aanmelden
e-lab OBSESSION
Recording & Producing 31-01-2008
door:
Ok, we geven het toe, buiten Volvo, the Swedish Chef en (we dachten ook) Pippi Langkous, kennen we niet echt veel van de Zweedse export. Al verdient het Zweedse E-lab toch wel even jouw en mijn aandacht. Hun nieuwe reeks Ignition Virtual Instruments zijn een mooie aanvulling bij het assortiment loop based plug ins.

 

ALGEMEEN Het kleine E-lab verdiende de afgelopen tien jaar naam en faam in de muzieksoftware. Kwaliteit, passie en toewijding zijn niet alleen mooie woorden, maar ook het motto van deze Zweden. De muziekwereld kent hen niet enkel van de eigen produkten maar ook van hun karrevracht sounds die ze reeds maakten voor Propellerhead's REASON, Steinberg's HALion, Ableton's LIVE, om er maar enkele te noemen. Zelfs giganten als Yamaha hebben vandaag de dag klanken in hun toestellen uit de E-lab stal.
Zoals gezegd zijn de Ignition Virtual Instruments hun recentste wapenfeit. Dit is de interface die E-lab maakte voor hun nieuwste looptool software instruments. Wij kregen de RnB, HipHop tak van die nieuwe reeks in handen en die heet Obsession. Naast Obsession, zijn ook Perfection (Groovy House Loops en Percussion) en Foundation (Grungy HipHop loops en samples) binnenkort verkrijgbaar. Hou alvast www.e-lab.se in de gaten.
In de verpakking vind je niet veel meer dan een handleiding, een cd en een dvd. Je raadt het al: de cd omvat de installer en nog wat kleinere data. Op de dvd vind je de maar liefst 3,7 gigabyte tellende sound library. Tel het gerust na, we hebben het hier over 3000 drumloops en 5000 drumsamples.

 

GEBRUIK Wat is nu die I.V.I. engine? Dit virtuele instrument, ontworpen voor deze nieuwe reeks plug-ins, is een 8 tracks rex2 speler, die draait op een op maat gemaakte sound library samen met een krachtige, eenvoudige interface. Laten we de dingen eens op een rijtje zetten…
In de 8 parts (tracks zo je wil, in de handleiding noemt men ze ‘singletracks') kan je om het even welke klank uit de klankbibliotheek inladen. Dit archief staat in het REX2 formaat. Door dit 24bit formaat (van Propellerhead) wordt het mogelijk om de klank van de drumsounds kwalitatief te houden, ook na stretching naar om het even welk tempo. Als je een andere reeks klanken, al dan niet zelfgemaakt of zelfgekocht, in Obsession wil gebruiken, dan moet je die eerst converteren naar dit rex2 formaat.
Elke klank heeft zijn bijhorende midifile. Zo speelt elk van de 8 parts dus zijn loop (elk instrument zijn patroon) af in het tempo van de host (sequencer programma). De som (bv. hh+kick+snare) van deze loops heeft één volledige loop als resultaat. Deze multitimbrale setup kan uiteraard geladen en opgeslagen worden, alsook de klanken van de afzonderlijke parts.
Volg je nog? Van zodra wij de Obsession in onze Nuendo host laadden, er een multisetup instaken en op start drukten hoorden we al een swingende loop in het tempo van ons Nuendo project. Ware het niet dat we niet één part in ons project scherm zagen staan. Vreemd, hé? Je vraagt je waarschijnlijk af, wat je kan doen als je iets zou willen wijzigen aan de standaard loops.
Naast de naam van de klank kan je in elke part drie afspeelmodes kiezen. De PRE mode, speelt de "onzichtbare" midifile (bv. een basdrumpatroontje) af die bij de klank hoort. Wanneer je kiest voor TRIG, dan kan je dat patroontje afspelen door het sturen van een midi noot in een midi part in je sequencer. Denk aan de lange noten die je nodig had om een loop uit een sampler aan te sturen. Hier kan je dus al bepalen waar de basdrum mag spelen en waar niet. Al kan je nog niet echt kiezen wat hij speelt, maar daarvoor hebben we de derde afspeelmode en die heet simpelweg MIDI. Wanneer part 1 in MIDI of TRIG mode staat, dan ontvangt hij midi noten op midi kanaal 1 (2 voor part 2, enz…). Nu kunnen we dus kiezen wat onze basdrum speelt. Vond je dat loopje een swinger van formaat maar wou je er een nootje aan toevoegen of de quantise feel veranderen? Dan zet je die basdrum part gewoon op MIDI en laad je vanop de installatie cd-rom de bijhorende basdrum midifile in, dan kan u daarop verderwerken.
Per part vinden we nog een level en panning draaiknop, en een solo en mute knopje. Helemaal rechts in het part gedeelte, zowat in de helft van de interface, staan de cijfers van de parts onder elkaar. Door dit cijfer aan te klikken, selecteer je de part en vanaf dan is het hek van de dam. Je verstond uit de vorige paragraaf al dat de loop, swing en pattern mogelijkheden oneindig zijn. Ook de klankparameters zorgen nog eens voor een hele reeks mogelijkheden.
Laten we eenvoudig beginnen… Van zodra je een part selecteert, kan je de tuning van de klank bewerken, zowel coarse (in stappen van halve tonen) als fine tuning. Obsession beschikt over maar liefst 8 stereo outputs, dus qua routing moet je geen toegevingen doen.
En nu wordt het helemaal interessant (of ingewikkeld, maar zelfs als het even ingewikkeld lijkt, neem er de compacte maar duidelijke handleiding even bij, en in de kortste keren ben je een gedreven sounddesigner)… Obsession beschikt per part over een filter met zes types, een MOD envelope (ADSR), een AMP envelope (ADSR), een LFO met zes types golfvormen, die gesynct kan worden en een delay functie. Alsof dat nog niet genoeg is, vinden we (je kan er niet naast kijken) de modulation matrix (heeft die andere beroemde trilogy dan nog een vervolg?) rechts onderaan in de interface.
Hiermee kan je bijvoorbeeld de filter laten moduleren door de velocity van de gespeelde noten. Je kiest dus heel eenvoudig de parameter die zal moduleren (de ‘source'), de mate van moduleren (met een slider) en de parameter die zal gemoduleerd worden (de ‘destination'). Hoeft het gezegd dat dit heel wat mogelijkheden in zich heeft? Op deze manier maak je van de kwalitatieve bijgeleverde klanken en samples, wat je maar wil…

 

BESLUIT Jaja, we zijn blijven zoeken tot we onze wenkbrauwen even mochten fronsen. Maar buiten een enkele sample die beter geknipt had kunnen zijn, een paar kleine programmeertekortjes (als je een part solo zet, zou het wel handig zijn dat die bv meteen ook geselecteerd wordt), en een paar loops die beter in een andere tempo categorie werkten of ‘ swingden', vonden we weinig tot geen minpunten. Gezien de mogelijkheden, kom je met deze nieuwe loop machine niet snel vast te zitten. De mogelijkheden zijn enorm, de kwaliteit is up-to-standard en het gebruik wijst zichzelf uit, al dan niet na een kleine duik in de handleiding. Deze Obsession, de RnB/Hiphop versie van de nieuwste E-lab interface, bevat enkel nieuwe klanken en loops, die speciaal voor dit instrument gemaakt werden. The Neptunes, Timbaland en Darkchild zijn nooit ver weg. Dit is een mooie aanvulling voor je plug in collectie, als je natuurlijk een batterij hedendaagse RnB en Hiphop drumklanken kan gebruiken. Wij zijn alvast benieuwd naar de twee andere broertjes...