aanmelden
Peavey XR 800F+
Live Sound & PA 20-05-2003
door: Roger Roland
Het is niet omdat men een goed muzikant is, dat men ook expert is op het gebied van PA-materiaal. Zonder twijfel geldt dit zelfs voor de meeste van onze lezers. Nochtans heb je, wanneer je bij je optredens je muziek goed wilt laten klinken, vroeg of laat een versterkingssysteem nodig: mengtafel, versterkers, filters, effecten... En wanneer men hier geen kaas van gegeten heeft, knapt men wel eens af op al die verschillende aansluitingen. De problemen die zich kunnen voordoen hebben ook 9 keer op 10 met de aansluitingen te maken. Het ideaal zou dus zijn om over een "all-in-one" systeem te kunnen beschikken. Sommige constructeurs hebben hier dan ook aan gedacht. Zo bv. Peavey, met hun XR800F+ "9 Channel Powered Console".

 

ALGEMEEN

 

Het gaat hier niet over een pluimgewicht: deze tafel brengt iets meer dan 20kg in de weegschaal. Maar met afmetingen van ongeveer 48 op 44cm zal ze toch makkelijk een plaats vinden, zelfs in een kleine ruimte. Deze tafel bevat een versterker van 2x500 watt RMS bij 4 Ohm (2x360 bij 8 Ohm). Dit verklaart meteen het gewicht. Aan de zijkanten van deze 9-kanaals mixer/amplifier laten 4 perforaties toe om ze in een rack te monteren. De globale kleur is donker grijs, dat naar het zwart nijgt, wat ze niet alleen mooi laat ogen, maar ook een bepaalde serieu meegeeft, zelfs wat strengheid. De constructiekwaliteit staa boven elke verdenking. Dit soort soliditeit is niet bang van het werk "on the road".

 

BESCHRIJVING

 

Zoals gezegd biedt de XR 800F+ (waar halen ze die benamingen toch vandaan?) een all-in-one systeem: mengtafel, versterker, effecten en 9-bands grafische equalizer. Met zo'n tafel dien je dus alleen nog met twee kabels een paar boxen aan te koppelen en op "Power" te drukken. Eenvoudig, nietwaar?

 

De zes eerste kanalen beschikken alle over een microfoon ingang over zowel XLR als jack. Ingangen 7 en 8 beschikken eveneens over een mic in, maar de lijn-ingang werd hier dubbel uitgevoerd, waardoor ze geschikt zijn om stereo-instrumenten op aan te sluiten (klavieren bv.). De laatste uitgang is eveneens in stereo, maar gaat uitsluitend over cinch. Hier plug je dus een CD, MD of DAT in, of eender wat anders dat zich via cinch laat aankoppelen. De acht eerste ingangen beschikken alle over een gain en een 3-bands eq van het "shelving" type, metvaste instelling van hi, mid en lo bij 12Khz, 850Hz en 70Hz, die je tot 15dB kunt vermeerderen of te verminderen. Het laatste kanaalt vershilt hiervan, door niet over een mid eq-regeling te beschikken. Op alle kanalen treffen we vervolgens een "monitor"-pot aan, een pre-fader aux, voorzien voor podium monitors.Verder omlaag een post fader aux met de aanduiding "Efx" voor het uitsturen van een in de tafel geÔntegreerd effect. Nog verder naar beneden een pan-regeling (of balans voor de stereo-ingangen) en ten slotte komen we bij de zwarte faders, alle voorzien van een rode led, die zal oplichten wanneeer je signaal gaat oversturen.

 

Uit het voorgaande blijkt dat de ontwerpers vooral eenvoud voor ogen hebben gehouden. Dit zet zich ook door in de "Master" sektie: een grote grijze fader, twee vertikale led-balken (met 4 groene, 1 gele en 2 rode leds) en twee witte master faders. Daarboven bevindt zich per kanaal een grafische 9-bands equalizer (63, 125, 250, 500Hz, 1, 2, 4, 8, 16KHz). En passant kunnen we onze waardering wel uitspreken voor de oordeelkundige keuze van deze frequenties, die telkens precies een octaaf verspringen. Rechts bovenaan het bedieningspaneel kreeg de sektie digitale effekten z'n plaats. Deze werkt aan 32 bit (staat dan ook in het groot geschreven!) en omvat vijf draaibare controlers: Preset (effekt keuze met 16 mogelijke types, waarvan sommige gecombineerd), Time/Size (voor reverb en delay regel je hiermee de duur, voor chorus, phaser en flanger de omvang), Color/Tone (low pass filter voor reverb en delay, doseert de diepte van het effekt), Efx to Mon (doseert de hoeveelheid effekt die naar de monitor sectie wordt gestuurd) en Main Efx (zoals z'n naam reeds aangeeft doseert deze de totale hoeveelheid effekt, die naar de globale mix gestuurd wordt). Hebben we nu alles gehad? Ja, behalve een on/off schakelaar voor de fantoom voeding, die zich bovenaan het negende kanaal bevindt, en een "mode" schakelaar, die zich bij de Master Faders bevindt en waar ik straks nog op zal terugkomen.

 

De aansluitingen zijn tot hun meest eenvoudige vorm herleid: twee Speakon uitgangen naar de klankkasten en 7 jacks. Met twee van deze laatste kun je direct de eindversterker bereiken (nadat je langs de grafische eq bent gepasseerd). Twee andere zijn niet versterkte Master uitgangen. Verder één monitor output, één post-fader uitgang voor extern effect en ten slotte een voetschakelaar aansluiting om de effect aan en uit te kunnen zetten. Peavey gebruikt hier dus hetzelfde type van jack voor zowel ingang, uitgang als schakelaar. Misschien denk je dat dit verwarrend zou kunnen werken, maar alle functies werden duidelijk leesbaar aangebracht. De handleiding is zeer duidelijk en eveneens bewust eenvoudig gehouden. Een voorbeeld van hoe het kan.

 

GEBRUIK

 

Peavey noemt deze XR 800F+ een "Powered Sound Reinforcement Mixing Console", een van een versterker voorziene mengtafel voor klankversterking. Is dit dan een PA-mixer/versterker. Wel, gezien er slechts 9 kanalen voorzien werden, zul je'r allicht niet heel de band over sturen. Rekenening houdend met het vermogen, zal het ook niet de bedoeling zijn om de klank van de backline amps nog eens mee te versterken. Deze Peavey is mijns inziens duidelijk bedoeld om in het club-circuit ingezet te worden. Hier speelt men met drums zonder versterking (al kan de bass misschien toch lichtjes meegenomen worden om hem wat meer penetratie te geven), gitaren over hun eigen versterker. Zang en klavieren (eventueel nog een sax of iets dergelijks) over de Peavey, dat is de bedoeling. En in de pauze tussen twee sets kun je de leegte opvullen, door wat CD-muziek te brengen via kanaal 9. Voor dit soort werk is deze tafel ruim toereikend. Ik gebruikte ze o.a. om een bluesgroep te versterken en heb haar tijdens deze klus erg gewaardeerd. De tijd nodig om alles aan te sluiten is verwaarloosbaar. Het geproduceerde volume is behoorlijk hoog (Èchte watts) en de effecten zijn eenvoudig maar bijzonder bruikbaar. Je kunt er welliswaar slechts één tegelijkertijd gebruiken, maar sommige presets voorzien in zowel reverb als delay. Dat helpt. Geen pfl (pre fader listening) voorzien om de gains te regelen, je dient dus te vertrouwen op de "peak" led binnen de kanalen, en wat terugregelen als deze gaat knipperen. De grafische eq is met rode verklikkers uitgerust, die zullen oplichten wanneer een bepaalde frequentie te sterk klinkt, maar bij een optreden aan hoog volume zal het in deze sectie zowat overal gaan knipperen. 't Is echter toch verstandig om hier een indicatie bij de verschillende frequenties te voorzien, voor in het geval je met feedback te maken krijgt. Om de versterker af te koelen werd deze tafel uitgerust met een ventilator. Het geluid dat deze produceert blijft binnen de perken.

 

Tekortkomingen? Niets dramatisch. Maar zou ik hier beweren dat alles perfect is, zou je me niet geloven, en met reden uiteraard. Zullen we dan maar wat kritiek geven…Het medium bij 850Hz lijkt me geen ideale keuze, ik had eerder iets in de buurt van de 250/300 Hz gewenst, ofwel ter aanvulling ofwel ter vervanging. Nog iets wat me tijdens live-gebruik wat stoorde, was de kleur van de potmeters, waardoor ze in het halfduister wat moeilijk terug te vinden zijn (bij goede verlichting is er echter geen enkel probleem). Dit geldt vooral voor de 3 eq pots, die identiek gekleurd zijn en voor de over ‘t algemeen wat somber gekleurde druktoetsen (behalve dan de lichtgrijze gains en pans). De oplossing zou erin kunnen bestaan een lamp te plaatsen, maar hiervoor werd geen aansluiting voorzien. Al bij al valt er deze Peavey XR 800F+ dus maar weinig te verwijten. Al is de klank weliswaar niet de fijnste die ik ooit hoorde (maar hier hebben de gebruikte klankkasten ook een groot aandeel in), alles klinkt wel zuiver en doeltreffend. En krachtig bovendien, waardoor je reserve kunt overhouden, met als gevolg een goede klankdefinitie.

 

Ik beloofde je nog terug te komen op de "mode" schakelaar, die zich boven de Master faders bevindt. Deze toets werd bewust moeilijk bereikbaar opgesteld. Je moet hem indrukken m.b.v. een schroevendraaier of een balpenpunt. Wanneer je deze toets indrukt zal een van beide versterkeruitgangen als monitor kanaal gaan fungeren. In dat geval heb je geen nood meer aan een monitor-versterker, maar verlies je wel de stereo in de zaal (niet zo erg) Èn natuurlijk ook volume, vermits de helft van het vermogen voor de monitors zal aangewend worden. In ruil hiervoor kun je je wel de aanschaf van een monitor versterker besparen. Een kwestie van keuze, waar je best toch even bij stilstaat. Belangrijkste faktor hierbij is waarschijnlijk: hoeveel volume hebben we in de zaal nodig?

 

CONCLUSIE

 

Eenvoudig, snel aangesloten en doeltreffend. Wie wil vitten, zal hier en daar wel wat pietluttige aanmerkingen kunnen formuleren, maar over 't algemeen gaat het hier echt wel over een goed uitgebalanceerd geheel, dat met grote tevredenheid z'n diensten kan bewijzen aan heel wat kleine formaties, die meer tijd willen besteden aan het musiceren dan aan het aansluiten van hun PA. Prijs: 1199,- Euro (advies)

 

PRO & CONTRA

 

 PRO CONTRA
  • Eenvoudig in gebruik
  • Robuust geconstrueerd
  • Klankvolume
  • De mogelijkheid om één versterkerkanaal voor de monitor te gebruiken
  • Geen aan/uit voor de eq sectie
  • Geen mute op de kanalen
  • Wat somber gekleurde potmeters
  •  

    SPECIFICATIES

     

    Mix section
  • Frequency Response Mic input to L-R output: 20Hz-20KHz +0dB/-1dB
  • Frequency Response Line input to L-R output: 20Hz-20KHz +0dB/-1dB
  • THD: < 0, 01% 20 KHz mic/line inputs to L-R mon. output at nominal level (20Hz-80KHz BW)
  • Graphic Equalizer BW: 1 octave, +/- 12 dB
  • EIN: -128, 5 dBu
  • S/N Ratio: > 85 dB below rated output (500W/channel), mic/line to speaker output
  • Crosstalk: > 80 dB adjacent input channels (20Hz-20KHz)
  • Crosstalk: >70 dB left to right outputs (20Hz-20KHz)
    Mix section
  • Frequency Response: 20Hz-20KHz +0dB/-1dB
  • THD: < 0,1% ‡ 1KHz
  • Power: 500 W RMS per channel into 4 ohms - 360 W RMS per channel into 8 ohms
  • Hum & noise: -97 dB blow 500 Watts