aanmelden
Mackie Tracktion 2.0
Recording & Producing 31-01-2008
door:
Is het nog mogelijk een audio/MIDI software te ontwikkelen die én kan concurreren met de tenoren in dit gebied én er tegelijkertijd commercieel mee kan wedijveren? Hoe kan je nu nog goed verkopen op een markt waar de grootsten, die toebehoren aan de giganten in de industrie (Avid, Apple, Yamaha, respectievelijk eigenaars can Protools, Logic en Steinberg), een meedogenloze strijd leveren en met veel geweld telkens weer nieuwe versies uitbrengen? Neem maar aan dat deze vraag meer dan één keer door het hoofd van Julian Storer, de ontwikkelaar van Raw Material Software, moet gespookt hebben. Hij is trouwens de bedenker van het product dat wij onder de loep nemen: Tracktion2. We zitten dus al een de tweede versie van deze software. De nieuwsgierigheid die dit product opwekt en het feit dat Mackie zijn Tracktion2 commercieel ondersteunt konden me enkel overtuigen van de kwaliteit ervan.

 

ALGEMEEN

 

De grote commerciële kracht van deze software zit hem in het totaalaanbod van in het pakket meegeleverde software: Amplitude LE, Sampletank SE, de rythmbox RM IV van Lin Plug, een drawbar orgel, de ZR3, een synth, de soundfont1, plus een paar specialiteiten van Acuma Labs (de ontwerper van de plug-ins van de digitale D8B mengtafel van Mackie) zoals de Final Mix, een plug-in van het Finalizer type, en een de-esser, de DSR1.
Het programma is compatibel met VST plug-ins en kan op Rewire support. Nog een extra: Tracktion 2.0 werkt onder Windows en Mac, de vereiste configuraties zijn relatief bescheiden, maar toch, we moeten er geen doekjes om winden... Wil je sterke resultaten... Zorg dan voor een sterke configuratie... Laat die van je vader geërfde verouderde computer links liggen, en ook met die tweedehands PCvan je broer of zus zal je er niet geraken, maak je geen illusies. Blijf realistisch wat bewerkingen in real time audio betreft.
Vooruit, we beginnen eraan. Drie drie cd-roms installeren en we zijn vertrokken. Origineel: wanneer je de software registreert met het meegeleverde licentienummer biedt Mackie je de mogelijkheid om de autorisation op twee verschillende computers te gebruiken, en dus volgens je eigen noden toe te passen. In praktijk betekent dit dat je Tracktion 2 zonder problemen op je laptop en op je desktop kan installeren. Geniaal, niet? Ik ben niet zover gegaan dat ik er één op Mac en één op PC heb geïnstalleerd, maar in theorie zie ik daar geen graten in.
Klik op de automatisch aangemaakte alias en je staat direct oog in oog met de interface van dit eenvoudige en intuïtieve programma. Alhoewel, ik ondervond hier toch wel even een klein probleem, dat ik nader moet verklaren. Om dit programma objectief te beoordelen moest ik mijn "mind" aanpassen en in de huid van de potentiële gebruiker kruipen. Alle gewoontes en reflexen die ik in de afgelopen jaren heb opgebouwd moesten dus eventje aan de kant geschoven worden. Eigenlijk moet ik toegeven dat na jaren praktijk met de meest courante programma's op de markt, de interface van dit programma me bij de eerste kennismaking toch even deed lachen. Ik dacht zo bij mezelf van "nog een speeltje waar we ons eens mee gaan amuseren". En dat was een grote vergissing.
"Kleuren trekken kindjes aan", was het eerste wat door mijn hoofd speelde, want dat was voor mij eerder verwarrend. Wanneer je er goed over nadenkt is dit programma duidelijk gericht op de beginnende gebruiker. Beschouw dit niet als negatief of bespottend, we moeten gewoon allemaal ooit ergens beginnen. En daarbij, ik vind mezelf dat ik toch altijd een beetje kind ben gebleven. Jij niet misschien?
Alle functies worden onderverdeeld in drie tabbladen: Project, dat het beheer van je projecten, dus in feite dus je songs bevat, en het geheel van files die eraan gelinkt zijn. Het is hier dat je ook projecten kan importeren die met apparatuur uit de MDR of HDR serie van Mackie gemaakt zijn. Vervolgens komen we bij het tabblad Settings, waarmee je de software aan je randapparatuur kan aanpassen (geluidskaart, MIDI interface...).
Het derde en laatste tabblad vormt je project en is pas toegankelijk wanneer je je song zogezegd geopend hebt. En ja, het volledige beheer van je werk vind je op één enkel scherm terug. Hier kan je je audio en MIDI files kan lezen en opnemen.
De "Arrange page" neemt het grootste deel van je scherm in en geeft je eigenlijk hetzelfde wat we reeds van bij andere programma's gewoon zijn: de sporen worden boven elkaar geplaatst en de horizontale as geeft het tijdsverloop weer. Op je sporen beschik je over "Clips", de gekende balken die je gegevens bevatten. Wanneer je dubbelklikt op een audiospoor, start je het lezen van de file en in het geval het een MIDI spoor betreft, krijg je een editor in piano-roll mode. Elk spoor wordt links en rechts omringd door iconen in nogal vreemde geometrische vormen. Op de linkerkant geven ze de input parameters weer, terwijl het op de rechterkant de parameters van de output zijn: volume, pan, plug-ins,...
Onder het arrangement venster vinden we een zone dat het Properties Panel genoemd wordt, en waarmee je de parameters van een object of van een geselecteerde control kan editen. Op de linkerkant zien we een kader die de commando's zoals import en export van files weergeeft, zoals een "Clipboard"... Het control panel (o.a. voor-en achteruit afspelen) bevindt zich uiterst rechts. Voila, zo eenvoudig is dat...
De editing functies van je "clips" gebeuren door middel van je muis en elke soort parameter is beschikbaar in het Properties Panel. Daarmee kan je de lengte en bestemming van je clips specifiëren. Voor de audio bestaat die uit een sublaag, ook in het Properties Panel, waarmee je de audio in je clips in een destructive mode kan bewerken.
Rechts van de kanalen kan je zogenaamde "Filters" invoegen. Ik heb toch een beetje mijn vragen bij die benaming "Filter", want in eigenlijk gaat het over plug-ins of virtuele instrumenten en dat zijn geen filters, niet? Je klikt dus op de "New Filter" knop, en met een simpele "drag&drop" sleep je hem naar het gewenste spoor. Eenmaal het filter geplaatst is verschijnt een scroll lijst met alle mogelijke effecten en alle plug-ins die meegeleverd zijn (de VST-plug- ins en de Rewire support). Je kan je bewerkingen dus aan elkaar linken en de volgorde aanpassen door middel van je muis. Nog zoiets bijzonders: je kan een of meerdere effecten in een clip slepen in een niet destructieve mode door ze op de clip in kwestie te slepen. Het is zo'n beetje als het concept van een audio Object die je in Samplitude vindt. Krachtig...
Ok tot hier toe, ik kan effecten invoegen, maar maar hoe kan ik dan de effect sends beheren? Op naar de handleiding, die duidelijk geschreven is, zichzelf uitwijst en in het Engels is opgesteld, maar dat zou zelfs voor de minder "Shakespeare-minded" gebruikers onder ons geen problemen mogen geven. Je moet dus in het gedeelte van de filters je effect sends toewijzen aan een bus, die op zijn beurt via een effects return teruggestuurd wordt, die je creëert door een audio spoor aan deze functie toe te wijzen. Het volstaat je effects op deze return toe te voegen en het spel is gespeeld. Ik kan je niet genoeg adviseren de aanwijzingen in de handleiding te volgen die je zeggen dat je je sends en returns een naam moet geven om in het begin minder aangename verrassingen te vermijden. Je kan ook racks creëren door op het kleine gele knopje rechts te klikken, en die racks kunnen effecten in serie of in parallel bevatten. Dat rack kan zoals de andere effects ingevoegd worden waar jou dat best lijkt. Je kan zelfs twee racks op het scherm beheren. Met een "freeze" functie kan je je effecten bevriezen en je processor wat ontzien.
Het programma kreeg uiteraard alle traditionele en handige gadgets mee: automation, marker, groeperen van sporen...
Ineens bedenk ik dat we het nog niet over de MIDI gehad hebben. Maar goed, op dit vlak valt er niks speciaals te melden, alles is aanwezig. Je beheert alle editors met het ene piano roll diagram en met de traditionele tools (gom, potlood, hand...)

 

KLANKKWALITEIT

 

Hier stuiten we op de eerste verrassingen. Ik laad de demo's en onmiddellijk is er iets wat me stoort: de klank is een een beetje dof, zonder definitie, en alles lijkt me gecomprimeerd. Precies, de demo's zijn in een .OGG formaat, dat een soort MP3 is maar vrij van rechten, en geprogrammeerd in Open Source (zoals Open Office, Linux...). Eenmaal ik dit heb aangepakt en niet- gecomprimeerde files van het type .AIFF of .WAV importeer komt alles in orde.
Kleine tegenvaller: de kwaliteit van de plug-ins is zeer middelmatig, behalve die van de externe firma's (IK Multimedia, Linn Plug...). De basis plug-ins zijn van het merk MDA, de zogenaamde gratis plug-ins. Dus geen reverb of reversed delay. De basissampler heeft ook al zijn presets in het .OGG formaat. De effecten van Acuma Labs daarentegen zijn zeer goed te noemen, maar die zijn niet aan hun proefstuk toe. Openen in VST of Rewire laat desalniettemin toe om dit alles in orde te brengen.

 

CONCLUSIE

 

Zoals ik hiervoor al aangaf, denk ik dat de het publiek voor wie deze software bedoeld is rap zal weg zijn met deze eenvoudige, intuïtive en efficiënte tool. Voor de prijs van 159 euro excl. BTW (bruto adviesprijs), dat is wat een een koopje noemt. En ik denk dat ik er dé toepassing voor gevonden heb: als aanvulling op Reason is dit een ideale, lichte en krachtige oplossing, op voorwaarde dat je niet overdrijft in de bewerkingen want de processor het het naar mijn gevoel nogal vlug lastig. Om het even, de gel van de kanalen zal je goed helpen Dit is een droomtool voor wie echt de basis wil zonder al te veel tierlantijntjes waar je toch altijd betaalt. Bravo!