aanmelden
Electro-Voice ZX4
Live Sound & PA 22-08-2007
door:
Nog ‘ns nieuws van een oude bekende uit de pro-audiowereld. Inderdaad, we hebben het over Electro-Voice. Het lijkt me nogal onwaarschijnlijk dat dit merk nog een echte voorstelling behoeft. Bezoek zeker eens de EV-website (www.electrovoice.com) en je zal merken dat naast verschillende reeksen speakers en versterkers bijvoorbeeld ook microfoons aangeboden worden. Dit doet me denken aan de legendarische RE 20, een dynamische microfoon die vaak dienst deed voor basdrum en blazers, vanwege het mooi ronde laag en de geluidsdruk die hij aankon. Hij werd ook wel eens voor vocals aangewend, en als ik me niet vergis werd hij gebruikt door Bryan Ferry van Roxy Music en Damo Suzuki van de legendarische Krautrockgroep Can. Maar leidt dit ons weer niet te ver? Vandaag hebben we het over deze ZX 4 van Electrovoice, een passieve speaker uit de ZX-reeks (die verder nog bestaat uit de ZX 5, ZX 1 en ZX 1i). Deze ZX-reeks wordt vervaardigd uit polypropyleen, met high end componenten. Resultaat is een lichtgewicht speaker met een pro-klank, zowel geschikt voor mobiele als vaste installaties.

 

ALGEMEEN

 

Concept
Deze ZX 4, de middelste telg uit de ZX reeks, is een passieve 2-wegs speaker die zoals gezegd in een polypropyleen kast werd gebouwd. De componenten, allemaal van eigen huis, bestaan uit een DH3 compression driver en een EVS15-SF woofer. De DH3 heeft een titanium diafragma van 1.25" en de EVS15-SF dient voor de lage tonenweergave, en je raadt het al, een 15" woofer. De crossoverfrequentie tussen deze componenten werd vastgelegd op 1.5 KHz. Het totaalvermogen van deze speaker wordt geraamd op 400 W RMS, wat resulteert in een maximale geluidsdruk van 132 dB. Hij heeft een impedantie van 8 Ohm.
De spreidingshoek van deze kast is 90° op 50°. Wanneer je ze als frontsysteem wil gebruiken doe je dat waarschijnlijk met 1 exemplaar links en 1 rechts vanwege die grote horizontale spreidingshoek. Maar je kan ze evengoed als monitorspeaker aanwenden, dat zal dan onder een hoek van 45° zijn. Zit je nogal krap op het podium of in je repititiekot, dan kan je de pootjes die in de kast geschroefd zitten, eruit halen en omgekeerd bevestigen. Op die manier verkrijg je een hoek van 55° en speelt hij bijgevolg bijna recht omhoog. Goeie vondst die pootjes!

 

Design
De mooie rondingen geven deze speakers een hedendaags, modern design. Met z'n sobere zwarte kleur is hij probleemloos inzetbaar in elke omgeving en ziet hij er stijlvol uit. Het is in ieder geval een verademing na de eerder hoekige SX reeks. De gestroomlijnde, afgeronde vormen zorgen voor een bijna vrouwelijke uitstraling.

 

Handleiding
De meegeleverde handleiding is zeer beknopt, en enkel in het Engels. Je vindt er wel enkele specs in terug.

 

BOUW

 

Behuizing
De polypropyleenkast heeft onderaan vier rubberen pootjes en aan de rechterkant een handvat (wanneer hij rechtop staat). Met z'n 20 kg is hij uiteraard makkelijk alleen te tillen en plaats je hem moeiteloos op een standaard speakerstatief, waarvoor onderaan in de kast een uitsparing werd voorzien. En zoals we van EV gewoon zijn, heb je ook de mogelijkheid om de speaker vast te zetten op het statief. Het lijkt misschien niet belangrijk, maar het is eigenlijk vreemd dat niet alle fabrikanten hiervoor kiezen. Het kan toch altijd gebeuren dat iemand achter een kabel blijft hangen en de speaker tijdens de voorstelling wegdraait. Wil je dergelijke genante situaties vermijden, dan is vastzetten de boodschap!
Uiteraard werden ook voldoende riggingspunten in M8 aangebracht om de speaker als vaste installatie te gebruiken. Hiervan heb je er telkens 2 aan de boven- en zijkant en 4 aan de achterkant, je kan er dus alle richtingen mee uit.
En dan hebben we nog die 2 pootjes die haast onzichtbaar in de kast werden aangebracht. Je hebt een kruisschroevendraaier nodig om ze eruit te draaien (met een Leatherman lukt het gelukkig ook). Om vervelende bijgeluiden te elimineren is het belangrijk om telkens de pootjes terug vast te zetten. Je hoeft dus geen houten blokjes, ongebruikte DI's of rollen gaffa meer te gebruiken om de monitorspeaker wat meer te tilten, om dan maar te hopen dat alles tijdens de show netjes blijft liggen... Neen, gewoon pootjes omdraaien en klaar is kees!
De kast is uiteraard kras- en weerbestendig dankzij de polypropyleen behuizing. Om de woofer te beschermen werd een zwarte geperforeerde stalen plaat gebruikt.
Rest me enkel hier nog de afmetingen te vermelden: 692 x 446 x 411 mm (HxBxD).

 

MOGELIJKHEDEN

 

Toepasbaarheid
Zoals gezegd zijn deze ZX4's te gebruiken als vaste of mobiele installatie. Ik denk hierbij aan mobiele DJ's (zoals ze dat noemen) of kleinere bands. Uiteraard zijn ze ook ideaal om als monitor te gebruiken, eventueel in de repetitieruimte? Gezien de maximale geluidsdruk en spreiding, zou ik spreken van zalen tot 200 personen. Reken daarbij dus ook cafés en kleinere theaterzalen.

 

Ergonomie
Dankzij zijn lichte gewicht en kleine afmetingen is deze speaker makkelijk te transporteren en eenvoudig op te stellen.

 

Aansluitingen
Om hem op een versterker aan te sluiten, gebruik je Speakon NL 4 stekkers. Let wel: enkel de -1 en de +1 zijn intern verbonden. Elke speaker heeft 2 van die aansluitingsmogelijkheden, je beschikt dus over een doorlusoptie.Het lijkt mij dat die in de praktijk waarschijnlijk enkel zal gebruikt worden om monitors door te linken, aangezien de horizontale spreidingshoek 90° bedraagt. Anders krijg je binnen bepaalde gebieden vervelende overlappingen en dus geen egaal klankbeeld meer.

 

KLANK

 

Laten we eerlijk zijn: deze speaker klinkt geweldig met z'n zeer rechtlijnige weergave van het gebied tussen 60 Hz en 20 KHz. Nergens te veel of te weinig. Hoog en laag zijn mooi in balans, en dit blijft zo bij verschillende volumes. Spraak en zang klinken helder en zijn zeer goed verstaanbaar. Ook een basgitaar en basdrum blijven netjes overeind bij verschillende volumes. En tevens beschik je over de nodige diepte in het klankbeeld.
Toch maakte ik een kleine boost van 3 dB bij 80, 160 en 200 Hz en een dipje van 3 dB bij de 3.15 kHz die misschien iets te prominent aanwezig is.
En wanneer we hem als monitor gebruiken? Ik heb het al gehad over die pootjes. Gebruik je die niet (dus bij 45°) krijg je op ‘n goeie meter afstand de "volle" klank van de speaker. Bij een hoek van 55°, dus met de pootjes, heb je nog steeds genoeg présence als je er vlak voor staat. Bij het gebruik als stage-monitor maak je best een dip rond 125Hz, 400 Hz, 800Hz en weer bij die 3.15 kHz. Dit gaf althans in onze testruimte het beste resultaat, waarbij ik een SM58 heb gebruikt, met de EQ op de mengtafel in "flat", en zonder gebruik te maken van de HPF.

 

BUDGET

 

Deze speaker is de jouwe voor 578,51 euro excl. BTW (bruto adviesprijs). Niet echt goedkoop? Inderdaad, maar er bestaat een verschil tussen duur en veel geld. Je krijgt waar voor je geld, en in die visie is het dus geen dure speaker. Het blijft betaalbaar, en voor kwaliteit moet je iets over hebben. Bovendien haal je er meteen een naam mee in huis. En vergeet niet dat hij als monitorspeaker perfect dienst doet.

 

CONCLUSIE

 

Binnen de ZX-reeks van Electro-Voice is dit een topspeaker. Multi-inzetbaar, uiterst licht en makkelijk te bedienen. De combinatie van deze eigenschappen en een mooie, heldere klank maakt het een zeer aantrekkelijk product.