aanmelden
beyerdynamic DT 1350
Recording & Producing 02-09-2011
door:

headphoneS

 

Als je een hoofdtelefoon nodig hebt, zijn er een paar merken die steeds als eerste in je opkomen. Eén daarvan is zeker en vast beyerdynamic. De nieuwe DT 1350 heeft alles mee om je interesse te wekken: hij is klein, licht en draagt die prestigieuze naam.

 

VOORSTELLING

beyerdynamic benadrukt dat dit model de Tesla-technologie gebruikt. Wellicht zegt deze naam je niks, en dat is erg spijtig, want Nicolas Tesla (1856-1943) was een wetenschapper die een aantal merkwaardige uitvindingen heeft gedaan, zoals een verticaal opstijgend vliegtuig, of machines met vrije energie, die geen energie verbruiken. Even merkwaardig als de man zelf is het feit dat Tesla vandaag zo goed als vergeten is. In de geluidswereld worden speakers doorgaans uitgerust met een centrale magneet. Tesla plaatste deze in een ring rond de spoel, wat een hoger rendement toelaat. beyerdynamic biedt ons hier dus een hoofdtelefoon aan met behoorlijk wat vermogen, gekoppeld aan een extreem lage vervorming, zodat een analytische klank bekomen wordt, ook bij hoge volumes. De DT 1350 is zowel op het podium als in de studio op zijn plaats, zowel in de regiekamer als op het hoofd van de muzikanten. De fabrikant onderlijnt dat dit model in Duitsland gemaakt wordt.

 

BESCHRIJVING

Het is een compact model, dat minder dan 180 gram weegt, maar er wel stevig uitziet. Het is altijd moeilijk de stevigheid van een hoofdtelefoon te beoordelen wanneer je er slechts korte tijd over kunt beschikken, maar ik heb een goed gevoel bij de mechanische kwaliteit van deze beyerdynamic. De voornaamste delen zijn van metaal, en verder is er weinig plastic te bespeuren. Aan de robuustheid moet je zeker niet twijfelen. Het design is erg geslaagd, een mooie mix van zwart en aluminium. Een half-hard (of half-zacht? wie zal het zeggen?) tasje wordt meegeleverd, evenals een opschroefbare mini-jack/jack adapter en een extra connector die je toelaat deze hoofdtelefoon op het vliegtuig te gebruiken. De 150 cm lange kabel is erg dun en flexibel.

 

GEBRUIK / GELUIDSKWALITEIT

De gebruiksaanwijzing is erg beknopt, maar begint met een waarschuwing: te hoge volumes gedurende lange tijd kunnen het gehoor beschadigen. Ter herinnering: een geluidsdruk van 94 dB SPL kan ten hoogste één uur ondergaan worden zonder risico op gehoorschade. Bij 100 dB luidt het advies niet langer dan 15 minuten te luisteren. Ik denk aan de kinderen die door sommige idiote ouders op de eerste rij worden gezet bij concerten, met het gevoel ze hiermee een pleziertje te doen. We gaan verder met de hoofdtelefoon. Het eerste dat mij opvalt bij dit supra aurale model is het draagcomfort. Je kunt hem langere tijd dragen. Verder is de isolatie van zeer hoog niveau, waar live technici heel gelukkig mee zullen zijn. Het heeft daarentegen even geduurd voor ik de linker- van de rechterkant van elkaar kon onderscheiden, tot ik de letter L op de binnenzijde van de linkerschelp zag. Deze letter wordt ook nog eens in Braille (drie verticale punten) weergegeven, waardoor je hem ook in het donker juist op je hoofd zult zetten, ook al ken je geen Braille. Alle gekheid op een stokje, de klankkwaliteit van deze beyerdynamic is erg hoog. Je beschikt over een behoorlijk volume, dat nog benadrukt wordt door de eerder beschreven isolatie. Je hoeft de volumeknop echt niet open te draaien om het weergegeven geluid correct te horen, maar als je die knop echt naar rechts wil draaien, dan behoud je nog steeds een vervormingsvrije klank. Het geluid is erg gedetailleerd, zelfs analytisch, de gebreken van een mix vallen direct op. Naar mijn gevoel ontbreekt er wat laag, hoewel de technische gegevens een bereik van 5 Hz tot 30 kHz opgeeft, zonder evenwel de dynamiek ervan te specifiëren. We leren uit dezelfde specs dat de impedantie 80 ohm bedraagt, en het nominale geluidsniveau 109 dB SPL, met een maximum van 129 dB SPL, wat enorm hoog is. Nu snap je de waarschuwing waarmee ik dit hoofdstuk begon. Deze hoofdtelefoon zal zowel live-geluidsmensen als djs bekoren, maar ook studios zullen hem smaken. Je kunt hem in de regie gebruiken als gewaardeerde partner van de monitors, maar evengoed zullen de muzikanten hem appreciëren, omdat deze hoofdtelefoon perfect in beide richtingen isoleert: de drager hoort de buitenwereld niet, maar diezelfde buitenwereld heeft ook geen weet van wat er in de oren van de gebruiker terechtkomt, zelfs bij erg hoge volumes. Dit zal zeker drummers aantrekken, want die hebben soms een behoorlijk geluidsniveau nodig voor de click track, zonder dat dit geluid door de overhead microfoons opgevangen wordt.

 

BUDGET

Laten we een kat een kat, en een hoofdtelefoon een hoofdtelefoon noemen, voor dit kleinood moet je 287 euro (Nederland) of 292 euro (België) neertellen (prijzen inclusief btw). Dit is niet niets, maar de beyerdynamic DT1350 is dit door zijn talrijke kwaliteiten zeker waard.

 

BESLUIT

Een uitstekende hoofdtelefoon, en dit op vele punten: bouwkwaliteit, comfort, klank, isolatie. Als je een goede en stevige hoofdtelefoon zoekt, dan is dit een model dat je zal aanstaan, en waar je jaren plezier van zult hebben. Hij wordt in Duitsland gebouwd, en er zit twee jaar garantie op. De prijs ligt wel hoger dan de gemiddelde vraagprijs voor dit soort materiaal, maar het is een professionneel stuk gereedschap. www.beyerdynamic.com (vertaling: Michel Noach)