aanmelden
MOTU Symphonic Instrument
Recording & Producing 22-08-2007
door:
In april zagen en hoorden we het Symphonic Instrument van MOTU voor het eerst aan het werk in Frankfurt. Indien u ook voorbij hun stand kwam, dan kan u wel beamen dat de klanken die daar werden geproduceerd op zijn minst de aandacht trokken. Na een vakkundige demonstratie en het aanhoren van de prijs konden we niet anders dan reikhalzend uitkijken naar een testexemplaar en hoera… die is gearriveerd!

 

ALGEMEEN

 

Elke muzikant die wel eens een sequens'je waagt, is vroeg of laat op zoek geweest naar de ideale strijkers, kopers, houtblazers of orkestpercussie. Hoewel veel hedendaagse synthesizers een eervolle poging waagden (en sommigen zelfs slaagden op bepaalde vlakken), missen de soms kille sounds wat aan ‘fond' en/of realisme. De betere sample cd's kwamen al heel aardig in de buurt, maar wie koopt die nu nog? Software-instrumenten worden door hun flexibiliteit, hun prijs en hun (veelal) gebruiksgemak steeds populairder. De nieuwe generaties volgen hier, nog sneller dan bij andere produkten, hun voorouders op.
MOTU claimt de eerste te zijn met een alles-in-één plug voor het maken voor een orkestrale sound. Alles? Ja: van solo instrumenten, kleine ensembles en grote bezettingen tot de ‘convolution' reverb voor authentieke akoestische ruimtes.

 

MOGELIJKHEDEN EN FEATURES

 

Mag het iets meer zijn? 8 GB aan fonkelnieuwe klanken geproduceerd door befaamde orkesten en muzikanten en opgenomen aan de hoogste technische normen met aandacht voor elk detail. Da's een mooi vertrekpunt, niet? Maar kunnen we door de bomen het bos dan nog zien? Daar moet een eenvoudige, slim uitgedokterde interface (bestaande uit slechts één window) voor zorgen. Geen overbodig multi-effect maar een ‘convolution' reverb moet uw orkest plaatsen in de ruimte van uw keuze, van concerthallen over kathedralen tot kleinere ruimtes. De MOTU Symphonic Instrument is compatibel met alle grote plug in formaten voor Macintosh OS X en Windows (VST, Audio Units, DXi, MAS en RTAS).

 

GEBRUIK

 

Laat ons beginnen met hetgene waar iedereen meteen naar grijpt: de klanken. De 8 GB aan klanken werden gesorteerd in soundbanks. Zowat elk instrument werd in alle mogelijke dynamieken, tessituur en speeltechnieken gesampled. Al deze variëteiten kan je al aflezen van de naam van de soundbank. De Brass Ensemble bank biedt unisono performances van de verscheidene orkestkopers, waaronder de hoorns, trombones en trompetten. Zowel staccato als sustain (aangehouden) variaties werden afzonderlijk opgenomen. Voor elk instrument werden twee verschillende secties van elk vier muzikanten opgenomen om een bredere variëteit te kunnen bieden. Wereldvirtuoze koperblazers namen hun instrument ter hand voor de Brass Solo bank. Zowel de zachte als hardere samples klinken bij het koper zeer realistisch en blijven warm in elke velocity. Min of meer hetzelfde verhaal voor de houtblazers. Al lijkt het samplen hier nog iets beter te zijn gegaan. Dit is eigenlijk altijd al onze bevinding geweest: hout blijkt makkelijker te samplen of klinkt in ieder geval natuurlijker in samples dan koper. Misschien iets voor een studie?
Met de twee heel verschillende klassieke gitaren kan je alle richtingen uit. Zowat alle denkbare speeltechnieken werden gesampled om te kunnen dienen in een gipsy of klassiek stuk. Zelfde scenario voor de twee harpklanken en de twee akoestische piano's. Voor deze laatste werd beroep gedaan op een Yamaha C7 en een Steinway D, alstublieft. Het verschil tussen de twee gitaren, harpen en piano's is telkens net groot genoeg om een duidelijk onderscheid te horen in karakteristiek van de klank, waardoor de ene geschikt zal zijn voor het ene arrangement en de tweede voor een ander. De weinige dynamiek in de piano's viel ons meteen op, maar daar staat tegenover dat er daarvoor uiteraard ten eerste specifieke plug-ins bestaan, ten tweede de klanken al meer dan bruikbaar zijn voor een symfonisch arrangement en men dit ten derde kan opvangen door een soort layers te gaan maken die per velocity reageren, waarover verder meer. Buiten de noot per noot samples vindt u hier en daar enkele loopjes en riffjes die in elke toonaard werden opgenomen. Een eerste aangename kennismaking hiermee vindt u bij die harpen. Het is toch niet helemaal vanzelfsprekend (en het resultaat kan wat stroef klinken) om een glissando of akkoorden-arpeggio noot per noot moet programmeren. Geen nood, de befaamde harpisten speelden als deze gebruikelijke technieken in.
Eén van de origineelste soundbanken in het MOTU Symphonic Instrument, zijn de historische instrumenten. De clavecimbel is één van de best gesamplede in de geschiedenis van de samples. Ook hiervoor werden verscheidene modellen opgenomen. Aan het authentieke en mechanische geluid bij het lossen van de snaren werd extra aandacht besteed. Onder deze rubriek staan nog samples van blokfluiten (s, a, t en b) en kromhoorns (een blaasinstrument waarbij het geluid wordt veroorzaakt door een riet dat in een afgesloten kap wordt aangeblazen - ondanks de naam heeft het instrument geen verwantschap met de hoorn maar eerder met de hobo en de doedelzak). Bij het bespelen van al deze klanken, valt de specifieke tessituur per instrument wel op. Een keyboardspeler of sequencer durft wel al een geneigd te zijn om partijen buiten de tessituur te gaan spelen. Dit kan dus gewoonweg niet met het MOTU Symphonic Instrument, wat het realisme van uw sequens of partij alleen maar ten goede komt.
Voor de instrumenten die met mallets bespeeld worden zoals vibrafoon, xylofoon en tubular bells (de beste namaak die we al hoorden) werden raspaarden als Shieldmayer en Mustel instrumenten achter de (precieze) microfoon geplaatst. De klanken zitten op die manier vol bruikbare details.
Onder de percussieklanken bleek er bij een eerste speelbeurt niks te ontbreken. De verschillende soorten pauken en gongs zorgen ervoor dat u zeker die klank vindt die 100% in uw arrangement past.
Mocht u op zoek zijn naar de klank van een pijporgel, dan kan de MOTU Symphonic Instrument een oplossing zijn. De orgelklanken werden ingedeeld in twee categorieën: baroque (chamber) orgels en romantic (kathedraal) orgels. Van elk type orgel werden zowat alle bruikbare (zelfs enkele ons inziens minder bruikbare, maar je weet maar nooit wat je morgen als opdracht krijgt) registers (of "stoppen") opgenomen. De baroque orgels werden gecapteerd in Europese kerken, de romantic modellen dan weer in grotere kathedralen. Met de specifieke kathedraal presets van de reverb klinken deze samples zoals de orgels bedoeld waren te klinken, heel straf vakmanschap.
Gezien de relatief jonge leeftijd van de saxofoon, vindt u hem niet veel terug in het klassieke repertoire. Maar gelukkig weerhield dit MOTU er niet van hem toch op te nemen in dit virtueel orkest. En de samples mogen er zijn, let wel, het blijft een symfonische setting, dus een scheurende sax solo behoort (nog) niet tot de mogelijkheden. De ‘Growl' samples van alt en tenor zijn alvast een stap in de goede richting.
De String Ensembles bank biedt je de keuze om naar een volledig string ensemble te luisteren (viool, altviool, cello en contrabas) of daar één of meerdere groepen uit te isoleren. Als je een bepaalde groep eruit kiest, dan komt de panning (plaats in het stereobeeld) overeen met de fysieke plaats van deze instrumentengroep in het orkest. Ook hier een hele nest aan speelvarianten en dynamieken die toch nog vlot bespeelbaar zijn vanop een eenvoudig midi klavier (dat leek niet altijd zo'n succes bij sample cd's, wie weet vindt de MOTU Symphonic Instrument hier en daar ook live zijn weg?). De Solo String klanken werden in mono opgenomen om hun authenticiteit te vrijwaren en om u nog alle kansen te geven met dit geluid.
Als je al te lang op synthesizerklanken speelt, gebeurt het wel eens dat een gesamplede klank je minder realistisch lijkt dan de synth. Zal wel gewenning zijn, zeker? Wij ondervonden dit persoonlijk met de Tutti samples waarin gans het orkest samen dezelfde noot of riff speelt. Bij het aanslaan van enkelvoudige noten leek de klank heel ‘geloopd' en op die manier nogal kil klinken. Maar bij het spelen van een effectieve orkestlijn (al dan niet in een arrangement) toonde de echte waarde van deze soundbank zich. Mocht de klank u nog niet in alle situaties overtuigen, dan kan u het Tutti natuurlijk altijd aanvullen met verdere samples van de individuele klanken.
Als uw parochie of uw Within Temptation tribute band zonder koor zou zitten, ook dan kunnen wij u het Symphonic Instrument aanbevelen. Alle nodige geslachten, leeftijden, klanken en zelfs afkomsten (Europese en Russische) aan koorleden staan ter uwer beschikking.
Alle settings van de maar liefst 16 parts (per plug-in, je kan de MSI dus ook bijvoorbeeld 3 keer openen in uw host: 3x16) en de reverb worden meegesaved in uw host, maar kan u ook afzonderlijk gaan saven in multi's. Da's handig voor een setup die u zelf samenstelt en later voor een ander project zou willen oproepen. De vaste parameters staan dichtbij gezien we maar één window hebben. Even de filtering, adsr of lfo (kan hier vibrato of tremolo zijn) aanpassen, is kinderspel en blijft ten allen tijde overzichtelijk. De polyfonie per part kan oplopen tot 256 stemmen, let wel, dat zal u uiteraard niet zonder slag of stoot kunnen doorvoeren, dit blijft nu eenmaal rechtstreeks gelinkt aan uw RAM geheugen (maar in de nieuwe versie die net in NY werd voorgesteld zit blijkbaar al een ‘disk streaming' functie, aha!).
Een dubbelklikje op de naam van een preset brengt je in de browser die alles mooi rangschikt en overzicht biedt. Als u live ingewikkelde layers wil gebruiken dan kan dat in de Expert mode. Hier is het heel eenvoudig om velocity overgangen en key switches te assigneren. Extra controllers kunnen makkelijk toegewezen worden door een midi learn functie, even de controller aanraken en de MSI weet genoeg.
Voor de MOTU fans zeggen we er nog even bij dat de volledige soundbank kan ingelezen worden in de Mach Five sampler.

 

CONCLUSIE

 

Voor 240 euro excl. BTW (bruto adviesprijs) een volledig orkest in huis? Da's nog goedkoper dan uw symfonische stukken in het Oostblok gaan opnemen! Een zeer positieve indruk heeft deze MSI bij ons achtergelaten. Ga eens kijken en luisteren op www.motu.com en vorm uw eigen mening.