aanmelden
Joemeek JM37DP
Recording & Producing 06-07-2011
door:

Condensor microphone

 

Na onlangs meerdere ‘channel strips’ van Joemeek te hebben getest, is het nu de beurt aan een opnamemicrofoon. We zullen hem samen ontdekken.

 

VOORSTELLING / BESCHRIJVING

Dankzij de home studio kun je vandaag thuis demo’s opnemen. Je hebt eigenlijk niet veel nodig: een microfoon, een computer met geluidskaart en twee luidsprekers, daarmee kun je je opnames uitvoeren. Als het over microfoons gaat, dan zijn er genoeg mensen die hun stagemicrofoon gebruiken, doorgaans een dynamisch model, om hun stem op te nemen. Wanneer je hen erop attent maakt dat ze een veel betere kwaliteit kunnen bekomen met een condensatormicrofoon, denken ze dat dit budgettair buiten hun bereik is. Think again: Joemeek bewijst het tegendeel met de JM37DP. Het is een grootmembraan condensatormicrofoon, ontwikkeld voor opnamedoeleinden. Hij is gebouwd voor stemopnames, maar hij zou goed bruikbaar moeten zijn voor alle soorten instrumenten. Hij beschikt over twee richtingskarakteristieken, omni en cardio, en een verzwakker (pad) met drie standen (0, -10 en -20 dB). Hij ziet er erg goed uit, en de afmetingen zijn beperkt, hij is slechts 13 cm hoog. Het gewicht doet daarentegen een goede, stevige constructie vermoeden.

 

GEBRUIK / KLANKKWALITEIT

Om te werken heeft deze mic fantoomvoeding nodig, net als elke andere condensatormicrofoon. Een ophanging wordt niet meegeleverd, maar er zit wel een stevige klem bij. Je kunt de richtingsgevoeligheid omschakelen met een kleine schakelaar, die iets makkelijker te bedienen mocht zijn. Dit geldt ook voor de verzwakker. Ik hoor geen ruis, ongeacht het richtpatroon. De klankkwaliteit is uiteraard beter dan die van een courante dynamische microfoon, maar hij is verre van neutraal. Naar mijn gevoel zit er te weinig laag en midden in, of anders is er teveel hoog. Je kunt evenwel een goed resultaat bekomen door naar de juiste stand en vooral afstand te zoeken. Ik heb gemerkt dat door met het nabijheidseffect te spelen in cardioide mode, je een goed compromis kunt vinden tussen laag en hoog. Deze beperkingen moet je natuurlijk zien in functie van de prijs van deze microfoon. Maar het is een vaststaand feit dat je bij gelijke prijs een beter resultaat bekomt met deze Joemeek JM37DP dan met een dynamische microfoon: de hier geteste microfoon is gevoelig en geeft de nuances en het hoog veel beter weer. De twee richtingskarakteristieken laten natuurlijk veel meer mogelijkheden toe. Lees gerust verder.

 

BUDGET

Je moet niet gaan zitten, en je pilletjes voor je hart hoef je ook niet in te nemen. De prijs is meer dan redelijk: 149 euro (zonder btw). Met dit prijskaartje vind je het opeens niet meer erg om een beetje te zoeken naar een goede microfoonpositie vóór de opname.

 

BESLUIT

Als je een echt betaalbare home studio microfoon zoekt die niet ruist en over meerdere richtingskarakteristieken beschikt, dan beantwoordt deze Joemeek aan je verwachtingen. Zijn prestaties zijn meer dan voldoende voor een home studio, en hij is op zijn gemak bij opnames van zowel stem als verschillende instrumenten. En de prijs zal je vakantie zeker niet op de helling zetten. www.joemeek.com (vertaling: Michel Noach)