” hoogdriver, een iets ander frequentiebereik en een wat hogere belasting dan onze XT-12 met 1,75” driver en 350W RMS belasting (700W program, 1400W peak). Om verwarring te voorkomen, moet ik nog even meegeven dat de XT-lijn (voorlopig?) nog geen actieve variant heeft. De X serie is wél actief beschikbaar. Het concept van onze testset is alleszins eenvoudig en duidelijk: een stevige sub-top combinatie die we naar believen mogen aansturen, met een versterker naar keuze. Misschien even meegeven dat ik voor de test gebruik maak van een lineaire DAP versterker en een processorgestuurde referentieversterker.  

Toebehoren
Interessant om te vermelden is dat voor beide testmodellen een transporthoes beschikbaar is met de nodige uitsparingen voor handvaten en aansluitingen. Het handige hieraan is dat de speaker niet uit de hoes genomen dient te worden voor gebruik. Je kan de voorkant van de hoes dus eenvoudig losmaken (met een ritssluiting) en oprollen. Natuurlijk biedt DAP ook alle nodige accessoires, zoals ‘tussenpalen’, kabels, etc.  

Doelgroep/toepassing
De X serie was in 2006 een speakerlijn die volgens mij niet alleen aan de nood van een betaalbare speaker tegemoet moest komen, maar die ook een ruime keuze moest aanbieden. Het succes van de X serie zit hem in het feit dat zowat alle mogelijke combinaties binnen de serie gevormd kunnen worden. De gebruikte componenten blijken dan nog eens redelijk taai te zijn en de afwerking en klankkwaliteit voldoen aan de meeste eisen binnen de doelgroep. Dat, in combinatie met een wel zeer aantrekkelijk prijskaartje, maakt dat een product ruim inzetbaar is. De XT serie kent natuurlijk exact hetzelfde toepassingsgebied als de X serie. PA gebruik en live versterking? Dat kan ja, maar op de klank afgaande zou ik DJ gebruik toch voorop plaatsen… De topkasten kregen enkele riggingpunten ingebouwd, wat de markt wat opentrekt richting fixed install, waarbij ik spontaan denk aan bijvoorbeeld jeugdhuizen en clubs als locaties.


Bouw

Afwerking en aansluitingen
Zoals al enkele keren aan bod kwam: de DAP XT serie is qua design een optisch vernieuwde X serie. Het schuimfront werd bij de XT vervangen door een mooi vormgegeven grille met twee verschillende patronen. Daarnaast werden de fronthoeken afgerond en kregen de kasten een ‘roadproof’ behandeling. Onze testset beschikt op vlak van bouw en afwerking over alle nodige features om als een volwaardig FOH systeem beschouwd te worden. De XT-12 kreeg enkele vliegpunten (M10), vier stevige voetjes, twee comfortabele en stevige handvaten en kreeg natuurlijk een statiefadapter ingebouwd. De sub zit in diezelfde trend, met een adapter om een tussenpaal in te draaien en enkele uitsparingen op de bovenzijde om de pootjes van een topkast in te plaatsen. Daarnaast werd er ruimte voorzien voor vier wielen. Ik vond het een beetje verrassend dat er standaard geen wieltjes werden voorzien, omdat de subs toch een 36kg wegen. Voor de test heb ik de beschikbare informatie op de website van DAP (www.highlite.nl) alvast even doorgenomen. Het gewicht van de sub ligt aan de hoge kant. De top is met zijn 25kg ook geen lichtgewicht in zijn klasse, maar blijft toch nog handelbaar. Over het algemeen niet echt licht dus, maar het moet gezegd: de kasten zien er wel stevig uit! De afwerking is niet meteen subliem, omdat bijvoorbeeld de grille en de kast toch wel resoneren bij een tikje en omdat de grille slechts met enkele vijsjes vast staat geschroefd. Toch scoort DAP hier wel bovengemiddeld. Zeker wanneer je de prijslijst er even bijhaalt. Op vlak van aansluitingen zijn we snel rond. Zo hoort dat ook bij een passieve kast. De XT-12 heeft een speakon in en een speakon out. Bij de XT-15B vinden we hetzelfde terug, maar werd een aparte mid-high output voorzien, waarop we de toppen, of in dit geval fullrangekasten, gefilterd (160 Hz – 20 kHz) kunnen aansluiten. De sub laat zich dan logischerwijze schakelen tussen “actief” en “passief”. Met “passief” aansturen bedoelt DAP dan dat je met slechts één enkele versterker (twee kanalen uiteraard) een systeem van vier subs en twee toppen kan aansturen dankzij die mid-high output van de subkast. Bij “actieve” aansturing gaan we dus voor een externe actief filter, eventueel met processor en twee versterkers. De sub bevat verder nog een schakelaartje waarmee we de fase van de gefilterde output kunnen omdraaien.


Klank

Kwaliteit en weergave
Ik heb mijn vast pakket aan testnummers door de set gejaagd. Ik wil al meteen stellen dat de set pas echt tot leven kwam in combinatie met een processorgestuurde versterker. Ook DAP zelf biedt voldoende mogelijkheden op vlak van versterkers en vooral van processing of ‘speaker management’, zoals we dat tegenwoordig graag noemen. Een gouden tip: gebruik die mogelijkheden! Je wordt beloond met een echt fundament in het laag, dat zelfs op lage volumes aangenaam verrast. Het midden wordt ietwat in toom gehouden en het hoog wordt ook wat ‘getemperd’. Op aangenaam luistervolume klinken de stemmen heel helder. De verstaanbaarheid en de draagkracht van de set zitten goed. Wanneer we wat luider gaan, overwint toch een vrij schelle, agressieve klank. Echter niets wat we met een EQ niet kunnen aanpassen. Uiteindelijk krijg ik een interessante balans, waarin vooral de XT-15B me blijft aanspreken. Wetende dat er ook een hoorngeladen variant wordt aangeboden én een 18” geladen kast, denk ik dat het basgedeelte van de XT serie ongetwijfeld boven haar prijsniveau presteert. Een fijn compliment! Ook de topkasten presteren verre van slecht, want de componenten zijn goed uitgekozen en robuust. Alleen hadden deze kasten toch wel enig regelwerk nodig. Bij gebruik als stevig discosysteem zou ik er vrij gerust in zijn dat de DJ van dienst in een overvolle (en dus sterk absorberende) fuifkeet al snel een meer dan behoorlijk geluid uit deze set zal toveren. Voor PA gebruik reken ik wat meer op de deskundigheid van de knoppenman, om de klankbalans onder controle te houden. En onthou: kies voor processorsturing, zodat je het schelle wat kunt aftoppen.  

Output
De output? Daar moeten we geen doekjes om winden… Die zit goed! In de doelgroep van deze speakers denk ik dat zeker 50 à 75% op zoek is naar grote kasten die imponeren en die een hoge output kunnen realiseren. De prijs moet bereikbaar zijn. Daartegenover staat dat er wat minder aandacht mag gaan naar sommige andere details. Wanneer ik de schuif op de mengtafel ‘opengooi’, besef ik meteen dat dit een ideale oplossing is voor deze mensen. Dit setje gaat hard, heel hard! De sub houdt verrassend goed stand, knap voor een enkele frontgeladen 15”! Bijzonder diepe, ‘broekspijpwapperende’ bassen zijn er niet, maar wel een aangename kick, druk, die ook op hogere volumes voor een voldoende gedefinieerd fundament blijft zorgen. Maar vergeet niet, een processorgestuurde versterking is aanbevolen. De top, dat is een ander verhaal. Deze gaat loeiend hard! Alleen is de hoogweergave voor mij iets te agressief op hoge volumes, maar ze blijft wel zuiver en helder. Het voordeel is dat je snel de indruk krijgt dat je heel luid aan het spelen bent, terwijl de eigenlijke uitsturing best binnen de perken blijft. Nog een voordeel, het is immers makkelijker om te veel hoog te corrigeren dan te weinig. Net naast de openingshoek van de topkast wordt de klankbalans een pak aangenamer. Wel wil ik hierbij meegeven dat ik in een lege testruimte moet luisteren, dus zonder publiek, dat zoals bekend nogal wat hoog absorbeert.


Budget

Een XT-12 kan je de jouwe maken voor €359 exclusief BTW. Een XT-15B kost je €415. Een simpel rekensommetje leert ons dat we met zo’n €2000 Euro (plus BTW) onze toch wel stevige testset in gebruik kunnen nemen, met een €500 ingecalculeerd voor een versterker in dezelfde kwaliteit en enkele kabels. En dat is uiteraard een zeer faire prijs!

 

Besluit

De XT-15B wist me te verrassen, eens aangestuurd door een processor gestuurde amp. Een goede ingrijpende EQ en een ‘intelligent’ gebruik van de mengtafel, kan de algemene klank tot een aangenaam niveau tillen. De klank van de XT-12 zou mijns inziens nog wat mogen bijgeschaafd worden. Hier is wel wat EQ noodzakelijk om het scherpe karakter af te vlakken. De stevigheid en de algemene look/indruk/bouw van de kasten zitten zeker goed. Al kan de afwerking nog een tikkeltje professioneler, vooral dan op vlak van bevestiging van de grille en dat soort zaken, vergeten we niet dat we budgettair over een zeer interessante prijsklasse spreken. Grote kasten met veel volume voor een zeer faire en voor iedereen bereikbare prijs… Het blijft een oplossing waarnaar een grote groep gebruikers op zoek is. Goed gezien, DAP!