aanmelden
Sennheiser E865-E865S
Live Sound & PA 17-08-2003
door: Roger Roland
Wie zingt, heeft een microfoon nodig. En dikwijls neemt men eender wat. Iets wat de verkoper voorstelt, de micro in afprijzing, één waarvan de prijs overeenstemt met wat we wilden uitgeven, of de micro die een klanktechnicus eens op een podium heeft opgesteld... De enige manier echter om een goeie micro te vinden is die te testen. Inderdaad is elke stem anders en kan ze beter of minder goed klinken, afhankelijk van merk en type microfoon. Bovendien moet je micro's testen die de moeite waard zijn. De Sennheiser E 865 maakt daar zeker deel van uit.

PRESENTATIE

 

De Sennheiser E 865 heeft een ernstige look. Zonder fantasie. Je krijgt onmiddellijk een indruk van ernst, bijna wat droevig (naargelang je gemoedstoestand). Persoonlijk hou ik van het aspekt van deze micro. De body is donker grijs-bruin, met een grote zwarte anti-pop grill. Eén enkele bordeauxrode lijn tussen grill en body geeft wat kleur aan het geheel. Het gewicht is niet gering (311 gr) en geeft je de indruk iets serieus in de hand te hebben en tevens iets goed gebalanceerds. Geen kans dat hij je zal ontglippen. Hij wordt geleverd met zijn eigen clip, een cartonnen doos en een synthetische waterbestendige hoes.

Het gaat hier om een supercardioïde condensatormicrofoon. In zekere zin is dit het topmodel uit de Evolution-reeks zangmicrofoons van Sennheiser, waarvan alle andere modellen dynamisch zijn. Ter herinnering, een condensator microfoon heeft een betere weergave in het hoog en is gevoeliger. Over ‘t algemeen geven deze micro's beter de nuances weer dan dynamische microfoons. Op de geteste versie was geen schakelaar voorzien en dat is goed. Inderdaad zijn die schakelaars een nachtmerrie voor de regisseurs. Een woordje uitleg: als er een schakelaar voorhanden is, dan hebben de zangers/zangeressen de slechte gewoonte eraan te prutsen. En één keer op twee zullen ze vergeten die knop aan te laten... Maar als u toch een schakelaar nodig hebt, geen probleem: de E 865S (met de S van switch) is identiek dezelfde micro, maar mét schakelaar! Het prijsverschil is miniem, en ook dat is goed, want sommige producenten laten je voor deze switch heel wat meer betalen.

GEBRUIK

 

Het uitgangsniveau is veel hoger dan op een dynamische micro en dat hoor je meteen. Ik heb eerst deze micro in een zaal getest voor een jazz-zangeres. Het resultaat was zeer overtuigend. Een klank met veel body, zonder risico op fluiten, zelfs op hoog volume. De klank is pittig, met een ietsje agressiviteit die velen zal bekoren en die door anderen met een beetje EQ op de mixer zal gecorrigeerd worden. Op de stem van een presentator was de duidelijkheid uitstekend. De verhoging van de curve tussen 5 en 10 kHz zit daar ongetwijfeld voor iets tussen. De "pop's" blijven beperkt en de hanteringsgeluiden worden tot een minimum herleid. Toch blijft dit een probleem inherent aan condensator micro's, de nadelen inherent aan hun kwaliteit kunnen we stellen: vermits ze gevoeliger zijn, hoort je de bijgeluiden sneller. Sennheiser heeft dit probleem opgelost, en zo hoort het ook. Zijn prijs blijft redelijk, veel minder dan ik dacht, vooral nadat ik de E 865 gehoord had. Voor zo'n prijs loont het echt de moeite om op een condensator over te stappen, want de pluspunten zijn snel hoorbaar: een zanger vertelde me dat zijn interpretatie er op vooruit was gegaan door het feit dat alles hem veel duidelijker leek.

BESLUIT

 

Een zangmicrofoon die iedereen kan bekoren: zangers, zangeressen en klanktechniekers. Ook het publiek zal er baat bij hebben. Uitstekende prijs/kwaliteit/prestatie verhouding. Stevigheid, klankkwaliteit. Wat nog meer vragen?
Bruto prijs (ex BTW): E 865: 213,00 Euro - E 865-S: 222,00 Euro


PRO & CONTRA

 

 PRO CONTRA
  • Klankkwaliteit
  • Robuuste uitzicht
  • Weinig larsen
  • Bestaat met of zonder schakelaar
  • Prijs
  • Ietsje agressief (maar daar hou je misschien wel van)


  • QUOTERING    [


    SPECIFICATIES

     

  • Frequency Response: 40.....20000 Hz
  • Sensitivity in free field, no load (1kHz): 3 mV/Pa
  • Min. terminating impedance: 1000 Ohm
  • Dimensions: d 47 x 193 mm
  • Weight w/o cable: 311 g
  • Phantom powering: 12 - 48 V