aanmelden
Kawai CN33
Keyboard Instruments 06-07-2011
door:

digital piano

 

Toen mij werd gevraagd om de nieuwe Kawai CN33 te reviewen, twijfelde ik geen moment en vertrok richting Piano’s Maene in Ruiselede. Een perfecte plek om urenlang te vertoeven en de meest uiteenlopende klavieren uit te testen, zowel digitale als akoestische versies. De Kawai CN33 heeft een kleinere zus, de CN23, en een grotere broer, de CN43. Volgens Kawai is de CN reeks de uitgelezen digitale thuis-piano voor jong en oud, beginner en gevorderde.

 

Algemeen

Ondanks de onverdiende underdog positie van Kawai begint het merk toch hoe langer hoe meer zijn intrede te doen in de grote pianomarkt, zonder al te veel promotionele trucs en grote reclamecampagnes. Het is meer een kwestie van goede mond-aan-mond reclame en het constante streven naar kwaliteit en degelijkheid waardoor hun aandeel in de muziekwereld veel groter is geworden. Wanneer men op allerhande internetfora en websites kijkt, vindt men de laatste jaren een stijgende activiteit wanneer het over Kawai piano’s gaat. Dit is in de huidige wereld een uitermate betrouwbare barometer om na te gaan of een productnaam gekend is onder de mensen. De Kawai CN reeks mikt duidelijk op de thuisgebruikers en mensen die een veelzijdige digitale piano willen hebben die toch de troeven heeft van een akoestische piano.

 

Bouw

De CN33 oogt zeer mooi en heeft een tot in de puntjes verzorgde houten afwerking. De designlijnen zijn strak, maar respecteren toch het ontwerp van de oorspronkelijke traditionele akoestisch piano. Hierdoor past de CN33 in iedere huiskamer, van modern tot fermette stijl. De CN33 is leverbaar in verschillende kleuren waaronder Premium wit of zwart gesatineerd, Premium kersenhout, Premium mahoniehout en Premium rozenhout wat het nog handiger maakt om hem af te stemmen op je interieur. De afmetingen van de CN33 zijn als volgt: 1380mm x 470mm x 880mm en ze weegt 54kg. Voor een huis-piano zijn dit zeer normale afmetingen en toch oogt deze digitale piano op een of andere manier zeer compact, mede dankzij het aangename ontwerp. Wat vaak vergeten wordt bij een digitale huis-piano is de pupiter of partituurhouder. Wat doe je met een goede piano waarop je amper partituren kwijt kunt? Met de CN33 hoef je op dat vlak niets te vrezen, je kan er perfect 4 à 5 pagina’s op kwijt. Qua afwerking is deze ook niet mis vermits het gemaakt is uit dezelfde houtsoort als de rest van de piano. Stevigheid alom dus! Qua aansluitingen vinden we van links naar rechts volgende zaken: MIDI OUT en MIDI IN; USB to host; line out R en L/mono; line in R en L. De pedaalaansluitingen vinden we hier niet terug, vermits deze vast ingebouwd zijn in het pianomeubel. De USB to DEVICE aansluiting waarnaar we opgenomen songs kunnen opslaan vinden we, samen met de 2 hoofdtelefoonaansluitingen, terug onderaan het klavier.

 

klavier

Tijdens het bespelen van de CN33 blijft de piano stabiel, wat niet altijd een vanzelfsprekend gegeven is tijdens de fortissimo passages. Het klavier van deze CN reeks is trouwens totaal vernieuwd en wordt door Kawai het ‘Responsive Hammer action with Let-off’ klavier genoemd met Ivory touch. De 88 toetsen zijn gemaakt uit kwaliteitsvol hout met daarop de Ivory touch kunststof dat zweetabsorberend werkt waardoor de toetsen een perfecte stroefheid en grip behouden. Het is zeer knap dat Kawai op alle vlakken het klavier van een akoestische piano tracht te evenaren. Zo voelt men daadwerkelijk in de lage registers meer weerstand van de zwaardere bashamers en wordt het spelen lichter des te hoger men gaat op het klavier. Het ‘Let-off’ principe vindt men enkel terug op de CN33 en de CN43 en geeft het typische gevoel aan je vingers dat je bij uiterst zachte passages voelt. Al deze kenmerken zorgen ervoor dat je een uitermate realistische pianobeleving ervaart. Het klavier zorgt ervoor dat je de meest uiteenlopende nuances in het piano spelen kan leggen en je met gemak van pianissimo tot sforzando geraakt. Sluit je ogen en je vingers geven je het gevoel dat je achter een echte akoestische piano zit.

 

bediening

De CN33 heeft als voordeel dat het bedieningspaneel heel overzichtelijk is en je onmiddellijk kan beginnen pianospelen. Het kleine display in het midden van de piano bestaat uit 3 tekens waardoor het wel nodig is om de handleiding bij de hand te hebben. Er wordt namelijk veel met afkortingen gewerkt en je moet dus af en toe wel wat zaken opzoeken. Eenmaal je de filosofie van Kawai een beetje doorhebt, wordt het kinderspel om ermee te werken. De handleiding kan je eenvoudig op www.kawai.de downloaden in verschillende talen, waaronder ook het Nederlands en het Frans. Kawai heeft de CN33 voorzien van 3 pedalen die net zoals het klavier perfect reageren op de noden van iedere pianist. Sustain, sustenuto en una corda pedaal, het is allemaal aanwezig. Deze pedalen zijn vast gemonteerd in het pianomeubel net zoals bij een echt akoestische buffetpiano. Het is leuk te zien dat Kawai werkelijk aan alles denkt om het de pianist zo aangenaam mogelijk te maken. Links onderaan het klavier vindt men een haakje terug om je hoofdtelefoon aan te hangen en het klavier kan eveneens mooi afgedekt worden door middel van een handig uitschuifbaar deksel, zodat alles netjes blijft wanneer men niet speelt.

 

Mogelijkheden

De CN33 heeft niet gigantisch veel klanken, 36 in totaal, maar biedt eigenlijk juist genoeg aan. Soms krijg je op andere piano’s zo’n overvloed aan klanken dat je eigenlijk verloren geraakt. De polyfonie bedraagt maximum 96 noten waarmee je dus geen hinder zult ondervinden tijdens het pianospelen. De klankopwekking gebeurt via het gepatenteerde Progressive Harmonic Imaging systeem en dat hoor je vanaf het eerste moment. Mooie, weldoordachte pianoklanken die je doen twijfelen of je achter een echte buffetpiano of een digitale versie zit. Kawai voorziet de CN33 van enkele typische aanpassingsmogelijkheden gaande van 5 Reverb types, 7 Effect types tot 6 aanslaggevoeligheid types. Verder kan men onder andere ook nog de resonantie van de snaren, het dempergeluid en de stemmingen veranderen. Een opmerkelijke mogelijkheid van de CN33 is de ingebouwde lesfunctie. Het is duidelijk dat Kawai heel sterk mikt op de beginnende pianist die op interactieve wijze wilt leren piano spelen. Het is mogelijk om het klavier op te delen in 2 gelijke delen waardoor zowel leraar als leerling tegelijkertijd aan het zelfde toestel kunnen zitten. Door de zogenaamde vierhanden modus creëert men twee identiek klinkende delen van het klavier. Hierdoor wordt het voorspelen eenvoudiger voor de leraar en duidelijker voor de leerling. De CN33 wordt blijkbaar in 2 verschillende versies geleverd, eentje voor de VS, UK, Canada en Australië en eentje voor de rest van de wereld. Het grote verschil hierin is dat wij het moeten stellen met 55 ingebouwde luistervoorbeelden van Burgmuller en Czerny, terwijl de Angelsaksische landen de pianomethode van Alfred voorgeprogrammeerd krijgen. In ieder geval is het enorm handig voor beginnende pianisten om af en toe te kunnen luisteren naar opnames van hoe het in te oefen