aanmelden
Focusrite iTrack Dock
Recording & Producing 25-07-2014
door:

AUDIO INTERFACE FOR IPAD

 

Diegenen die een iPad hebben, steek je vinger omhoog! Het is namelijk voor hen dat de Focusrite geluidskaart, die ik net ontvangen heb, bedoeld is. Deze interface kan zelfs alleen maar met de iPad werken. Laten we deze mooie combinatie testen!

 

 


PRESENTATIE

De iTrack Dock is een interface met twee ingangen (eigenlijk meer, maar je kan er maar twee tegelijk gebruiken) en twee audio-uitgangen. Verder is er een aansluiting voor de iPad of iPad Mini. Verschillende types iPad kunnen gebruikt worden, maar wel op voorwaarde dat ze voorzien zijn van een “lightning” aansluiting. De iTrack Dock combineert op een intelligente manier het gebruik van de fysieke knoppen met de bediening via het iPad touchscreen. Je kan ermee opnemen in 24 bit, met een samplefrequentie van maximum 96 kHz. Een extra handigheid is dat de iTrack Dock je iPad oplaadt tijdens gebruik!

 

 


BESCHRIJVING

Zonder dat je de iPad hebt aangesloten, ziet de iTrack er op het eerste zicht een beetje leeg uit. De iPad is dan ook onmisbaar. Het grootste deel van de oppervlakte wordt trouwens ingenomen door de ruimte waarop je de iPad zet. Het aansluiten van de iPad of iPad Air gebeurt via een lightning-aansluiting die je verticaal kan plaatsen. Een rode band van 4 mm in synthetisch rubber met “Focusrite” erop dient als ondersteuning en zorgt ervoor dat je iPad niet beschadigd geraakt. Voor de kleinere modellen is dat niet nodig. Aan de linkerzijde van de dock zit een zilveren knop voor de monitoring, een kleinere volumeknop voor de hoofdtelefoon, een “direct monitor” verlichte schakelaar en twee genummerde gainknoppen. Daarboven vind je een groene “power” led en een rode led met “48 V”. Aan de linkerkant zitten geen aansluitingen, aan de rechterkant enkel één voor de hoofdtelefoon. Het is aan de achterkant dat de aansluitingen zitten. En het zijn er heel wat! Voor de input hebben we twee keer XLR voor microfoon, net als twee jacks voor de line-ingangen. Deze laatsten worden aangeduid met “instrument” (lees: hoge impendantie). Verder zien we een schakelaar voor fantoomvoeding, twee TRS jack monitoruitgangen, een MIDI USB-poort, een on/off-switch en een aansluiting voor de voeding (12 Volt). En laten we ook de handleiding niet vergeten. De Quick Start Guide is enkel in het Engels verkrijgbaar.

 

GEBRUIK 

Het eerste wat je moet doen is die Quick Start Guide eens doornemen. Daar zal je in de eerste plaats lezen dat het noodzakelijk is om je te registreren op de website van Focusrite. Dat is inderdaad nodig om toegang te krijgen tot alle software die je nodig hebt, net als de volledige handleiding en de apps: Novation Launchpad, LaunchKey (audio en midi) en Tape, wat de eerste gratis app van Focusrite is. Je kan natuurlijk ook werken met andere gratis apps zoals de basisversie van Garage Band.
De look van Tape is daarentegen een echt succes. Het lijkt alsof je met een rode vintage taperecorder aan het werk gaat. Er is een metronoom geïntegreerd en het is zelfs mogelijk om reverb toe te voegen bij de opname. Van zodra we opnemen of afspelen, draaien de tapes op het scherm.
De hoofdtelefoonuitgang heeft een goed reservevermogen. De monitorknop dient uiteraard om het niveau van de monitors te regelen. Met de direct monitor kan je zonder latency luisteren, wat natuurlijk essentieel is. Dit alles is heel intuïtief en de iPad werkt zoals altijd heel gebruiksvriendelijk. Het is een beetje jammer dat de USB-aansluiting enkel voor midi bedoeld is en dat je er dus geen USB-stick of externe harde schijf op kan aansluiten. Maar daar staan dan weer een paar aangename verrassingen tegenover. Zo kan je op de microfooningang fantoomvoeding zetten en de instrumentingang kan zonder DI gebruikt worden. Je kan dus rechtstreeks inpluggen op de iTrack Dock.
De oplichtende cirkelvormige strepen rond de gainknoppen zijn ook goed gezien! Ze laten weten of er een signaal binnenkomt. Als de strepen groen oplichten, is er een goed signaal, wordt het oranje dan is het ingangssignaal iets te hoog. Wordt het rood, dan is het veel te hoog. Met Garage Band zijn multitrackopnames mogelijk en de handleiding reikt een aantal basisinstellingen aan om snel en makkelijk aan de slag te gaan. Maar niets houdt je tegen om meer uitgebreide software aan te schaffen, zoals bijvoorbeeld Cubase. Denk er wel aan dat alles wat je opneemt, wordt opgeslagen op je iPad. Als je een professionele studio wilt opstarten, zijn er wellicht betere mogelijkheden…
Vanaf het moment dat de iPad is aangeloten op de iTrack Dock, worden alle geluiden beheerd door deze laatste. Dus ook als je een film op je iPad bekijkt, kan je het geluid via de hoofdtelefoon beluisteren. Leuk!
Op het scherm staat een kleine “i”. Als je daarop drukt, krijg je tips om optimaal gebruik te maken van de hardware, net als veel andere leuke en nuttige tips. De bedoeling is natuurlijk om de gebruiksvriendelijkheid van de iPad ten dienste te stellen van je muziek.

 

GELUIDSKWALITEIT

De eerste verrassing is het gebrek aan ruis. Als je al iets van ruis hoort, dan komt die van de bron (microfoon). De preamps zijn zeer transparant. Ik denk dat we de kwaliteit kunnen vergelijken met die van de Scarlett interfaces. Als we het geheel trouwens van wat naderbij bekijken, zien we dat sommige knoppen identiek zijn. Hetzelfde geldt voor de technische specificaties. We kunnen werken in 24 bit en 96 kHz. Pure luxe. Het valt te betwijfelen dat de gebruiker van dit toestel meer verwacht. De preamps en converters zijn van een kwaliteit waar homerecorders twintig jaar geleden alleen maar van konden dromen. Hetzelfde bij de volumeregeling, de hoofdtelefoon en de monitoring. Ze zijn nauwkeurig, zonder ruis en solide. Laten we het nu eens over de portemonnee hebben.

 

PRIJS

De aankoop van een Focusrite iTrack Dock zal er niet voor zorgen dat je niet meer op vakantie kan gaan. Inderdaad, voor €240,79 (incl. BTW) haal je hem in huis. En als je, zoals ik, een iPad mini hebt, staat er met de Tape app een mooi toestel op je werktafel.

 

 

 

BESLUIT

Zolang je de beperkingen kent, kan je dit toestel niets verwijten. In combinatie met de iPad lijkt het misschien iets als een gadget, maar het is veel meer dan dat. Het is een goed werkend en betaalbaar toestel. Wat wil je nog meer?