aanmelden
Sontronics Microphones
Recording & Producing 23-08-2007
door:
De wereld van de microfoons evolueert. Merken die gisteren nog onbekend waren staan nu in rechtstreekse concurrentie met firma's die al decennialang een vaste plaats op de markt innemen. Dikwijls zijn nieuwe producten spotgoedkoop, maar dan blijkt dat ook slechts hun enige kwaliteit, terwijl anderen soms wel de moeite waard zijn... Hoe zit dat nu met het merk Sontronics waarvan ik niet eens eerder hoorde spreken? Men stuurde me alle verkrijgbare modellen voor een kennismaking en een grondige test.

 

VOORSTELLING

 

De firma Sontronics werd opgericht door Trevor Coley. Na voor verschillende bekende audio bedrijven te hebben gewerkt, is deze Brit begonnen met het ontwikkelen en produceren van z'n eigen audio producten en daarnaast is hij ook OEM-fabrikant. Nu heeft hij dus zijn eigen firma die op dit moment gespecialiseerd is in microfoons. Tussen de zes verschillende modellen zal iedereen wel zijn gading kunnen vinden: stage microfoons en studiomodellen, bedoeld voor stem of voor instrumenten.

 

BESCHRIJVING

 

Ik begin met het enige model dat duidelijk voor stage-doeleinden werd ontworpen: de STC-5, volledig in het zwart uitgevoerd met een vlakke grill. Hij doet me ‘n beetje denken aan een gekend Duits merk. We hebben het hier over een condensatormodel met cardioïde richtingsgevoeligheid. Op de body werd een schakelaar geplaatst waarmee je de high-pass filter aan- of uitzet, die zich overigens (wat té) makkelijk laat activeren. Toegegeven, ik hou meer van minder toegankelijke schakelaars. Zangers hebben nogal eens de vervelende gewoonte om eraan te prutsen, en daarom heb ik de microfoon live getest, maar dan wel met een stukje gaffa op de switch. En dan de klank: dankzij z'n hoge uitgangsniveau zal je de gains dus niet tot het uiterste moeten drijven, want deze micro heeft power. De klank is helder, gedefinieerd en is warm. Of het nu om mannelijke of vrouwelijke stemmen gaat, het klonk allemaal geweldig, dankzij een combinatie van precisie en power. Met enig voorbehoud voor feedback, die naar mijn smaak wat te vlug begon op te treden. Het is niet catastrofaal, maar als je tien van deze microfoons tegelijkertijd moet laten werken kan dat wel een vervelende zaak worden. Maar wat een klank! De STC-5 wordt geleverd in een hard plastic koffertje, waarin een kap in mousse en een aangepaste klem te vinden zijn.
We veranderen van categorie met de STC-1. Hij wordt geleverd in blankhouten kistje dat binnenin met zwart velours is bekleed. Zorg ervoor dat je vriendin het niet ziet, ze zou wel eens kunnen denken dat je haar een juweel cadeau wil doen. De microfoon is van het "stift" type (een wel heel dikke stift), met condensator en hij is uitgerust met twee schakelaars. De eerste voor de driestanden pad: 0, -10 of -20 dB, de tweede voor de high pass filter die op 75 Hz of 150 Hz kan geplaatst worden. Je beschikt ook over de mogelijkheid om de microfoon in "flat" te gebruiken, je kan de pad en HPF dus uitschakelen. De STC-1 is cardioïde, maar je kan de kop vervangen door een hypercardioïde of omnidirectioneel model. Dat verhoogt de mogelijkheden zonder de rekening te hoog te laten oplopen aangezien je gewoon met dezelfde body kan verderwerken. We konden de polyvalente klank van dit model wel appreciëren en het gemak waarmee deze micro op alle freqeunties werkt, zelfs in het laag (wanneer we de high pass filter niet aanzetten). Een piek tussen de 5 en 10 kHz geeft de nodige brilliantie om, indien je dat wenst, het opgenomen instrument goed uit de mix te laten komen. Voor een charleston is deze microfoon ideaal dankzij de pad, en het hypercardiodide membraan doet perfect haar job. Voor meer natuurlijke klanken en opnames is de omnidirectionele capsule uiteraard aan te raden. Ik beschikte slechts over één exemplaar en kon hem dus niet in overhead voor een piano gebruiken, maar volgens mij moet deze microfoon gewoon perfect zijn voor instrumenten. Bij akoestische gitaar was de klank helder, gedefinieerd en zonder ruis. Aanmerkingen? Niet echt. Het was niet makkelijk om de XLR stekker aan te sluiten, maar dat is wellicht te wijten aan het feit dat ik niet zo heel erg sterk ben, met een beetje spieren lukt dat wel. De microfoon is iets minder netjes afgewerkt dan z'n mooie houten kistje. Hij geeft een ietwat onafgewerkte indruk, maar dat doet voor mij niet zozeer ter zake. En die doos, wat zeg ik?, dit "juwelenkistje" alleen al is de moeite waard. Net zoals bij het voorgaande model worden bij deze microfoon een klem en een kap meegeleverd. Dit model is ook als een koppel te verkrijgen (een mannelijk en een vrouwelijk, je laat ze in je studio achter met een zacht achtergrondmuziekje en de volgende ochtend heb je al kleintjes, ha ha!). Dit grapje geheel terzijde wil ik nog even voor de duidelijkheid meegeven dat je deze micro's stereo gekoppeld kan verkrijgen, wat aangeeft dat de fabrikant hier met de grote merken mee wil kunnen.
En nu serieus! De Orpheus is een studiomicrofoon met een wel zeer uitzonderlijk design. Je kan ervan houden, of net niet, maar het zal je zeker niet onberoerd laten. Persoonlijk vind ik het zeer geslaagd. De body van de microoon is een parallelloppippidumachtig vierkant, voorzien van een grote gegrilde bolvorm die het membraan huisvest. De kabel wordt achteraan vastgemaakt. Op de body van de microfoon werden twee switches geplaatst: één om de gevoeligheid te regelen (0, +10 of -10) en een andere voor de richtingsgevoeligheid: omni, cardio of figure of 8. Hij wordt ook geleverd in een schitterende houten doos bekleed met zwart velours. We hebben hier te maken met een grootmembraanmicrofoon die uiteraard fantoomvoeding nodig heeft. De ophanging is eerder ongewoon (kijk naar de foto) en is naar mijn gevoel zeer robuust, maar ze zal zonder twijfel niet zoveel trillingen isoleren als een elastische ophanging. De klank biedt een grote waaier aan mogelijkheden dankzij de verschillende gevoeligheidskarakteristieken. We merken zeker een zeer sterk aanwezig en precies laag op, die een relatief warme klank kan geven. Je kan het laag natuurlijk filteren via de mengtafel, want deze microfoon heeft geen high-pass filter. Ik heb deze microfoon getest voor een opname van een stem en een folkgitaar. De klank is zeer natuurlijk en niet agressief, en de klank van een gitaar in omni beviel me wel heel erg. Het was een beetje jammer dat ik niet over twee exemplaren beschikte voor een stereo test. Als we de prijs van deze microfoon bekijken, kunnen we van zeker van een koopje spreken. Zoek je een microfoon die klinkt zoals hij eruitziet, dan moet je zeker deze Orpheus ontdekken.
We gaan verder met de STC-2. Hij wordt geleverd in een koffertje van hout en aluminium, waarin hij samen met de ophanging veilig opgeborgen zit. Het ziet er misschien minder mooi uit dan de "juwelenkistjes" van de voorgaande modellen, maar is wel makkelijker te transporteren. De "spider" ophanging is zeer sterk en zal zeker de tand des tijds weerstaan, het is zowat de stevigste die ik ooit gezien heb. De microfoon op zich heeft de traditionele vorm van een studiomicrofoon en is vervaardigd uit een aluminium die er eerder wat "grof" afgewerkt uitziet. Hij is enkel hartvormig richtingsgevoelig, en heeft een inschakelbare low cut filter. De frequentieweergavecurve ziet er redelijk vlak uit, met een piek tussen de 5 en 12 kHz. De klank is zeer helder en heeft sterk aanwezige hoge frequenties, voorzichtigheid met sisklanken is dus geboden. De verstaanbaarheid is zeer goed, maar voor bepaalde stemmen waren de sisklanken zo erg geaccentueerd dat er eigenlijk niet echt iets aan kon gedaan worden. Je zal dus geval per geval moeten testen. Heb je te maken met een zanger of zangeres waarvan de stem nogal veel sisklanken heeft, dan kan je beter naar een andere microfoon grijpen. Voor andere stemmen doet zich geen enkel probleem voor. Deze sterke aanwezigheid van hoge frequenties, gecombineerd met een minimum aan equalizing in het laag, geeft een aangenaam resultaat bij akoestische ritmische gitaren. Je kan het spoor in de mix ver naar de achtergrond plaatsen en toch goed horen wat moet gehoord worden, zonder daarbij de andere instrumenten te maskeren.
Ik heb de indruk dat we met de Helios steeds hoger binnen het gamma klimmen, dat volgens mij het high-end model binnen het aanbod is. Hier hebben we recht op een koffertje én het supermooie kistje in blank hout. Dit model ziet er wat uit als de Orpheus, maar hij heeft andere afmetingen en de Helios wordt geleverd met een externe voeding. En ja, dit model is uitgerust met lampen en laat zich dus aansluiten op een mooi metalen, champagnekleurig doosje. We zien dat de richtingsgevoeligheid in continu kan variëren van omni naar figure of 8 over alle tussenliggende mogelijkheden, en het instellen daarvan gebeurt via het voedingsdoosje. We vinden er ook een powerknop, een high pass filter en een pad van -10 dB. Een blauwe led geeft aan dat de lamp op temperatuur is en dat je dus kan beginnen werken. In het koffertje vinden we naast de microfoon en de voeding een speciale kabel om het doosje met de microfoon te verbinden. Die is niet echt lang (drie meter) en het zal dus niet mogelijk zijn om vanop afstand de bediening in handen te hebben. Jammer.
De klank is tegelijkertijd warm en helder. De frequentiepiek in het hoog (tussen 9 en 12 kHz) is daar zonder twijfel niet vreemd aan. Je verkrijgt zonder problemen een goeie klank. In hartvormige gevoeligheidskarakteristiek kan je makkelijk met het proximiteitseffect spelen, en als je meer laag wil krijg je die ook makkelijk, zelfs zonder aan de eq te komen. De lage frequenties zijn overigens zeer aanwezig en je zal eerder via een high pass filter moeten verzwakken of met een tikkeltje toonregeling. De microfoon is gevoelig en neemt goed alle nuances op. In omni is de klank erg natuurlijk en geeft hij goed de atmosfeer van de ruimte waarin je opneemt weer. M'n enige voorbehoud heeft te maken met de ophanging, die niet zoals gewoonlijk elastisch is. We hebben dit nagevraagd bij de fabrikant die ons wist te vertellen dat reeds binnenin de microfoon een ophanging werd voorzien. Daarom is het, zelfs optioneel, niet mogelijk om een shockmount voor deze microfoon te kopen. De capsule wordt dus al van schokken geïsoleerd zonder dat daarvoor externe elastieken nodig zijn. Ik moet toegeven dat ik daar klankmatig inderdaad geen hinder van ondervonden heb. De fabrikant voegt eraan toe dat het ook mooier is om de bijzondere vorm van de microfoon te zien zonder de gewoonlijke spider ophanging. En dat geldt dus ook voor de Orpheus.
Last but not least: de Omega. Nog een mooi koffertje en een juwelenkistje in (en nu met z'n allen...) blank hout. De Omega is een "lollypop" model. Maar dan een lampen-lolly (warmer dus, in theorie toch). Aangezien ik zo gek ben op lollies, heb ik deze microfoon voor het laatste behouden. Het externe voedingsdoosje lijkt op die van de Helios, met één uitzondering: in dit geval heeft de microfoon enkel een hartvormige richtingsgevoeligheid. Je kan, indien nodige, dus enkel de high pass filter en de pad inschakelen. Deze Omega is duidelijk bedoeld voor vocale opnames, maar niets houd je natuurlijk tegen om er iets anders mee op te nemen mocht je daar zin in hebben. We onderstrepen hier de zo goed als volledige afwezigheid van ruis (wie zei daar dat lampen altijd ruis geven?). Het laag is ook zeer indrukwekkend op dit model, en die wordt met een opmerkelijke naturel weergegeven, rekening houdend met de prijs. Deze microfoon is niet voorzien om zware akoestische druk aan te kunnen (max 125 dB), anders had ik hem wel graag ingezet voor bassdrums. Hij ziet er mooi uit en dit model zal direct opvallen. Daarenboven geeft hij een verre van belachelijke klank, waarop wacht je nog? Vooral als je net als ik van lollies houdt!

 

BUDGET

 

(bruto adviesprijzen excl. BTW):

 

STC-1 : 119 euro
STC-1S (stereo matching pair) : 339 euro
STC-2 : 249 euro
STC-5 : 159 euro
Orpheus : 499 euro
Helios : 699 euro
Omega : 649 euro

 

CONCLUSIE

 

We kunnen hier maar één ding op zeggen: de Sontronics bieden een uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding. Nu heb je geen uitvluchten meer om nog steeds je demo's op te nemen met een dynamische stage-microfoon. Dankzij het brede aanbod zal iedereen de voor hem ideale microfoon kunnen kiezen in functie van z'n noden en uiteraard budget.