aanmelden
Yamaha MSP10 monitors
Recording & Producing 28-08-2003
door: Roger Roland
Als u het aan een professionele geluidstechnicus vraagt, is er veel kansdat hij u antwoordt dat de sterkste schakel in uw studio de afluisterapparatuur moet zijn. Inderdaad, waarom goede micro's, een knappe mixer, ongelooflijke effekten en processoren gebruiken om ten slotte te moeten mixen op onbetrouwbare monitors! Kwalitatieve studioboxen garanderen u een betrouwbare werkomgeving. Dan bent u zeker "uw" mix terug te vinden tijdens radio-uitzendingen of op hifi-ketens van diverse merken. Yamaha bezit een grote ervaring op het gebied van monitoring. Laat ons eens de MSP10 STUDIO bekijken.

VOORAF

 

Laten we eerst even de functie van een studiomonitor te definiëren. De monitor moet u toelaten de kwaliteiten en de tekorten van een mix te horen, de verhoudingen in geluidsterkte van de verschillende tracks correct te bepalen, de effekten juist te dosering, enz. Goede studio-monitoren moeten eveneens toelaten lange tijd te werken zonder overdreven auditieve vermoeidheid. Er bestaan twee types monitoren: actieve en passieve. De passieve zijn de goedkoopste, hun versterker is niet ingebouwd en hun crossover (filter die hoge en lage frekwenties scheidt) is passief, dus niet door electrische stroom gevoed. Deze filter wordt na de versterker geplaatst. Het is dezelfde (externe) versterker die de verschillende kanalen van de box voedt. Actieve monitors zijn duurder, mar ook veel nauwkeuriger. Inderdaad is de crossover actief, dus van stroom voorzien, waardoor hij een betere verdeling van de frekwenties mogelijk maakt. Hij wordt voor de versterkers geplaatst en elke box gebruikt meerdere versterkers (één per kanaal).

BESCHRIJVING

 

Het uitpakken gebeurt niet zonder moeite: deze monitors wegen redelijk zwaar (20 kg) en hebben forse afmetingen: 42x26,5x33cm (hxbxd). Het gaat om een 2-weg actief Bass Reflex-systeem (dubbel versterkt dus), in mat zwart: een synthetische woofer van 20 cm diameter en een titanen membraan van 2,5 cm. Qua look is deze MSP10 echt geslaagd. De twee ronde openingen aan weerskanten van de box, het titanen membraan met een fraai plastiek beschermplaatje, het groen indicatielampje voor de stroomaansluiting, alles is sober en zeer geslaagd. Niets is hier fantasie, maar wel discretie en goede smaak. Spijtig dat de verf nogal "vingerafdruk-gevoelig" is en stof aantrekt. Maar OK, meestal zul je deze boxen eenmaal plaatsen om ze daarna op hun plek te laten staan. Af en toe afstoffen dus. De beschrijving van de achterkant is vlug gebeurd: een on/off schakelaar, een XLR-aansluiting voor de input, een gevoeligheidsregelaar en drie schakelaars die de frekwentiecurve van de monitors enigszins bewerken, (hier komen we later nog op terug).

De crossover werkt op 2 kHz. De versterkers geven 120W voor het laag en 60W voor het hoog. Dit verschil in vermogen zal u niet verbazen: om een grote woofer te doen reageren zijn veel meer Watt nodig dan voor een klein membraan dat het hoog produceert. We mogen veronderstellen dat de Yamaha-ontwerpers wel wisten wat ze deden, vermits dit merk haar know-how reeds lange tijd heeft bewezen, op alle podia en in alle studio's ter wereld. De frekwentiecurve geeft opvallend beeld: van 65 Hz tot 20K, quasi recht. Een mooi extraatje: de koelingrooster aan de achterkant. De erg fijne openingen voeren wel warmte af naar buiten, maar beletten het stof om binnen te komen.

GEBRUIK

 

Eenvoudiger kan niet, aangezien de versterkers ingebouwd zijn. Ik zeg wel: de versterkers: één voor het laag en één voor het hoog, in elke box. Zoals gezegd, het betreft hier een actief systeem. De enige handelingen die je als gebruiker zal moeten doen, betreffen de schakelaars aan de achterkant. De "Low Trim" bewerkt het laag (rond 50 Hz) met attenuaties van 1,5 of 3dB. De "High Trim" bewerkt het hoog (rond 10 kHz) met versterking of attenuatie van 1,5 dB. Je vindt er nog een Lo cut schakelaar die de frekwenties onder 80 Hz annuleert. De helling van de filter ken ik niet, zij is niet in de gebruiksaanwijzing opgenomen. Dit boekje verschaft ook weinig informatie omtrent de mogelijke regelingen, wat een beginneling misschien wat in verwarring zal brengen. Tenslotte is er een mini draaipotmeter, "sensivity" genaamd, waarmee je het ingangsniveau aan het uitgangsniveau van het aan te sluiten apparaat aanpast. Bij overbelasting van de input zal de groene led rood oplichten. Dan moet je de ingangsgevoeligheid aanpassen of het volume van de mengtafel verlagen. De warmte van de versterkers aan de achterkant is nooit overdreven, zelfs na een dag werken. Dit detail is belangrijk voor studio's zonder airco.

KLANKKWALITEIT

 

Dit is veruit het meest kritische aspect voor elke monitor en verdient dus de meeste attentie. Eerst heb ik klassieke pianopartituren beluisterd. De schakeringen werden goed weergegeven, met een ietsje koelheid in de klank (maar in dit geval is dit eerder een kwaliteit dan een gebrek). Nadien luisterde ik naar een drumstel waar de harmonieken mooi gerespecteerd bleven, de cimbalen klonken helder zonder agressiviteit en de klank "ademde". Hiermee bedoel ik dat hij absoluut niet eng of gecomprimeerd leek. Bij beluistering van een akoestiche keltische groep was ik nogmaals verheugd door de weergave, met een mooi stereobeeld en een voortreffelijk onderscheid van de verschillende klankdiepten (ver-dichtbij, vooraan-achteraan). Ten slotte heb ik een nummer gemixed om te zien of wat de MSP10 lieten horen, ook op mijn hifi zou weergegeven worden. Het resultaat mag er zijn. Ik heb niet exact teruggehoord wat ik gemixed had (ligt wellicht ook gedeeltelijk aan m'n hifi-systeem), maar de verhoudingen bleven over het algemeen goed overeind, behalve misschien voor de stem, waarvan ik dacht ze wat minder "vooraan" gemixed te hebben. Dit aspect is zeer delikaat en waarschijnlijk zal ik enkele mixen moeten doen, vooraleer mijn oren aan deze monitors gewoon zijn. Maar dit geldt overigens voor alle merken. Men moet zijn monitors kennen. Er zijn dan ook klanktechnici die hun eigen monitors meenemen, wanneer ze in een onbekende studio gaan mixen.

Een grote kwaliteit vind ik dat deze boxen de storende geluiden duidelijk en genadeloos weergeven. De minste vervorming, het kleinste geronk, het zwakste parasietgeluid wordt onvermijdelijk hoorbaar. En zelfs na uren werk op een middelmatige volume treedt er geen merkwaardige klankmoeheid op. We kunnen dus wel stellen dat Yamaha z'n contract gerespecteerd heeft: deze monitoren zullen hun eigenaar tevredenstellen.

BUDGET

 

De prijs (1368 Euro per stuk, advies verkoopprijs, incl. BTW) is niet miniem, maar gerechtvaardigd. Deze MSP10 zijn zeker niet de goedkoopste van de markt, maar je moet ze dan ook zien binnenin de klasse van serieuze werktuigen. En voor dezelfde prijs heb ik reeds veel minder fraais gehoord!

BESLUIT

 

Een betrouwbare klank, een degelijke constructie en een professionele look voor een, alhoewel niet echt lage, toch zeer redelijke prijs. Dit is een fair aanbod.

PRO & CONTRA

 

 PRO CONTRA
  • Klank
  • Bouwkwaliteit
  • Afwerking
  • Prijs/kwaliteit verhouding
  • Beperkte gebruiksaanwijzing
  • Trekt stof aan en laat vingerafdrukken zien


  • QUOTERING    [


    SPECIFICATIES

     

  • Custom designed 8" woofer and 1" titanium dome tweeter
  • Built-in biamplification - 120 watts for the woofer and 60 watts for the tweeter, respectively
  • 3-position low and high EQ trim controls
  • Low-cut filter for optimum matching with a subwoofer system such as the SW10
  • Full magnetic shielding
  • Wall mountable