aanmelden
Milab VIP-50
Recording & Producing 28-01-2008
door:
Er zijn van die merken van microfoons die erg bekend zijn bij het grote publiek, en die zowat in alle (home)studio's te vinden zijn. Er zijn dan ook merken die minder vaak voorkomen, hetzij omdat ze erg duur zijn, hetzij omdat ze minder goed vertegenwoordigd worden op het vlak van markteting. Wat niet wil zeggen dat deze microfoons minder scoren op het vlak van techniek of klank. Ze genieten gewoon niet van de reputatie (bij het grote publiek) waar concurrenten wel van genieten. Indien je "Milab' zegt tegen een gesprekspartner, en dat hij weet waarover je het hebt, dan is de kans groot dat het om een professional gaat. Bij andere mensen ligt dat niet zo voor de hand. En toch zul je samen met mij ontdekken dat Milab kwaliteit aflevert.

 

VOORSTELLING

 

De naam Milab komt van de samenvoeging van twee woorden: Microphone en Laboratories. Dit Zweeds merk is reeds actief sinds 1941, maar kende echte roem in 1967 bij het uitbrengen van de DC96B die trouwens nog steeds in productie is. Op het model VIP-50, die ons hier ter test wordt voorgesteld, krijg je levenslange garantie (ja ja, je leest het goed!) van de fabrikant, net als op alle andere modellen trouwens. De microfoon cel is rechthoekig (een specialiteit van deze constructeur) en is vooral bestemd voor het opnemen van stem, maar kan ook andere dingen opnemen. Het betreft een ver uitgewerkt model, en je snapt het ondertussen wel: Milab maakt geen speelgoed.

 

BESCHRIJVING

 

Eerste visueel contact. Het valt meteen op dat dit model sterk afwijkt van de huidige modetrends. Je zult hem in ieder geval niet verwarren met "het befaamde Duits merk" dat in de ogen van de gebruiker zowat de standaard vormt. De VIP weegt 400 gram, is 17 centimeter lang en 47 millimeter breed, met een dikte van 5 centimeter op het dikste punt. De uitvoering is helemaal zwart, op de opschriften na die in het wit zijn. Op het technisch vlak hebben we te maken met een model zonder transformator, met een dubbel rechthoekig (ik zei het al) membraan dat vijf gevoeligheidskarakteristieken biedt, met een regelbare laag-af filter en een verzwakker (pad) die drie instelmogelijkheden biedt. De look is eerder streng, en wijkt sterk af van de vaak afgeronde vormen die we gewoon zijn bij traditionele micro's. Hier is alles hoekig, ook de capsule zelf. Mooi? Lelijk? Zeg zelf! Ieder zal dit beoordelen volgens zijn persoonlijke smaak, maar origineel is het zeker wel! We weten best dat op het vlak van design, de Zweden door niemand de les moeten worden gespeld. Ik vergat bijna te melden dat er geen lamp aanwezig is in deze micro, en dus moet hij uiteraard gevoed worden via 48 volt fantoom.

 

GEBRUIK

 

Zoals elke microfoon moet ook deze worden aangesloten. Oef! Tot hier niets abnormaals dus. Een handleiding ontbrak wel, maar ik kreeg toch een technische fiche met de specificaties (tussen ons gezegd: briljant!) van de VIP-50. Gewoon geen handleiding, snif snif. Op de voorkant van de micro zien we drie kleine potmeters. De eerste van onder te beginnen is een verzwakker die drie mogelijkheden biedt: inactief, verzwakking van -10dB en verzwakking van -20dB. Daarboven zit de laag- af die ofwel af staat, op 200Hz staat of op 500Hz. Ik hoor jullie al roepen: "Zo hoog!". Akkoord, maar je moet wel weten dat de helling niet zo stijl is, zo'n 6dB per octaaf, wat toch de helft is van wat we gewoonlijk tegenkomen. Helemaal bovenaan tot slot is er de schakelaar voor de richtingsgevoeligheid. Je hebt de keuze tussen: figure of eight, hypercardio, cardio, brede cardio, omni en zelfs een functie die nog verder gaat dan omni (super omni?). Comische anekdote: de twee laatste standen hebben dezelfde functie, en de reden daarvoor is eenvoudig: de constructeur vond geen vijfstandenschakelaar, en heeft er dan maar één met zes standen gebruikt. Helemaal fun! Om maar te zeggen dat het hier om een ambachtelijke realisatie gaat. Een lichtje meld ons dat de microfoon onder spanning staat en dat hij klaar is om op te nemen. Deze microfoon is erg gericht op het opnemen van stemmen, maar volgens de constructeur past hij ook perfect voor piano, snaarinstrumenten, orgel, houten en kopers. Hij zou ook kunnen dienen als overhead van drums, maar dat is echter niet zijn natuurlijke biotoop (er is trouwens geen enkele echte muzikant op aarde die zich bij een drum op hun gemak voelt, enkel drummers kunnen houden van zo'n lawaaierig ding). Met een maximum SPL van 132 dB (pad -20dB ingeschakeld), ken je de grenzen van de micro. Maar we kunnen toch gerust stellen dat het een echte allround microfoon is, op drums na, wat dus helemaal niet slecht is hé, dat zul je wel beamen. Een echte studiomicrofoon dus. Dit model werd me geleverd met een klem die erg goed ontworpen is (met een bol waardoor je de micro in om het even welke richting kunt draaien). Optioneel kun je ook een echte shockmount bestellen natuurlijk. De VIP-50 wordt geleverd in een plastiek koffertje.

 

KLANK

 

Eerste indruk: de stilte. Zo stil dat indien je toch ruis hoort, je beter eens je kabels en preamp nakijkt. We hebben dus te maken met een geruisloos model, en je hoort me zeker niet klagen. Eerste test: stem. En al gauw begrijpen we waarom Milab zo'n faam maakt in de Pro Audio wereld: de klank is tegelijk helder en ongelooflijk natuurlijk. Je krijgt de indruk dat de persoon die spreekt of zingt naast je in de ruimte staat. Een beklijvend realisme! De gevoeligheid is uitmuntend: de minste nuances worden duidelijk weergegeven. Erg aangenaam voor een zanger(es) want die hoort in de hoofdtelefoon alle nuances van zijn/haar interpretatie weer, en voelt zich dus onmiddellijk op zijn/haar gemak. Ongetwijfeld Kunst met een hoofdletter K. Ik heb wat met de richtingsgevoeligheid gespeeld en telkens weer was het resultaat verbluffend. Ook bij akoestische gitaar is de weergave meer dan overtuigend. Natuurlijk en zijdezacht. Ik had niet de kans om piano op te nemen (en daarvoor zou ik idealiter twee micro's nodig hebben), maar ik ben ervan overtuigd dat de de Milab er zich met glans zou van afmaken. Onnodig om hier rond de pot te draaien: we hebben hier duidelijk te maken met een microfoon van grote klasse, van het hoogste schap. Minpunten? Nee, toch niet als het op de klank aankomt. We zitten hier duidelijk in het topsegment, en kunnen dus ook niet anders dan de hoogwaardige prestaties te bewonderen. Milab heeft al vele modellen uitgebracht, en iedere keer dat ik ze gehoord heb werd ik aangenaam verrast. Niets dan lof dus, mede ook omdat de VIP-50 alle mogelijke richtingsgevoeligheden aanbiedt, wat het toepassingsgebied breder maakt.

 

BUDGET

 

En? Hoeveel hebben we deze maand nodig om onszelf een plezier te gunnen? 1260,00 Euro (bruto advies exclusief BTW). We hebben hier duidelijk te maken met serieus materiaal, niet met "een-in-China-door-kleine-kindjes-gemaakt-dingetje". Voor kwaliteit betaal je ook wel, maar we moeten toch toegeven dat de prijs hier redelijk, of ten minste toegankelijk blijft. In ruil krijg je de zekerheid dat je met een product werkt dat je dag na dag de best mogelijke diensten zal bewijzen. Bovendien is hij in bijna elke situatie op zijn gemak. Verlies ook niet uit het oog dat er op Milab microfoons een levenslange garantie geldt, en dat wijst op een hoge betrouwbaarheid. Wanneer je pro materiaal zoekt is dit zeker een extra argument. De prijs kan hoog lijken, maar is helemaal gerechtvaardigd. En – maar dat weet je waarschijnlijk al – men krijgt nooit spijt van de aankoop van hoogwaardig materiaal.

 

CONCLUSIE

 

Met een Milab VIP-50 kun je niet anders dan alleen maar plezier te beleven, dag in dag uit gedurende heel je leven. Een hoogwaardige klankkwaliteit, een concept dat typerend is voor het merk en een uitzicht die nieamand onverschillig laat. Inderdaad, wanneer men kwaliteitsmerken opsomt, denkt men niet meteen aan Milab. En dit is een grove fout! Ik ben haast zeker dat wie de VIP-50 test, hem ook zal willen aanschaffen. Ben je dus op zoek naar een professionele microfoon, zorg dan dat je deze niet voorbij loopt. Dit is al het goede wat ik jullie kan wensen! Nee, geen dank, ik doe maar mijn job: jullie informeren.